Kvizovi

🕒 Razgovori o prošlim vremenima, mjesto za iskusne članove.

dmj
GP3
GP3
S nama već: 5 god 3 mj
Ovo je baš lijepo pitanje, pa ću pomoći s hintovima, evo prvog:
Na listi je, kao što vidite, osam imena. U čitavoj povijesti Svjetskog prvenstva bilo je devet pretendenata za upis na ovu listu, no jednom od njih nikada nije uspjelo upisati se na nju. Dakako, pod „pretendentima“ ne mislim na vozače.

dmj
GP3
GP3
Nova pomoć:
Neovisno o vozačima i njihovim nacionalnostima, na traženom popisu su jedino SAD prisutne dvaput.
Velika Britanija, Japan, Njemačka, Belgija, Italija i Francuska prisutne su po jednom.
Velika Britanija je uz SAD jedina mogla biti upisana dvaput, ali nije im uspjelo.

JP Renault
Karting
Karting
S nama već: 9 god 9 mj
Navija za: Renault, ALO, VER
Kontakt:
Prva pobjeda za nekog dobavljača guma ?
Samo što mi se ponešto ne uklapa :rofl:

Giuseppe Farina - 1950 - Pirelli
Juan Manuel Fangio - 1954 - Continental
Maurice Trintignant - 1955 - Englebert (ali Englebert već ima pobjedu 1951.)
Maurice Trintignant - 1958 - Dunlop
Richie Ginther - 1965 - Goodyear
Ludovico Scarfiotti - 1966 - Firestone (imaju pobjede na Indianapolisu u godinama prije i Surtees je pobijedio ranije u 1966.)
Carlos Reutemann - 1978 - Michelin
Mika Hakkinen - 1998 - Bridgestone
1992 1993 1994 1995 1996 1997 2005 2006 2010 2011 2012 2013

dmj
GP3
GP3
Zato treba provjeriti kada mazneš pitanje, što ja nisam učinio, jer je pitanje bilo na forumu gdje je količina znanja i pedantnosti enormna i bio sam uvjeren da bi ga već netko komentirao da nije točno...
Ideja je bila ta, prve pobjede za dobavljača guma, no očigledno sam trebao provjeriti, a ne samo kopirati.

Frantic
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god
Navija za: Ferrari
Znači, opet @dmj!! :gandalf:
Srećom pa ovaj put nisam puno drljao po netu, kao prošli puta kad se desilo "loše postavljeno" pitanje.
Yeah, it's on purpose!

Jedan je Leclerc!! :gandalf:
► Prikaži “Spoiler”

dmj
GP3
GP3
Prva greška je bila 5 sekundi, ova 10, kao Oconu, sada se čeka treća... :zubo:

Inače, dobar je bio onaj F1 pub kviz u subotu, značajan postotak pitanja iz 2000-ih, nekoliko starijih, nije uopće bio naglasak na posljednjim sezonama. Završili smo drugi, prve tri ekipe unutar pola boda, cca po četiri pogreške u setu od, mislim, 36 pitanja.

zekohonda Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 4 mj
Navija za: sve powered by honda
pola boda, uf...
ko je dobio, neko poznat?
The FIA will take all necessary action to protect the sport and its role and reputation as regulator of the FIA Formula One World Championship.

dmj
GP3
GP3
Ne znam ljude, ali bilo je gusto, tri ekipe u pola boda i četvrta dva iza...

dmj
GP3
GP3
Saznao sam za još bizarniji primjer sličan nedavno postavljenom pitanju o matematičkim šansama u prvenstvu. Poredak vozača nakon VN Njemačke 1966:

1 Jack Brabham 39
2 Graham Hill 17
4 John Surtees 15
4 Jochen Rindt 15
5 Jackie Stewart 14

Na stranu što je svakome već realno bilo jasno tko će biti prvak, koja su dvojica vozača osim Brabhama još mogla do titule, a koja dvojica ne?

Frantic
Formula 1
Formula 1
Hill i Rindt nisu mogli, Surtees i Stewart su mogli
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

dmj
GP3
GP3
Točno... Fakat su ponekad bili bizarni ti sustavi bodovanja.

dmj
GP3
GP3
Osim što su bili vozači F1 i što su pokojni, koju još srećom mnogo rjeđu osobitost dijele Jorge Daponte, Hap Sharp, Franco Rol i Willy Mairesse? Nije nemoguće da ima i drugih F1 vozača koji spadaju u tu kategoriju, no ja ih nisam našao (mada imam određene sumnje u slučaju jednog mnogo poznatijeg vozača). Izvori ponekad, barem u slučaju Rola, tvrde drukčije, no ne dajte se zavarati time.

