VN Velike Britanije 4-6.7.2025.

📰 Trenutno aktualne vijesti u svijetu Formule 1.

BatteryVolttas
Formula 4
Formula 4
S nama već: 1 god 8 mj
Navija za: Fisichellu
Lewis jednostavno više nema taj killer instinkt..
Da mu jedan Hulkić pred nosom odnese podium .. oke znam da ima 200 postolja manje više,ali baš baš baš loša vožnja od britanskog Ferrarija :(

Frantic
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god
Navija za: Ferrari
Frantic je napisao/la: 06.07.2025., 17:56 Lando, ako se ne varam, nijedno izlijetanje, nijedno slajdanje, proklizavanje, hvatanje bolida.... (uz Hulka, naravno)
Svi (Max, Lewis, George, Oscar, Charles, .....) su imali manje ili veće kikseve
Kao što sam ga mogao nazvati glupanom za Kanadu ili (ne znam na kojoj trci) kad je ispadao glup za DRS detekciju, da ga pohvalim danas.
Da se nadovežem
Oscar dobar dio trke nadmoćan.
Safet mu poništio prednost, bespotrebno prejako kočenje, plus što je imao i on jedan onaj trenutak nesigurnosti, koji ga nije puno koštao.
Imao je otvorenu stazu da nabije prednost, ali desilo se suprotno, Lando je smanjio prednost, na onoliko koliko je sasvim dovoljno da mirno privede trku kraju nakon što je ovaj odslužio tih 10s. Imam dojam (ali to je u ŠBBKBB domeni) da bi Lando osigurao prvo mjesto i da je bilo 5s kazne.
Opaska na TR o zamjeni pozicija je, malo je reći, smiješna.

Max k`o diletant, po mokrom jučer (manite mi sad priče o krilima). Kao da ga je obuzeo Charlesov duh. Dvije greške, jedna manja, druga puno veća. Na kraju solidan oporavak, kada se staza prosušila pretekao ove iz midfielda.
A Charles opet, pa skoro k`o Massa 2008. na istoj ovoj stazi.
Mada, da mu je i drugi izlet sa staze bio na nekom "povoljnijem" mjestu (kao onaj prvi ili kao onaj Georgeov), završio bi u bodovima.
Williamse jedino mogao preteći onim dive-ovima.
Nakon drugog izlijetanja, vjerovatno poderana podnica, sjebane gume i nemogućnost ikakvog napretka.
Kocka sa početka se nije isplatila.
Lewis bolji Ferrari čitav vikend, po suhom neznatno, po mokrom/mješovitom, očekivano.
Jedno lijepo preticanje 2 bolida. Nije mi toliko ni žao što nije mogao meda Hulku (ne zbog Lewisa, već zbog Hulka).
George se isto izgriješio. Kao i kod Charlesa, kocka sa slickovima nije donijela rezultat.

Zanimljivo je da su vozači midfield ekipa (barem ovi koji su u bodovima) puno manje (nikako) griješili.
Samo što niko nije bio brz poput Hulka da se okoristi dobrim bodovima. Gasly, Stroll, Albon, Alonso :thumbs:
Ne znam je li neko nadrljao zbog strategije.
Stroll je vrlo čudna biljka. Jednu kišnu trku (Brazil 2024) se "naplaži" i dodatno ukopa u pijesku, k`o najveći debil, još u krugu za zagrijavanje, drugu kišnu trku (jučer) sasvim uredno odveze.
Yeah, it's on purpose!

Jedan je Leclerc!! :gandalf:
► Prikaži “Spoiler”

zekohonda Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 4 mj
Navija za: sve powered by honda
nakon utrke lando malo porezo nos zbog debila.
https://www.dailymail.co.uk/sport/formu ... e-too.html
The FIA will take all necessary action to protect the sport and its role and reputation as regulator of the FIA Formula One World Championship.

avetma
Administrator
Administrator
S nama već: 10 god 5 mj
Kontakt:
Frantic je napisao/la: 07.07.2025., 09:36 Max k`o diletant, po mokrom jučer (manite mi sad priče o krilima).
Zašto? Zar ne treba uzeti u obzir da je vozio na monza-spec krilu?
Frantic je napisao/la: 07.07.2025., 09:36 Kao da ga je obuzeo Charlesov duh.
Tko ti je jučer ostavio gori dojam od njih dvojice i zašto?

