F1 Vijesti

📰 Trenutno aktualne vijesti u svijetu Formule 1.

Frantic
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 1 mj
Navija za: Ferrari
Dakle, biće malo više kontakata i mišića :gandalf:
http://www.motorsport.com/f1/news/stewa ... ns-868270/
Možda će ovo ići na ruku Maxu.
A možda mu se i odbije od glavu. :kokice:
Uglavnom, najbitnija je konzistentnost sudija.
Da ne bude "šaranja" i "protekcije". :chill:
Yeah, it's on purpose!

Jedan je Leclerc!! :gandalf:
► Prikaži “Spoiler”

croatic f1
F1puls suradnik
F1puls suradnik
S nama već: 10 god 4 mj
Navija za: najstarijeg i najmlađeg
Brawn: Gimmicks not the answer for F1
While there are clear frustrations with what F1 is currently delivering, Brawn is adamant that the best way forward is to create a five-year plan of improvement than try to find quick fixes.

"There will be change, of course," Brawn told Gazzetta dello Sport. "With Carey as president and CEO, myself on the sporting side and Sean Bratches in marketing and media, decisions will be more cohesive. And then we will involve the FIA, teams and organisers.

"In recent years I have seen that F1 is unresponsive [to change]. To deliver continuity is obviously important to everyone, but we must be careful to preserve the essence of grands prix.

"For my part, after a period of study, we must think of a three to five-year plan and introduce innovations gradually. Acting quickly could be counterproductive."

...

Brawn said that he too was sceptical about the use of gimmicks, like DRS, double points and elimination qualifying, that have been pushed through in a bid to artificially create excitement.

"We must avoid, as has happened in recent years, falling into the temptation to artificially create the show," he said.

"But I agree on the need to make sure that there is more competition. To do this we need patience, we can not overhaul everything. To switch from black to white would be a mistake: this is a complex sport."

...

Although sketching out a five-year plan, Brawn did suggest in a separate interview with the BBC that he had ideas that he wanted introduced as early as 2018.

"We need to make sure there is no artificial solutions," Brawn said. "The drag reduction system; everyone knows it's artificial. We need to find purer solutions.

"We need to think through the solutions. I have ideas - I can't share them all with you because I want to share them with the teams first - but I have ideas of things we should start to study and perhaps use in '18 or '19."
Ne želim ništa govoriti prije nego što Brawn i ostatak Libertyja krenu s radom i konkretnim potezima, ali moram reći da zvuče obećavajuće. Sviđa mi se što Brawn inzistira na dugoročnom planu za F1, bez nekih polurješenja i gluposti kao što su DRS, dvostruki bodovi i sl. Iskreno se nadam da je među ovim idejama za 2018./2019. ukidanje DRS-a koji je jedna od najgorih stvari koje se nalaze u Formuli 1. Ponavljam, neću odmah slaviti Brawna kao mesiju samo na temelju izjava, ali sviđaju mi se te izjave :thumbs:

Liberty chief lays out four-point plan to lift F1
"There are four real things I am going to focus on," he said. "One is the brand – the brand is the entry-point for any company, any brand, any sport. And we are going to work to understand the brand.

"We are going to polish it, we are going to elevate it. It is going to be really central to what we do. That will allow us to enter new market places.

"It will allow us to take out of the market place what we should on the commercial side from sponsors, from rights holders, to promoters.

"The second is digital. I think there is a huge opportunity in the digital space to re-imagine the digital products that F1 has today, and to engage fans in very new ways and also to use sponsors to activate it.

"The third is creating a much more democratic approach in terms of how we approach our partners – from teams/sponsors/promoters and rights holders. There is a lot of opportunity to leverage the F1 IP to integrate it to their businesses.

