VN Velike Britanije 16.-18. srpnja 2021

📰 Trenutno aktualne vijesti u svijetu Formule 1.

F12000
Formula 1
Formula 1
S nama već: 7 god 1 mj
Navija za: Ferrari, Leclerc
F12000 je napisao/la: 20.07.2021., 12:59 Maxov prolazak kroz Copse je puno prirodniji od Hamovog, k tome je još imao i prednost. Po meni nema sumnje da je Ham (veći) krivac.
Baš sam sad slučajno naletio na službeno FIA-ino objašnjenje. Čini mi se na mjestu.

“The stewards reviewed video and telemetry evidence,” the stewards said. “Cars 33 [Verstappen] and 44 [Hamilton] entered Turn 9 with Car 33 in the lead and Car 44 slightly behind and on the inside.

“Car 44 was on a line that did not reach the apex of the corner, with room available to the inside.

“When Car 33 turned into the corner, Car 44 did not avoid contact and the left front of Car 44 contacted the right rear of Car 33. Car 44 is judged predominantly at fault.”
slika

LH44
Formula 1
Formula 1
S nama već: 6 god 7 mj
Navija za: McLaren, HAM, RIC, NOR
Pastor je napisao/la: 21.07.2021., 03:40
LH44 je napisao/la: 20.07.2021., 02:06
Pastor je napisao/la: 20.07.2021., 01:08

Čovječe, dokle više? :facepalm:
Max bi ga gurao u zid da je ovaj bio paralelno. Ali nije, bio je iza. Max je u toj situaciji mogao sam ići skroz uz zid i ne ostaviti ni širinu bolida. Zašto? Zato jer je ispred! I onda se opet vratiti legalno na trkaću liniju za ulazak u sljedeću krivinu. Opet, jer je ispred.
I u ovom duelu nije Max taj koji je išao sa filozofijom "popusti ili ćemo se sudarit", nego Hamilton, očigledno. Nisu ni dupli standardi za spominjanje FiA-ine odluke. To samo govori da i organizacija koja ima dugu historiju popuštanja istome, ga je ovdje morala kazniti. Iako blaže nego što je zaslužio. Još su samo trebali nakon ovakvog poteza ostati dosljedni svom popuštanju, pa ga nikako ne kazniti, da nebi pravili duple standarde...
Max je isto tako mogao i da ostavi vise prostora na unutrasnjoj strani, ali Max je po tvome ipak trebao uletiti Lewisu u putanju dok ide 300km/h? Bukvalno ista stvar kao onda sa Kimijem 2016 kad ga je u Spa na Kemmel pravcu blokirao, ali hajde dobro protiv Hamiltona je pa je onda opravdano :chill:
E ovako da zadnji put na ovu temu ti pokušam objasnit kao malom djetetu. Ima i video je neko stavljao sa analizom. Lik je doslovno nacrtao sve. Meni se neda crtati, pa ću probati riječima. Nikakvog guranja u zid nije bilo. Izvlačiš slike iz konteksta u trenutku u kojem ti odgovara, kao i mnogi drugi. Max je odmah na dolasku na taj pravac odlučio braniti unutrašnju. Hamilton je imao vanjsku čistu, ali se sam odlučio nabiti između Maxa i zida. Kada ga je Max tu primjetio odmah mu je otvorio prostor. Tako da ponavljanje o guranju u zid neće postati istina. Hamilton se sam doveo na sporiju putanju. Iako je u jednom trenutku prije krivine bio skoro poravnat, ta putanja zahtjeva dosta ranije kočenje. Tako da je Max svojom putanjom u krivini bio skoro cijelim bolidom ispred, što znači da je krivina njegova, logično. Ostavio je dovoljno prostora sa unutrašnje, kojeg Hamilton nije iskoristio (nije pogodio apex). Tako da tu nema dileme, njegova krivica 100%.

