General tema
Slobodan offtopic o svim temama koje vas zanimaju, a nemaju veze s ostalim podforumima.
- Vettel-Ferrari
- Formula 1
- S nama već: 10 god
- Navija za: Vettel, Sainz, Ferrari
Moram ovo tu podjeliti, nasmija me do suza
https://twitter.com/xpost24x7/status/1422160769454534659

- Mr.Spaceguy Verified
- Formula 1
- S nama već: 10 god 2 mj
- Navija za: Fernando Alonso
Šteta Slovenaca, malo je falilo...
- CrashOverride Verified
- Formula 1
- S nama već: 8 god 11 mj
- Navija za: Ferrari
- vlado Verified
- Formula 1
- S nama već: 10 god 3 mj
Pozdrav ekipa!
Pokusao sam ali nisam uspio naci temu sto se tice ulaznica. Znam da je bila.
Gdje je najsigurnije kupiti u preprodaju dvije nedelje za madjarsku? I kada se najvise isplati kada se vec kasni?
Ili se mozda vise isplati financijski cekati sljedecu u Belgiji? Ovdje se iskljucivo baziram na cijene ulaznica, ne na ostale troskove.
Hvala unaprijed.
Pokusao sam ali nisam uspio naci temu sto se tice ulaznica. Znam da je bila.
Gdje je najsigurnije kupiti u preprodaju dvije nedelje za madjarsku? I kada se najvise isplati kada se vec kasni?
Ili se mozda vise isplati financijski cekati sljedecu u Belgiji? Ovdje se iskljucivo baziram na cijene ulaznica, ne na ostale troskove.
Hvala unaprijed.
No!
- Vettel-Ferrari
- Formula 1
- Navija za: Vettel, Sainz, Ferrari
Potaknut spominjanjem broja 0 na forumu sjetih se jednog članka o porijeklu i povijesti razvoja broja 0, kojeg barem informativno mislim da nije zgoreg pročitati:
http://www.prometej.ba/clanak/drustvo-i ... oja-0-4356
http://www.prometej.ba/clanak/drustvo-i ... oja-0-4356
-
Har Kl
- Formula 1
- S nama već: 7 god 11 mj
- Navija za: Mercedes
Da kopiram komentar ovdje, pa ću pročitati članak koji je @Vettel-Ferrari
Sve ostalo se broji od 0. Kad brojimo od 0, nulu ne uključujemo dok broj 1 uključujemo. Oni koji poznaju teoriju skupova, znaju da je kad izbrojiš jedan da si u stvari izbrojao interval (0,1]. Dakle mi brojimo 1-2-3 ... a ne 0-1-2-3 .... iz razloga što 0 predstavlja ništa i jedino se u teoriji može izbrojati nešto što je ništa. Ali to ne znači da se broji od 1. Uvijek imaš izbor da ne izbrojiš nešto, a to je u stvari nula.
Inače kratka rasprava (od koje sam brzo odustao) je krenula od tzv. milenijumskom problema (brojanje godina). Kratko sam objasnio zašto se dekade broje od 1 do 11 i gdje je nastala greška u sistemu. Nisam smatrao da trebam dodatno objašnjavati, jer sam naveo nekoliko pojmova koje je vrlo lako provjeriti. Ko bi mogao pretpostaviti da će se ta rasprava vratiti nakon godinu ili dvije.

