Raja trebate shvatiti, da je Mercedes 2014 napravio pravo remek djelo, koje se tesko moze nadmasiti, mislim moze, ali zbog FIA-e koja gusi ovaj sport je prakticno nemoguce. Jer nemas dovoljno prostora i hebenih tokena da razvijas motor (sama pomisao na ogranicenosti u F1, izaziva mi gadjenje). Jedino sto se moze, a to je dostici jedan nivo, koji ce Mercedesu zadavati malo problema, ali taj nivo jedino je Ferrari djelimicno dosegao. Evo recimo, Vettel od 5 utrka, 4 na postolju, to je opet napredak!
Promijenjena je skoro cijela insfrastruktura, pa se napravila nova razvojna laboratorija ili objekat, pa se sele u njega, ulaze se maximalno jer se istinski zeli napredak. Istina jeste da je prijasnja uprava dosta toga loseg uradila, trosili su novce i ovce na razvoj bolida, ali rezultata je bilo na kašikicu. Svaki put pred sezonu uradim facepalm, znajuci da im zracni tunel nevalja jos od 2009, a oni najavljuju titule! Kako ces bolan razvijati aerodinamiku, koja je od kljucnog znacaja a ne radi ti osnovna stvar za razvijanje iste, al haj. To je cak spominjao i Marchionne dok je Luca jos bio glavni. Da ne govorim karakture od bolida po pitanju dizajna. Na kraju su otpustili lika koji je dobro radio motore, Ferrari je bio jedan od najpouzdanijih motora na stazi. Jednostavno su zrtvovali brzinu motora za na kraju „nakaradnu“ aerodinamiku. Ocit dokaz nesposobne uprave. I ova nova infrastruktura nije izmislila nista novo, vec su pametne glave iskoristili potencijal Ferrarija i za relativno kratko vrijeme su se „priblizili“ Mercedesu.
Treba prvo ispraviti krive Drine u timu. Kasnije radit i stvarat kontinuitet u radu. Ovaj bolid je remek djelo naspram onog od prosle sezone. Ovi novi dijelovi nisu toliko losi, samo nije ni Mercedes skrstenih ruku sjedio i hladio znate sta. Mozda sam ko papagaj s ovim, ali to se jasno vidi, da je Mercedes dosta brzi, sad da li je 0,6 ili skoro sekundu brzi zbog aerodinamike, u to cisto sumnjam. Njihov motor je i dalje zvijer, a da bi im se imalo priblizili, Ferrari mora imati snage isto kao i oni. Ferrari od pocetka sezone vozi na istom motoru, sad da se zaostatak smanjuje samo aerodinamikom, to je nemoguca misija. Vidjeti cemo kakvo ce stanje biti s novim motorom i trebamo malo spustiti zelje i krila koja nas nose jos od Malezije. Ferrari je zbog silnih promjena u timu rekao da ne jurisaju na titulu, ocekuju barem 2-3 pobjede, sto je realno. Ne obecavaju titule, kao sto su to obecavali u doba LDM-a. Jos nesto, kada cujes od LDM-a da je Vettel cistom srecom pobjedio u Maleziji, onda to dovoljno govori koliko je prije bilo pesimizma u Ferrariju, pitam se da li bi stvarao teorije „srece“ u svom mandatu!?
Uglavnom neka ljudi, treba malo imati strpljenja i optimizma, znam da ga imamo malo, jer smo pouceni iz proslih sezona, ali ovo vise nije onaj „proslogodisnji“ Ferrari, ovi se jasno trude, ispravljaju proslogodisnje greske. Biti ce prilike da se Merc opet malo ugrozi, jer jos nismo dosli ni do pola sezone.
I vjerujem da ce Ferrari biti mnogo bolji u Kanadi!