Ovo postaje više dosadno svaki put. Beskonačna petlja rasprave sa likovima koji ne znaju osnove utrkivanja (kao onaj lik koji je milion puta ponovio da je Max kriv jer je skrenuo desno :facepalm: ). Ili ovi koji nekada i naslute da nešto kontaju o utrkivanju, ali u određenim situacijama ne vide gledajući kroz navijačku masku za varenje...
Max je isao sredinom staze, ne unutrasnjom stranom, kada branis neku stranu bolid ti ne ide sredinom staze pa da bolid moze proci sa obe strane, vec skroz uz rub staze da nema teorije da se bolid provuce, kao sto mozes da vidis na Wellington pravcu kada je Max momentalno skrenuo do ruba staze da pokriva unutrasnju stranu.

U trenutku prije nego Lewis prodaje dummy tamo prije Copse krivine, Max je ostavio isti prostor sa obe strane. Koju god stranu da je Lewis odabrao Max bi ga gurao uz ivicu staze i to je vec vidjena Maxova taktika. Ja cu idalje tvrditi da je krajnje nepotrebno na tom pravcu s obzirom da se ulazi u krivinu kroz koju se prolazi 300kmh nekoga gurati uz ivicu staze, pogotovo ne unutrasnje. Uza zid :zubo:

Meni se stvarno ne da da ja tebi uslikam frame-by-frame poziciju Maxa iz Lewisove perspektive, kao i Maxove pokrete volanom pa da vidis da je Max ostavio isti prostor na obe strane i da vidis Maxove pokrete volana kojima Max ide desno prema zidu, pogotovo ne zelim da objasnjavam nekome ko unaprijed misli da zna bolje o utrkivanju i prica s visoka, jer ako tako vrsnom poznavaocu utrkivanja nije dovoljan sam onboard video sa oba bolida, a postavio sam vec, onda ni objasnjavanje frame-by-frame nece nista napraviti.

Tvrdnja da mu je Max odmah otvorio prostor dovoljno govori o tvom poznavanju utrkivanja, jer Max nije isao lijevo da otvori prostor Lewisu, nego da sebi obezbijedi idealnu liniju kroz Copse. Da je Max htio ostaviti prostora Lewisu, to bi uradio odmah kada je vidio da Lewis ide na unutrasnju stranu i u tom momentu bi odmah isao lijevo, a ne desno 2 metra od zida pa onda kada mu stima lijevo po idealnoj liniji :chill:

Obozavam ovu naivnost prema Maxu koja se stvori samo kad je Lewis u pitanju :lolz:
slikaslika

Mazzacane
Karting
Karting
S nama već: 7 god 3 mj
Navija za: Minardi
avetma je napisao/la: 20.07.2021., 12:42 Da će Hamilton ući u zavoj onako kako ga je moguće odvesti, umjesto da promaši apex za metar/dva i odbije se od Maxa? Onom putanjom i brzinom Lewis ne bi mogao odraditi zavoj ni da je sam na stazi.
To je mogao očekivati jedno 100-200 metara prije. U trenutku na gornjoj slici, mislim da je očito da ne može savršeno pogoditi apex. I unatoč tome što je očito, on se pravi da Hamiltona nema tu? Filozofija "moj je zavoj, ti mi se izvoli prilagodit" stoji, ali to ne isključuje činjenicu da mu se protivnik nalazi pola metra desno od njega, i da s takvom filozofijom možda prođe, a možda i završi u barijerama.

Dok u slučaju puštanja gasa, do incidenta ne bi došlo sigurno. Možda bi izgubio poziciju, a možda i ostao prvi, s obzirom na to da bi Hamilton lako moguće otišao van staze na izlasku iz zavoja.

Ja ne kažem da je Max trebao ili nije trebao pustiti, samo velim da mu držanje svoje putanje kao pijan plota nije bila jedina opcija.
Multi 21 je napisao/la: 20.07.2021., 12:53 Ne možemo očekivati od Maxa niti od ikoga da ostavljaju pola staze prostora na unutrašnoj strani. Ostavio je sasvim dovoljno prostora za vozača koji će proći zavojem adekvatnom brzinom.
To što možemo očekivati ili ne očekivati ovisi isključivo do vozača i situacije. Netko drugi će kazati da ne možemo očekivati od Lewisa da svaki put odustane od borbe. A mislim da je u Imoli i Barceloni prilično korektno postupio. I tamo je moglo doći do sudara, kao i ovdje. Nije došlo jer je Lewis popustio. Jbg, ne može samo jedan uvijek popuštati.

