VN Nizozemske 25. - 27. kolovoza 2023.

📰 Trenutno aktualne vijesti u svijetu Formule 1.

Frantic
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god
Navija za: Ferrari
Jedan osvrt na trku po drugom osnovu
Dakle, nije me "odbila" od praćenja sporta ni najveća ikad zapamćena dominacija (na moguće i sumnjivim osnovama), ekipe automobilskog branda kojeg ne volim, uz iritantnog šefa ekipe i još iritantnijeg prvog vozača, koji je sa takvim dominantnim bolidima postao statistički najbolji (a mnogi bi ga, uz dobro volju, strpali u donju polovinu all-time top 10) i to sve dok im se čitavo to vrijeme gledalo kroz prste i išlo niz dlaku, kako u vozačkom smislu i tako i u konstruktorskom (tehničkom) smislu.
Neće me odbiti ni nova dominacija (koja se dobro zahuktala), uz isto tako prilično mi iritantnog vozača, koji će možda napucati i još bolje brojke, nego gore pomenuti.
Nije me odbila (niti će me odbiti) od praćenja sporta ni dugogodišnja suša ekipe za koju navijam (najveće i najtrofejnije), kao ni činjenica da su postali "vic" kako u političkom, tehničkom, tako i u "operativnom" smislu (dakle, izvedbe svih njih u toku takmičarskog dijela, s naglaskom na one što sjede na pit-wallu).
Nisu problem ni novopečene umjetne staze (Singapur mi se neće prestati nikada gaditi, iako je tu već 15 godina), od kojih neke imaju npr. PVC jezera i makete jahti i slična sranja.
Neće me otjerati ni sprint trke, kao ni "raspucavanja" :rofl: :rofl: , taman da ih uvedu svaki trkaći vikend.
Pa ni uporan otpor ulasku novih ekipa u sport.
Kao ni sva ostala sranja i gluposti u potrazi za dodvoravanjem potencijalnim novim fanovima (od kojih dobar dio njih ima mogućnost zadržavanja pažnje max. 5sec, te ne ispuštaju mobilni iz ruku, uz cjelodnevno laprdanje po društvenim mrežama), te naravno i u potrazi za novcem (nikad dosta).
Ili licemjerje kada nedaleko od staze padaju granate/rakete, a ovamo se za malo jači pljusak prekidaju trke, zarad sigurnosti....

Eh, dođoh ja napokon do onog, "potencijalno odbijajućeg" detalja.
Odmah da se razumijemo, neću ja prestati gledati, ali npr. ako se desi situacija, kao u Spa prije 2 godine, neće Frantic više blejati pred TVom čekajući da se smiluje vrijeme, već ako imam nešto za obaviti ili negdje otići, uradiću to, nastavila se trka ili ne. Ako se ne nastavi, Bože moj, ako se nastavi, ima repriza na F1TV i tjt.
Znači, u tom konktekstu je to "propuštanje" i "zaboli me qratz" stav.
Koji dolazi od lika koji prati sport skoro 40 godina i koji je od 1996. (nakon svega što se dešavalo u BiH) propustio direktno pogledati trka, da ih možeš nabrojati na 10 prstiju, i to zato što se većinom radilo o putu, eventualno o nedostatku "TV-a sa adekvatnim kanalom" (a opet sam ih pogledao sve naknadno).
Znači, gledao pred gostima, u gostima, odgađao nedjeljne roštilje, igrom slučaja nije se potrefila ničija bolnica (moja ili da moram posjetiti nekoga) u vrijeme trke, niti se potrefila ničija dženaza/sahrana za vrijeme trke.
Shvatam ja argumente sigurnosti, shvatam da ovi bolidi podižu više vode nego ranija generacija.
Jasno mi je i da izlijetanje, te veće oštećenje bolida, kao i oštećenje barijere, po pravilima znači izlazak Safeta/red flag.
Ali, majku mu, zar se ne može nešto uraditi po pitanju full-wet guma (ponekad se zapitam, koji će im qratz, jer kada je vrijeme takvo da se koriste full-wet gume, onda se ne vozi).
Ne zazivam ja da se vozi po potopima/poplavama, po monsunima, i sl., i ranije su se trke zbog toga prekidale, ali ovo malo postaje pretjerano. Jučer čitam, za vrijeme red flaga, komentare i svi se, manje-više slažemo.
Što @zelot (čini mi se) napisa: Lakrdija.
Plus, većina ovih vozača kao princeze na zrnu graška, nema gripa, ovo-ono,...., otiđi po full-wet, pa vozi 40km/h ako ne može brže, za šta si plaćen. Neko, ko se bolje snalazi po kiši će voziti 50km/h i biti ispred tebe.
Yeah, it's on purpose!

