Paddock

☕ Sve teme o Formuli 1 koje ne možete smjestiti u gornje podforume.

Felipe
F1puls suradnik
F1puls suradnik
S nama već: 10 god 4 mj
Navija za: Massa, Bastianini
Kontakt:
Mjesto za generalnu raspravu o F1.
Rasprave, ideje, pitanja, odgovori, činjenice, gluposti, pljuvanje po Berniju, novosti vrijedne rasprave, svađe...ma sve, sve strpajte u jednu temu. :D

Evo ja ću započeti.
Sinulo mi je da je bodovni sistem u F1 u potpunosti smiješan. Ok, kada su na gridu bila 24 vozača, i kada je bio dosta izjednačeniji (barem 'u sredini'), ali sada kada imamo 20 vozača u bolidima koji su jako nepouzdani, čini mi se kao prava glupost. 10 od 20 vozača dobiva bodove, to je pola grida!
Uzmimo u obzir i to da na svakoj utrci barem dva vozača odustanu iz različitih razloga, nekada i više od dva, ali uzeti ću 18 vozača na cilju, što znači da više od pola onih koji završe utrku dobiva bodove. Po meni je to potpuna glupost.
Ako na to dodamo činjenicu da između momčadi postoji ogromna razlika (Mercedes - 0,5s - Ferrari - 0,5s - Williams - 0,5s Red Bull - 5s ostali), bodove su počeli osvajati oni koji su zaostali za cijeli krug i više... :bang:
Postaje smiješno, i radije bih da prestanu pričati prazne priče o velikim promjenama u 2017. i bolje da urade nešto korisno za sebe i zajednicu i promjene sustav bodovanja.
10-8-6-5-4-3-2-1 molim :trep:
Obrigado Felipe

Clark
F1puls suradnik
F1puls suradnik
Slažem se s tobom. Trenutni bodovni sustav je smiješan, nepotpun i od njegova uvođenja mi se ne sviđa.
Za vozače bih vratio onaj dobri stari 10-6-4-3-2-1. Možda sam subjektivan, jer je to sustav koji se koristio kad sam počeo pratiti F1, ali čini mi se da je najbolje nagrađuje pobjedu i formu vozača kroz cijelu sezonu.
Za konstruktore bi koristio drugi sustav u kojem bi sve pozicije donosile bodove. Tako bi se možda bolje upotpunila slika o formama momčadi kroz sezonu. Npr. prošle godine je Marussia sretno-spretno došla do bodova, i završila je ispred Saubera koji je kroz cijelu sezonu ipak bio bolji.
Pošto trenutno imamo 20 bolida na gridu, sustav bi izgledao ovako - 20-19-18-...-...-3-2-1. Tko odustane, za njega nema bodova.

Alen13ASC
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 3 mj
Navija za: Fernando Alonso
Kontakt:
Bodovno stanje s velikim brojevima je uneseno jer su lopovi koji vladaju F1 hteli puno novaca od momčadi koje plaćaju ulazak u F1 za svaki osvojeni bod.Nama prodaju priču da je to bodovanje uvedeno radi boljeg bodovnog učinka pobjednika.
Novac ,klac klac (zvuk lupanja vilice po stolu) :klopa:
Sve samo da se izbace manje momčadi,dovode ih do bankrota nasilnim putem.Za par godina gledaćemo RB,Merđe,McH,Williams,Haas,.. s tri bolida.A cene hibrida skaču,sponzori beže,tihi bolidi i dominacije teraju publiku s staza,Matori Šišmiš uvodi Baku pa Katar pa Tajland koji imaju više para negoli klasične staze F1,sve ide u jednom smeru koji nam se ne sviđa.Ovo mora prestati.Mora se uvesti radikalna,sentimentalna i pametna rešenja odmah ako hoćemo gledati zdravu F1 u budućnosti.
slika

croatic f1
F1puls suradnik
F1puls suradnik
Navija za: najstarijeg i najmlađeg
Jesam li ja jedini kojem je trenutni sistem sasvim u redu? :mrgreen:

Ipak, i ja sam razmišljao o trenutnom bodovnom sistemu i kad pogledaš, otkako se grid smanjio na samo 10 momčadi, više i nema toliko smisla kao kad ih je bilo 12 2010. kad je sistem uveden. Sa 10 momčadi, tj. 20 bolida, glupo je da se bodovi dijeli prvoj desetorki, odnosno polovici grida, ispada prelako (iako nekima ni ovako nažalost ne ide). Po meni bi bilo optimalno da prvih 8 dobiva bodove, barem uz trenutnu situaciju u sportu gdje vrlo često rezultate imamo podijeljene po momčadima zbog velikih razlika između njih pa bi sistem s prvih 6 bio malo nepravedan i bodovi bi uglavnom išli istima (osim u nekim posebnim okolnostima), ovako bi bar još neki dobili šansu za bodove, a da im ipak to nije prelako. Ipak, bodovni sistem nije trenutno najveći problem kojeg Formula 1 treba riješiti.

avetma
Administrator
Administrator
Kontakt:
Šta se tiče bodovnog sistema, kad sam ja krenuo pratiti F1 vrijedilo je 10-6-4-3-2-1, pa sam naviknut na to. Ne smeta mi ovaj 25-18 sistem, kao ni onaj 10-8, ali čisto kao stvar navike najviše mi odgovara onaj prvi.
Sad kad vidim poredak pa gledam bodove prvoplasirani i drugoplasirani recimo 458-391, to mi ne znači ništa, dok recimo ako vidim bodove 81-65 odmah po bodovima vizualno imam dojam kakav je odnos snaga bio. Možda samo zbog toga bi mi bilo drago da se vrati stari sistem gdje su malo manji brojevi, ali kao što kaže croatic, ima i većih problema od toga. :)

raca
GP3
GP3
Navija za: McLaren
pratim f1 od bodovanja 9-6-4-3-2-1 i povečanje na 10 je bilo najkorektnije, ali 10-8 mi je bio glup, jer razlika izeđu prvo i drugoplasiranog svedena je skoro na minimum, što nije korektno. Pobjednik ipak odskoče od svih i treba biti adekvatnije nagrađen. Sadašnji sustav ne bi bio toliko loš da ima 24-26 bolida, ovako, kao što croatic veli, pola grida dobiva bodove.

Alen13ASC
Formula 1
Formula 1
Kontakt:
Tizer slika trofeja koji su spremni za VN VB ove nedelje
slika
slika

Felipe
F1puls suradnik
F1puls suradnik
Kontakt:
Neće valjda sad na svakoj utrci davati trofej u obliku staze. :facepalm:
Obrigado Felipe

Alen13ASC
Formula 1
Formula 1
Kontakt:
Potpuno su svi koji dizajniraju trofeje otišli s pamećom u qratz.Inspiracija-ništa,ideja 0-15(niš petnaest-teniska fora),pa to sve treba skinuti s pozicije.I onu budalu koja je uvela DRS kao sredstvo preticanja a ne za poboljšavanje preformansi.
slika

Ferrari1345
Formula 1
Formula 1
Navija za: Glasniju F1
Nekad imam osjecaj da me namjerno tjeraju ovi od gledanja F1. Ovime se podrazumjeva cijela slika F1 a ne samo ovi trofeji.
F1 na svakom detalju ima probleme

Poslano sa mog GT-I9505 koristeći Tapatalk
slika

"Formula 1 je jedini sport čiji problem rješavaju tako što naprave još jedan problem"

HeatBlast44
Baniran
Baniran
S nama već: 10 god 2 mj
Navija za: Mc'Laren, Lewis, Wehrlein
bar je zlatni... al' glupo mi je što gotovo svi kopiraju fazon Monaka :thumbsd:
tako to treba izgledat, a ne ona plastična sranja koja odma puknu i koja ni na što ne liče.

