General tema

Slobodan offtopic o svim temama koje vas zanimaju, a nemaju veze s ostalim podforumima.

Majki2111
Formula 2
Formula 2
S nama već: 10 god 3 mj
Navija za: Red Bull, Alonso
Jedna zanimljivost

Vidljivi spektar svjetlosti ide od cca 400-800 nanometara valne duljine.

Valna duljina koaj je najintenzivnija ljudskom oku, odnosno onu koju najjače vidimo je ona boja na 558 nm. Znači žutozelena.

slika
[ link do slike ]
Lomi te, al se nedaš
22.03.2020. 6:24

Majki2111
Formula 2
Formula 2
slika
Lomi te, al se nedaš

Crankshaft
Karting
Karting
S nama već: 8 god 11 mj
Navija za: Alonso, Renault
Sjećam se ovoga s faksa, kolegij Fizika 2 :D Ako me pamćenje dobro služi, na 555 nm valne duljine nalazi se boja koja je najugodnija oku, i to bi trebala biti jedna nijansa zelene boje, tako da su ovi grafovi netočni, ali gornji prikaz je ok.

Crankshaft
Karting
Karting
Jester je napisao/la: 20.05.2018., 06:41 Ave ekipa,

Evo mene kao grom iz vedra neba :mrgreen: . Ne pišem puno ali mislim da bi mogao imati nekaj kaj bi neki od vas mogli smatrati zanimljivim. S obzirom da je ovo generalna tema za sve i svašta, htio bih vas pitati da li vas zanimaju letjelice (s naglaskom na helikoptere) jer mi je glupo otvarati temu ako nitko nije zainteresiran. Budući da mi je to struka u kojoj sam već otprilike cca 15+ godina, usudio bih se reći da sam za naše pojmove prilično dobar u tome. To je dakako moje subjektivno mišljenje koje je uvijek podložno raspravama i nije zacementirano jer mi struka ne dozvoljava tako nešto. :aww:

Ako ste zainteresirani, otvorit ću temu u kojoj ću se većinu vremena hvaliti :mrgreen: :mrgreen: sa slikicama radnih mjesta i letjelica (helikopteri :aww: :aww: ) na kojima sam radio/radim. Znam da nije baš prikladan forum za tako nešto (jbg, ipak je F1 nekima život :mrgreen: ) te ako je broj zainteresiranih toliko mali da se ne isplati otvarati temu, svi zainteresirani oko teme zrakoplovstva slobodno mogu slati PM te ću odgovorati u najkraćem mogućem roku sa informacijama koje znam. :thumbs: . Kaj mislite? Otvaramo temu ili ne?
Nije da me zanimaju kao automobili, ali daleko od toga da me ne zanimaju. U obitelji smo imali i pilota, tako da ponešto i o zrakoplovima znam. :) Pratit ću tu temu ako budeš nekad nešto pisao.

Majki2111
Formula 2
Formula 2
Crankshaft je napisao/la: 28.05.2018., 15:54 Sjećam se ovoga s faksa, kolegij Fizika 2 :D Ako me pamćenje dobro služi, na 555 nm valne duljine nalazi se boja koja je najugodnija oku, i to bi trebala biti jedna nijansa zelene boje, tako da su ovi grafovi netočni, ali gornji prikaz je ok.
Mi smo na anorgasnkoj to spomenuli... Kaj si studirao?
Lomi te, al se nedaš

Crankshaft
Karting
Karting
Elektrotehniku.

Majki2111
Formula 2
Formula 2
Crankshaft je napisao/la: 28.05.2018., 23:10 Elektrotehniku.
Fino. Ja sam na materjalima... (y) (y)
Lomi te, al se nedaš

Majki2111
Formula 2
Formula 2
Još jedna zanimljivost

Zašto su bakar i zlato crnevi odnosno žuti, a svi ostali metali sivi?

Zbog iznimke u elektronskoj konfiguraciji, bakar i zlato absorbiraju svjetlost plavkastu i zelenkastu svjetlost, zlato i ljubičastu. Pošto to absorbiraju, vidimo i h komplementarno, dakle žuto odnosno crvenkasto....
Lomi te, al se nedaš

Explorer
F1puls suradnik
F1puls suradnik
S nama već: 10 god 5 mj
Navija za: Vettel
Kontakt:
Koja je to iznimka u elektronskoj konfiguraciji?
U razumnu srcu mudrost počiva, a što je u bezumnom, to se i pokaže.

