Hobiji

Slobodan offtopic o svim temama koje vas zanimaju, a nemaju veze s ostalim podforumima.

avetma
Administrator
Administrator
S nama već: 10 god 4 mj
Kontakt:
Kakvi ste s hobijima? Što radite kad ništa ne radite?

Za mlađe - svede li se slobodno vrijeme na fortnite ili što je već sad u điru? Za starije - imate li uopće vremena za hobi u životnom aranžmanu u kakvom jeste (žena/djeca/posao/štogod)?

CrashOverride Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 8 god 11 mj
Navija za: Ferrari
2, 3 frenda i PES, fix pičimo.. Navecer.. Pivice.. Neka klopa..Gustamo se. . Ili sjednem na bajk pa me nema 1-3 sata, ovisno kak s djecom uspijem rjesit.. Nista posebno, malo mi tajma..
Fino Alla Fine

Krstas
Formula 1
Formula 1
S nama već: 8 god 6 mj
Navija za: Liam Lawson
Kao pizza majstor vjerujte mi da nemam kad da se time pozabavim. Jer tokom zime(7,8 mjeseci) radim od 12 do 21 i tako mi je cijeli dan oduzet. Bez dana slobodnoga. Sa mojih 25, u martu 26 godina, zarobljen sam kao kucak u boks. Tako da jedini hobi mi je F1 vijesti i pivo/rakija nakon posla.
Crni jaa.
A dok sam imao vremena, hobi kosarka i fudbal. Posto sam malo viši i krupniji uvijek sam bio golman il centar(u kosarci). Kada ono dodjas sa igralista, sav znojav, noge teske, jedva dises. Udjes u kucu i uzmes ladno pivo. Bem ti sve. To se zove trenutak i sreca. Ne prelazenje misija, ubijanje na onome-ovome. Takodje sam navijac FK Budućnosti PG pa sam isao na utkmice kluba. Kao i kosarke, rukometa. Reprezentacija.
Od trenutno novih igrica mi se povaraca. Gade mi se. Jedninu koju sam igrao igricu jeste fudbal menađer i ponekad Pes(11).
A o trenutno braku ili tako to, jos ne planiram. Imam prece, privatne stvari za sredit pa onda.
Bravo za otvaranje teme. Osvjezenje.
slika

CrashOverride Verified
Formula 1
Formula 1
A i ja sam prije na nogometu stalno visio dok nisam ledja uneredio.. Sad ponekad znam na kosarku al ne bas koliko bi htio.. A na terenu mi je PS4 i onda GTA, F1 i tak.. Hitman, RDR, Resident Evil..
Fino Alla Fine

Frantic
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god
Ako čitanje auto-moto štampe i gledanje filmova možemo uzeti kao hobi, onda, to je to. :mrgreen:
Inače, sa 2 dvije, relativno male kćerkice (jedna je drugi razred osnovne), ali vrlo zahtjevne i sa suprugom, koja zbog opisa posla (profesor u srednjoj školi) radi u smjenama, vrlo malo vremena za ikakav hobi.
Pomozi malo oko zadaće, vodi jednu na bazen, drugu u školicu sporta, pa opet malo u likovnu radionicu,.... ili obje vani na biciklu, mala sa pomoćnim točkićima (jučer i danas na sankanje, npr.), jedva auto klub stignem pročitati za 14 dana od jednog do drugog broja.
Nekada se igralo fudbala, basketa, pikada, svirao se bubanj, bio u bandu, ispijale se ogromne količine alkohola, virio ispod suknji na svakom koraku ali onda čovjek završi fakultet, zaposli se, nađe onu pravu, oženi se, dobije djecu,....
Mislim da će opet pasti neki hobi kad curice porastu i kad se riješim kredita = kad me uhvati kriza srednjih godina :rofl: :rofl:
Yeah, it's on purpose!

Jedan je Leclerc!! :gandalf:
► Prikaži “Spoiler”

CrashOverride Verified
Formula 1
Formula 1
Onda se vratis virenju ispod suknjica.. Uvijek i za sve prigodan hobi...
Fino Alla Fine

Alen13ASC
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 3 mj
Navija za: Fernando Alonso
Kontakt:
Bravo za temu.

Ranije tj. u periodu između završetka škole te prvog zaposlenja bavio sam se biciklizmom, igre s loptom nikada nisam voleo jer mi je bicikl uvek bio privlačniji. Naravno uvek sam ispoštovao društvo kada je fudbal bio u pitanju, naravno kako nemam veze s fudbalom jer "nisam navikao da igram bez skijaških cipela" :prcnjau: uvek sam bio golman ili tik uz gol...

