VN Španjolske (Catalunya) 7.-9. svibnja 2021.

📰 Trenutno aktualne vijesti u svijetu Formule 1.

Har Kl
Formula 1
Formula 1
S nama već: 7 god 11 mj
Navija za: Mercedes
DaveGilmour je napisao/la: 09.05.2021., 17:48 Čini se da sam ja jedina naivčina koja još uvijek vjeruje da Max ima šanse i da sezona nije gotova.
I prije ove utrke se pretpostavljalo da će Barcelona biti Mercedesova staza jer su tu jaki cijelu hibridnu eru. Današnja utrka ne znači da ćemo ovakav odnos snaga gledati cijelu sezonu, nego će situacija varirati od utrke do utrke. Vjerojatno će na kraju sezone ispasti da je više utrka odgovaralo Mercedesu nego RB-u, ali razlika je na većini staza dovoljno mala da se mogu nadati kako će Max biti ozbiljan protivnik Luji. Naravno, u slučaju da je Mercedes pronašao nešto brzine i da Barcelona nije samo izuzetak, onda je sezona gotova.

U dosadašnjem dijelu sezone je jedan vikend bio RB-ov, 2 vikenda Mercedesova i jedan podjednak. Nije dovoljno veliki uzorak, ali to ne izgleda tako loše. Iako, Mercedes je do sada jedini imao dominantan vikend - ovaj u Barceloni. Ne znam, ja se još uvijek nadam da nas čeka epska borba Hamiltona i Verstappena :kokice:

Inače, utrka za Španjolsku jako dobra. Mogu reći da sam uživao veći dio utrke. 7/10.
Pohvale Hamiltonu, Maxu, Leclercu i Ricciardu. Bottas još jedna katastrofalna utrka, a ni Perez se nije proslavio ovaj vikend.
Možda bi se moglo raspravljati o tome je li Perec glavni krivac što je RB izgubio pobjedu, ali u ovakvoj utrci gdje je Max bio sam, RB nije imao nikakve šanse. Mercedes ih je sjajno taktički nadmudrio, a Hamilton opet otpeljao šampionsku utrku.

Znam da većini nije omiljena utrka, ali jedva čekam Monako :kokice:
Dave slažem se sa tvojim komentarom (osim da se radilo o bilo kakvoj dominantnoj utrci).
Ali nisam zato replicirao ...

Mercedes je vozio bolid koji je bio isti u Portugalu, dok je RB došao sa nadogradnjama i nisu se baš proslavili.
Ne treba zaboraviti da je ovo nezgodna sezona, prvi put sa budget cap-om, a slijedeće godine nas čeka sezona sa potpuno novim bolidima.
Naravno da nije ovo ni blizu nekog velikog zaostaka, ali pitanje je kako su ekipe podijelile resurse po pitanju razvoja bolida.
Nekako imam osjećaj da RB lagano zaostaje u utrci. Vidjet ćemo u Monako, tamo su sve spori zavoji što je prednost Mercedesa. U kvalifikacijama će biti teško zagrijati gume što je prednost RB. Ukoliko bi i tamo Hamilton slavio, dolazimo lagano u zonu velikih odluka.

MSC
Formula 1
Formula 1
S nama već: 9 god 8 mj
Navija za: Ferrari
Kontakt:
Meni je fascinantno koliko su Lewis i Max brži od ostatka grida. Kažu ljudi da Max griješi... Govorili i da je Seb puno griješio. Naravno da griješe i da su griješili jer su realno jedini koji su uspjeli bar mrvicu se suprostaviti Mercedesu, staviti bolid na sam rub dok Mercedes upitno dali je to morao ikad od 2014 do danas.

Svaka im čast kao momčadi. Kad znaš da ti je bolid toliko brži da se isprdaš sa strategijom i odeš nonšalantno još jednom u boks kad nitko to ne očekuje.

Mogao je Red Bull napraviti danas što god su htjeli, ishod bi bio isti. Ovakvu razliku u race paceu strategija ne može nadoknaditi.
"What a little star." May 26, 2012.

nelinjo
Formula 2
Formula 2
S nama već: 7 god 3 mj
Merc je bolja ekipa i to je to! Kraj price. Kada su pod pritiskom najjaci su...