Ja ovdje ne koristim termin "kriv" ni za jednog od njih, samo velim da su oba vozača imala dovoljno vremena, prostora i manevra da izbjegnu incident. Mislim da je to kristalno jasno, barem meni je. Sad ako netko misli da je to samo Lewis, a da Max nije imao nikakve druge opcije osim da se drži svoje putanje kao pijan plota, ha dobro. Nemam problema s tim da ljudi imaju drugačije mišljenje o istoj stavci.

avetma
Administrator
Administrator
S nama već: 10 god 4 mj
Kontakt:
Mazzacane je napisao/la: 21.07.2021., 15:03
avetma je napisao/la: 20.07.2021., 12:42 Da će Hamilton ući u zavoj onako kako ga je moguće odvesti, umjesto da promaši apex za metar/dva i odbije se od Maxa? Onom putanjom i brzinom Lewis ne bi mogao odraditi zavoj ni da je sam na stazi.
To je mogao očekivati jedno 100-200 metara prije. U trenutku na gornjoj slici, mislim da je očito da ne može savršeno pogoditi apex. I unatoč tome što je očito, on se pravi da Hamiltona nema tu? Filozofija "moj je zavoj, ti mi se izvoli prilagodit" stoji, ali to ne isključuje činjenicu da mu se protivnik nalazi pola metra desno od njega, i da s takvom filozofijom možda prođe, a možda i završi u barijerama.

Dok u slučaju puštanja gasa, do incidenta ne bi došlo sigurno. Možda bi izgubio poziciju, a možda i ostao prvi, s obzirom na to da bi Hamilton lako moguće otišao van staze na izlasku iz zavoja.

Ja ne kažem da je Max trebao ili nije trebao pustiti, samo velim da mu držanje svoje putanje kao pijan plota nije bila jedina opcija.
Stoji, ali to mi je argument na razini - tko mu je kriv što je upucan, jel baš morao stati na tu pumpnu stanicu u 2 u noći? Mislim, nije morao, ali to zvuči kao da jako, jako želimo nategnuti na raspodjelu krivice u slučaju kad je jasno da postoji očigledni krivac.

Max nije kriv što Lewis nije mogao pogoditi apex i što je understeerao u Maxa, iako je mogao to izbjeći da je prikočio, apsolutno, ili da je taj dan ostao doma. :)

_bataziv_0809
Formula 1
Formula 1
Navija za: McLaren
Stao je na tu pumpnu stanicu u noci vidjevsi da na njoj stoji naoruzan muskarac sa kojim od prije ima nerasciscenih odnosa.

To bi bila ispravna analogija.
slika

LH44
Formula 1
Formula 1
avetma je napisao/la: 21.07.2021., 15:31

Stoji, ali to mi je argument na razini - tko mu je kriv što je upucan, jel baš morao stati na tu pumpnu stanicu u 2 u noći? Mislim, nije morao, ali to zvuči kao da jako, jako želimo nategnuti na raspodjelu krivice u slučaju kad je jasno da postoji očigledni krivac.

Max nije kriv što Lewis nije mogao pogoditi apex i što je understeerao u Maxa, iako je mogao to izbjeći da je prikočio, apsolutno, ili da je taj dan ostao doma. :)
Kako bez veze argument jbte hahahah

Mislim da je glavni problem u tome sto vecina ljudi na forumu ne mogu da prihvate da je Max mogao uraditi nesto drugacije, nego se to iskljucivo prebacuje na Lewisa i cinjenica da nije pogodio apex se ponavlja iznova, a par krivina prije na Brooklands je Max bio taj koji je profulao apex za skoro 3 metra, ali do sudara nije doslo jer je Lewis sa vanjske strane popustio. Samim time i Max je mogao uzeti u obzir da ce Lewisu biti tesko pogoditi apex pa je mogao jednostavno da uradi ono sto je Lewis uradio 15ak sekundi prije, sto je njemu jako strano da radi - da popusti. Sudar se ne bi desio, a Max bi idalje imao sanse da u normalnim okolnostima uzme barem 18-19 bodova, ako ne ne i 25-26. On je odlucio da ipak ide na sve ili nista i uzeo je 0.
slikaslika

Mazzacane
Karting
Karting
Navija za: Minardi
avetma je napisao/la: 21.07.2021., 15:31 Stoji, ali to mi je argument na razini - tko mu je kriv što je upucan, jel baš morao stati na tu pumpnu stanicu u 2 u noći? Mislim, nije morao, ali to zvuči kao da jako, jako želimo nategnuti na raspodjelu krivice u slučaju kad je jasno da postoji očigledni krivac.

