Ferrari je napisao/la: 27.01.2018., 16:21
To nije istina...
S kojih je to pozicija odustao?
Sa druge pozicije u Kanadi? Ne bi se nikada zadržao na toj poziciji...Mercedes tj Bottas bi ga prešao kad tad...RBR je završio nekih 20-ak sekundi iza Bottasa.
U Bahrainu je bio koji? 5 ili 6? To je bio maksimum za RBR taj vikend jer su se mučili na Soft gumama...Ricciardo je tu utrku završio 40 sekundi iza prvog.
Španjolska je bila kaos na startu kao i Baku...u Bakuu je i Massa mogao pobjediti da mu nije otišao ovjes.
U Austriji je startao 6. iza Ricciarda koji je na kraju završio 3.
U Mađarskoj je sam zaprskao.
Belgija...tada je bio na 5. poziciji dok je Ricci bio 6.
Italiju je IMO sam zaprskao sa Massom u prvoj šikani pa je završio 10.
Singapur možemo sporiti jer je opet bio kaos na startu.
Koje su to bile pozicije koje je mogao REALNO zadržati ili u pozicija koja je bila realna za RBR prošle sezone?
Nemam ništa protiv Maxa, ali IMO nije bio 2. najbolji vozač sezone...ne znam po kojem je ovo kriteriju određeno.
AMuS je po meni nekako najrealniji.
Krenimo redom. Uporabom svjetski poznate metode ''Što bi bilo kad bi bilo'' probat ću izračunati kakva bi bila situacija u dvoboju Verstappen i Ricciardo ako probamo eliminirati faktor nesreće.
AUS: Ver - 5., Ricciardo DNF
Ricciardo je imao sudar u Q3 za koji je sam kriv, no da nije u utrci imao problema vjerojatno bi lagano zavšio 6. Makar postoji mogućnostu da su problemi u utrci bili dijelom uzrokovani tim njegovim sudarom u Q3.
Ver - 10, Ric - 8
Čajna: Ver - 3., Ric - 4.
Sve čisto u ovom slučaju. Max je startao sa začelja, ali sumnjam da je mogao bolje od trećeg mjesta.
Ver - 25, Ric - 20
Bahrein: Ver - DNF, Ric -5.
Max odustaje u trenutku kada je ispred Ricciarda. Ne mogu se više sjetiti na kojoj je poziciji bio, ali u konačnici nije mogao završiti bolje od 5. mjesta gdje bi vjerojatno izavršio.
Ver - 35, Ric - 28
Rusija : Ver - 5, Ric DNF
Ricciardo odustaje u trenutku kada je 7. na stazi. Budući da ne znamo kako bi se utrka dalje odvijala, dati ćemo Ric 5. mjesto, a Verstappenu 6. (čisto zbog poništavanja Bahreina gdje smo isto nagađali).
Ver - 43, Ric - 38
ESP: Ver - DNF, Ric - 3
Tu sada dolazimo do težih nagađanja. Po meni Max nije krivac za sudar, a najveći dio krivice se IMO može svaliti na Bottasa. Pod uvjetom da se sudar nije nikada dogodio, Verstappen bi vjerojatno završio 4., a Ricciardo 5. (Kimi je 3.). Versappen stavljam ispred Rica jerbo je u kvalama bio brži i u trenutku DNF-a je bio ispred na stazi.
Ver - 55, Ric - 48
Monaco: Ver - 5, Ric - 3
Verstappen je izgubio od Ricciarda isključivo zbog lošije taktike, no nećemo mijenjati taj rezultat.
Ver - 65, Ric - 63
CAN: Ver DNF, Ric - 3
Max odustaje s 2. mjesta koje ne može zadržati, ali vjerujem da bi glatko završio 3.
Ver - 80, Ric - 75
Baku welcomed us all: Ver - DNF, Ric - 1
Tu je jako teško doći do ikakvog zaključka, no da Verstappen nije odustao realno je očekivati da bi završio ispred Ricciarda (makar je lagano mogao stradati u sudaru Force Indija ili u nekom drugom trenu). Dat ćemo Verstappenu 2. mjesto.
