VN VELIKE BRITANIJE (3. - 5. srpnja)

📰 Trenutno aktualne vijesti u svijetu Formule 1.

Felipe
F1puls suradnik
F1puls suradnik
S nama već: 10 god 6 mj
Navija za: Massa, Bastianini
Kontakt:
Dlan-o-dlan, i tu smo, kao da smo Austriju gledali još prošli tjedan, a već polako fotelje i stolice zagrijavamo za tatu utrka, dame i gospodo, pripremite čajeve i muffine, čeka nas vikend prepun samo najboljih britanskih proizvoda!
Za 7 od 10 momčadi u prvenstvu VN Velike Britanije predstavlja i „domaću“ utrku jer sve one svoja sjedišta imaju u malim industrijskim gradićima razbacanim po Engleskoj, iako na bolidima stoje neke potpuno druge zastave, a za neke Britanija predstavlja utrku u, doslovno, dvorištu. A postoji li i bolja staza i utrka da vas predstavlja u svijetu utrkivanja? Veliki Silverstone, gotovo 6 kilometara perfektnog asfalta bačenog na zelena bolja pod jarko plavim nebom centralne Engleske.

[ link do slike ]

slika

[ link do slike ]

O stazi

Teško ćete naći stazu na kojoj se duže utrkuje, a još teže stazu koje su Britanci više ponosni. Zakovana u centru Engleske, nedaleko od Londona, Silverstone je vijugava staza koja predstavlja spoj dugih pravaca i brzih zavoja. Proteklih godina su rađene mnoge prepravke na stazi i ona je mijenjala svoje izgled. Staza ima dva boksa, stari i novi kompleks, a trenutno se koristi (logično) novi.

[ link do slike ]

Pole krug Rosberga od prošle godine:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=koM8Rosx0GA[/youtube]

Silverstone je kroz godine uveliko izmijenio svoj izgleda i korištene su mnoge verzije te staze.

Orginalna staza iz 1948.

slika

International Circuit 1950.-1990.

slika

Staza korištena od 1991.-1993.

slika

Bridge Circuit (1994.-2009.)

slika

Arena Circuit (2010.)

slika

Staza koja se koristi od 2011.

slika

Povijest

Prva VN Velike Britanije je održana još 1926. na stazi Brooklands, ali je održana još naredne i onda je uslijedila duga pauza, koja ja prekinuta 1948.
Prva utrka u povijesti Formule 1 je održana upravo tu, na Silverstoneu, kao prva utrka u kalendaru 1950. godine. Pobjednik je bio Farina u Alfa Romeu.
Najuspješniji vozači u Britaniji su domaći Jim Clark, i Alain Prost s po 5 pobjeda. Clark je nanizao svojih pet pobjeda u šest godina, u periodu od 1962. do 1967., dok je Prost svoju prvu i zadnju pobjedu na britanskom tlu ostvario u razmaku od 10 godina.
Drugi po uspješnosti u Britaniji je njihov poznati brkonja, Nigel Mansell s četiri pobjede.Od aktivnih vozača Fernando Alonso i Lewis Hamilton imaju po najviše pobjeda na Silverstoneu, po dvije.

Guiseppe Farina vodi u prvoj F1 utrci, 1950.

[ link do slike ]

Kraljevska porodica posmatra utrku, 1950.

[ link do slike ]

Moss pobjeđuje svojega momčadskog kolegu i mentora Fangia na ulicama Liverpoola. Sumnja se da je Juan-Fangio propustio Stirlinga nakon što je osigurao titulu, 1955.

[ link do slike ]

Wolfgang von Trips ostvaruje svoju drugu, ujedno i zadnju pobjedu u F1 po kišnoj Aintree stazi u Liverpoolu, 1961.

[ link do slike ]

Jim Clark oduševljava naciju prvom pobjedom u Britaniji, 1962.

[ link do slike ]

Jackie Stewart razara konkurenciju i pobjeđuje krug ispred svih, 1969.

[ link do slike ]

Peter Revson ostvaruje prvu pobjedu za McLaren na domaćem tlu, 1973.

slika

James Hunt pobjeđuje pred domaćom publikom, 1977.

[ link do slike ]

Mansell pobjeđuje momčadskog kolegu Piqueta i ostvaruje dječački san i diže cijelu Britaniju na noge,. Publika istrčava na stazu i pozdravlja svog novog heroja, 1987.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Dc1_gk-fZcQ[/youtube]

Damon Hill pobjeđuje s minutom prednosti, 1994.