Frantic
Formula 1
Formula 1
Pa možemo uzeti u obzir i da je Charles imao problema sa vizirom, pa je imao ono prvo izlijetanje :rofl: :rofl:
Mislim ono, ako tražimo izgovore

Šalu na stranu.
Naravno da je Max ostavio gori dojam.
Zato što su ovo "njegove" trke.
Znamo da je Charles manje-više "tanak" u ovakvim (polu)kišnim trkama.
Zna on odvesti solidno / vrlo dobro / odlično kišnu trku, ali treba to da radi na redovnoj osnovi.
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

Alestorm
Karting
Karting
S nama već: 2 god 8 mj
Navija za: Williams
Nikad nista nisam pisao na forumu, samo redovno citam ali ovaj put cu morati. Ti si Frantic, vjerovatno najsmijesnija osoba koja je ikad pisala na forumu. Shvatam navijacki naboj i ljubav prema debilnom Ferariju koja je vise neki mazohisticki poriv ali ti si druze toliko smijesan i nerealan u glupostima koje pises. Podsjecas me na onaj skec Nadrealista "Igra brojki i slova" kad se Nele umiljava Djuri a maltretira Zenita. To ti radis sa Sarlom, znas kao, eto lose je odvezao ali to je bilo ocekivano pa mu se prasta, mili moj i dragi Sarl, sta ce, dusa eto ne zna on da vozi po kisi, a Maxu se ne prasta jer su ovo "njegovi uslovi"

Hahahah pa kakav je to vozac Sarl kada nije u stanju odvesti po kisi solidnu utrku, jel to buduci F1 sampion? Evo da ti odgovorim, to je brz vozac na suvom ali je nula po kisi, samim tim nije ni dostojan da bude sampion niti ce vjerovatno ikad biti, on ti je nivo Fetela (ako i toliko) bice sampion samo ako ga usere sreca kao i Sebastiana. Taj isti Luis o kome tek mogu stosta da kazem i to ne lijepog je po kisi uvijek bio nivo iznad a to ipak nesto govori. Skini te Ferari ruzicasto crvene naocale kroz koje Leklera vidis kao neko bozanstvo i budi realan. Lekler je malo iznad prosjeka vozac po kisi, po suvom je brz ali i tu zna da fejla. I to cesto.

dmj
GP3
GP3
S nama već: 5 god 3 mj
Meni je jučer prvi puta bilo žao što nije moguće u DOTD votingu glasati za više od jednog vozača. Dakako, Nico je morao dobiti glas, no apsolutno ga je zaslužio i Gasly. Bez njih dvojice, i Stroll bi vjerojatno imao moj glas, sve su odradili odlično osim odluke o softu na kraju utrke, uz već ranije pokazanu degradaciju guma to je izgledalo kao samoubojstvo iz zasjede, pa je izgubio dvije pozicije u završnici. I tu još nisam uopće došao do vodećeg dvojca. Norris je odradio utrku bez grešaka, ali je njenim najvećim dijelom bio osjetno sporiji od McLarena, a Piastri apsolutno oduševio brzinom i upropastio sigurnu pobjedu na način koji ipak ne mogu nazvati glupim. Naprosto, odradio je, na ekstremniji način, nešto što se dosad načelno nije kažnjavalo - a trebalo je - i nije prošao lišo s time. Ako se ubuduće kazne za SC incidente dosljedno apliciraju, super. Ako pak nastave ovisiti o tome tko ih čini, tko su suci, pa možda i o nacionalnosti vozača, onda si je F1 opet sama opalila packu.

Utrka mi se pretvorila u highlight dana, što nisam očekivao nakon prijepodneva provedenog u gledanju kišnog Le Mans Classica i ponešto fenomenalnih vožnji na samom rubu trakcije...

avetma
Administrator
Administrator
S nama već: 10 god 5 mj
Kontakt:
Frantic je napisao/la: 07.07.2025., 10:21 Pa možemo uzeti u obzir i da je Charles imao problema sa vizirom, pa je imao ono prvo izlijetanje :rofl: :rofl:
Mislim ono, ako tražimo izgovore

Šalu na stranu.
Naravno da je Max ostavio gori dojam.
Zato što su ovo "njegove" trke.
Znamo da je Charles manje-više "tanak" u ovakvim (polu)kišnim trkama.
Zna on odvesti solidno / vrlo dobro / odlično kišnu trku, ali treba to da radi na redovnoj osnovi.
Max ostavio gori dojam :rofl: Oke, to je sve što me zanimalo 👍

dmj
GP3
GP3
A gle, imaš onu staru genijalnu "Znao sam da će zajebati - i zajebao je. Tko kaže da se na ljude ne može računati?" Lošu utrku Leclerca u ovakvim uvjetima ne mogu nazvati osobitim iznenađenjem, dok je Verstappenova to svakako bila. U tom je smislu ostavio gori dojam, ne zato što je na stazi i oko nje bio gori, jer nije, nego u odnosu na razinu očekivanja...