[ link do slike ]
slikaslika

Alen13ASC
Formula 1
Formula 1
Kontakt:
Četvrta trka zaredom ima takve trofeje : Monako,Kanada,Austrija i VB.
......
U međuvremenu,Tilke je dao ostavku na mestu dizajniranja staza pa se zaputio u Japan gde je našao novi posao : Instaliranje šikana na trotoarima :prcnjau:
[ link do slike ]
slika

croatic f1
F1puls suradnik
F1puls suradnik
Navija za: najstarijeg i najmlađeg
Izašli su rezultati ankete koju je provela Udruga Grand Prix vozača (GPDA):

Prema anketi, najpopularniji aktivni vozač je Kimi Raikkonen, slijede Fernando Alonso i Jenson Button. Najpopularnija momčad je Ferrari, a slijede ga McLaren i Williams.

Desetljeće s najljepšim bolidima su 2000.-te (32%), slijede devedesete (20%) i osamdesete (18%). Trenutno desetljeće je na petom mjestu sa 10% glasova.

Ayrton Senna izglasan je kao najbolji vozač u povijesti, Michael Schumacher je drugi, a profesor Prost treći.

Top 3 pridjeva kojim bi opisali trenutnu sezonu su redom:
1. Skupa
2. Tehnološka
3. Dosadna

Top 3 pridjeva za sezonu 2010. su:
1. Tehnološka
2. Kompetitivna
3. Uzbudljiva

Važno nam je da pravila budu "opuštenija" (74%), važan nam je zvuk (73%) te nam je važna snaga motora (72%).
(Postotak se odnosi na ljude koji se slažu s tom tvrdnjom)

U vezi promjena: 80% želi više dobavljača guma, tj. rat guma, a 60% ljudi slaže s vraćanjem nadolijevanja goriva.

Ovo su samo neki od rezultata, sve rezultate možete pronaći na http://gpda.motorsport.com/

Felipe
F1puls suradnik
F1puls suradnik
Kontakt:
croatic f1 je napisao/la:Desetljeće s najljepšim bolidima su 2000.-te (32%), slijede devedesete (20%) i osamdesete (18%). Trenutno desetljeće je na petom mjestu sa 10% glasova.
Kakva glupost, to je samo zato što su oni koji su glasali gledali F1 u tim peridoima.
Nitko ne može pobijediti 60-te i 70-te...
croatic f1 je napisao/la:U vezi promjena: 80% želi više dobavljača guma, tj. rat guma, a 60% ljudi slaže s vraćanjem nadolijevanja goriva.
:facepalm: :bonk:
Obrigado Felipe

Ferrari1345
Formula 1
Formula 1
Zašto bi bila glupost. Sta je to tolko privlacno u 60im bilo u vezi bolida. Obican kanuu sa gumama i krilima... Cinjenica je da se kod ljudi to ne svida, tj. preciznije više preferiraju noviji izgled. Po meni je vrhunac dizajna bolida bio onaj iz 2008.

Za ovo drugo cu bit sudržan, meni osobno je bilo bolje prije sa nadoljevanjem i ratom guma. Bar smo gledali vrhunac a ne ograničenost koje imamo danas. Umjetne gume i liftncoast...
Ali ni protiv ove nove F1 neman nis u vezi tog pitanja...
Imaj svoje misljenje ali facepalmat jer vecinu nesto drugo zanima, nemoj

slika

"Formula 1 je jedini sport čiji problem rješavaju tako što naprave još jedan problem"

Felipe
F1puls suradnik
F1puls suradnik
Kontakt:
Pa da, ok , to su sve ukusi i varira od pojedinca do pojedinca, ali čisto sam htio naglasiti kako su zadnja tri desetljeća poredana od prvog do trećeg mjesta, pa je tu vjerojatno bilo puno glasanja na osnovu tko je kad gledao F1. :D

A što se tiče drugog, koja je poenta da se dozvoli dolijevanje goriva ako će protok istog biti nepromijenjen? To je onda čista glupost, svi hoćemo uzbudljiviju F1 s više preticanja a onda kažemo da hoćemo dolijevanje. A jake mi fešte preticanja 2004. nije se mogao izabrati kadar u kojem nema preticanja i borbe... Ako dozvole da se promjeni protok goriva, odnosno poveća, odlično, daj dolijevanje, ali ovako, nula, samo će biti skuplje.
Što se tiče rata guma, ista priča, dobivaju se dva prvenstva-oni koji su na pravim gumama i oni koji nisu. Ili još gore, oni kojima se dizajniraju gume da odgovaraju tome bolidu, i ostatak koji je drugim gumama. Dolazi do varijacije na gridu, jako je teško da dva proizvođača guma naprave dvije gume koje su "overall" slične odnosno jednake. Ti ratovi guma su preskupi i nešto što trenutno ne treba F1 jer je grid već dovoljno raskomadan, i treba se raditi nešto da se on ponovo suzbije...
Obrigado Felipe