Hmm, zbog posla potpuno sam se odvojio od društva jer po njihovom "nikad nisam bio dostupan", postao sam usamljeni vuk koji je počeo moddati F1 Challenge do kasna u noć, kasnije sam zavoleo i grafički dizajn, pa 3d modelarstvo a u zadnje vreme dosta se bavim uređivanjem muzika koje skidam s više izvora. Isto tako volim gledati motorsport fotografije.

Što se tiče 3d modelarstva i F1 Challengea, prvi sam u svetu koji je javno pokazao Roborace mod te demonstraciju istog za spomenuti igricu.

Naravno volim i elektroniku pa redovno čeprkam, lemim, majstorišem nešto. Zadnje nešto što sam čeprkao što se tiče toga su neke Samsungove in ear sluške kojoj je kabl otišao. Kupio kod kineza za circa 2 evra neke obične sluške pa sam odlemio te sluške tj. odvojio od kabla pa zalemio one Samsungove. Pre toga sam popravio neki daljinski kojem je otišla IR dioda te ona zaštita. Od starog presadio diodu a od plastične flaše Jelen Piva isekao deo plastike pa sam uz upaljač oblikovao u željeni oblik. Sve sam sastavio superlepkom.

Isplati se taj hobi, popravio bilošta komšijama ili familiji uvek dobijem neko piće ili koju siću. Posao mi je gotovo isti, pravim sklopove žica za instalaciju motora za Jaguar E-Pace u Aptivu. Ne mogu bez žica, izgleda da ja to imam umesto vena :mrgreen:
slika

ujac
Karting
Karting
S nama već: 8 god 2 mj
Alene sa kojim softwareima si radio sto se tice 3d modelarstva? Jam sam isto pomalo u tome pa cisto da vidim sta se radi
Nemam potpis.

Alen13ASC
Formula 1
Formula 1
Kontakt:
Blender, za F1 Challenge sam prepravljao 3d modele kola/delove staza uz 3dSimED te Zanoza Modeler.
slika

ujac
Karting
Karting
Ja sam isto uvijek htio napraviti nekakav svoj 3d f1 bolid, ali nikad nisam nesto posebno naucio iz tutorijala oko dizajna malo slozenije tehnike poput cijelog auta. Nedavno sam bas istrazivao sto koriste dizajneri za izradu pravog f1 bolida, ali trebalo bi tu bas hrpu knjiga procitat da se malo bolje razumije (mislim i na obicne mehanicke dijelove, ne sam bolid, tipa matice, vijci itd) Inace radim u 3ds maxu hardsurface predmete
Nemam potpis.

Alen13ASC
Formula 1
Formula 1
Kontakt:
Mislim nisu ni moje sposobnosti nešto, jedva da se mogu pohvaliti :gandalf: Jedino sam fulao "farbanje" tj. pravljenje materijala te konverziju za F1 Challengeov .mts fajl. Šta misliš o mom delu, Roborace u F1 Challenge▼

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=HIZyqV9JXlA[/youtube]

Zvuk bolida sam sam sklepao uz pomoć YT video klipova FE bolida.
slika

ujac
Karting
Karting
Pa nije uopce lose, hoces li jos raditi na tome ili je to to? Teksturu namjerno nisi stavljao pretpostavljam? Staza je isto u blenderu napravljena, ustvari cijela animacija? Koristis li neki poseban program za editiranje videa? Ja se ucim vec neko vrijeme na adobe premiere pro sto se tice editiranja i zvuka, profesionalni audio softwarei su mi ipak zasada malo stran pojam, ali planiram se i tim malo pozabaviti ubuduce
Nemam potpis.

Alen13ASC
Formula 1
Formula 1
Kontakt:
Staza je postojeća, skinuo sam je uz neki mod. Zvuk sam u potpunosti pravio u Audacity. Teksturu nemogu srediti jer imam problem s Blenderovim rFactor pluginom koji ne može lepo "prožvakati" materijale.

Više se ne bavim time, jedini projekt u F1 Challengeu na kojem radim je pravljenje Audi R18 Hyper s kojim lomim rekorde staza te dostižem 400 Km/č u Monaku, 450 km/č u Spa a savladavam Interlagos za 59 sekundi! Volim Audi i kada sam video Porsche 919 Tribute rekao sam "e nemere" pa sam počeo s Audi R18 Hyper.
slika

ujac
Karting
Karting
Baci tu i tamo poneku sliku :)
Nemam potpis.

zelot
Formula 1
Formula 1
S nama već: 9 god 8 mj
Super tema. Trenutno se ne bavim nicime. Nekako kao ds se jos nusam snasao u njemackoj sto se toga tice ali sada bubse to trebalo promjeniti jer sam kupio stan sa garazom i dodatnim parkingom za auto pa cu i imati vise mjesta za alat i rad.