Ta usporedba mi više pristaje na recimo incident Albona i Hamiltona u Brazilu 2019. gdje Albon nije imao gotovo nikakvih opcija za izbjeći incident, jer mu je ovaj uletio kao sivonja, zapravo mu uopće nije palo napamet da bi do incidenta moglo doći, pucnjave na pumpnoj, jel.

Silverstone 2021. mi više izgleda kao ovo što je @bata napisao, ili da je vidio neki šušur i tučnjavu na pumpnoj, pa sad ima opciju a) produžit dalje ili b) otić na pumpnu i gledat svoja posla, ali pritom riskirajući pogodak kojeg zalutalog metka.

Dobro, složit ću se da se ne slažemo i da imamo drugačiji pogled na incident.

Vordas
Formula 4
Formula 4
S nama već: 9 god 11 mj
LH44 je napisao/la: 21.07.2021., 16:09
avetma je napisao/la: 21.07.2021., 15:31

Kako bez veze argument jbte hahahah

Mislim da je glavni problem u tome sto vecina ljudi na forumu ne mogu da prihvate da je Max mogao uraditi nesto drugacije, nego se to iskljucivo prebacuje na Lewisa i cinjenica da nije pogodio apex se ponavlja iznova, a par krivina prije na Brooklands je Max bio taj koji je profulao apex za skoro 3 metra, ali do sudara nije doslo jer je Lewis sa vanjske strane popustio. Samim time i Max je mogao uzeti u obzir da ce Lewisu biti tesko pogoditi apex pa je mogao jednostavno da uradi ono sto je Lewis uradio 15ak sekundi prije, sto je njemu jako strano da radi - da popusti. Sudar se ne bi desio, a Max bi idalje imao sanse da u normalnim okolnostima uzme barem 18-19 bodova, ako ne ne i 25-26. On je odlucio da ipak ide na sve ili nista i uzeo je 0.
Znači Max je trebao misliti da je Hamilton promašio apex ili prebrzo ušao u zavoj i on se je trebao micati. Ponoviti ću isto što sam rekao kad je Max pokupio Ferrarie u Spa u prvom zavoju. Ovako je mogao proći samo pod ručnom da prodrifta kroz zavoj. Tko se utrkivao zna da svaki zavoj ima idealnu liniju i da postoje načini preticanja u svakom zavoju. U ovako brzom zavoju nema šanse uletiti jednako brzom bolidu na idealnoj liniji a da ne uletiš u njega. Sad da li je to Hamilton namjerno ili ne ali vozač njegovog kalibra trebao je biti lukaviji i pametniji. Sve u svemu Ham je imao puno sreće da nije on odustao ali i da se nije ništa desilo Maxu. Hamilton ne voli kad je u podređenoj situaciji a i Max isto pati od Seninog sindroma. O tome bi Brundel mogao koju reći. Zato je za mene Hamilton samo vrhunski vozač u vrhunskom bolidu. Nikakav GOAT ili slično. Nakon 7 naslova i n pobjeda umjesto da vozi Prostovski on srlja bez razmišljanja. Utrka je 300 km i ima ih 21. Ovo ništa ne znači, nije Mercedes preskočio RB ali nije ni RB brži 1 sekundu. Biti će još takvih situacija ali nakon još jednog ovakvog sudara netko će morati popiti veću sankciju.
#DankeSeb

blown diffuser
Formula 1
Formula 1
S nama već: 8 god 7 mj
Navija za: Love Parade
Napravio sam super slow motion 400fps video gdje se vidi da Hamilton tik prije sudara koči, Max ide flatout.
Koliko je korekcija radio volanom ne može se reći da nije vidio Hamiltona iza.
Kvaliteta je drek jer mi je izvorni video drek.
slika
God save Politicians God save our friends the 'Pigs'
God save Idi Amin and God save Ronald Biggs

_bataziv_0809
Formula 1
Formula 1
Navija za: McLaren
Pa i Prost je rizikovao kad je morao rizikovati. Nije silne pobjede i titule osvojio kopajuci nos i pjevuseci Marseljezu. To su totalno apokrifna tumacenja njegove karijere. Prost nije srljao u nepotrebne rizike i zato je zaradio nadimak Profesor (izmedju ostalog).