Pa ne slažem se baš. Pretpostavljam da govoriš o tzv. inkluzivnom i ekskluzivnom brojanju? Dakle u tim pojmovima je bitno da unaprijed definišeš da li nešto uključuješ ili ne. Druga opcija je da daš imena pa da brojiš Knjiga1, Knjiga2 gdje je negdje tačno definisano šta to znači.r2d2 je napisao/la: 24.05.2022., 07:37 Čitam raspravu , pa da podijelim par misli:
Prvo o brojanu, iako nisam vidio originalnu raspravu to mi vuče na Zenonov paradoks iliti priču o Ahilu i kornjači. Ukratko ako je ono što brojimo diskretno (broj krugova) brojimo od 1 , a ko je kontinuirano (vrijeme) brojimo od 0, tj stvar se proteže kontinuirano do ili kroz nulu.
Drugo o objektiovnosti, nitko nije objektivan. Svi mi izražavamo svoj doživljaj opisujući dojam ili vlastitu interpretaciju podataka koje koristimo, koja može biti blizu ili daleko od istine, a da li je istina univerzalna ili je u 'oku promatrača ' je teško filozofsko pitanje.
I končno o utrci u Barceloni; Najbolje je to opisati s 'jedna lasta ne čini proljeće'. Gotovo sve ekipe su donjele nadogradnje i unaprijedile bolide, ali unatoč tome poredak se nije bitno mijenjao, bar gornji dio. Gledali smo neobičnu utrku: greške Carlosa i Maxa, ( dobro za Carlosa to više i nije neobično), kvarovi kod Leclerca i Maxa, incident Hamiltona. Da nije Carlos izletio Mislim da bi Mercedesi završili 5. i 6. Moj dojam je da je Mercedes nešto bliže Ferrariju i Red Bulu ali da nisu još sasvim tu. Ali to je dojam i nemora nužno biti istina, možda Barcelona odgovara Mercedesu, kao što očekujem da će Monako odgovarati Ferrariju (visoki downforce i spori zavoji), a istinitost toga ćemo provjeriti preko vikenda.
Sve ostalo se broji od 0. Kad brojimo od 0, nulu ne uključujemo dok broj 1 uključujemo. Oni koji poznaju teoriju skupova, znaju da je kad izbrojiš jedan da si u stvari izbrojao interval (0,1]. Dakle mi brojimo 1-2-3 ... a ne 0-1-2-3 .... iz razloga što 0 predstavlja ništa i jedino se u teoriji može izbrojati nešto što je ništa. Ali to ne znači da se broji od 1. Uvijek imaš izbor da ne izbrojiš nešto, a to je u stvari nula.
Inače kratka rasprava (od koje sam brzo odustao) je krenula od tzv. milenijumskom problema (brojanje godina). Kratko sam objasnio zašto se dekade broje od 1 do 11 i gdje je nastala greška u sistemu. Nisam smatrao da trebam dodatno objašnjavati, jer sam naveo nekoliko pojmova koje je vrlo lako provjeriti. Ko bi mogao pretpostaviti da će se ta rasprava vratiti nakon godinu ili dvije.
- Frantic
- Formula 1
Priča oko brojanja, da ne off-topičarim u temi za VN Španije, je počela oko toga oko toga da su (tada, a milsim da je bila 2020.) samo Jack Brabham i Lewis Hamilton odnijeli pobjedu u 3 decenije, zbog što neki novinar iz nekog britanskog medija (pretpostavljam, postoji mogućnost da gijrešim) NE ZNA kada decenija počinje a kada završava.
Ukoliko je kojim slučajem bila 2019. onda je priča bila da ako Lewis pobijedi u 2020. da će imati pobjedu kroz 3 decenije.
To naprosto, u tom momentu nije bilo tačno.
Prvo, Brabham uopšte nije pobijedio u 3 decenije.
Pobijedio je u 6. deceniji XX vijeka/stoljeća, kako god ko hoće, razumijemo se (koja je trajala od 01.01.1951. do 31.12.1960. godine) i 7. deceniji XX vijeka (koja je, naravno, trajala od 01.01.1961. do 31.12.1970.).
8. decenija XX vijeka je počela 01.01.1971. a Brabham u toj godini nije pobijedio (zato što nije ni vozio, karijeru je završio zaključno sa sezonom 1970.).
Posljedično, ni sa pobjedom u 2020., Lewis ne bi imao pobjedu kroz 3 decenije jer se 2. decenija XXI vijeka završila tek 31.12.2020.!
U tom momentu jedini koji je imao pobjede kroz 3. decenije je bio Nelson Piquet (1980., dakle 8. decenija, 1981.-1990., 9. decenija i 1991., 10. decenija prošlog vijeka), ali sam rekao da nema sumnje oko toga da će Lewis (osim ukoliko ne završi karijeru zaključno sa sezonom 2020.) uspjeti ostvariti i to, da ima pobjedu kroz 3 decenije.
Poslije toga je rasprava otišla u drugom pravcu, počela je standradna mentalna gimnastika, počelo se pričati o desetinama, dekadnom sistemu, bla, bla,...., da bi na kraju došlo do brojanja.
Pa, kao što djeca kad (na)uče brojati počinju sa 1, kao što je prvi krug trke stvarno prvi krug trke (a ne nulti), tako i decenija (desetljeće, vremenska dekada, kako god ko hoće) počinje 01.01.nekePRVE godine.
Dakle, 3. decenija XXI vijeka je počela 01.01.2021. godine i trajaće do 31.12.2030. godine.
Ukoliko je kojim slučajem bila 2019. onda je priča bila da ako Lewis pobijedi u 2020. da će imati pobjedu kroz 3 decenije.
To naprosto, u tom momentu nije bilo tačno.
Prvo, Brabham uopšte nije pobijedio u 3 decenije.
Pobijedio je u 6. deceniji XX vijeka/stoljeća, kako god ko hoće, razumijemo se (koja je trajala od 01.01.1951. do 31.12.1960. godine) i 7. deceniji XX vijeka (koja je, naravno, trajala od 01.01.1961. do 31.12.1970.).
8. decenija XX vijeka je počela 01.01.1971. a Brabham u toj godini nije pobijedio (zato što nije ni vozio, karijeru je završio zaključno sa sezonom 1970.).
Posljedično, ni sa pobjedom u 2020., Lewis ne bi imao pobjedu kroz 3 decenije jer se 2. decenija XXI vijeka završila tek 31.12.2020.!
U tom momentu jedini koji je imao pobjede kroz 3. decenije je bio Nelson Piquet (1980., dakle 8. decenija, 1981.-1990., 9. decenija i 1991., 10. decenija prošlog vijeka), ali sam rekao da nema sumnje oko toga da će Lewis (osim ukoliko ne završi karijeru zaključno sa sezonom 2020.) uspjeti ostvariti i to, da ima pobjedu kroz 3 decenije.
Poslije toga je rasprava otišla u drugom pravcu, počela je standradna mentalna gimnastika, počelo se pričati o desetinama, dekadnom sistemu, bla, bla,...., da bi na kraju došlo do brojanja.
Pa, kao što djeca kad (na)uče brojati počinju sa 1, kao što je prvi krug trke stvarno prvi krug trke (a ne nulti), tako i decenija (desetljeće, vremenska dekada, kako god ko hoće) počinje 01.01.nekePRVE godine.
Dakle, 3. decenija XXI vijeka je počela 01.01.2021. godine i trajaće do 31.12.2030. godine.
Yeah, it's on purpose!
Jedan je Leclerc!!
Jedan je Leclerc!!

