Jako te dobro razumijem Vlado, ja sam isto tako pušio, pa sam uz nešto truda i neke zamjene uspio spustiti sa 2 kutije na 1, a pušim od kraja 5. razreda (jedna loša stvar od izviđača i čestih putovanja po raznim akcijama i logorovanjima, i vecchia romagna, plosnata boca pa je stala uvijek u bočni džep ruksaka), u 7. i 8. razredu sam već bio stalni pušač, u srednjoj sampušio i cigarete i cigare kad bih mogao, i uvijek imao old holborn, ili van nelle duhan - ako nestane cigareta..
uglavnom spustio sam, ali zadnjih dana kako imam probleme s vratom i leđima (karambol prije 10 god,) neznam dali od ovog vremena ili čega, non stop sam sheban i uglavnom u fotelji, opet sam od nervoze došao na 2 kutije, prije nego sam smanjio, nisam to osjećao toliko uopće, ali sad..
kao da imam onu starinsku limenu pepeljaru iz krčmi i bifea prije - ako ih se sjećaš, u želucu cijelo vrijeme - odvratno, totalno odvratno, i u plućima sluz koju osječam fizički - a svejedno svakih par minuta mi ruka sama stavi pljugu u usta i zapali, već par puta sam ugasio tek zapaljen čik, samo da se ne izrigam - užas! ma užas na kvadrat!
ako ništa drugo bar ne cugam već 20 god bar (i tu sam bio neumjeren krajnje, pod rakijom sam pisao testove još u srednjoj, bez beda), pa mi je sa 21-22 godine tijelo samo odbacilo alkohol, počeo sam drhtati (kao u groznici, ali iznutra u tijelu) nakon deci - 2 rakije već, sad i pivo popijem rijetko, 2 puta mjesečno, od 2 se napijem (nemam toleranciju), paše mi tekila jedino od žece, ali ne pijem - odvratno mi je kad se počnem trijezniti, užasno se osjećam, pa radije apstiniram, i od 2-3 piva, samo se malo nacvrcam, ali kada počne hlapiti iz mene, dođe mi da si skratim muke, pa mi je 1 pivkan limit, i to 2 puta mjesečno.. zato sam na kofeinu žešće, što se i vidi ovdje, jako malo spavam (i zbog leđa, ali i kave bogami, cijeli dan imam šalicu 2 deci u ruci, onda svakih par dana zalomim po 10-12 sati, i opet mogu..
(kava i cigarete - sjetim se Jarmuscha odmah)
morao sam stavit isječak iz filma - predobri su, i problematiziraju temu:
[youtube]
https://www.youtube.com/watch?v=49tTzEifY6M[/youtube]
no da skratim, baš sam razmišljao o tome slučajno, vidio lika na telki kako to puši s guštom (ovako u trgovinama i kioscima mi je bilo odbojno)
sad nakon što si ovo rekao mi je i zanimljivo, a i odbojno kada si spomenuo arome - mrzim te duhane s raznim okusima (jednom sam si kupio neke cigare (u kutiji po 5 kom.), nisam skužio da su s višnjom - odvratno mi je bilo), sad bih prešao na cigare skroz, ali skupe su, možda na lulu (pošto imam jednu ud ružinog drveta, finjak, 200 maraka bila još davno jako) , ili da naučim sam motati cigare - tu kod nas se duhan sadi dosta, (upravo mi je ruka napravila ono i morao sam ugasit čik nakon 2 dima) - uglavnom nešto što se više pućka, a manje inhalira..
možda nije loše probati to što predlažeš, samo bez aroma jakih, pogotovo nečeg konkretnog tipa voća i sl. mi ne paše uz dim nikako - koliko je neki prosjek cijene te spravice, i koliko koštaju te ampule i koliko traje jedna - u usporedbi s cigaretom?
i kakav je to doživljaj, kada inhaliraš paru a ne dim?