VN VELIKE BRITANIJE (3. - 5. srpnja)

šŸ“° Trenutno aktualne vijesti u svijetu Formule 1.

Viper
Formula 4
Formula 4
S nama već: 9 god 11 mj
Navija za: Sebastian Vettel
Pozdrav druŔtvo, evo i mene nakon skorom dvije godine neaktivnosti. Imao sam neke domestic healht issues i sve vražje issues pa mi formula nije bila ni na kraju pameti, a baŔ je i Vettle vozio ko moja pokojna baba pa se mi je baŔ sve poklopilo :( Mislim pratio sam ja formulu i tu i tamo kliknuo na stari forum, ali mi nije bilo do ničeg. No dosta o mojim peripetijama,

Å to se tiče utrke solidna, čak i odlična ako ju usporedimo sa ostatkom sezone. Dosta događanja, kiÅ”a, dobre i krive odluke, dobre i ne tako dobre vožnje. Kad sam vidio start Williamsa podsjetilo me na Ferrari i Alonsove startove, gdje je u pravilu uvijek skiinuo dva, tri na startu, no čini se da ovaj Ferrari nema tih kapaciteta, barem Å”to se starta tiče. Suh dio utrke po meni malo iznenađenje, Merc nikako da uhvati Williamse i uz Massino lagano kočenje. Williamsi su si krivom strategijom kod prvog ulaska i malo loÅ”ijom vožnjom po kiÅ”i uniÅ”tili Å”anse za podij pa čak i za pobjedu.

Ovi Finci koliko god da možda znadu vozit po snijegu, ali po kiÅ”i moram priznati da i nisu neÅ”to naročito. Kad je pala kiÅ”a prije nego Å”to je bilo tko uÅ”ao u boks Vettel je skinio Kimija za jedan krug, a Kimija bi skinuo i Kvyat u tom trenutku da nije otiÅ”ao u boks. Također je Vettel skidao po dvije sekunde Massi i Bottasu na slickovima prije promjene guma, dok je nakon promjene samo joÅ” i povećavao prednost. TU je on osvojio treće mjesto, naravno pravovremeni ulazak u boks je puno pomogao, ali sve je napravio prije ulaska, slično kao i Hamilton i Rosberg. Kimi je, slično kao i Bottas, na slickovima gubio 2 sekunde po krugu ne samo od Vettela nego i od ostalih te i da nije bilo tog ulaska u bok izgubio bi najmanje dvije, tri pozicije. Sve u svemu jedna sadržajna utrka.
You can't change what happened. But you can still change what will happen.

JFK
Formula 4
Formula 4
S nama već: 10 god 3 mj
Navija za: No.7
Å turo gledano po ovoj utrci ispada da je Rosberg majstor promjenljivih uvjeta. Vettel je uistinu odlično odvozio po kiÅ”i i bio brži od Kimija, ali gledajući službena vremena po krugovima to je bilo 0,2s-0,3s brže imao je izlijetanje u krugu kad je iÅ”ao u boks; tada ga je Vettel i sustigao. Inače dok je bilo suho Kimi je desetinku po desetinku gradio prednost do neÅ”to manje od 3s.

Ako se dobro sjećam upravo je Bottas u proÅ”losti zajsao jednom u tim promjenljivim uvjetima (kvalifikacije - čini mi se Kanada).
U Pirelli eri jako veliku ulogu igraju gume i tu je 90% pogotovo u ovakvim uvjetima.
Evo i jedan video amaterski kojeg nije bilo u prijenosu, mislim da je to bio period dok je Kimi vozio na istroŔenim intermedijima.

https://www.youtube.com/watch?v=CowtAuigNz8

Sjetite se Spa 2008 i naganjanja u posljednja 3 kruga Hamiltona i Raikkonena. Ostali su na slikovima iako je tada kiŔa padala puno jače (i to po cijeloj stazi). Bilo je izleta i van staze kod obojice - znamo kako je zavrŔilo.

Mislim da nije toliko pitanje koliko ko zna voziti po kiŔi (iako svakako ima razlike), viŔe je tu pitanje stanja guma i pogotovo strategije.

pero iz bukureŔta
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 1 mj
Navija za: Ferrari
JFK - F1 Puls odvjetnik Kimi Raikkonena

Viper
Formula 4
Formula 4
Pa spin nije pokazatelj da netko dobro vozi po kiŔi, a Ŕto se guma tiče imao je starije 1 krug od Vettela, strategije su im bile iste do kiŔe.
Ne velim da je Vettel odlično vozio, jer nikako da se snađe ovaj vikend po suhom, ali po kiÅ”i to je bio drugi lik potpuno, dok se je Kimi pogubio, sad svojom ili Ferrarijevom krivnjom. Taj spin je vjerojatno bio odlučujući faktor da se odluči za boks.