Prije sam nogomet igrao sve dok nusam shvatio da je nekakav lom uvijek vrlo moguc a i koljena su mi od betona malo najebala pa sam odustao. Biljar mi je u hr bio hobi ali ovdje nemam di igrat pa je i to otislo.

A opcenito volim cackat i majstorijat sta god treba. Popravljat neispravne stvari i opcenito bit sam svoj majstor.

To sam od bivseg kolege valjda pokupio jer me zadivio koliko covjek sve zna i kuzi. Os vodu, grijanje, betonaza, struja, stolarija... Covjek ima zlatne ruke i kopca stvari nenormalno brzo. To mi je bilo fora jer ono lik doslovno sam sebi napravi kucu od temelja do krova jer se stvarno kuzi u sve a i ako nesto nije radio cik malo baci oko odmah skuzi kako i sta.

Tako sam se i ja poceo upustat u sve i svasta i vjerovat u sebe. Zasto ja je bih razvukao struju negdje. Ili pogletao zidove i pofarbao. Ili laminat i plocice postavio. Nesto zavarivao kao ogradu nor i tako.

I sve vise i vise sam stekao samouvjerenja i takodjer shvatio da sam iako amater, bolji od barem 30 posto majstora u bilo kojem segmentu iki barem jednak jer to je strasno sta je sve majstor danas.

Auto sam isto poceo sam popravljat jer mi je muka vise od majstora koji sjebu glavu sarafa, ne zasarafe nesto, navoj ostete i ne rade pedantno. Jos da imam kakav kanal za auto vrh... Ne bi me mehanicari bas vidjali...

Uglavnom u zadnjih par godina usudik se u svasta upustiti. Prije sam uvijek mislio da ne znam, ne mogu, nece valjati i tako to. Sad je drugacije, vise vjerujem sebi nego nekim majstorima koji mi nisu provjereni pa da znam da covjek zna posao. Ali nije samo znati posao. Ne cini majstora samo znati posao nego i druge stvari kao pedantnost, urednost i slicno...

Bit ce malo vise bicikliranja jer cemo napokon zeni kupit normalan bajk jer u trenutnom stanu nemamo ga gdje drzati osim vani a to mi se ne svidja. Sad ce bit mjesta pa cemo malo biciklirati a i hobi bi mogao postati roditeljstvo u narednih godinu dvije.

Od igrica... Nisam gejmer. Jedino heroes 3 sam igrao godinama i vozikao f1 ali samo rekreativno. Pokusao na onu croteam f1 ligu ali kad sam vidio da me siju za 10ak sekundi odustao sam odmah i nastavio samo onako za gust.

Danas od igrica jedino sah na mobu online... Recimo na dan odigram 10ak partija ali i to rekreativno a ne na nacin da postanem sto bolji

Maketarstvo i modelarstvo me zanima ali se jos nisam upustio u taj svijet ali budem probao

Poslano sa mog Redmi Note 6 Pro koristeći Tapatalk

luke flywalker Verified
GP3
GP3
Navija za: Mika Hakkinen
Pohvale za temu Ante. Đe su tvoji hobiji?
Ispunjavam i skupljam križaljke (samo jedan domaći magazin). Ljubav prema enigmatici razvio na faxu, tokom dosadnih predavanja i traje i do dan danas :mrgreen: . Uglavnom, svaki petak kupim dva primjerka iste novine, jednu popunim a drugu čuvam bjanko. Imam skoro 500 komada.

Uzgajam cvijeće, u vrtu a i u saksijama. Imam raznog, ruža najviše. to mi je ko neki stress relief, iako se ne stresam plaho.

Također, volim da gledam random predavanja sa raznih fakulteta (ono tipa open coursware), bez obzira na temu, tehnikalije, hemija, psihologija... i pičim stalno neke MOOC kurseve, većinom ove besplatne.

Serije, filmove i igrice ne radim. Nekad sam to ali obzirom da nemam mjere u tim stvarima pa apstiniram.