Ver - 98, Ric - 100
Austrija: Ver - DNF, Ric - 3
Verstappen odvozio koma kvale, a u utrci odustaje zbog sudara u kojemu se našao zbog problema s kvačilom i sporijeg starta. Realno je očekivati da bi završio barem 5.
Ver - 108, Ric - 115
UK: Ver - 4., Ric - 5.
Ricciardo starta sa začelja zbog kvara u Q1. Bez problema je potencijalno mogao dobiti Verstappena.
Dakle:
Ver - 118, Ric - 127
Mađarska: Ver - 5, Ric - DNF
Ric odustao zbog sudara s Verstappenom u kojem je Max kriv. U utrci bi vjerojatno Ric završio ispred Maxa i Hamiltona. Znači Ric bi vjerojatno bio 4., a Verstappena ćemos taviti 6. jer bi Hamilton vjerojatno prešao jednog RB-a kroz bokseve.
Ver - 126, Ric - 139
Spa: Ver - DNF, Ric - 3.
Verstappen odustao u trenutku u kojem je ispred Ricciarda. Da nije Verstappen odustao nebi ni Kimi pobrao kaznu i SC restart bi izgledao puno drukčije. U konačnici bi Verstappena stavio 5. , a Ric 6.
Ver - 136, Ric - 147
Monza: Ver - 10, Ric -4.
IMO Massa glavni krivac. To je bio jedan od rijetkih trenutaka kada sam htio opsovati za vrijeme gledanja F1. moram dati Verstappenu to 4. mjesto.
Ver - 148, Ric - 157
Singapur: Ver - DNF, Ric - 2.
Po meni Vettel glavni krivac. Da se sudar nije dogodio smatram da bi Max bio 3., a Ric 5.
Ver - 163, Ric - 167
Malezija: Ver -1, Ric - 3
Sve čisto.
Ver - 188, Ric - 182
Japan: Ver - 2, Ric -3
Sve čisto.
Ver - 206, Ric - 197
SAD: Ver - 4., Ric - DNF
Verstappen starta 16. zbog promjene motora, Ricciardo odustaje dok je ispred Verstappena. Ubi me, ali stvarno se ne mogu sjetiti kako je Ricci stajao u ovoj trci. Dat ći mu 3. mjesto jer ako me sjećanje dobro služi bolje od toga nije mogao.
Ver - 216, Ric - 210
Mehiko: Ver -1., Ric - DNF
Tu je Ricci pobrao kaznu zbog motora, a odustao je u trenu kada je daleko od Verstappena. Staviti ću ga 3. bez problema.
Ver - 241, Ric - 225
BRA: Ver - 5., Ric - 6.
Ric dobio kaznu zbog xy razloga, ali mislim da nije mogao biti bolji od Maxa. Znači ne mijenjam ništa.
Ver - 251, Ric - 233
Abu Dhabi: Ver - 5., Ric DNF
Još jedna trka koje se slabo sjećam. No reći ćemo da bi Ric bio glatko 4.
Ver - 259, Ric - 245
Znam da je dugo, ali mislim da je ok analiza. Probao sam biti što objektivniji, ako misliš da sam negdje zakinuo nekoga slobodno reci.
Naravno da se ovo zasniva na masi nagađanja, ali mislim da ovo oslikava da je Max ipak imao malo bolju sezonu od Ricciarda.
Zašto bi Vettela stavio iza Maxa ili u egal s Maxom?
Zato jer se mogu sjetiti samo jedne velike Maxove greške - one u Mađarskoj. Osim toga je bio bolji od Ricciarda koji je jedan jako cijenjeni vozač.
Vettelu mogu nabrojati dvije kardinalne greške - Baku i Singapur. Znam da se za Singapur nećeš složiti, ali mislim da je krajnje blesavo ići raditi onakve poteze u uvjetima kada je nemoguće vidjeti Kimija. Da je bila staza suha onda ok, ali ovako ne. Meksiko je također bila upitna rekacija sa Sebove strane.