Ne mogu da se sjetim kada je RB ovoliko fulao u Pit-u, sto je sigurno rezultat velikog pritiska. Vidjecemo dalje... Imace RB neke svoje trke, ali mi se cini da je Merc dosao na svoje.
Bivši navijač Juventusa, a ubrzo i Ferrarija!

Ferrari
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god
Navija za: Ferrari, Seb, Max, Lec
MSC je napisao/la: 09.05.2021., 19:11 Meni je fascinantno koliko su Lewis i Max brži od ostatka grida. Kažu ljudi da Max griješi... Govorili i da je Seb puno griješio. Naravno da griješe i da su griješili jer su realno jedini koji su uspjeli bar mrvicu se suprostaviti Mercedesu, staviti bolid na sam rub dok Mercedes upitno dali je to morao ikad od 2014 do danas.

Svaka im čast kao momčadi. Kad znaš da ti je bolid toliko brži da se isprdaš sa strategijom i odeš nonšalantno još jednom u boks kad nitko to ne očekuje.

Mogao je Red Bull napraviti danas što god su htjeli, ishod bi bio isti. Ovakvu razliku u race paceu strategija ne može nadoknaditi.
A to se najviše danas vidjelo zato što je Bottas po običaju ODMAH izgubio poziciju od Leclerca u prvom krugu, a ovaj ima sekundu sporiji bolid od ove dvojice naprijed. Bottas ne može proći Leclerca zbog konfiguracije i zbog toga što je Bottas, a Perez se sjebao u kvalama jer je daleko od Maxa, pogotovo u jednom krugu + što je tek došao u ekipu.
We fight together. We win together. We lose together. Forza Ferrari
slika slika

1883
Karting
Karting
S nama već: 9 god 5 mj
Ferrari, Bottas je pratio trkacu putanju Luje i Maxa sto znaci da je bio u turbulenciji i bez dobrog gripa, plus prvi krug utrke i situacija u kojoj rijetko kada Merc djeluje "dobro", plus odlican potez Leclerca s vanjske strane i to je to.
Dojma sam da nece jus dugo trajati ovo tapsanje po ramenu izmedju Luje i Maxa. U ovoj utrci vidjeli smo trece u nizu laktarenje prilikom pretjecanja, drugo u prvom zavoju nakon starta, bas kao i u Imoli. U Portimau slicna situacija, ali nije bio start utrke.

Wehrlein94
GP3
GP3
S nama već: 5 god 1 mj
Navija za: Raikkonen
Zaključak dana je.... da se nije dogodilo pretjecanje Maxa u prvom zavoju,ova utrka bi i vizualno bila "šetnja parkom" a ovako je izgledalo kao da Max možda ima utrku u rukama ( ipak je vodio 50+ krugova) ali zapravo Mercedes je toliko ispred konkurencije da je to gadljivo i jedva čekamo kraj ovim mukama i slušanjima "get in there Lewis"..
kao da gledamo užasno lošu i dosadnu reprizu iznova i iznova .. bljak..dajte mi Moto GP da isperem ovo sr*** od utrke što prije

Adro
Karting
Karting
S nama već: 8 god 2 mj
Navija za: Kvyat
Po meni je utrka bila čak i solidna sozbirom kakve su prijašnjih godina bile utrke u Španjolskoj,a Leclercu treba samo prava mašinerija i bio bi u borbi za naslov

senna66 Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 1 mj
Za Španjolsku utrka je bila solidna....
slika

_bataziv_0809
Formula 1
Formula 1
S nama već: 7 god 1 mj
Navija za: McLaren
Rano je jos za velike zaključke. Jasno je meni sto se ovoliko silno teži redukcionizmu koji glasi da je Mercedes bolji od Red Bulla i kraj priče, ali ipak su stvari komplikovanije od toga. Moj je utisak da su tu negdje, poprilično izjednačeni, ali da je Mercedes overall bolja ekipa.

U prvom stintu je bilo jasno da Hamilton nikad neće prestici Verstapena ne načini li ovaj neku grešku. Da ne kažem da se Bottas u tom istom bolidu mučio sa jednim ipak značajno inferiornim Ferrarijem (ne može brate dragi biti sve do Bottasa da ga hebeš).

Mislim da bismo i u drugom stintu gledali istu priču da se Mercedes nije odlučio na kocku.

