WRC sezona 2024.

WEC, WRC, Indy...

Frantic
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god
Navija za: Ferrari
Krenuo je WRC.

Već se vozi u Kneževini.
Evans u vodstvu, ispred Ogiera, Neuville standardno treći.
Zasad.

Kalendar
slika
Dobili smo Latviju, te ponovo Poljsku.

Postave i ekipe (Rally 1)
slika
Odranije znamo da će Kalle "odmoriti" i neće nastupiti na svim rallyima. Ne znamo na koliko.
Kao i Ogier. Njih dvojica će da "dijele" treću, Toyotu.

E sad, najbitnije, kao šlag na kraju.
U WRC su se takođe potrudili da pariraju F1 i Moto GPu.
Ali neu vidu sprintova, već u sistemu bodovanja.
Dakle, nakon subote se (za petak+subotu) dijele bodovi po principu 18–15–13–10–8–6–4–3–2–1.
Ali, ovi bodovi će se dobiti SAMO ako posada završi kompletan rally, dakle i nedjelju.
Ako neko od "nosioca, NAKON-subotnjih" bodova odustane u nedjelju, dobija šipak, a njegovi se bodovi prenose, na narednog u poretku.
U nedjelju se dijele bodovi prvoj sedmorici po principu 7-6-5-4-3-2-1.
Naravno, to se sabira sa subotom, te pobjednik opet dobija 25 poena, ali drugoplasirani dobija 21, a trećeplasirani 18, itd... (naravno, ako završe i subotu i nedjelju u istom poretku).
Kao razlog navode, da se u nedjelju, prije Power stagea, kada su razmaci, u većini slučajeva, veliki (veći), onako, malo dizala noga sa gasa, kako bi se gume (i auto, u cjelini) čuvale za Power stage.
bodovi na Power (fala Bogu) ostaju isti.

Poprilično pobezveze.
Kao du su htjeli pokazati ovima u F1 i onima Moto GPu, da mogu i oni izmisliti priličnu 3.14zdariju i uvesti to u pravilnik.

Nije mi jasno onih 13 bodova za 3. mjesto nakon subote, logičnije bi mi bilo 12, jel. :neznam: :misli:
Mislim, veći razmak između 3. i 4. mjesta, nego između 2. i 3.

Ali to je ništa, jer tek sad slijedi prava nebuloza. :rofl:
Pobjednik rallya je i dalje ona posada sa ukupno najboljim vremenom kroz sva 3 dana (kao i do sada).
Ali, može se desiti (pročitao sam na jednom mjestu da se može desiti ovakva situacija, pa sam provjerio na još nekoliko) da pobjednik rallya osvoji npr. 18 bodova (18+0+0; dakle u nedjelju da ima tek 8. vrijeme, bez boda na Poweru), a drugoplasirani 21 (15+4+2, 4. u nedjelju, 4. na poweru), trećeplasirani takođe 21 (13+5+3), četvrtoplasirani 20 (10+6+4), petoplasirani 20 (8+7+5).
Čak i šestoplasirani nakon subote, ako bude najbrži "u nedjelju" i najbolji na poweru (a ostane šestoplasirani po ukupnom vremenu) može uzeti isto bodova (6+7+5=18), kao i ukupni pobjednik rallya, koji je bio najbolji nakon subote, a u nedjelju imao 8. vrijeme, bez boda na poweru.
Što je debilizam epskih proporcija!!
Naravno, mala je vjerovatnoća da će se desiti ovako nešto, ali sistem bodovanja koji uopšte "dozvoljava" postojanje ovakve mogućnosti mi je, ono,.... :bang: :bonk: :facepalm:

Podsjetimo se, ranije, pobjednik je uzimao 25 bodova (dakle, bez boda na poweru), a drugoplasirani je mogao uzeti maksimalno 23 boda (18+5 na poweru i tjt).
Yeah, it's on purpose!

Jedan je Leclerc!! :gandalf:
► Prikaži “Spoiler”

senna66 Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 1 mj
Žešća glupost.
WRC ima problem sa top klasom gdje su samo 3 tima od kojih bi uskoro moglo ostati samo Hyundai i Toyota. Od novih potencijalnih timova samo glasnine i ništa konkretno.
Umjesto da se razmotre promjene u pravilnicima oni rade umjetni fejk show.