► Prikaži “Spoiler”
-
r2d2
- Karting
- S nama već: 8 god
OK,hvala. Znači nema veze s Zenonom. Problem je kako kaže Dodo (ili Dača) u gramatici. Na stranu što ljudi imaju problem s time da nulta godina ne postoji nego da je nakon prve godine p.n.e ili (BC) išla 1. godina n.e. ili AD, stvar je da kada kažemo pedesete ili šezdesete mislimo na godine koje počinju s 195 ili 196 tj u slučaju 60-tih 1960-1969. Budući da je i to period od deset godina može se i tako gledati desetljeća, odnosno ja ih mogu brojati i po kineskom, majanskom ili bilo kojem kalendaru. Stvari s AD kalendarom su još kompliciranije (ili zabavnije) kada se uzme u obzir i Gregorijanska reforma. Potražite anegdotu o Shakspeareovoj i Crvantesovoj smrti ili probajte naći datume rođenja/smrti poznatih Rusa.
- Frantic
- Formula 1
Slažem se @r2d2.
Ljudi najčešće GRIJEŠE upravo zbog toga što su npr. pedesete sve one koje počinju sa 195, a onda to pobrkaju sa decenijama, iako "pedesete" uopšte nisu 5. decenija, već 6.
Jedino ispravno, s "naučne" strane (da se tako izrazim) je ono što sam napisao u postu iznad.
Ljudi najčešće GRIJEŠE upravo zbog toga što su npr. pedesete sve one koje počinju sa 195, a onda to pobrkaju sa decenijama, iako "pedesete" uopšte nisu 5. decenija, već 6.
Jedino ispravno, s "naučne" strane (da se tako izrazim) je ono što sam napisao u postu iznad.
Yeah, it's on purpose!
Jedan je Leclerc!!
Jedan je Leclerc!!