[ link do slike ]

Johnny Herbet ostvaruje svoju prvu pobjedu, nakon kontroverznog incidenta između Schumachera i Hilla.

[ link do slike ]

Coulthard pobjeđuje po kiši, a utrku je obilježilo izlijetanje Schumachera pod crvenim zastavama, pri kome je slomio nogu i propustio ostatak sezone, 1999.

[ link do slike ]

Hamilton DOMINIRA kišnom utrkom, i pobjeđuje minut ispred ostalih, 2008.

[ link do slike ]

Red Bull se počinje spremati za dominaciju sportom pobjedom Vettela, 2009.

slika

Lewis Hamilton pobjeđuje, nakon što je Rosberg imao problem s mjenjačem, 2014.

[ link do slike ]

Raspored vikenda:

Petak, 3. srpanj

Prvi trening 11:00-12:30
Drugi trening 15:00-16:30

Subota, 4. srpanj

Treći trening 11:00-12:00
Kvalifikacije 14:00

Nedjelja, 5. srpanj

Utrka 14:00

Laku noć djeco...

[ link do slike ]
Obrigado Felipe

HeatBlast44
Baniran
Baniran
S nama već: 10 god 5 mj
Navija za: Mc'Laren, Lewis, Wehrlein
odličan uvod :klanjam: :thumbs:
Na twitteru se oglasite hashtagom utrke za koju mislite da je najbolja, ja naravno stavio DOMINACIJU 2008 :D
#BritishGP87 kada Mansell obori 11 REKORDA STAZE i prestigne Piqueta za pobjedu
#BritishGP95 kad se Hill zabije u Schumija i Herbert pobjeđuje po prvi put
#BritishGP08 Kad Hamilton DOMINIRA po kiši :pivo:
slikaslika

luka vz
F1puls suradnik
F1puls suradnik
Navija za: McLaren
Super uvod davide! :thumbs:

Očekujem dobru utrku, više pretjecanja, manje dominacije srebrnih bolida i nekog novog pobjednika! To očekujem od svake nove utrke, ali nikako da mi se želja ispuni.

Felipe
F1puls suradnik
F1puls suradnik
Kontakt:
Ma sastavio sam nešto na brzaka, moglo je biti puno bolje. :D :thumbs:

Sad kad imam malo vremena, da postavim i nekoliko klipova...

[dailymotion]http://www.dailymotion.com/video/x21049 ... attle_auto[/dailymotion]

Race edit od prošle godine...

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=ARBZPMH3Dgg[/youtube]

Allen i Brundle o novom Silverstoneu.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=dMKc2hGcJCI[/youtube]

Pirelli Party iz 2013.

Malo V8 akcije iz 2011.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=t5FXhXBUbTs[/youtube]

Race edit 2008.
Tek sam se sad prisjetio koliko se ljudi izvrtilo toga dana...

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=DizI6XPMtsk[/youtube]

1950. :trep:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Vywpwt7CZV0[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=4ljxDkKkfvs[/youtube]

1955. :trep:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=bo_eRpJagO0[/youtube]
Obrigado Felipe

Frantic
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 2 mj
Navija za: Ferrari
Dobar uvod.
Ako ima neko vremena neka stavi nešto iz 1998.
Kiša, Coulthardovo izlijetanje, borba Michaela i Mike, i kao šlag, kontroverzni prolazak/ulazak u box u zadnjem krugu od strane Michaela, koji je proizašao, što se na kraju ispostavilo, zbog greška sudaca, tj. neadekvatnog i neblagovremenog obavještenja o kazni. :SC: :kockastazastava:
Ili 2003. kad je ludi sveštenik u kiltu izletio na Hangar i trčao u susret bolidima koji idu 280-300 km/h. :bonk:
Yeah, it's on purpose!