"And the last one, is the race experience. Creating a better race experience that engages fans, spectators there and on television is a huge opportunity."
Bratches je stavio utrkivanje na zadnje mjesto pa ova izjava ne zvuči lijepo kao Brawnova, ali ne zvuči ni tako loše :mrgreen:

DaveGilmour
Formula 2
Formula 2
S nama već: 9 god 4 mj
Navija za: Sve driven by Verstappen
Jako sam uzbuđen zbog ove nove ere F1 i zasada mi se po izjavama Brawn i Careya čini da su pravi ljudi došli na čelo F1 (pogotovo mi Brawn ulijeva povjerenje). Međutim ne znam kako se to Brawn misli riješiti DRS-a. Trenutno je F1 toliko zaglibila s pravilima da bi potpuno uklanjanje DRS-a značilo i potpuno uklanjanje pretjecanja na stazi. Ni meni se ne sviđaju ovakva ''umjetna'' pretjecanja, ali sljedeće godine nam je DRS možda i jedina nada da vidimo bilo kakva pretjecanja na stazi. Po meni postoje samo dvije opcije: 1. potpuni redizajn bolida kojime bi se napravili bolidi koji su manje osjetljivi na prljavi zrak. U tom slučaju bi se bolidi teoretski trebali moći pratiti i tada bi se mogao ukinuti DRS bez posljedica na utrkivanje. Međutim, čini se da nikome nije u potpunosti jasno kako to napraviti. 2. opcija bi bila ograničavanje uporabe DRS-a. Npr. nebi imao ništa protiv da se uporaba DRS-a ograniči na, recimo, 10 puta u cijeloj utrci. DRS bi se i dalje mogao koristi u DRS zonama, ali vozač bi ga mogao koristiti bez obzira da li napda ili se brani, sve dok ne ispuca svih 10 uporaba.
Potpuno izacivanje DRS-a sa sadašnjim pravilima mi zvuči suludo.

Što se tiče ovoga što Bratches govori, nadam se da ova digitalna stavka njegovih ciljeva znači da ćemo napokon vidjeti neki official stream F1 utrka (bez reklama i dobre kvalitete). To bi sa zadovoljstvom platio (naravno ako je neka razumna cijena u pitanju), a ne da se moram svaki vikend živcirati hoću li naći stream ili ne.

zekohonda Verified
Formula 1
Formula 1
Navija za: sve powered by honda
Push to pass...ne treba izmisljat toplu vodu.
The FIA will take all necessary action to protect the sport and its role and reputation as regulator of the FIA Formula One World Championship.

DaveGilmour
Formula 2
Formula 2
Pa da, za to se i ja zalažem. Push to pass je u biti isti princip kao i ograničeni DRS.

zekohonda Verified
Formula 1
Formula 1
Navija za: sve powered by honda
Mozes napadat, mozes se branit. 8-10-15 pusheva i to je to.
The FIA will take all necessary action to protect the sport and its role and reputation as regulator of the FIA Formula One World Championship.

DaveGilmour
Formula 2
Formula 2
:thumbs:

Iceman
Formula 1
Formula 1
Navija za: Ferrari, KR7
zekohonda je napisao/la:Mozes napadat, mozes se branit. 8-10-15 pusheva i to je to.

A koja je svrha toga ako možeš i napadat i braniti se? Dakle pričamo nešto kao o npr. KERS-u. Nema potrebe za time.
Kao što sam već trubio tome, treba napraviti bolid s kojim je vrlo jednostavno pratiti onog ispred. Treba napraviti bolid koji je možda fizički težak za voziti, ali istodobno ukinuti i smaknuti za sva vremena gomilu prekidača/okretača na volanu. Zašto bi se vozač trebao koncentrirati na 15 postavki motora, 5 postavki kočnica, diferencijala i ostalih điđamiđa? Čemu to sve?
Kog uopće briga što je Lewis Hamilton pritisnuo tokom 45 kruga utrke u trećem zavoju osim ekipu Sky Sports-a?

Srećom Brawn ide ka tome da osnuje grupu eksperata čiji će zadatak biti kako poboljšati preticanje bez raznih pomoćnih dodataka. Jednostavni super brzi i glasni bolidi, fizički teški za vozače, ali s kojima je jednostavno preticati. I vjerujem da bi se tu počeli razlikovati dječaci od muškaraca.

DaveGilmour
Formula 2
Formula 2
Ne mogu se složiti s tobom da bi Push to pass ili nešto slično bilo isto što i KERS. KERS se mogao koristiti svaki krug dok bi se eventualni Push to pass mogao koristiti samo određeni broj puta u utrci tako da bi vozači morali kalkulirati kada iskoristiti, a kad ne iskoristiti takvo pomagalo.

