@zelote
Iskreno, meni se vise cini da ham vodi zahvaljujuci maxovim kiksevima nego brzinom svog bolida
Da, Max je imao sitnih kikseva, ali ja ipak mislim da Advokat vodi prvenstveno zahvaljujući bolidu koji ima zalihu u brzini po trci i koji bolje čuva gume.
Opet ću reći da RB16b ni u Bahreinu nije imao prednost u trci ispred W12. Ako bolid u prljavom zraku prati bolid ispred 14-15 krugova na manje od 2 sekunde (do prvih ulazaka u box), a na istim su gumama, bolidi nemaju nekih većih problema, te ih voze 2 izuzetno i podjednako "brza" vozača, očito je da onaj bolid iza ima u najmanju ruku isti tempo kao i onaj ispred., bez obzira šta meni (nama) stručnjaci servirali.
Dok je tempo u trci u Imoli, Portimau i Barceloni bio na strani Benza, i to vidljivo. Naravno, ne strašno (ima i takvih mišljenja, ne slažem se ni sa tim), ali više nego dovoljno.
Kad smo kod grešaka, Advokat je napravio puno veću grešku nago sve Maxonjine zajedno. Ali ga je posrala crvena zastava, čime se vratio u isti krug.
Poslije toga, sve ispod 2. mjesta, nakon restarta sa 8. mjesta, bi bio, da se tako izrazim, mali podbačaj, za takvog vozača u takvom bolidu. Naravnom, mnogima to (Lauferu, naravno) ne bi pošlo za rukom.
Što se tiče sudara (kontakata) i zalihe u bodovima, ako ćemo razmišljati u tom pravcu, zanimljivo, i Prost je imao prednost `89. u Suzuki, pa si je mogao "priuštiti kontakt", kao i Senna godinu poslije, a naravno i MS 1994.
Elem, Max i Red Bull se moraju doooobro potruditi i sa nadogradnjama, kao i sa taktikom, ne smiju praviti greške, jer će rutineri iz Benza svaku iskoristiti. Da ne spominjem da se Perez mora što prije sastaviti sa tim bolidom i doći barem na Lauferov nivo.
Benz i Advokat još uvijek se, evo već osmu godinu (ili petu, ako računamo od Bottasovog dolaska) nalaze u relativno komformnoj zoni i nisu osjetili "pritisak" da su lovci, tj. još uvijek su lovina.
Volio bi da griješim, čisto zbog zanimljivosti prvenstva, jer mi ni Max ni Red Bull nisu dragi, ali imam osjećaj da će ova tema postati suvišna i bespredmetna kako sezona bude odmicala.
U onoj anketi ko bi dobio da Max naredne godine pređe u Benz (jer takvo je bilo pitanje), odgovorio sam "ne znam", s tim što bi malenu (stvarno malenu) prednost dao Advokatu, čisto iz razloga iskustva i rutinerstva, te boravka u ekipi već 10-u godinu.
U obrnutom slučaju, da ovaj dođe u Red Bull, prednost (opet malu) bi dao Maxu.