Zaista mi nije jasna logika kojom su se vodili u Red Bullu i zašto nisu išli promješati karte, kad su i sami bili svjesni da ih čeka scenarij Mađarske 2019.

Ok jasno mi je, u 20 krugova se svašta nešto može desiti, pa nije baš ni lak posao voziti konstatno tako brze krugove i skidati po sekundu i pol po krugu, koliko god to lagano izgledalo kad to radi Hamilton. Mislili su da će ga stići u zadnjem krugu i da će Max imati snage za odbranu bar od jednog napada. Ali jednostavno morali su reagovati i nešto pokušati. Ovako su ostavili svog vozača na streljanu.

Hamilton se ponovo sam doveo u situaciju da od gotovog pravi veresiju. Nema potrebe da kalkuliše, trebao je agresivnije zatvarati, ali eto opet je našao načina da pobijedi. Kad sagradi dovoljno bodovnog suficita, nemam uopšte sumnje da će i on Maxu uzvratiti nekim bazinga potezom.

Fascinira ravnodušnost kojom se na forumu ispratila jedna ovakva vožnja. I nakon svega zaključci da je Hamilton zaboravio kako je imati konkurenciju, kako je Max pokazao jednim preticanjem da je bolji vozač (doduše i 1 utrka na Miki Maus stazi pokazuje kako je 7x titula zapravo običan mit :rofl: )

Poslije Mađarske 2019. sve je prštalo, doduše uglavnom od zaključaka kako je to sve zasluga ekipe :mrgreen: Sad je i to izostalo. :trep:

Što se tiče radio poruka oko guma, sve sam više ubjeđen da je to šifrovani razgovor i da se od trke do trke mijenja značenje poruke. Mislim da sam skontao pattern, ali sačekat ću još koju utrku da potvrdim.

Također, ogromnu ulogu je odigrala činjenica da je Mercedes mogao računati na Bottasa, a Red Bull na Pereza nije. Bilo je zanimljivo vidjeti način na koji je Bottas prepustio poziciju :trep:

Sve u svemu za španske standarde, vrlo zanimljiva utrka. McLareni su ovdje limitirali štetu, na ovakve dane bitno je upisati bodove, što su i učinili, a raduje saradnja i vrlo korektno micanje Norrisa u korist Ricciarda.

Ferrai izgleda nešto bolje, Alpina se definitivno trznula, dok je Aston i dalje jako loš. Čini mi se da se i Williams lagano popravlja, što me jako veseli. Nadam se da će uskoro i osvojiti koji poen.

Vidimo se u Kneževini. Jedva čekam :pivo:
slika

senna66 Verified
Formula 1
Formula 1
Max mi izgleda itekako sposobno za bitku za Hamiltonom, ali Red Bull je taj koji se mora sabrati. Jednostavno moraju pogoditi sa nadogradnjama i staviti Mercedes pod pritisak. Perez se također mora probuditi. Znamo jako dobro da i Mercedes ima svoju točku pucanja. Lako im je jučer bilo kockati se kada znaju da imaju nešto više u svom bolidu + Bottasa. Da su Red Bull i Mercedes zaista podjednaki jučerašnja utrka bi se bitno drugačije odvijala.

Monako mi se čini kao posljednji vlak za Red Bull ove sezone. Uz dobre nadogradnje kasnije u sezoni, naravno.
slika

Frantic
Formula 1
Formula 1
Checo itekako mora što brže doći na radnu temperaturu, te da nakon starta bude ispred ili odmah iza Laufera, a u toku trke unutar jednog zaustavljanja u boxu (barem do prvog zaustavljanja) u odnosu na Hamiltona.
Ovako, kad Benz ima 2 na 1, a pogotovo sa nešto lufta u bolidu u odnosu na Red Bull, u 4 od 5 slučajeva će "pojest" Maxa (ili bilo koga drugog).
Svjedočili smo o tome masu puta ranije.
Nadogradnje neću ni spominjati, to se podrazumijeva.
Ipak sam skloniji mišljenju da će Red Bull snaći sudbina Ferrarija 2017. i 2018.
:kokice:
Yeah, it's on purpose!