Jedan je Leclerc!! :gandalf:
► Prikaži “Spoiler”

Ferrari
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 1 mj
Navija za: Ferrari, Seb, Max, Lec
@frantic

Ja se samo nadam da ce Bridgestone od 2025. zamjeniti Pirelli. Ljudi ne mogu sastaviti kišni gumu već 10 godina. Presmiješno.
We fight together. We win together. We lose together. Forza Ferrari
slika slika

Tudum
Formula 4
Formula 4
S nama već: 4 god 3 mj
Navija za: Sainz
Frantic je napisao/la: 28.08.2023., 14:38 Plus, većina ovih vozača kao princeze na zrnu graška, nema gripa, ovo-ono,...., otiđi po full-wet, pa vozi 40km/h ako ne može brže, za šta si plaćen. Neko, ko se bolje snalazi po kiši će voziti 50km/h i biti ispred tebe.
Zhou jučer za vrijeme proloma oblaka koči malo ranije nego što bi kočio u idealnim uvjetima.
Kako onda očekivati kišne utrke kad ti je pola grida takvo?
Vade se na gume, a činjenica je da ih pola ne zna voziti u kišnim uvjetima.

senna66 Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 1 mj
I mene to odbija polako od F1. Nadam se novom dobavljaču guma jer ovo je cirkus, ako im je do sigurnosti i atraktivne vožnje po kiši (jer je to jedino zanimljivo što imamo u erama dominacije) neka počnu od guma. Uz to i pola grida doslovno ne zna voziti na kiši pa je dojam svake jače kiše opća katastrofa i odmah se maše crvenom zastavom. Zanimljivo kako Max i Alonso lete po takvim uvijetima bez greške.

Kao što Frantic veli, ne mora se voziti na potopu, ali raditi cirkuse od svake kiše nema smisla.
Pa te kiše su jedino čemu se nadam svaki vikend čisto da vidim barem neke zanimljivosti.
slika

DaveGilmour
Formula 2
Formula 2
S nama već: 9 god 3 mj
Navija za: Sve driven by Verstappen
Malo sam još razmišljao o problemu kišnih utrka u novije vrijeme i smatram da sve dok se nešto značajnije ne promijeni po pitanju guma za mokro nećemo gledati ''prave'' kišne utrke.

Među timovima očito prevladava mišljenje da su interi prava guma i u slučaju da sjekire krenu padati s neba, a takav stav se u jučerašnjoj utrci pokazao ispravnim. Koji je smisao uopće ulaziti u boks po full wetove kada će ionako u sljedeća 2-3 kruga netko izletiti sa staze na intermedijama što automatski sa sobom povlači minimalno SC, a u novije vrijeme i sveprisutnu crvenu zastavu. Takvim raspletom događaja svi koji su upravo ušli po full wet ispadaju budale.

Uzmimo za primjer jučerašnju utrku i Pereza. Jedan od rijetkih koji je napravio ispravan potez i ušao po full wetove. Crvena zastava izađe 30 sekundi kasnije i bam, Perez je upravo izgubio 3 mjesta jer je jedini napravio ispravan potez.

U ovoj eri loših full wetova i olakog prekidanja utrke nema ništa od ''pravih'' kišnih utrka.

Frantic
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god
Došlo vrijeme, da se molimo da padne kiša, ali samo malo ili da bude prilično slabog intenziteta.
Plus da se molimo da nijedan od vozača ne profula kočenje ili da ne uhvati bijelu liniju/pasicu/travu..... :chill:
Yeah, it's on purpose!

Jedan je Leclerc!! :gandalf:
► Prikaži “Spoiler”

LH44
Formula 1
Formula 1
S nama već: 6 god 7 mj
Navija za: McLaren, HAM, RIC, NOR
Opet isti trio najbrzi. Steta sto su Hamiltona zeznuli u kvalama bio bi vjerovatno na podijumu.

slika
slikaslika

Dani Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 9 god 11 mj
Navija za: Hamilton, Leclerc, Ricci

Kako su f2 bolidi mogli voziti ( barem na početku utrke), a f1 ne može?
slika

Sarma Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 8 god 2 mj
VERSTAPPEN’S LAP-BY-LAP ADVANTAGE OVER PEREZ
Lap 5: 0.639s quicker (while behind Gasly)
Lap 6: 1.889s quicker (including pass on Gasly into Turn 3)
Lap 7: 4.229s quicker (including pass on Zhou into Turn 3)
Lap 8: 1.367s quicker
Lap 9: 1.182s quicker
Lap 10: 0.885s quicker

#AMuS journalist Michael Schmidt on how much is the Max Verstappen domination dependent on the car:

"In Zandvoort the Red Bull is 1-2 tenths faster(than other teams), the rest is Max Verstappen."

-Puts the tyres in working window faster and better

-If one of the tyres is 10 degrees hotter then he brings it back to normal within 2 laps without losing any laptime.

CrashOverride Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 8 god 11 mj
Cu da kasnije popodne sklepam nesto za Monzu ako netko vec ne radi.
Fino Alla Fine
Odgovori
👀 Registriraj se Prijavi se ⚡