Naravno da bi najbolja solucija bila ta koju ti spominješ, brzi bolidi teški za voziti koji se još uz sve to mogu i lagano međusobno pratiti. No neke stvari je očito lakše reći nego napraviti. Već je jednom bila formirana grupa eksperata koji su se trebali pozabaviti problemom pretjecanja pa rezultati nisu baš bili bajni. Nadam se da će sada smisliti nešto bolje, no moram priznati da sam malo skeptičan oko toga bez obzira što je Brawn u pitanju.

Do nekog definitivnog rješenja treba pronaći privremeno. DRS po meni nije dobro rješenje, ali nešto po principu Push to passa bi moglo funkcionirati.

Iceman
Formula 1
Formula 1
Nisam za push to pass jer isto sr.anje drugo pakovanje.

A ovo za grupu eksperata. Problem je kada tu grupu čine predstavnici Ferrarija, RB-a, Mercedesa, McLarena. Pa nije bezveze prihvaćen prijedlog novog tehničkog pravilnika od strane Neweyja koji radi za Red Bull, a koji je pak prijetio odlaskom iz F1 zbog toga što nisu mogli naći novog dobavljača motora. Problem je upravo u tome! Momčadima se daje previše slobode da kroje pravila kako njima odgovara. Uhvatili su se tih 3-5 sekundi bržih bolida koji agresivno izgledaju kao Boga za muda (s oproštenjem). Kao to su fanovi tražili, a nema osobe iz svijeta F1 koji se boje za preticanje. I onda kažu da se to od njih tražilo.
Ne ne.... neovisna skupina treba krojiti pravila u svrhu dobrobiti, zanimljivosti, zabave, financijske isplativosti.

DaveGilmour
Formula 2
Formula 2
E tu se slažem s tobom, najbolje bi bilo kada bi oko tako važnih stvari odlučivala skupina neutralnih eksperata. Čitao sam nedavno kako je netko iz Liberty Medie (vjerojatno sam Carey) izjavio kako planiraju sve odluke donositi sami, tj. planiraju uskratiti timovima pravo glasa kad su u pitanju tako važne odluke tako da možda nova grupa eksperata ipak napravi bolji posao nego njihovi prethodnici.
Uglavnom za sad situacija djeluje dosta pozitivno. Kako bi Ameri rekli, so far so good.

Frantic
Formula 1
Formula 1
Tottu kao da malo, onako "između redova", baš i ne bi pasale promjene. :mrgreen:
Dobro, treba ga razumit. :chill:
http://www.motorsport.com/f1/news/f1-sh ... ff-868645/
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

Krstas
Formula 1
Formula 1
S nama već: 8 god 8 mj
Navija za: Liam Lawson
http://twitter.com/Motorsport/status/824577447819677696
slika

MrDoomroom
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god
Nonsense nikakvi push to pass najbolja formula mi je bila gdje si se krvavo namučio za pretjecanje i sva ta pretjecanja su LE-GEN-DAR-NA upisana u povijesti kao nešto nenadjebivo. To što je Trulli znao složiti vlakić nije njegov problem. Jedva čekam da se ukine DRS. Vidjet ćemo kako će se vozači priviknuti vožnji na mišiće bit će puno ljutica poslije utrka nadam se da neće sve to izmaći van neke normalne zdrave borbe na stazi.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

senna66 Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 2 mj
DRS je uveden zbog prigovora fanova na mali broj pretjecanja....sada ga vecina zeli maknut. Htjeli su vise pitstopova sada zele manje. Treba prestat slusat fanove, i neka veliki mozgovi u F1 se dogovore sto je najbolje. Nema vise Bernija da daje lude prijedloge.
Osobno sam za ukidanje DRS-a...zasto....jer cim vidim neki bolid A iza bolida B unutar sekunde vec imam u podsvijesti da ce ga ovaj preteci. Cim je netko unutar sekunde vec znam sto ce biti. Prije se trgalo za prolazak. Nema pretjecanja s DRS-om koji ce nadjebat npr. Hakkinenovo u Spa. O tom se prolasku se dan danas prica....a sada se jedva prisjecamo proslogodisnjih.
slika