No da ga ne kudim stalno, ovaj vikend je izgledao bolje od Vettela, bolje kvalifikacije, čak i bolji start, i bolji tempo po suhom, ali uvijek mu neki Gremlin neŔto poremeti.

pero iz bukureŔta
Formula 1
Formula 1
Vettel VS Kimi - slick gume prva kiŔa....

Da... Reći će netko DRS... Da, ali kroz zavoje ga je sustigo kao da nisu u istoj klasi bolida...
Vjerovatno je Ferrari krvi za to Ŕta ga je Vettel zaobiŔo na istim gumama, ili mape motora su krive, možda je čak i Alonso kriv...
Jer po njegovim fanovima se zna - Kimi nikad nije kriv...

Ovo je vezano sa onim optužbama kako je Ferrari poklnio Vettelu postolje pozvavŔi Kimija u boks bla bla bla... Ali njegovi fanovi ne vide ili ne žele vidjet to da ga je ovaj na stazi zaobiŔo prije famoznog boksa...

Slavenowsky
Formula 1
Formula 1
Hajde Pero jesi navuk'o hejt o Kimiju, popusti malo, neka...

Ferrari zbog klimatskih uslova, na ovoj stazi nije imao sanse, a odlazak Kimija u box je bila dobra odluka, ali kisa se malo strpila i onda pocela odjednom padati, da je ubo tajming (a tesko je) bio bi na postolju, ali "sprzio" je gume dok kisa nije pala i nista drugo ne preostaje nego gubitnik. Jos pri tome dodat mu Kanadu i Austriju i ispada gori od Maldonada.... Kimi je pokusao, kockao se, kao sto je to uradio Williams! Kimi je mislio da ce ljuljnut kisa, dok Williams je mislio da je nece puno biti, sad su svi gubitnici, ali i to je dio igre.
šŸ‘¤ 1952, 1953, 1956, 1958, 1961, 1964, 1975, 1977, 1979, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2007...
šŸŽ 1961, 1964, 1975, 1976, 1977, 1979, 1982, 1983, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2007, 2008...

pero iz bukureŔta
Formula 1
Formula 1
Ja navuko hejt?
Dakle treba popustit malo kada se kaže neÅ”to protiv Kimija, a kada ga se brani na sve strane i pomoću svih sretstava to je OK?
Ma daj jade.

Slavenowsky
Formula 1
Formula 1
On je htio u box, sam pao - sam se ubio! U Ferrari-ju su svi ok, zasto bi se na ovom forumu pravile seoske bune! Ja samo kazem da utrka po kisi je kocka za sve, kisu je mozda lako predvidjeti, ali tacan njen pad u sekundu je tesko, a u ostalom staza se nalazi na ogromnoj povrsini, tako da njen intenzitet nije svugdje isti! Da je Kimi ub'o tajmong, mislim da mu se nebi nista vise prigovaralo, ali desilo se suprotno i onda je opet na temi kritika! Hamilton je donjeo pogresku u Monaku, Williams u Britaniji, da ne govorim u proslosti Ferrari itd... To je sve dio igre. Ferrari je na ovoj stazi bio nemocan, sve dok kisa nije pala, jer po kisi svi su "ravnopravni"! Do duse Kimi nije toliko maestralan po njoj, ali jedan box viska nije mogao uciniti bolji rezultat!
šŸ‘¤ 1952, 1953, 1956, 1958, 1961, 1964, 1975, 1977, 1979, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2007...
šŸŽ 1961, 1964, 1975, 1976, 1977, 1979, 1982, 1983, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2007, 2008...

Ferrari1345
Formula 1
Formula 1
Navija za: Glasniju F1
Radio veza izmedu Williamsa i Masse/Bottasa
7 Dave Robson Felipe Massa - Felipe this is good, very good. Just need to look after the front-left tyre.

9 Dave Robson Felipe Massa - OK Felipe this is good. So we are not racing with your team mate let’s pull away together. We need to pull away together from the Mercs.