Frantic
Formula 1
Formula 1
Alestorm je napisao/la: 07.07.2025., 10:34 Nikad nista nisam pisao na forumu, samo redovno citam ali ovaj put cu morati. Ti si Frantic, vjerovatno najsmijesnija osoba koja je ikad pisala na forumu. Shvatam navijacki naboj i ljubav prema debilnom Ferariju koja je vise neki mazohisticki poriv ali ti si druze toliko smijesan i nerealan u glupostima koje pises. Podsjecas me na onaj skec Nadrealista "Igra brojki i slova" kad se Nele umiljava Djuri a maltretira Zenita. To ti radis sa Sarlom, znas kao, eto lose je odvezao ali to je bilo ocekivano pa mu se prasta, mili moj i dragi Sarl, sta ce, dusa eto ne zna on da vozi po kisi, a Maxu se ne prasta jer su ovo "njegovi uslovi"

Hahahah pa kakav je to vozac Sarl kada nije u stanju odvesti po kisi solidnu utrku, jel to buduci F1 sampion? Evo da ti odgovorim, to je brz vozac na suvom ali je nula po kisi, samim tim nije ni dostojan da bude sampion niti ce vjerovatno ikad biti, on ti je nivo Fetela (ako i toliko) bice sampion samo ako ga usere sreca kao i Sebastiana. Taj isti Luis o kome tek mogu stosta da kazem i to ne lijepog je po kisi uvijek bio nivo iznad a to ipak nesto govori. Skini te Ferari ruzicasto crvene naocale kroz koje Leklera vidis kao neko bozanstvo i budi realan. Lekler je malo iznad prosjeka vozac po kisi, po suvom je brz ali i tu zna da fejla. I to cesto.
:rofl: :rofl:
Drago mi je da sam privukao pozornost i da je prvi post na forumu ispisan u moje ime. :pivo:
I pored stvari, što na forumu/što na vijestima tipa, evo baš danas eklatantan primjer "da Schumacher nije na razini Maxa" (doduše, možda je čovjek mislio na Ralfa ili Micka, tj. Ralfa, jer je Minardi - i oni se pominju - ugašen kad je Micku bilo 6 godina, a možda se samo dobro zayebava,....), ono našlo mene da komentariše. :facepalm:
A da ne pričam o glupostima kojih smo se načitali ovdje za vrijeme Benzove dominacije.
Doduše, registrovan je prije 2g i 8mj, stoga forum nije čitao (nije mogao), a ne znam da li je čitao komentare na portalu.

Elem, bojim se da ne shvataš ti ništa sinko.
Ne da ne shvataš, nego nemaš blagog pojma i blage veze (malo je reći da si promašio "ceo fudbal") kada smo u pitanju moja malenkost i moj odnos/mišljenje/stav/ljubav/navijački naboj/nazovitokakohoćeš.... prema Ferrariju, Leclercu (ili bilo kojem drugom vozaču, ne samo Ferrarijevom, bio on bivši F1 vozač ili sadašnji), F1 kao sportu i svim, iole popularnijim i praćenijim motosportovima (F2, F3, FE, WEC, WRC, Indycar, MotoGP) i auto-moto industrijom, uopšteno.

Ne mogu tražiti barem "opomenu" od strane administracije za komentarisanje članova portala, jer sam, evo i ja komentarisao člana i pisao mu "s visoka", pe eto, neka smo kvit.
Administracija, ako hoće neka obriše oba posta.

PS. Ne moraš ti meni (niti iko drugi) govoriti kakav je Leclerc vozač.
I čuj, "Fetel" šampion samo zato što ga je posralo.... :rofl:
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

Frantic
Formula 1
Formula 1
dmj je napisao/la: 07.07.2025., 12:29 A gle, imaš onu staru genijalnu "Znao sam da će zajebati - i zajebao je. Tko kaže da se na ljude ne može računati?" Lošu utrku Leclerca u ovakvim uvjetima ne mogu nazvati osobitim iznenađenjem, dok je Verstappenova to svakako bila. U tom je smislu ostavio gori dojam, ne zato što je na stazi i oko nje bio gori, jer nije, nego u odnosu na razinu očekivanja...
:thumbs: :pivo:

Upravo to, koliko god "smiješno" zvučalo.