Jedan je Leclerc!! :gandalf:
► Prikaži “Spoiler”

Felipe
F1puls suradnik
F1puls suradnik
Kontakt:
Ah, kako sam samo uspio zaboraviti Schumija. :facepalm:
Hvala :thumbs:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=efZUyhATNTo[/youtube]
Obrigado Felipe

croatic f1
F1puls suradnik
F1puls suradnik
Navija za: najstarijeg i najmlađeg
Felipe :thumbs:

Kakva je ono lani borba bila između Alonsa i Vettela, stvarno zaslužuje naslov "epic battle". Vettel je na svježim gumama morao sa svih strana napadati ne bi li prošao Alonsa na starim gumama. Alonso se fenomenalno branio, ali bilo je jasno da neće izdržati do kraja jer je Vettel imao bolje gume i brži bolid, ali su nam definitivno priuštili pravu zabavu (izuzmemo li one radio-poruke). Bila je to ustvari jako dobra utrka za Alonsa s obzirom na okolnosti, prvo ona greška u Q1 pa i kazna u utrci, uz Mađarsku, jedna od najboljih njegovih predstava lani. Ove godine će nažalost opet startati tamo gdje je bio i lani (16. ili koje mjesto više/niže), a uspjeh će biti ako bolid izdrži do cilja. Što se tiče samom vrha poretka, nisam optimističan poput Luke, ja mislim da će i ovdje prva dva mjesta biti zauzeta za srebrne, osim ako se ne dogodi nešto kao i lani.

Evo i tog luđaka kojeg je Frantic spomenuo :D
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=_a_urdgrl2E[/youtube]

Ferrari1345
Formula 1
Formula 1
Navija za: Glasniju F1
[dailymotion]http://www.dailymotion.com/video/x21049 ... attle_auto[/dailymotion]

Evo ga, da se prisjetimo :cool:

Nego bilo bi i vrijeme da Mercedes malo zaštuca i poveseli nas sa kojim kvarom... ili da nam kako kaze Button englesko vrijeme donese malo iznenadenje
slika

"Formula 1 je jedini sport čiji problem rješavaju tako što naprave još jedan problem"

Iceman
Formula 1
Formula 1
Navija za: Ferrari, KR7
Prošlogodišnja utrka tj. borba Alo-Vet mi je najbolji dio prošlogodišnje sezone. Ono baš epic battle. Ako bi pitali fanove kakvu F1 žele, onda bih ja odgovorio pogledajte borbu Alo vs. Vet Silverstone 2014. :thumbs:

Frantic
Formula 1
Formula 1
Navija za: Ferrari
Iceman je napisao/la:Prošlogodišnja utrka tj. borba Alo-Vet mi je najbolji dio prošlogodišnje sezone. Ono baš epic battle. Ako bi pitali fanove kakvu F1 žele, onda bih ja odgovorio pogledajte borbu Alo vs. Vet Silverstone 2014. :thumbs:
Ja bi volio Villeneuve vs. Arnoux Dijon 1979. :klanjam: :mrgreen:
Ali to bi možda bilo pretjerivanje s moje strane. :mrgreen:
Previše tražim. :P
Elem, dobar je bio taj Alo vs. Vet duel na Silverstoneu prošle godine. :thumbs:
S obzirom kakve su nam "sive" zadnje 2 sezone ....
Yeah, it's on purpose!

Jedan je Leclerc!! :gandalf:
► Prikaži “Spoiler”

josip123
GP3
GP3
Navija za: Raikkonen,Vettel,Leclerc
Ahhh, Villenueve vs Arnoux je neka posebna priča.
Ono je jedinstveno! :klanjam: :klanjam:

Ali ova Alonso vs Vettel borba je po meni jedini svijetli trenutak prošle sezone, i jedina ona baš prava borba! :gandalf:
Being second is to be the first of the ones who lose.
Ayrton Senna

Dani Verified
Formula 1
Formula 1
Navija za: Hamilton, Leclerc, Ricci
Mogao bi ferrari zapapriti na ovoj stazi. Sve zavisi od temperature staze jer mi se čini da je u brzim zavojima ( nešto kao Malezija ) ferrari nešto bolji od mercedesa, dok Švabe drže primat u sporim zavojima i ravnicama. Pored toga Kimi je ovdje gotovo uvijek dobar tako da i njega očekujem bliže Vettelu. Onaj neobuzdani duo Hamilton-Rosberg bi mogao imati problema sa potrošnjom guma ( samo kada se vidi kakve probleme je Rosberg imao u Austriji). Prednost dajem Hamiltonu zbog domaćeg terena i vlastite brzine. Rosberg sigurno čeka u zasjedi.
slika

