To da Njemačka igra ubjedljivo najljepši fudbal od 2006. je apsolutno netačno.
Slažem se da je sve pitanje ukusa, ali to mogu reći samo najzagriženiji navijači Njemačke. Vjerujem da ni većina Nijemaca ne bi to rekla.
Možda Njemačka od 2006. (ne računajući ovo prvenstvo) igra ubjedljivo SVOJ najljepši fudbal (dakle, kada to poredimo sa prethodnim njemačkim generacijama), ali nikako da igra ubjedljivo najljepši fudbal uopšte.
Od 2006. pa naovamo smo imali jednu Španiju, Holandiju, pa ni Brazil nije bio loš (izuzev onih 7:1),.....
Njemačka možda jeste najkonstantnija zadnjih 10-12 godina, i možda je najviše provela na 1. mjestu FIFA liste (dakle, možda jeste i "najbolja" u tom periodu), ali da su igrali najljepši fudbal, vala nisu, ni pod razno.
E sad, moj stav za Njemačku (i Italiju) veže daleko dalje od 2006. Tamo negdje do sredine (prve polovine 80-ih).
Talijani su mi nekako se vazda provlačili, dobijali na hinjaka 1:0, pa se zatvore. Krenu loše na prvenstvu, provuku se, pa nekako dopeljaju do finala (čak su znali tako i osvojiti prvenstvo....).
Nijemci pak, s druge strane, su imali taj "Ho-ruk-hajmo-unijet-loptu-u-gol". Znali su biti nadigrani, od neke reprezentacije koja je "vezla" i koja je puno ljepše igrala. Ali oni su uvijek davali neke golove kasno (85. minuta i poslije), za pobjede ili izjednačenja (pa još zabijali u produžecima). Svaka čast na tome, ali meni se kao klincu to nikako nije svidjelo.
Dodaću još neke konkretne stvari.
Prvenstvo 1982.
Italija u grupi, ni za k..ca. 3 neriješene. I prođu u drugu fazu. Opet su bile grupe i udrugoj fazi. Nekako uspiju dobiti Brazil. Ta brazilska generacija (Zico, Socrates, Falcao, Cerezo, Eder,....) je, tako kažu, najbolja reprezentacija koja nije čak igrala ni finale (Holandija 1974. i Mađarska 1954. su makar igrale finale, i zanimljivo, i jedni i drugi su izgubili od Nijemaca).
Ja plako kad je Brazil ispo. Italija dopelja do finala i tamo dobiju Nijemce.
Njemačka. Prvu tekmu izgube od Alžira. U trećem kolu Alžir odigra svoju utakmicu dan ranije protiv Čilea, u odnosu na tekmu Njemačka i Austrija (od tada je uvedeno da se zadnje kolo u grupama tekme igraju istovremeno). Nijemci povedu protiv Austrije 1:0 u 10. minuti, što je vodilo dalje Njemačku i Austriju, na račun Alžira. Ostalih 80 minuta se dodavali. Otac & Co. psuju, a ja ne kontam šta je. Skonto tek par godina poslije. Izguglati "Disgrace of Gijón". Plus onaj Schumacherov start nad Batistonom u polufinalu. Čak ni faul nije dosuđen.
[youtube]
https://www.youtube.com/watch?v=tGq7VcaHoqo[/youtube]
Video se ne bi trebao zvat kao "....collision with....", već više ".....killing attack on.....".
Možda i ove dvije stvari imaju veze sa mojim stavom spram Njemačke i Italije.
Ferrari i MS (prvo Ferrari, a posljedično i MS) su drugi par opanaka, jbga.