VN Abu Dhabija (Yas Marina) 11.-13. prosinca 2020.

📰 Trenutno aktualne vijesti u svijetu Formule 1.

Alen13ASC
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 4 mj
Navija za: Fernando Alonso
Kontakt:
[youtube]pPhn4cOY6Ic[/youtube]

[youtube]mRfSM-lv55I[/youtube]

Predlozi muzika za slušanje uz čitanje uvodne teme.

2020 sezona konačno dobija svoj epilog, možda najzanimljivija sezona bez ikakve borbe za naslov. Sve završava u nedjelju, potpuno je nerealno da smo ipak dobili 17 utrka bez obzira na sve nedaće uzrokovane Covid-19 krizom. Ali samo kakve utrke smo gledali, kakve teške situacije iz kojih su vozači izlazili živi bez većih povreda, neverovatne pobjede Pereza i Gaslya i na koncu maestralne vožnje Lewisa Hamiltona koji se izjednjačio s Michaelom Schumacherom.

Imali smo čak 13 različitih vozača na podiju, bukvalno svi momčadi osim Haasa, Alfe Romea i Williamsa su imali svoje vozače na podiju. Bez obzira na sve to je stvarno impresivno. Povrh toga F1 je posetila neke novo/stare destinacije a sve su donele unikatne izazove.

Ajmo da ispratimo VN Abu Dhabija u zdravlju i veselju pa da kažemo zbogom nevjerovatnoj 2020.

slika

slika

slika

slika

slika

slika

Zone akcija

Zavoji 5 i 6

2010- Stravičan udes Liuzzija i Schumachera

[youtube]73T8REj6lis[/youtube]

Zavoji 8 i 9

2018- Udes Grosjeana i Hulkenberga

[youtube]OcjClvGIVVQ[/youtube]

Kompleks zavoja 11-14

2012- Velika borba Webbera, Grosjeana, di Reste i Pereza

[youtube]MRXGCh9pew4[/youtube]

Pirelli donosi najmekše setove guma za Abu Dhabi.

slika

Kao što sam gore najavio bilo je dosta dešavanja ove godine bez obzira na to što je Hamilton vrlo dominantno osvojio naslov, nakon onog spektakla u Sakhiru knjiga se manje više svela na dva slova kod konstruktora glede treće pozicije. Racing Point ima 194 poena, Mclaren je iza njih 10 poena u zaostanku što je itekako neizvesno a Renault 24 poena iza Pink Panthera. Dakle Renault je bukvalno ispao iz te borbe.

slika

Slična je stvar kod vozača, Perez je "najbolji od ostalih" odnosno ima tu 4. poziciju i jedini mu je konkurent Ricciardo koji zaostaje 13 poena. Sve ovo ostalo iza su borbe za prestiž. Recimo Sainz može preskočiti svog budućeg kolegu Leclerca. Pa Norris Albona. Kvjatu fali samo dva poena da iskoči spred Vettela. Nekadašnje velike borbe za to treće mjesto u konstruktorima te 4. u poretku vozača su se sad svele na dva slova. Biće to jako zanimljivo za ispratiti ali verujem da vatra nije splasla te da će i dalje sredina poretka biti jako zgusnuta.

slika

Vremenske prilike su jako povoljne, idealno vreme za trkanje. Šta očekivati od Abu Dhabija? Hamilton bi mogao opet propustiti utrku, sve je to na "možda". Abu Dhabi ima rigorozne mere čak iako Lewis ozdravi nije sve sigurno. Ono što je 100% zagarantirano je to da će Fittipaldi voziti svoju drugu utrku jer Grosjean nije dovoljno oporavljen.

I tako prošla je i ova godina apropo uvoda te utrka, i ove godine moram vam zahvaliti na velikom poverenju koji ste mi ukazali te velikom strpljenju. Naravno hvala vam i na sugestijama, tako se moj kvalitet poboljšava a vi možete uživati u što boljem štivu. Nemam kristalnu kuglu, ne znam šta mi 2021. donosi, uživao sam praveći uvode i mnoštvo grafika i nadam se da ću moći i iduće godine to raditi.
slika

Frantic
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god
Navija za: Ferrari
Hvala @Alene :pivo:
Očekujem pobjedu Hamiltona i čestitke istom!
Yeah, it's on purpose!

Jedan je Leclerc!! :gandalf:
► Prikaži “Spoiler”

Mr.Spaceguy Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 2 mj
Navija za: Fernando Alonso
Alene pohvale na otvaranju teme :thumbs: Vjerujem da će se Lewis još malo zasluženo odmarati te se nadam još jednom Russellovom nastupu. Da vidimo i drugi okršaj protiv Bottasa

Ibarac00
GP3
GP3
S nama već: 7 god 8 mj
Navija za: Sergio Perez, FI, SF.
Nadam se brzom ozdravljenju Hamiltona, ali ipak neka još jedan vikend vozi Russell. Ako Bottas na 'pravoj' stazi ne uspije pokazati zube, puno upitnika će se pretvoriti u odgovore. Na podiju očekujem jedan Mercedes, Maxa i Pereza.
Super uvod :pivo:

Har Kl
Formula 1
Formula 1
S nama već: 7 god 11 mj
Navija za: Mercedes
Hvala Alene ne samo za ovo otvaranje, već za sve i jedno koje si "odradio" u sezoni. Ali baš odradio :thumbs:

Inače Toto Wolff kaže da je Hamilton na pravom putu da se vrati u svoj bolid. Ne znam šta mu to znači, ali optimistično zvuči i nadam se njegovom povratku.