Frantic
Formula 1
Formula 1
Samoubice
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

dmj
GP3
GP3
Da. Za Rola se često navodi incident sa čamcem kao razlog smrti, no izvjesno je kako se, terminalno bolestan, odlučio sam ubiti...
Ne ulazeći tu u one iz F1 svijeta koji nisu bili vozači (Vittorio Jano, Max Mosley...) meni je nesreća u kojoj je poginuo Clay Regazzoni jako sumnjiva po tom pitanju.

Frantic
Formula 1
Formula 1
Riješih jedan zanimljiv kviz.
"Ko bi bili šampioni, kada bi sve stvarne šampione isključili/eliminisali?"
Tako bi Valter bio GOAT jer bi imao 6 titula (1 sa Williamsom); Webber, DC, Berger, Patrese, Reutemann, X i Moss bi imali po 4 titule (s tim što je u Mossovom slučaju, to još i "najopravdanije", jer je 4x bio viceprvak); Massa, Rubens i Peterson po 3; Ricci, JPM, Mclaren i Gonzalez po 2; itd.....
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

Pastor
Formula 1
Formula 1
S nama već: 7 god 2 mj
Navija za: Seb
Kako Webber kad nije nijednom bio drugi? Ili se i bodovi preformulišu kada izbacimo prvake?

croatic f1
F1puls suradnik
F1puls suradnik
S nama već: 10 god 4 mj
Navija za: najstarijeg i najmlađeg
Pretpostavljam da se stvarni prvaci brišu iz svih sezona, a ne samo iz onih u kojima su bili prvaci.

Frantic
Formula 1
Formula 1
croatic f1 je napisao/la: 13.03.2023., 16:31 Pretpostavljam da se stvarni prvaci brišu iz svih sezona, a ne samo iz onih u kojima su bili prvaci.
Upravo to, kao da nisu nikad ni postojali.
Uostalom, kako bi Valter imao 6 titula, i to jednu sa Williamsom, 2015.

A tek da vidiš kviza, koji je obuhvata period 2010-2020, u kojima su "obrisani" svi stvarni pobjednici trka i pobjede dodijeljene onima koji nikad nisu (zaključno sa završenom 2020.) pobijedili.

Listu predvodi Hulk sa 50+ pobjeda, iza je Karlo (jer je tek pobijedio prošle godine, pa ga kviz gleda kao nekoga ko nije nikad pobijedio u traženom periodu) sa 30-40 pobjeda, tu je blizu i bivši dvojac iz Haasa (Grozni i KMag), Stroll, Kvyat,...., čak se i Sutil "nahvatao" pobjeda.

S jedne strane, baš zanimljivo za vidjeti, s druge strane cirkus.
Kao i ovaj gore navedeni, sa prvacima.
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

dmj
GP3
GP3
Igrao sam svojedobno nešto slično, ali na foru da svaki vozač može biti samo jednom prvak i potom ga se briše iz poretka u svim kasnijim sezonama.
https://www.sporcle.com/games/Waldo_Kre ... pion-once-
A ima i ista opcija, samo s izbačenim svim stvarnim prvacima:
https://www.sporcle.com/games/alexp1080 ... -only-once

dmj
GP3
GP3
A evo i jednog regularnog pitanja: tijekom F1 povijesti ukupno se šezdeset i trojici vozača dogodilo da barem jednom nisu prošli pretkvalifikacije, za vrijeme dok je to pravilo postojalo. (Izvor podataka: Sporcle kviz na tu tematiku, ako su lagali mene i ja lažem vas).
- Tko je jedini svjetski prvak koji je zapeo u pretkvalifikacijama?
- Osim njega, kojoj se još dvojici pobjednika prvenstvenih F1 utrka to dogodilo?
Zanimljivo, svi su ponavljači, nikome od njih se nije jednom slučajno omaklo, nego su fakat bili u tako lošim ekipama da im je to neko vrijeme bilo normalno.
Odgovori
👀 Registriraj se Prijavi se ⚡