E sad, školovanje...u razgovoru s ljudima prilično velik broj njih misli da je to nešto malo kompliciranije od školovanja za automehaničara. Istina je naravno, potpuno drugačija. Školovanje počinje sa srednjom zrakoplovnom školom iako to nije uvjet već velika prednost u daljnjem procesu. Neznam da li se što promijenilo ali koliko znam (moguće da sam u krivu) kod nas u Hr trenutno postoje 2 škole za zrakoplovne tehničare - tehnička škola u Zadru koja nudi smjer za zrakoplovnog tehničara te Zrakoplovna tehnička škola na Plesu. S obzirom da sam završio ovu u ZG, probati ću objasniti proces školovanja (uzmite u obzir da ove Subote imam 20. godišnjicu mature pa neke informacije možda više i nisu toliko ažurne

).
U ZTŠ-u postoje 3 smjera:
- ZiM (
Zrakoplov
i Motor)
- IRE (
Instrumeni,
Radio,
Elektrooprema)
- ZP (
Zrakoplovni
Prometnik)
Školovanje traje 4 godine te uz standardne predmete svake godine dolazi sve više stručnih, ovisno o smjeru koji je odabran. Onako iz glave za smjer ZiM, neki od stručnih predmeta bi bili osnove zrakoplovstva, aerodinamika, termodinamika, konstrukcije i sustavi zrakoplova, motori zrakoplova (3. godina - klipni; 4. godina - turbinski), tehnologija materijala u zrakoplovstvu (e taj je bio mamoje*ac, tko je upoznat s Fe Fe3C dijagramom, zna o čem pričam

), goriva i maziva itd. Uglavnom, skupi se cijela sila stručnih predmeta koji kao mladi junac (kako bi Frantic rekao

) treba naučiti dok su druge "bitnije" stvari na pameti

.
Nakon što završi četverogodišnja patnja, tek onda počinje 'pakao'. Naime, nakon završene srednje škole potrebno je stažirati 3 godine da bi se stekli uvjeti za polaganje dozvole zrakoplovnog tehničara pri agenciji za zrakoplovstvo. Najveći problem je naći gdje stažirati i biti plaćen za to, barem donekle. Nakon odguljene 3 godine stažiranja na jednom tipu zrakoplova, predaje se zahtjev za polaganje u agenciju za civilno zrakoplovstvo te se polažu razno-razni moduli, zrakoplovni zakoni i propisi i ostale dosadne stvari. Nakon uspješno položenog ispita, dobijete EASA Part-66 dozvolu zrakoplovnog tehničara i nema sretnije osobe na svijetu od vas.....ali.....tu se vraćamo na prvu rečenicu s kojom smo počeli.
Naime, u zrakoplovstvu vrijede malo drukčija pravila za razliku od autoindustrije. Iako imate dozvolu, niste ovlašteni raditi i potpisivati radove na drugim tipovima zrakoplova osim onog kojeg imate upisanog. Da pojasnim automobilskim žargonom....ako ste školovani za Ford Focus, radite samo na njemu i svojim potpisom odgovarate za sve radove koje ste napravili. Mondeo ili ostali modeli (i proizvođači) su no-go tako dugo dok ne odete na školovanje za njega. Najveći problem u cijeloj toj priči je da su ta školovanja za tipove veoma skupa (ovisi o čemu se radi, u Airbusu školovanje za jedan tip helikoptera stoji cca 20k € + školovanje za motor( opet ovisi koji) i do 10k€).
Uh, zasad dosta...neznam kad sam zadnji put ovoliko dugo pisao

I would like to apologize to anyone I have not yet offended. Please be patient. I will get to you shortly.