Hamilton je prostovski postupio u Imoli i Barceloni, a od tog pristupa, suprotno radio najavi, odustao u Bakuu. I samo zahvaljujuci nevjerovatnoj okolnosti da slucajno aktivira neku puljku na volanu (cinici bi rekli i losoj sreci) tu nije odnio sav plijen.

Ali da se mi razumijemo, sta god da on napravi, za mnoge ce biti samo solidan vozac u dominantnom bolidu. Najteze se mijenjaju unaprijed formirana misljenja.
slika

Boris_CRO
Karting
Karting
S nama već: 6 god 8 mj
Navija za: Scuderia Ferrari
Hamilton mu je prodao Leclerca... Imao je svoju liniju i nije htio niti milimetar na desno jer je htio dobiti što bolji izlaz.

Frantic
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god
Navija za: Ferrari
I kod minića bio dupli program

Šteta što su oni likovi Lollipopman F1 Comics izgleda stali sa izbacivanjem klipova.
Baš su u proteklih nekoliko trka (za Monaco su odradili zadnji klip, ono sa režiserom i Strollom :mrgreen: ) imali materijala napretek.
Yeah, it's on purpose!

Jedan je Leclerc!! :gandalf:
► Prikaži “Spoiler”

LH44
Formula 1
Formula 1
Uvjeren sam da ce napraviti ponovo s obzirom da je zadnja trka bila puna materijala, vecina dogadjaja nam je promakla jer je sudar ova dva zasjenio to.
slikaslika

FernandoMclaren
Karting
Karting
S nama već: 8 god 8 mj
Navija za: Alonso, Leclerc, Ferrari
Frantic je napisao/la: 22.07.2021., 14:13 Šteta što su oni likovi Lollipopman F1 Comics izgleda stali sa izbacivanjem klipova.
Baš su u proteklih nekoliko trka (za Monaco su odradili zadnji klip, ono sa režiserom i Strollom :mrgreen: ) imali materijala napretek.
Na instagramu i dalje povremeno objave nesto pogotovo iza utrka. Evo jedne nakon ove :rofl:

Pastor
Formula 1
Formula 1
S nama već: 7 god 2 mj
Navija za: Seb

Multi 21 je napisao/la: 20.07.2021., 12:53 Ne možemo očekivati od Maxa niti od ikoga da ostavljaju pola staze prostora na unutrašnoj strani. Ostavio je sasvim dovoljno prostora za vozača koji će proći zavojem adekvatnom brzinom.
To što možemo očekivati ili ne očekivati ovisi isključivo do vozača i situacije. Netko drugi će kazati da ne možemo očekivati od Lewisa da svaki put odustane od borbe. A mislim da je u Imoli i Barceloni prilično korektno postupio. I tamo je moglo doći do sudara, kao i ovdje. Nije došlo jer je Lewis popustio. Jbg, ne može samo jedan uvijek popuštati.

Ja ovdje ne koristim termin "kriv" ni za jednog od njih, samo velim da su oba vozača imala dovoljno vremena, prostora i manevra da izbjegnu incident. Mislim da je to kristalno jasno, barem meni je. Sad ako netko misli da je to samo Lewis, a da Max nije imao nikakve druge opcije osim da se drži svoje putanje kao pijan plota, ha dobro. Nemam problema s tim da ljudi imaju drugačije mišljenje o istoj stavci.
Nije sporno da su obojica mogla izbjeći incident. Bitno je kome je to bila obaveza. A pošto je po svakoj logici Max bio ispred, a Hamiltonu je ostavio dovoljno mjesta, Hamilton je taj kome je obaveza bila da izbjegne incident.