Dotični, kojem sam citirao post maloprije, ima opciju pored avatara gore desno, opciju - profil/postavke >> prijatelji i gnjavatori >> dodaj gnjavatora...
Pa neka me doda na listu gnjavatora.
:pivo:
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

dmj
GP3
GP3
Općenito, priča o kišnim specijalistima je stvar prošlosti, a i tada je obično na djelu selektivno pamćenje. Ono koje štuje Sennu i Schumachera kao kišne bogove, a svjesno ignorira "slučajne prvake" tipa Damona Hilla ili Buttona, mada su ljudi uglavnom bili iznimni u kišnim ili promjenjivim uvjetima. Jer, eto, mitologija hoće da su neki nadljudi, a da su neki drugi sve postigli zahvaljujući bolidu...
Odavno su prošla vremena kada si mogao i naslutiti, na bazi pogleda na nebo, tko bi mogao briljirati taj dan, u današnjoj F1 to ovisi o gomili faktora, na mogu staviti ruku u vatru i za nekoga reći da je baš specijalist za teške uvjete. Ili da je loš u njima.
Konkretno, kod Leclerca je ključni element slagalice podkapacitiranost bolida u odnosu na njegove mogućnosti. Koja ga, i na suhom i po mokroj stazi, tjera da riskira više no što oni koji imaju sigurnost koja proizlazi iz pobjedničkog bolida, moraju. Osim onoga kratkog razdoblja na početku 2022, on nikada nije imao takav bolid, a jako bih volio vidjeti kakav stupanj konzistentnosti bi mogao ostvariti ako ga dobije na dovoljno vremena da se može ozbiljnije umiješati u borbu za titulu. Nisam nimalo siguran da ne bi pucao pod pritiskom, no ne mogu znati dok se ne dogodi.

Alen13ASC
Formula 1
Formula 1
Navija za: Fernando Alonso
Kontakt:
Ova trka je imala sve, ali bukvalno sve...

* Oscar pokazuje agresivnost
* Max greši više puta u kišnim uslovima (ko da je Marina Bay 2022)
* Stroll dobija malo sreće kao na početku sezone
* Leclerc cosplay Massu iz Silverstona 08
* NICO HUUUUUULKENBEEEEERGG na podijumu, wow
* Hami koji prekida niz od uzastopnih podija od 2014
* Mercedes i diskont RB opet zajedno u Copse
* Caspera koji je agresivno skrenuo u Russella
* Obračun Leclerca i Sainza

Sad baš teško pada ovih 3 tjedna pauze.
slika

Alen13ASC
Formula 1
Formula 1
Navija za: Fernando Alonso
Kontakt:
Alestorm je napisao/la: 07.07.2025., 10:34 Nikad nista nisam pisao na forumu, samo redovno citam ali ovaj put cu morati. Ti si Frantic, vjerovatno najsmijesnija osoba koja je ikad pisala na forumu. Shvatam navijacki naboj i ljubav prema debilnom Ferariju koja je vise neki mazohisticki poriv ali ti si druze toliko smijesan i nerealan u glupostima koje pises. Podsjecas me na onaj skec Nadrealista "Igra brojki i slova" kad se Nele umiljava Djuri a maltretira Zenita. To ti radis sa Sarlom, znas kao, eto lose je odvezao ali to je bilo ocekivano pa mu se prasta, mili moj i dragi Sarl, sta ce, dusa eto ne zna on da vozi po kisi, a Maxu se ne prasta jer su ovo "njegovi uslovi"

Samo ću ti reći da je Massa bio crveni Beyblade baš ovde u Silverstoneu 2008, vozač koji je imao titulu u džepu do zadnjeg kruga i zadnje krivine te godine. Dakle kako bi se gledalo na njegovo izdanje u Silverstoneu 2008 ako bi bio prvak te godine?