https://www.motorsport.com/f1/news/hami ... f/4923331/

Već odavno se u Abu Dhabi ne voze utrke koje su bitne za 1. mjesto u vozačkom ili konstruktorskom prvenstvu, ali zato ćemo imati borbu 3. 4. 5. mjesto konstruktora. Šteta što je Max ispao prošlu utrke pa nemamo bar borbu za 2. mjesto u vozačkom poretku.
U svakom slučaju nadam se dobroj i uzbudljivoj utrci.

avetma
Administrator
Administrator
S nama već: 10 god 5 mj
Kontakt:
Hvala Alene za otvaranja ove sezone! :pivo:

_bataziv_0809
Formula 1
Formula 1
S nama već: 7 god 1 mj
Navija za: McLaren
Kolega Alen briljantan kao i uvijek :klanjam:

Ne volim Abu Dhabi ni Dubai, to su mi simboli svega sto je pogresno sa danasnjim svijetom, a naravno da ne volim sto se ovdje vozi zadnja utrka.

Ludnica Brazila ili prasina Jereza de la Frontere ce mi uvijek biti drazi za zadnju utrku, od laznog sjaja Abu Dhabia i show bizz formule koja se tu vozi :gandalf:
slika

AlkY
Formula 1
Formula 1
S nama već: 8 god 2 mj
Navija za: McLaren
Veliko hvala i pohvale za sve teme ove sezone , odlican posao :thumbs: :thumbs:
Nadamo se da nastavljas s poslom i sljedece sezone :D.

E sad sta se tice utrke , definitivno je najzanimljivija sredina poretka. Tj to trece mjesto kontruktora i borbe vozaca za pojedinu poziciju.

Raing Point ulazi u zadnju utrku s ogromnom prednoscu. Ne samo bodovno nego i sa kvalitetom "svog" bolida. I samo neka velika greska ili nesreca ih moze izbaciti sa treceg mjesta.
Ja se jedino mogu nadati da ce u McLarenu sve savrseno odraditi ovaj vikend. Od treninga pa do kvala , tempa u utrci i naravno da ne gube nepotrebno nekoliko sekundi na pitstopu. I onda ako McLaren tako odradi vikend nece mi biti zao niti da ostanu 4ti , jer znam da su napravili najbolje sta su mogli.
A tek onda se mozemo nadati nekoj gresci Racing Pointa , krivoj strategiji ili necemu slicnome. Naravno da im ne zelim nikakvu nesrecu na stazi.
slikaslika slika

zelot
Formula 1
Formula 1
S nama već: 9 god 8 mj
Bas bi bilo dobro da ham i ovunutrku propusti. Nek odmara a nama nek da da gustamo u dvoboju bott russ...

Steta da nije brazil zadnja..

Poslano sa mog Redmi Note 6 Pro koristeći Tapatalk

SebastianFerrari
Formula 4
Formula 4
S nama već: 7 god 4 mj
Navija za: Sebastian Vettel
Hvala @Alene na otvaranjima za cijelu sezonu :thumbs:

CrashOverride Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 8 god 11 mj
Kao i uvijek kolega... Posa tip top..
Moga bi Bottas pauzirat zadnju utrku :zubo:
Fino Alla Fine

Wehrlein94
GP3
GP3
S nama već: 5 god 2 mj
Navija za: Raikkonen
Yas Marina mi je odvratno mjesto,neopisivo... užasna staza,užasna noćna utrka,užasne uspomene s te staze.. užas užas užas ...

Har Kl
Formula 1
Formula 1
Zna li iko kad je krajnji rok da se Hamilton potvrdi za vikend?

Cale od Lewisa
GP3
GP3
S nama već: 5 god
Navija za: Max Verstappen
Valjda nije tolki supak da bu vozio ovaj vikend.. :facepalm:
slikaALONSO: "VERSTAPPEN IS THE BEST DRIVER IN F1 RIGHT NOW"--------------------------------"MAX VERSTAPPEN YOU ARE THE WORLD CHAMPION!!!"#1-#33".

CrashOverride Verified
Formula 1
Formula 1
Nije lud da ne vozi...
Ako pobjedi "#stillrising #nothingcanstopme #beatencovid19andallyoubitches..."
Ako ne pobjedi, jbg covid..

Stroga su pravila tamo oko svega... Cijeli dio ide u lockdown...
Opet, Lewis je u pitanju, iznimke se rade..
Fino Alla Fine

Pastor
Formula 1
Formula 1
S nama već: 7 god 2 mj
Navija za: Seb
Izgleda da se Perez vratio poslije covida jači nego ikad. Šta nas tek od Hamiltona očekuje. :mrgreen:

Sarma Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 8 god 2 mj
Sutra je rok za Lewisa...
https://twitter.com/alanbaldwinf1/status/1336690756090802180 https://twitter.com/PHortonF1/status/1336703209432342530

CrashOverride Verified
Formula 1
Formula 1
To je Perezu Hulk postelo bolid kak treba pa sa leti :zubo:
Fino Alla Fine

Pastor
Formula 1
Formula 1
S nama već: 7 god 2 mj
Navija za: Seb
Moguće i to. :mrgreen:

Ali pade mi na pamet ona Helmutova ideja o namjernom dobijanju covida. Da su to uradili šta bi sada Max radio. :zubo:

A nisam ja imao ništa protiv ideje. Iako je za mnoge odmah loše čim je od njega došlo...

Har Kl
Formula 1
Formula 1
U Mercedesu izgleda očekuju da će Hamilton voziti u subotu.?

slika
Odgovori
👀 Registriraj se Prijavi se ⚡