9 Jonathan Eddolls Valtteri Bottas - Instruction: No racing your team mate for now.

9 Valtteri Bottas Jonathan Eddolls - I have more pace.

9 Jonathan Eddolls Valtteri Bottas - Copy. No racing for now. We’ll keep you advised.

11 Valtteri Bottas Jonathan Eddolls - On lap ten Bottas drew alongside Massa on the entry to Stowe but dropped back behind him as they arrived at Club.
Can I overtake? I can do it in the back straight. Tell me.

11 Jonathan Eddolls Valtteri Bottas - Yes.

11 Valtteri Bottas Jonathan Eddolls - Repeat.

11 Jonathan Eddolls Valtteri Bottas Yes, you can.

11 Valtteri Bottas Jonathan Eddolls That was too late.

11 Jonathan Eddolls Valtteri Bottas It has to be a very clean move,. And you need to pull away when you are in front. Clean move.

11 Valtteri Bottas Jonathan Eddolls Copy
.
Treba naglasit da ni Valtteri ni Felipe nisu igrali za momčad, Valtteri se je pristojno ogluŔivao na momčadske odluke, a Felipe nije htio propustiti Bottasa. Trebala je izuzetno cvrsta ruka u Williamsu da naredi nekom vozacu da radi za momčad, ali nisu. Možda je malo teŔko to rec Massi (zbog povjesti) i Bottasu (koji se bori sigurno za Ferrari), ali malo bolje razmiŔljanje i bolju strategiju su morali imat. Na kraju su jos pupuŔili sa Undercutom
U Austriji (2014) su bili konzervativni sa strategijom, pa i sada. Tako olako propustiti dobar rezultat koji su napravili. Jos ih za Austriju i razumijem, jer su se borili za prvi podij nakon dugo vremena i bili su u teskoj situaciji u kojima su trebali te bodove, ali ovakve sanse ce rijetko kad dolazit

Ali vrlo vjerovatno nebi ni uzeli pobjedu da su kojim slucajem nakon boksa ostali naprijed, jer je opće poznato da Williamsi ne funkcioniraju dobro na kiÅ”i, na kraju su jedva i zadržali to 4 i 5 mjesto
slika

"Formula 1 je jedini sport čiji problem rjeŔavaju tako Ŕto naprave joŔ jedan problem"

Viper
Formula 4
Formula 4
Da nije iŔao ranije u boks svejedno bi izgubio poziciju ne samo od Vettela nego i od Kvyata, znači bio bi u najboljem slučaju 7, jedno mjesto razlike. Vidio je da ne ide na slicku, izvrtio se i odlučio ranije u box. Da je počela padati jaka kiŔa onda bi eventualno bio na dobitku. Kako bilo, kiŔa je kocka za sve, uvijek netko pogrijeŔi a netko profitira.
JoŔ gori od Kimija je bio Bottas koji je iŔao samo krug poslije Vettela u boks i gubio do 3 sek po krugu zadnji stint na istim gumama, od Masse oko sekunde do 2. Ajde da Ferrariju odgovaraju malo bolje kiŔni uvjeti, ali da ga Massa dere dvije sekunde po krugu to mu nije kriv bolid.

Slavenowsky
Formula 1
Formula 1
Mogao je Massa brze, ali ocigledno je cuvao gume, s Mercedesom ne smijes da se salis, taktiziranje je najbolja odluka, ali Bottas je navalio na Massu! Iza Masse i Bottasa nije bio Ferrari- Vettel, vec Mercedes - Hamilton, da su taktizirali bolje, pogotovo u boxu, Williams bi uzeo najvise postolje, sad samo sto je kisa pokvarila sve. Hamilton je strasan na njoj i uzeo bi pobjedu sigurno, a i sreca ga je malo posluzila, bio je u pravo vrijeme na pravom mjestu, a u Williamsu su se svi pogubili! A jos da dodam Mercedes je zvao Hamiltona u box, mozda najbolje po njega, mozda bi i on zavrsio ko Kimi da je birao sam svoju strategiju za ulazak :)

Viper
Formula 4
Formula 4
Da i meni je malo čudna ta spika da je Hamilton sam zvao box :mrgreen:

Slavenowsky
Formula 1
Formula 1
Vremena na polu-mokroj stazi, zbog ovog u Ferrari-ju kazu da P3 nije poklonjena - slazem se :)

Massa daleko bolji na mokrim uslovima od Bottasan a oba vozaca naspram Vettela su :facepalm:

slika
Zadnja izmjena: Slavenowsky, dana/u 06.07.2015., 14:46, ukupno mijenjano 1 put.