► Prikaži “Spoiler”
- Frantic
- Formula 1
Eh, to stojir2d2 je napisao/la: 24.05.2022., 11:12 Fina ironija u svemu je da u F1 postoji nulti iliti formacijski krug i da je prva godina natjecanja 1950.![]()

Yeah, it's on purpose!
Jedan je Leclerc!!
Jedan je Leclerc!!

► Prikaži “Spoiler”
-
Har Kl
- Formula 1
- S nama već: 7 god 11 mj
- Navija za: Mercedes
Slažem se sa dobrim dijelom svega što si napisao, osim dvije stvari:r2d2 je napisao/la: 24.05.2022., 09:59 OK,hvala. Znači nema veze s Zenonom. Problem je kako kaže Dodo (ili Dača) u gramatici. Na stranu što ljudi imaju problem s time da nulta godina ne postoji nego da je nakon prve godine p.n.e ili (BC) išla 1. godina n.e. ili AD, stvar je da kada kažemo pedesete ili šezdesete mislimo na godine koje počinju s 195 ili 196 tj u slučaju 60-tih 1960-1969. Budući da je i to period od deset godina može se i tako gledati desetljeća, odnosno ja ih mogu brojati i po kineskom, majanskom ili bilo kojem kalendaru. Stvari s AD kalendarom su još kompliciranije (ili zabavnije) kada se uzme u obzir i Gregorijanska reforma. Potražite anegdotu o Shakspeareovoj i Crvantesovoj smrti ili probajte naći datume rođenja/smrti poznatih Rusa.
1. Nije problem u gramatici, nego u nauci tj. u nepoznavanju iste.
2. Problem gramatike može biti eventualno da se brkaju pojmovi nulti i nula, ili prvi i jedan. Vidim da si uveo pojam nultu godinu, za koju se slažem da ne postoji. Ali ja nisam nultu ili prvu godinu ni spomenuo. Kad se brkaju kruške i jabuke, ne možemo ni očekivati ispravan rezultat.
Banalan primjer: Dosta ljudi temperaturu mjeri toplomjerom. Kako? Pa lijepo, termometar je nazvao toplomjerom i on mjeri sa njim temperaturu. Lakše ćeš mu ugurati metar sa strane, nego objasniti u čemu griješi.
Može se brojati po bilo kojem kalendaru, ali se može brojati samo na jedan način, koji je nauka davno pokazala i dokazala.
-
zelot
- Formula 1
- S nama već: 9 god 8 mj
nemojte zamjeriti ako sam fulao temu ali shvatit cete jerbo... rodio se sin 
da da, danas nam je na svijet dosao Max.
Presretan sam i eto imam zelju podjeliti i sa vama. Prvo dijete, drugo ce bit Lewis ili Nicole
Moram priznat da je Max djelomicno zasluzan za ime. prica ide ovako u biti.
jos prije par godina, kad je veliki Lauda nekako umro pa kad sam shvatio koliko fali jer ga nema vise sam se odlucio da ce se mali, ako bude, zvat Niki. godinu dvoje kasnije, kuma dobije klinca i da ime niki, onako, bezveze i "zajebe" me.
Bio ja ipak uporan, pa sta, bit ce obojica niki. koliko ima marka, ivana, sjetapana itd... moze i dva nikia. al svejedno mi nekako malo to s vremenom izblijedilo jer nije mi sad to to vise.. onda kao drugo ime.. i dalje je moralo biti kratko i bez slova r jer me jebe malo "RR" tako da trpimir i ekipa imaju odjeb u startu
Kako f1 gledam, a ima mora biti kratko, max je nekako bas uslo u uho i sto sam vise razmisljao sve mi se vise svidjalo unatoc sto mi je lik mucio hamiltona i uzeo mi par godina zivota... i dalje mi je bilo fora kad god bi ga netko pozvao imenom. englezi, ameri, hrvati.. tko god.. Ful internacionalno, kratko i jasno, ima nekakav pozitivan prizvuk a i bilo kakva veza sa f1, makar i bolna (pricamo bas o sezoni kad je max postao prvak (odluka o imenu) i vjerojatno o prvaku na godinu rodjenja maloga od 4340g i 55cm hehe...
I ja sam iznenadjen sto se bas odigralo da mi ispadne niki koje mi je savrseno ime (za oba spola!) u bilo kojem pogledu i pnadne bas max a sve se odligralo kako je. Ne mjenjam tabor, Lewis nikad nije bilo opcija, cak ime arton je bilo kratko u igri al r je presudilo haha
Eto, odlcno iskustvoi sretan sam sto sam postao tata
ps: obecajem da cu dati sve od sebe da maloga navucem na f1 i da cu ga duboko upoznat sa gazdom, sennom i svima koje i sam znam