Jedan je Leclerc!! :gandalf:
► Prikaži “Spoiler”

senna66 Verified
Formula 1
Formula 1
Frantic je napisao/la: 10.05.2021., 12:57
Ipak sam skloniji mišljenju da će Red Bull snaći sudbina Ferrarija 2017. i 2018.
Ferrari je barem vodio u prvenstvu.
slika

Frantic
Formula 1
Formula 1
Da, i to što kažeš. :mrgreen:
Ajd, barem bi navijačima Red Bulla (Maxa) trebalo biti malo lakše, ako Lujo i Benz budu čitavo vrijeme u vodeći u oba poretka.
Yeah, it's on purpose!

Jedan je Leclerc!! :gandalf:
► Prikaži “Spoiler”

Ferrari
Formula 1
Formula 1
senna66 je napisao/la: 10.05.2021., 13:10
Frantic je napisao/la: 10.05.2021., 12:57
Ferrari je barem vodio u prvenstvu.
Ali traljavi Talijani i onaj Vettel koji ne može držati bolid na stazi...🙄
slika slika

senna66 Verified
Formula 1
Formula 1
Meni je najžalosnije bilo jučer čitati komentare na društvenim mrežama da Max jednostavno nije na razini Hamiltona. Nevjerojatno koliko ljudi smatra da je RB bolji od Mercedesa. :facepalm: Samo čekam da postane crna ovca kao što je Vettel bio.
slika

LH44
Formula 1
Formula 1
S nama već: 6 god 7 mj
Navija za: McLaren, HAM, RIC, NOR
Pastor je napisao/la: 09.05.2021., 17:41 Max je u prvom krugu pokazao da je bolji vozač.
:gandalf: :mrgreen:
slikaslika

senna66 Verified
Formula 1
Formula 1
LH44 je napisao/la:
Pastor je napisao/la: 09.05.2021., 17:41 Max je u prvom krugu pokazao da je bolji vozač.
:gandalf: :mrgreen:
Haha, jednim potezom u jednom krugu izbrisao sve što je Hamilton osvojio. Nećemo pretjerivati....
Vjerujem da je Max spreman za borbu, a usporedbe ćemo ostaviti za onda kada se borbe zaista i dogode na stazi kako se spada.
slika

Alexis
Karting
Karting
S nama već: 4 god 1 mj
Frantic je napisao/la: 09.05.2021., 18:02 Za one koji su gledali na SK1 Srbija.
Ne razumijem kako oba komentatora, a iskusni su, rade F1 prenose 10 godina, ne mogu skontati da na istim gumama, čak i ako je Benz iz RBa, nema preticanja sa zaostatkom od 0,8-0,9s na početku DRS zone na startno-ciljnom pravcu.
Potrebne su mnogo brže/bolje gume i/ili lošiji prolazak kroz šikanu i zadnji zavoj ovog ispred tebe i/ili (posljedično) nekih 0,5s na poletku DRS zone....
Imaju oni dosta gafova. Mada su juče bili i dobri kakvi znaju da budu. :chill:

Alen13ASC
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 3 mj
Navija za: Fernando Alonso
Kontakt:
Alexis je napisao/la: 10.05.2021., 16:28
Ne razumijem kako oba komentatora, a iskusni su, rade F1 prenose 10 godina, ne mogu skontati da na istim gumama, čak i ako je Benz iz RBa, nema preticanja sa zaostatkom od 0,8-0,9s na početku DRS zone na startno-ciljnom pravcu.
Potrebne su mnogo brže/bolje gume i/ili lošiji prolazak kroz šikanu i zadnji zavoj ovog ispred tebe i/ili (posljedično) nekih 0,5s na poletku DRS zone....
Dodao bi samo da i pored gafova oni pokušavaju zabaviti mase koji nisu F1 nerdovi kao mi.
slika

Ferrari
Formula 1
Formula 1
Alen13ASC je napisao/la: 10.05.2021., 17:06
Alexis je napisao/la: 10.05.2021., 16:28
Dodao bi samo da i pored gafova oni pokušavaju zabaviti mase koji nisu F1 nerdovi kao mi.
Ne znam baš da li takve "mase" postoje. Nitko tko nije F1 Nerd neće plaćati posebni paket programa kako bi gledao F1, a na drugoj strani ta "masa" gleda utakmice u engleskoj, španjolskoj i prvoj finskoj ligi jer će im baciti tiket...
slika slika
Odgovori
👀 Registriraj se Prijavi se ⚡