Frantic
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god
luke flywalker je napisao/la: 17.12.2018., 09:51 Pohvale za temu Ante. Đe su tvoji hobiji?
Ispunjavam i skupljam križaljke (samo jedan domaći magazin). Ljubav prema enigmatici razvio na faxu, tokom dosadnih predavanja i traje i do dan danas :mrgreen: . Uglavnom, svaki petak kupim dva primjerka iste novine, jednu popunim a drugu čuvam bjanko. Imam skoro 500 komada.

Uzgajam cvijeće, u vrtu a i u saksijama. Imam raznog, ruža najviše. to mi je ko neki stress relief, iako se ne stresam plaho.

Također, volim da gledam random predavanja sa raznih fakulteta (ono tipa open coursware), bez obzira na temu, tehnikalije, hemija, psihologija... i pičim stalno neke MOOC kurseve, većinom ove besplatne.

Serije, filmove i igrice ne radim. Nekad sam to ali obzirom da nemam mjere u tim stvarima pa apstiniram.
Samo cvijeće....? :chill:
:mrgreen: :mrgreen:
Yeah, it's on purpose!

Jedan je Leclerc!! :gandalf:
► Prikaži “Spoiler”

luke flywalker Verified
GP3
GP3
Navija za: Mika Hakkinen
Frantic je napisao/la: 17.12.2018., 11:43 Samo cvijeće....? :chill:
:mrgreen: :mrgreen:
Ima i pokoje drvo :mrgreen: . Što se tiče kresanja, bude tu svašta, cvijeća, drveća...

avetma
Administrator
Administrator
S nama već: 10 god 4 mj
Kontakt:
luke flywalker je napisao/la: 17.12.2018., 09:51 Pohvale za temu Ante. Đe su tvoji hobiji?
Ja kojeg hobija se dohvatim to vrlo brzo postane posao... :mrgreen: Iz hobija sam počeo programiranje dok sam bio dijete - pa sa 13 godina dobio prvu pravu narudžbu za sustav upravljanja oglasa zemljišta, svu zaradu spiskao na Siemens ST60... I tako se to pretvorilo u posao. Formula je slična priča, od hobija do posla... Muzika isto, od hobija do posla...

Trenutno nemam puno slobodnog vremena jer i ono šta imam provedem radeći na novim projektima koji mi zaokupe pažnju. Kad se nečeg uhvatim onda me to drži opsesivno dok ne zgotovim.

Čitam beletristiku i biografije ljudi koji su mi zanimljivi, iako bih volio da je toga više. Kindle mi je uvijek pri ruci i na čekanju su najčešće barem tri četiri knjige.

Muzika mi je posao pa sam ovisno o periodu nekad najradije u tišini u slobodno vrijeme, a nekad me uhvati pa krenem istraživati nove materijale. Toliko toga ima da puno toga prođe ispod radara, ali zato cijenim svoje predrasude koje mi ubrzaju proces. :zubo:

Igre ne igram, iako sam bio fan ISSa i PESa, ali sad mi je nova Fifa bolja od novog PESa pa ponekad zaigramo koju partiju. Vožnje ne više jer sam nekako izgubio volan i pedale, a na joysticku sam beskoristan.

Vani jako malo toga. Davno smo imali rutinu nedjeljom na nogomet u Prečko, ali sad više nema dobre ekipe za to, a s nekim lijevim likovima mi se ne igra pa je sve propalo. Teretana po fazama, trenutno ne, ali mršavim ionako od stresa i posla, pa mi ne treba po tom pitanju. Igrao bih tenis da imam dobrog partnera, da nije preslab ili prejak, ali to je teško naći. Stolni tenis uvijek rado.

ujac
Karting
Karting
avetma je napisao/la: 17.12.2018., 13:26
Ja kojeg hobija se dohvatim to vrlo brzo postane posao... :mrgreen:
Hehe pricaj mi. Apsolutno ista stvar vrijedi i za mene, cega god da se uhvatim hocu da nesto ozbiljnije postignem sa tim.

Nego kad spominjes muziku, ja sam uvijek htio nauciti svirati klavijature, ali nikada nisam proveo vise od desetak sati vjezbajuci. Nije da me bas toliko zanima klasika (mada nebih imao nista protiv da i to sviram), vec bi me vise zanimalo kao da sviram npr u nekom bendu ili za nekog izvodjaca tipa gibonni. Nije mi bas cilj da ja sad sviram profesionalno i imam gaze, vec to vise onako za moju dusu, ali isto tako da imam neko znanje, a ne da sve pjesme sviram na isti fazon, ako kuzis sto hocu reci :D Pa ako imas koji savjet rado bi cuo sta i kako poceti
Nemam potpis.
Odgovori
👀 Registriraj se Prijavi se ⚡