Majki2111
Formula 2
Formula 2
Explorer je napisao/la: 05.06.2018., 18:29 Koja je to iznimka u elektronskoj konfiguraciji?
Okej haha nisam očekivo ovakvo pitanje. :pivo: :)

Polupopunjena odgovarajuća s orbitala u korist popunjenog d podnivoa. Razlika u energiji orbitala je mizerna. (oko 2-5 eV sam pročitao). Pa je ovako stabilnije. ;)
Lomi te, al se nedaš

Explorer
F1puls suradnik
F1puls suradnik
S nama već: 10 god 5 mj
Navija za: Vettel
Kontakt:
Aha, u tom je shema, ima smisla definitivno. Hvala na objašnjenju :koska:

Ma prošao sam puno vrsta kemije tijekom faksa, neke su mi čak i drage, pa me zainteresiralo što je ovdje slučaj. Najgora mi je bila analitička, vjerojatno zbog profesorice.
U razumnu srcu mudrost počiva, a što je u bezumnom, to se i pokaže.

Majki2111
Formula 2
Formula 2
Explorer je napisao/la: 05.06.2018., 20:09 Aha, u tom je shema, ima smisla definitivno. Hvala na objašnjenju :koska:

Ma prošao sam puno vrsta kemije tijekom faksa, neke su mi čak i drage, pa me zainteresiralo što je ovdje slučaj. Najgora mi je bila analitička, vjerojatno zbog profesorice.
Analitička je čak i zanimliva. Trenutno učim anorgansku koja je odvratna. Pregled svih mogućih elemenata i spojeva poznatih do 1985 (stara knjiga). Jednadžbi koliko hoćeš, puno otga za učit. Al ono... U nekim stvarima sam se i razočara u kemiji na faksu... A upravo radi nje upisao to. :(
Lomi te, al se nedaš

croatic f1
F1puls suradnik
F1puls suradnik
S nama već: 10 god 4 mj
Navija za: najstarijeg i najmlađeg
Može li mi netko objasniti ovo? :mrgreen:

slika

zekohonda Verified
Formula 1
Formula 1
Navija za: sve powered by honda
biće nekakav cnc stroj ili sl.
The FIA will take all necessary action to protect the sport and its role and reputation as regulator of the FIA Formula One World Championship.

croatic f1
F1puls suradnik
F1puls suradnik
zekohonda je napisao/la: 09.07.2018., 21:45 biće nekakav cnc stroj ili sl.
Dosad nisam imao pojma da se Haas bavi time, mislio sam da su oni samo trkaća momčad :shock:
Hvala Zeko :thumbs:

luke flywalker Verified
GP3
GP3
S nama već: 8 god 7 mj
Navija za: Mika Hakkinen
Ja sam radio u stručnoj školi koja je imala cnc mašine i to Haasove. Bila neka donacija i opremili kompletan lab i radionicu, bilo je i postera i majica, kačketa, svašta. Takodjer, jedan starijiblab bio je opremljen od strane BAR Honde i u njemu je bilo Jenaonovih postera, ugl svega, ali to Hondino je bilo prije mene tako da nemam pojma kako šta.

Ferrari Maniac
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 1 mj
Navija za: Scuderia Ferrari
croatic f1 je napisao/la: 09.07.2018., 21:50
zekohonda je napisao/la: 09.07.2018., 21:45 biće nekakav cnc stroj ili sl.
Dosad nisam imao pojma da se Haas bavi time, mislio sam da su oni samo trkaća momčad :shock:
Hvala Zeko :thumbs:
Piše im na bolidu, jbmu miša croatic... :zubo:
Sisu (fin.)

croatic f1
F1puls suradnik
F1puls suradnik
Ferrari Maniac je napisao/la: 09.07.2018., 23:50 Piše im na bolidu, jbmu miša croatic... :zubo:
Pisala je i ona jedinica u sredini starog F1 loga pa ju godinama nisam skužio :prcnjau:

Frantic
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god
Navija za: Ferrari
@Croatic, pa to im je glavna djelatnost, nešto kao Red Bullu proizvodnja energetskih napitaka. F1 im je sporedna stvar.
Yeah, it's on purpose!

Jedan je Leclerc!! :gandalf:
► Prikaži “Spoiler”

Pastor
Formula 1
Formula 1
S nama već: 7 god 2 mj
Navija za: Seb
To im ustvari plaća F1.

Ako se ne varam, sa svojim mašinama su sami sebi pravili felge. Barem je tako bilo u prvoj sezoni čini mi se.
Odgovori
👀 Registriraj se Prijavi se ⚡