da da, danas nam je na svijet dosao Max.
Presretan sam i eto imam zelju podjeliti i sa vama. Prvo dijete, drugo ce bit Lewis ili Nicole

Moram priznat da je Max djelomicno zasluzan za ime. prica ide ovako u biti.
jos prije par godina, kad je veliki Lauda nekako umro pa kad sam shvatio koliko fali jer ga nema vise sam se odlucio da ce se mali, ako bude, zvat Niki. godinu dvoje kasnije, kuma dobije klinca i da ime niki, onako, bezveze i "zajebe" me.
Bio ja ipak uporan, pa sta, bit ce obojica niki. koliko ima marka, ivana, sjetapana itd... moze i dva nikia. al svejedno mi nekako malo to s vremenom izblijedilo jer nije mi sad to to vise.. onda kao drugo ime.. i dalje je moralo biti kratko i bez slova r jer me jebe malo "RR" tako da trpimir i ekipa imaju odjeb u startu

Kako f1 gledam, a ima mora biti kratko, max je nekako bas uslo u uho i sto sam vise razmisljao sve mi se vise svidjalo unatoc sto mi je lik mucio hamiltona i uzeo mi par godina zivota... i dalje mi je bilo fora kad god bi ga netko pozvao imenom. englezi, ameri, hrvati.. tko god.. Ful internacionalno, kratko i jasno, ima nekakav pozitivan prizvuk a i bilo kakva veza sa f1, makar i bolna (pricamo bas o sezoni kad je max postao prvak (odluka o imenu) i vjerojatno o prvaku na godinu rodjenja maloga od 4340g i 55cm hehe...
I ja sam iznenadjen sto se bas odigralo da mi ispadne niki koje mi je savrseno ime (za oba spola!) u bilo kojem pogledu i pnadne bas max a sve se odligralo kako je. Ne mjenjam tabor, Lewis nikad nije bilo opcija, cak ime arton je bilo kratko u igri al r je presudilo haha
Eto, odlcno iskustvoi sretan sam sto sam postao tata
ps: obecajem da cu dati sve od sebe da maloga navucem na f1 i da cu ga duboko upoznat sa gazdom, sennom i svima koje i sam znam

- avetma
- Administrator
- S nama već: 10 god 4 mj
- Kontakt:
Čestitam zelot! Uživaj!

- MrDoomroom
- Formula 1
- S nama već: 9 god 11 mj
Zelot čestitam!!!! Hehehehe Max bude mali još harao F1 za 18 godina!
Sent from my GM1913 using Tapatalk
Sent from my GM1913 using Tapatalk