AMG
Karting
Karting
Pastor

Do trenutka kočenja su bili skoro izjednaceni, na kocenju max ostvaruje prednost jer sama pozicija mu to dozvoljava ali ne ostvaruje toliku prednost da moze zaboraviti na Hamiltona, dakle i on ima "obavezu", a i imao je poprilicno mjesta da ode široko, pogledaj usporeni snimak i pod kojim kutem Max skrece neposredno prije kontakta, kao da vozi kvalifikacije...

Naravno isto vrijedi za Hamiltona, mogao je prikociti jos malo vise, ali tada ne bi imao dobru izlaznu brzinu i izgubio bi dvoboj... A pogledaj par zavoja (ne znam tocno ime zaboja) ranije kako Hamilton prolazi Maxa i ide siroku u zavoju ostavljajuci prostora Maxu i gubi poziciju.

Tehnicki gledano greska je mozda vise Hamiltonova, ali zapravo direktan uzrok je po meni Maxovo postavljanje "kao da nikoga nema" koje gledamo od kad je dosao u F1.
slika slika

Dani Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 9 god 11 mj
Navija za: Hamilton, Leclerc, Ricci
slika

Pastor
Formula 1
Formula 1
S nama već: 7 god 2 mj
Navija za: Seb
AMG je napisao/la: 23.07.2021., 10:39 Pastor

Do trenutka kočenja su bili skoro izjednaceni, na kocenju max ostvaruje prednost jer sama pozicija mu to dozvoljava ali ne ostvaruje toliku prednost da moze zaboraviti na Hamiltona, dakle i on ima "obavezu", a i imao je poprilicno mjesta da ode široko, pogledaj usporeni snimak i pod kojim kutem Max skrece neposredno prije kontakta, kao da vozi kvalifikacije...

Naravno isto vrijedi za Hamiltona, mogao je prikociti jos malo vise, ali tada ne bi imao dobru izlaznu brzinu i izgubio bi dvoboj... A pogledaj par zavoja (ne znam tocno ime zaboja) ranije kako Hamilton prolazi Maxa i ide siroku u zavoju ostavljajuci prostora Maxu i gubi poziciju.

Tehnicki gledano greska je mozda vise Hamiltonova, ali zapravo direktan uzrok je po meni Maxovo postavljanje "kao da nikoga nema" koje gledamo od kad je dosao u F1.
Evo ti upravo u ovom videu što je Dani postavio, gdje je idealna linija. Max jeste išao šire od idealne linije, a Hamilton bi ga na idealnoj liniji pokupio još ranije... Tako da, recimo da je Max imao obavezu da mu ostavi prostora, i to je i uradio. Hamilton je taj koji nije iskoristio ostavljeni prostor. Ako pogledaš duel sa Leclercom, Leclerc je imao skoro istu putanju kao i Max, možda malo i bliže desnoj ivici staze. Ali je Hamilton tada gazio liniju granice staze, a nije ostavio širinu bolida s desna kao u duelu sa Maxom...

Alen13ASC
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 3 mj
Navija za: Fernando Alonso
Kontakt:
blown diffuser je napisao/la: 21.07.2021., 19:36 Napravio sam super slow motion 400fps video gdje se vidi da Hamilton tik prije sudara koči, Max ide flatout.
Koliko je korekcija radio volanom ne može se reći da nije vidio Hamiltona iza.
Kvaliteta je drek jer mi je izvorni video drek.
Video jasno pokazuje kako je Max išao tik nalevo da uzme zamah za teme zavoja usput ostavljajući dovoljno mjesta za Lewisa a on je s bolidom koji ima ladne gume i 100kg goriva omašio teme što Max nije očekivao. Zapravo Lewis je tim kočenjem hteo izbeći Magnussen/Massa situaciju s Njemačke 2014. A publika tik uz ogradu...

7 dana je prošlo a i dalje vidim ovakve diskusije :kokice:

Jedva čekam Mađarsku :aww:
slika

avetma
Administrator
Administrator
S nama već: 10 god 4 mj
Kontakt:
Auf...

Odgovori
👀 Registriraj se Prijavi se ⚡