Ferrari1345
Formula 1
Formula 1
Pa sa nadoljevanjem ja mislim da se podrazumjeva veči protok goriva i veca potrošnja. Sa time i bolji zvuk, pa onda nek fantaziraju sa liftncoast, štedi i smanji boks ili vozi do limita sa vise ulaska u boks...
Spomenuo si 2004, gdje je bilo malo pretjecanja, zasto onda nisi spomenuo 2007 ili 2008 kad smo ih imali jako puno. 2006 je isto bilo odlicna, Renault i Michellin protiv Ferrarija i Bridgestone-a. Svatko je na odredenoj stazi imao neku prednost, bar ako cemo uzet rat guma. Jos jedna bitna stavka je DRS (i Kers) kojeg prije nije bilo a koja je sigurno puno pridonjela pretjecanju. Uzmi 2010 i pogledaj kolko smo imali pretjecanja tad, a bolidi su skoro isti ko i sad i nisu imali nadoljevanja...
Isto tako uzmi i 2012, koja je bila odlicna sezona, ako ne i jedna od najboljih u povijesti F1, ali na kraju je ipak ostavila umjetan dojam jer su pobjedivali oni koji su najbolje stedili, a gume su tolko bile osjetljive da su i mali pad temperature odlucivale o pobjedniku...
Nije da sam protiv ove nove F1, i tu sam onako sudržan jer sve ima svoje prednosti i mane. Sad to treba dobro iskombinirat, ali protiv ovako velike stednje koje danas nudi F1 sam protiv ( bar sto se tice utrkivanja). Ostalo moramo pod hitno smanjit jer su cijene jako visoke

slika

Iceman
Formula 1
Formula 1
Navija za: Ferrari, KR7
Felipe je napisao/la:
croatic f1 je napisao/la:Desetljeće s najljepšim bolidima su 2000.-te (32%), slijede devedesete (20%) i osamdesete (18%). Trenutno desetljeće je na petom mjestu sa 10% glasova.
Kakva glupost, to je samo zato što su oni koji su glasali gledali F1 u tim peridoima.
Nitko ne može pobijediti 60-te i 70-te...

croatic f1 je napisao/la:U vezi promjena: 80% želi više dobavljača guma, tj. rat guma, a 60% ljudi slaže s vraćanjem nadolijevanja goriva.
:facepalm: :bonk:

Ne slažem se. Prvo fanovi su se izjasnili da gledaju F1 duže od 10 godina (ja je gledam od 98). Drugo fanovi imaju prosječno 37 godina.
Ja sam u toj anketi glasao za bolide iz 2000-tih jer to stvarno tako mislim. Najljepši su mi bolidi iz razdoblja 2007-2008.
Mislim ovo je čisto subjektivno mišljenje, svako ima pravo na njega i glupo mi je reći: Činjenica je da su bolidi iz 2000-tih najljepši (ili današnji ili oni iz 50-tih).

[ link do slike ]
Da se mene pita ja bih vratio ovakav dizajn bolida. Ovo je meni savršeno. :thumbs:

Felipe
F1puls suradnik
F1puls suradnik
Kontakt:
Pa da, već sam rekao da je to čisto stvar ukusa, Za mene nema ljepšeg od Lotusa 49. :D

[ link do slike ]
Obrigado Felipe

Majki2111
Formula 2
Formula 2
Navija za: Red Bull, Alonso
Felipe je napisao/la:Pa da, već sam rekao da je to čisto stvar ukusa, Za mene nema ljepšeg od Lotusa 49. :D

[ link do slike ]
Po meni je ovo ko patka neka. Pa kaj nije?
Lomi te, al se nedaš
22.03.2020. 6:24
Odgovori
👀 Registriraj se Prijavi se ⚡