Frantic
Formula 1
Formula 1
Klasičan primjer
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=FVoScgNlPNA[/youtube]
MS je propišao krv da vrati poziciju od JPMa. Stiskao je i pripremao preticanje 5-6 krugova. Čak je u jednom momentu prošao ciljnu liniju sa 0,145sec zaostatka i nije uspio proći ispred na kraju ravnine. I kad ga je prešao, bilo je to uz malu pomoć (grešku) JPMa. A pitanje je kako bi riješili Trullog, da se ovaj nije izvrtio i izletio.
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

Ferrari
Formula 1
Formula 1
Navija za: Ferrari, Seb, Max, Lec
Jedva cekam plakanje za DRS-om kada/ako ga ukinu.
To je jednostavno tako...ne mozes svakoga zadovoljiti. Primjerice mislim da sada ubace jos jednog proizvodaca guma da bilo lose za F1...zato sto ce se prilagodavati iskljucivo jednom velikom timu kao primjerice Bridgestone prema Ferrariju pa su ostali dobivali škart.
Ili nadoljevanje goriva...cemu to vracati? Opasno je i ne pridonosi utrkivanju na stazi. Ovako znamo da su svi jednaki na gumama i gorivu i to je dobra stvar jer je onda sve na bolidu i vozacima.

Najzanimljiviji su mi ovi strani F1 "strucnjaci" koji godinu unaprijed predvidaju da cemo imati xy pretjecanja zbog downforcea itd.
Naravno da ce mindset automatski biti negativan jos uz to dodaj internet i eto ti vjecnih rasprava.

A da ne pocnemo o zvuku motora...i onih koji su "prestali gledati F1 zbog V6" i zagovaraju 80te,a 80-ih vozili svi na V6 motorima...
We fight together. We win together. We lose together. Forza Ferrari
slika slika

DaveGilmour
Formula 2
Formula 2
Frantic je napisao/la:Klasičan primjer
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=FVoScgNlPNA[/youtube]
MS je propišao krv da vrati poziciju od JPMa. Stiskao je i pripremao preticanje 5-6 krugova. Čak je u jednom momentu prošao ciljnu liniju sa 0,145sec zaostatka i nije uspio proći ispred na kraju ravnine. I kad ga je prešao, bilo je to uz malu pomoć (grešku) JPMa. A pitanje je kako bi riješili Trullog, da se ovaj nije izvrtio i izletio.
Iako je riječ o sjajnoj borbi mislim da ova situacija jasno pokazuje zašto nebi bilo pametno u potpunosti ukinuti DRS s trenutnim pravilima. Naime, Schumacher je prešao Montoyu na početku 17. kruga. Na početku 19. kruga Schumi već ima 4.5 sekunde prednosti iz čega se može zaključiti da je u toj fazi utrke Schumacherov Ferrari bio cca. dvije sekunde po krugu brži od Williamsa. Ne znam za vas, ali meni nije normalno da bolidu koji je dvije sekunde po krugu brži treba 5-6 krugova da pređe vozača ispred sebe. To znači da vozač koji je 0.5 sekundi po krugu brži (što je isto dosta) ne treba ni pomišljati na pretjecanje te mu je jedina šansa preći vozača ispred sebe kroz bokseve (u to vrijeme preko overucta, a u današnje preko undercuta). A mislim da nitko ovdje ne želi gledati utrkivanje kroz bokseve nego izravne borbe na stazi. Nije DRS savršen, daleko od toga, ali njegovo ukidanje sa sadašnjim pravilima bi utrke učinilo negledljivima.

senna66 Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 2 mj
Ja bi volio da Brawn ili netko drugi uzme stvar u svoje ruke, bez osluskivanja glazbenih zelja fanova i napravi neko konacno rjesenje. A to bi bio novi pravilnik od A do Ž pa makar ga godinama sastavljali. Jer ovako cemu u krug....ukini DRS,vrati DRS, daj vise pitstopova, fuj Pirrelli idioti vratite bolje gume ocemo manje pitstopova, ocemo nadolijevanje, ovo ono....
slika

Iceman
Formula 1
Formula 1
@Ferrari - bilo bi lijepo od tebe kada već navodiš pod navodnike stručnjake, na koga se to referiraš!?!!?
Odgovori
👀 Registriraj se Prijavi se ⚡