U kakvom stanju je WRC dovoljno govore slučajevi Ogiera i Kallea. Ogiera još i razumijem jer je u godinama i sa puno naslova u džepu, ali imamo i prvaka koji je vrlo mlad, a već mu je dosta i oboje dolaze voziti kad im se sprdne.
Bit će ogroman problem za WRC ako im netko od ove obojice uzme naslov sa par nastupa u sezoni. Prije će tako biti nego što će Neuville bit prvak :zubo:
slika

Frantic
Formula 1
Formula 1
Niko nije pomislio da bi, sa ovakvim bodovanjem, najbolji nakon subote, sa sigurnih 18 bodova na kontu, mogao malo dići nogu sa gasa (pričivati auto i gume), završiti sa 5. (6.) vremenom nedjelje (ako ima lufta, da mu ne ugrozi ukupnu pobjedu), uzeti još 2-3 boda i onda stisnuti na poweru i uzeti 5 bodova.
I šta su dobili?
Veliko ništa.
Eto, neko će reći, skidaju pobjedniku sigurnih 25 bodova na npr. potencijalna 21-22 boda, pa će ga kao to natjerati da gazi i u nedjelju, mislim, daaaaj ba :facepalm:
Ako vozač nema lufta ispred onog iza njega, stiskaće, kao što je bilo i dosad.

Jbte, kao kad bi u F1 našli nekog načina da vodećem, koji je odmaglio pola minute, u zadnjoj trećini trke, "zabrane" da malo popusti u tempu ili da mu "skrešu" određen dio bodova, jer je eto, taj dio trke neko brže vozio od njega, jer je morao da stišće.

Treba im čestitati jer su nadmašili i F1 i Moto GP.
Ovo mi je na tragu onog promašaja od kvalifikacija F1 koje su srećom, "živjele" samo nekoliko trka (koliko ono, 2 trke??), sa eliminacijama svakih 90 sekundi. :facepalm: :facepalm:
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

zekohonda Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 4 mj
Navija za: sve powered by honda
Uf frantiče, baš si me razočarao s ovim postom. Još malo bi živio u blaženom neznanju.
The FIA will take all necessary action to protect the sport and its role and reputation as regulator of the FIA Formula One World Championship.

blown diffuser
Formula 1
Formula 1
S nama već: 8 god 7 mj
Navija za: Love Parade
senna66 je napisao/la: 26.01.2024., 23:52 Žešća glupost.
WRC ima problem sa top klasom gdje su samo 3 tima od kojih bi uskoro moglo ostati samo Hyundai i Toyota. Od novih potencijalnih timova samo glasnine i ništa konkretno.

Za mene je WRC propao onog trenutka kad su se povukli Subaru, Mitsubishi, Peugeot. 2005 meni zadnja godina dobrog WRC-a sve dalje je umjetno, godinama smo gledali dominaciju Citroena i VW, više od desetljeća dominaciju 2 Sebastiana. Teška dosada od natjecanja, F1 je za ovo mila majka.
slika
God save Politicians God save our friends the 'Pigs'
God save Idi Amin and God save Ronald Biggs

Frantic
Formula 1
Formula 1
Jbga @zeko, nisam upratio tu vijest na oficijelnoj WRC stranici ali sam kasnije vidio na autosportu, motorsportu, itd....,
Na wikiju je šturo napisano.

https://www.motorsport.com/wrc/news/fia ... /10558451/
The winner of the rally will still be declared on overall time for the whole event, but in theory, a driver can win the rally despite not scoring the full seven points on the Sunday.

A competitor could also theoretically score more points than the rally winner.

Ogier se ne slaže. I apsolutno je u pravu.
https://www.motorsport.com/wrc/news/ogi ... /10568925/
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

Grah0 Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 9 god 10 mj
Navija za: KMag, Seb
Još samo neki USAF sponzor i tjt.

Dani Verified
Formula 1
Formula 1
Navija za: Hamilton, Leclerc, Ricci
blown diffuser je napisao/la: 27.01.2024., 10:41
senna66 je napisao/la: 26.01.2024., 23:52 Žešća glupost.