Leclerc je skoro pa isto kao i Massa (pre nesreće 2009), brz no nekonzistentan. Isto kao i Norris. Zato je Max dominantna sila, jer je on trkački štreber, robot. Dakle oponentima treba baš ovakav McLaren MCL39 da bi išta uradili Maxu.
slika

Frantic
Formula 1
Formula 1
Da, Button se često "previdi" kad su kišne (a pogotovo promjenjive) trke u pitanju. :thumbs:
I Senna i Schumacher su imali loših kišnih trka. Kao i Hamilton i Max....
Svi znamo da je Senna na onom Donningtonu startao 5. a prvi krug je završio kao vodeći, ali malo ko zna da je Rubens startao kao 12. a na kraju prvog kruga je bio 4.
Svi pamtimo Brazil 2024. po Maxovoj vožnji, a malo ko će se sjetiti da ih je Max nizao, i prije i poslije prekida, kao na traci.
Jedini kojeg nije uspio riješiti na stazi i iza kojeg je zaglavio čitavih 13 krugova je bio Leclerc, koji, gle čuda, nije pukao pod pritiskom, sa pobješnjelim Maxom na grbači.
Konkretno, kod Leclerca je ključni element slagalice podkapacitiranost bolida u odnosu na njegove mogućnosti. Koja ga, i na suhom i po mokroj stazi, tjera da riskira više no što oni koji imaju sigurnost koja proizlazi iz pobjedničkog bolida, moraju. Osim onoga kratkog razdoblja na početku 2022, on nikada nije imao takav bolid, a jako bih volio vidjeti kakav stupanj konzistentnosti bi mogao ostvariti ako ga dobije na dovoljno vremena da se može ozbiljnije umiješati u borbu za titulu. Nisam nimalo siguran da ne bi pucao pod pritiskom, no ne mogu znati dok se ne dogodi.
Potpis, čovjek objasnio i napisao, ono što sam ja (i još neki) milion puta napisao.
Ajmo sad, udrite malo po @dmj-u :rofl:
Kad bogohuli i piše gluposti. :rofl:
Čak se slažem da bi i tada možda bilo pucanja pod pritiskom kod Leclerca, samo što bi puno manje štetovao zbog toga.
Nećemo saznati, dok ne dođe u takvu situaciju.
Kako je fino odradio Austin prošle godine. Prošetao se. Hladno, skoro po dominantno. Zašto? Bolid bio perfektan (simply lovely, rekli bi). I onda sve fercera. Sve taktike rade, plan A, B, C, ...., ma svi planovi rade. Samopouzdanje na nivou, ne griješi se. Iza je timski kolega na razumnoj udaljenosti.
A dva glavna konkurenta za titulu, jedan sa bolidom koji već određen period nije na nivou, a drugi sa boljim bolidom, koji opet možda tu trku nije bio perfektan, ali je trebao bitri dovoljno dobar da se odradi prticanje, šta oni rade? Naguravaju se i izguravaju na stazi, tužakaju se, hoće/neće vratiti poziciju, na kraju jedan popije kaznu....
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

jenson
Formula 4
Formula 4
S nama već: 8 god 10 mj
Navija za: Alpine, Gasly
Mene su razočarali i Max i Leclerc.
Prvi zbog u zadnje vrijeme sve češćih usporedba sa Schumacherom i ekipom, gdje se isključivo njega hvali kad god Red Bull ostvari dobar rezultat. Jučer su opet pokazali da su najbolji pit-wall, te ga izvukli na p5 nakon što je zapeo iza Williamsa popriličan broj krugova.
A drugi jer mu i dalje fali smirenosti i zrelosti. Russell i Mercedes također ponovno preagresivni sa strategijom, izvrtio se kasnije na mokroj stazi, ali Alonso je recimo ušao krug ranije pa svejedno ostao na stazi i na kraju završio ispred unatoč popriličnom gubitku vremena. Moram pohvaliti i Hamiltona koji je imao greškica, ali u duelima je bio odličan, agresivan kad je trebalo biti.
A Sauber se stvarno preporodio, Hulk je na kraju skoro imao tempo McLarena. Šteta za Gaslyja, odlična vožnja, ali preslab bolid da bi uzeo ozbiljniji rezultat od p6.
Također, zanimljivo mi je preuveličavanje Williamsove vozačke postave uoči sezone. Ne mogu se sjetiti nijedne dobre predstave njih dvojice u ovakvim uvjetima, što se ne slaže baš sa etiketom 'jedne od najboljih vozačkih postava'
Odgovori
👀 Registriraj se Prijavi se ⚡