Viper
Formula 4
Formula 4
Ma nema govora o nikakvom poklonu, Seb je prije kiŔe imao zaostatak od 25 sekundi za Bottasom, a na kraju utrke je Bottas za njim zaostao 38 sekundi, i to sve u nekih 15 krugova. Rosbergu je skinuo oko 10 sekundi i Hamiltonu oko 8.

Viper
Formula 4
Formula 4
Krivo to je od VSC. Od početka kiŔe Rosbergu 4, a Hamiltonu 3 sekunde, sve zajedno.

JFK
Formula 4
Formula 4
Navija za: No.7
pero iz bukureŔta je napisao/la:JFK - F1 Puls odvjetnik Kimi Raikkonena
Pro bono! :D

luka vz
F1puls suradnik
F1puls suradnik
Navija za: McLaren
Pozz Viper - dobrodoŔao! :pivo:

Lady
GP3
GP3
pero iz bukureŔta je napisao/la:Vettel VS Kimi - slick gume prva kiŔa....

Da... Reći će netko DRS... Da, ali kroz zavoje ga je sustigo kao da nisu u istoj klasi bolida...
Vjerovatno je Ferrari krvi za to Ŕta ga je Vettel zaobiŔo na istim gumama, ili mape motora su krive, možda je čak i Alonso kriv...
Jer po njegovim fanovima se zna - Kimi nikad nije kriv...

Ovo je vezano sa onim optužbama kako je Ferrari poklnio Vettelu postolje pozvavŔi Kimija u boks bla bla bla... Ali njegovi fanovi ne vide ili ne žele vidjet to da ga je ovaj na stazi zaobiŔo prije famoznog boksa...
Potpuno se slažem s tobom vezano za Raikkoenena, ali ti ovdje ima malo sljepih pored zdravih očiju....

I samo mali prilog na video koji si stavio....jedan mali screenshot:
Dok se Raikkoenen muči po kiŔi, Vettel ne da ga stiže (i prestiže..), nego joŔ maŔe svojima po onim uvijtima....

[ link do slike ]
slika

Frantic
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god
Seb je najbolje odradio posao od kako je kiÅ”ica počela da rominja pa do kraja trke, ako gledamo vremena i zaostatke. Nico je takođe bio dobar dok su bili na slickovima, ali je (na kraju se ispostavilo) profulao box za čitav krug. Obojica su bili brži od Lewisa i oba Williamsa, na slickovima. A kiÅ”a je baÅ” pojačala za vrijeme Hamiltonovog izlaska iz boxa (tj. Vettelovog ulaska), fino se to moglo vidjeti u prenosu, tako da su i tu malo profitirali. Rosberg, koji je bio 3sec iza Lewisa, u prvi mah je pomislio da je Lewisov ulazak u box totalni promaÅ”aj (to je negdje i izjavio). DoduÅ”e, možda je i bio pri Lewisovom ulasku u box. Ali je pri izlasku bio pun pogodak. A Vettelu, koji je tad ulazio u box pojačavanje kiÅ”e je sjelo ko kec na desetku.
Yeah, it's on purpose!

Jedan je Leclerc!! :gandalf:
ā–ŗ Prikaži ā€œSpoilerā€

Ferrari1345
Formula 1
Formula 1
Navija za: Glasniju F1
Lady je napisao/la: Potpuno se slažem s tobom vezano za Raikkoenena, ali ti ovdje ima malo sljepih pored zdravih očiju....

I samo mali prilog na video koji si stavio....jedan mali screenshot:
Dok se Raikkoenen muči po kiŔi, Vettel ne da ga stiže (i prestiže..), nego joŔ maŔe svojima po onim uvijtima....

[ link do slike ]
Nije mahao svojima :rofl: , nego je ispitivao kolko kiŔe pada, but you got a point

Evo jos jedan video, kako se vozac koji je jedan od najiskusnijih na gridu uspio ovako jeftino izvrtit

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=CowtAuigNz8[/youtube]

Rosberg i Vettel su zbilja letili po ovim uvjetima
slika

"Formula 1 je jedini sport čiji problem rjeŔavaju tako Ŕto naprave joŔ jedan problem"
Odgovori
šŸ‘€ Registriraj se Prijavi se ⚔