Explorer
F1puls suradnik
F1puls suradnik
S nama već: 10 god 7 mj
Navija za: Vettel
Kontakt:
Ne bih zaboravio na Rosberga u Velikoj Britaniji, ima on dobrih rezultata ovdje. 2013. je pobijedio na račun Hamiltonovog i Vettelovog odustajanja, dok je prošle godine do odustajanja bio brži od Hamiltona. Pa i treće mjesto iz 2010. u ne baš bajnom Mercedesu.
U razumnu srcu mudrost počiva, a što je u bezumnom, to se i pokaže.

hattrick
Formula 1
Formula 1
Kontakt:
Inside Grand Prix 2015

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=e027lb6sk3M[/youtube]
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=vzWFxMmKNNg[/youtube]
Bolje pet do dvanaest nego ni jednu poslje jedan. slika

OggY
Karting
Karting
S nama već: 10 god 3 mj
Navija za: Alonso
Dobar uvod :thumbs:
Volio bih gledati kisnu utrku jer kad je kisa onda je sve moguce sto se tice borbe Alo-Vet prosle godine mogu samo reci da je to najbolji dio proslogodisnjeg trkanja ako ga je uopce i bilo.
Znali netko vremensku prognozu za vikend!?
Biti drugi znaci biti prvi medju gubitnicima ;) :gandalf:

HeatBlast44
Baniran
Baniran
josip123 je napisao/la:Ahhh, Villenueve vs Arnoux je neka posebna priča.
Ono je jedinstveno! :klanjam: :klanjam:

Ali ova Alonso vs Vettel borba je po meni jedini svijetli trenutak prošle sezone, i jedina ona baš prava borba! :gandalf:
Bgm nije jedini svjetli trenutak, zaboravili ste pustinjski duel Srebrnih Strijela u Bahreinu :thumbs:
ove godine najbolji duel je onaj Massa-Ericsson u Kanadi.
slikaslika

Majki2111
Formula 2
Formula 2
Navija za: Red Bull, Alonso
Sanjo sam da je Rosberg u sljedeće tri kvaluifikacije osvojio sva tri zaredom prva mjesta i da je Hamilton počeo padati psihički... :kokice: :kokice: :kokice: :zzz: :zzz: :zzz:
Lomi te, al se nedaš
22.03.2020. 6:24

Explorer
F1puls suradnik
F1puls suradnik
S nama već: 10 god 7 mj
Kontakt:
Dobro ljudi ajde, nemojte baš toliko grditi prošlu sezonu. Jest da smo imali jednu od najvećih dominacija u povijesti sporta, ali bilo je borbe.

Bottas show u Australiji, Ham - Ros u Bahreinu, jednoj od najboljih utrka zadnjih godina, Vettel show u Španjolskoj te borba Kimija i Alonsa, solidna borba Riccija i Hamiltona u Monaku, luda utrka u Kanadi s mnogo borbe, Vet - Alo u Silverstoneu, odličan Ricciardo u Mađarskoj s nizom super pretjecanja, kišni Japan s nizom odličnih borbi (Red Bullovi vs Williamsi).
U razumnu srcu mudrost počiva, a što je u bezumnom, to se i pokaže.

Ferrari1345
Formula 1
Formula 1
Navija za: Glasniju F1
Bolja nego ova sezona u svakom slučaju...

Poslano sa mog SGP321 koristeći Tapatalk
slika

"Formula 1 je jedini sport čiji problem rješavaju tako što naprave još jedan problem"

HeatBlast44
Baniran
Baniran
Explorer je napisao/la:Dobro ljudi ajde, nemojte baš toliko grditi prošlu sezonu. Jest da smo imali jednu od najvećih dominacija u povijesti sporta, ali bilo je borbe.

Bottas show u Australiji, Ham - Ros u Bahreinu, jednoj od najboljih utrka zadnjih godina, Vettel show u Španjolskoj te borba Kimija i Alonsa, solidna borba Riccija i Hamiltona u Monaku, luda utrka u Kanadi s mnogo borbe, Vet - Alo u Silverstoneu, odličan Ricciardo u Mađarskoj s nizom super pretjecanja, kišni Japan s nizom odličnih borbi (Red Bullovi vs Williamsi).
Italiju si zaboravio, to je bila predobra utrka, ni Spa nije bio loš, pogotovo krajem trke kad je ono Magnussen zadržavo Alonsa i Buttona i na kraju ih Vettel sve prestigne, a da ne pričam o SAD, probijanje Vettela i ona borba Alonsa i Buttona.
slikaslika
Odgovori
👀 Registriraj se Prijavi se ⚡