Za mene je WRC propao onog trenutka kad su se povukli Subaru, Mitsubishi, Peugeot. 2005 meni zadnja godina dobrog WRC-a sve dalje je umjetno, godinama smo gledali dominaciju Citroena i VW, više od desetljeća dominaciju 2 Sebastiana. Teška dosada od natjecanja, F1 je za ovo mila majka.
Ne bi se složio. Prelazak Ogiera u ford je bio tračak nade u jednakost timova i stvarno je bilo izjednačeno prvenstvo. Ovako sada toyota dominira ( ne znam ni sam na koji način ) godinama,a ford se bori sa sponzorima, a kamoli da se nada naslovu.
slika

Grah0 Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 9 god 10 mj
Navija za: KMag, Seb
Grah0 je napisao/la:Još samo neki USAF sponzor i tjt.
Kako li sam ja profulao MotoGP temu...

Frantic
Formula 1
Formula 1
Neuville :cheer:
I to, "u facu" novom sistemu bodovanja, maximalnih 30 bodova. :chill:
Barem tako rekoše komentatori.... :mrgreen:
Ogier i Evans na podiju.
Na poweru, 2. Ogier, 3. Katsuta.
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

Osella
GP3
GP3
S nama već: 3 god 3 mj
Navija za: Minardi, Andrea Moda
Dobro otvaranje godine za Neuvillea. Je li ovo napokon ta sezona za njega? :zubo:
Lasciatemi guidare...
"By my calculations, we win the championship by 1 point!"

senna66 Verified
Formula 1
Formula 1
Osella je napisao/la: 28.01.2024., 13:26 Dobro otvaranje godine za Neuvillea. Je li ovo napokon ta sezona za njega? :zubo:
Nije. Ipak je to Massa WRC-a.
slika

Frantic
Formula 1
Formula 1
Više Moss nego Massa, ali slična su ta dva prezimena :mrgreen:
Čak se uklapa u statistiku vozača sa najviše pobjeda bez titule u WRCu, kao Moss u F1.
Ove godine ima šansu s obzirom da Seb i Kalle ne voze sve rallye, Evans ipak nije toliko konstantan, Katsuta ne bi trebao biti prijetnja.
Doduše, Estonac mu je timski kolega.
Ali, nemojmo hypati.
Rano je, a i da ga ne jinxujemo.
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

Frantic
Formula 1
Formula 1
Žiku bodova :shush: :mrgreen:

slika

Čovjek bio 23. nakon subote, završio sa ukupno, 20. vremenom nakon nedjelje i uzeo bod (a nije na power stageu).
Ogier se žalio, a uzeo 24 boda, dok je ranije mogao (sa ovim rezultatima) uzeti max. 22. :gandalf:
Evans još više profitirao, umjesto 17, uzeo 21.
Zakinuše nam Neuvillea odmah na startu, đubrad :mrgreen:
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

Dani Verified
Formula 1
Formula 1
Ne sviđa mi se ovo uopće.
slika

Dani Verified
Formula 1
Formula 1
slika

Frantic
Formula 1
Formula 1
Lappi uzeo Švedsku, Evans drugi, Formaux treći sa Pumom, što mu je prvi podij.
Kalle najbrži na Poweru, Neuville uzeo solidnih bodova.
Tačno bodovno stanje pogledajte nekad kasnije u toku dana ili sutra, na WRC oficijelnoj stranici, kad izračunaju.... :mrgreen:
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

Osella
GP3
GP3
S nama već: 3 god 3 mj
Navija za: Minardi, Andrea Moda
Ako ja išta razumijem ovo bodovanje... :misli: Na službenoj stranici još stoji vozački poredak od prošle utrke.

Uglavnom, koliko sam upratio, Neuville je nakon dvije utrke vodeći, dok ga Evans prati u stopu...
Lasciatemi guidare...
"By my calculations, we win the championship by 1 point!"

Frantic
Formula 1
Formula 1
Osella je napisao/la: 18.02.2024., 19:28 Ako ja išta razumijem ovo bodovanje... :misli: Na službenoj stranici još stoji vozački poredak od prošle utrke.

Uglavnom, koliko sam upratio, Neuville je nakon dvije utrke vodeći, dok ga Evans prati u stopu...
slika

Gledaj aktuelnog prvaka. prvi rally nije vozio, na drugom završio 39. i ipak ima 11 bodova, te je 8. u poretku.
OK, i ranije bi imao 5 bodova za pobjedu na Power stageu.
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

senna66 Verified
Formula 1
Formula 1
Nevjerojatno je da je Evans uzeo više bodova od pobjednika Lappija. Ako se mene pita od pobjednika ne može nitko uzeti više bodova. Pobjeda time gubi draž.
slika
Odgovori
👀 Registriraj se Prijavi se ⚡