Lewis Hamilton

🏎️ Svaki aktualni F1 vozač i momčad zaslužuju ovdje svoju temu.

Iceman
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 3 mj
Navija za: Ferrari, KR7
Teško je o tome govoriti, ali činjenica je da se šeće kroz prvenstvo ups prvenstva kao kroz plitak potok, a sve u režiji Mercedes-FIA. Sjećate se onda kada je govorio da mu je svjedno tko mu je momčadski kolega? To se danas čini kao jedna daleka prošlost, kao da ju je izjavio 90tih.
U svakom slučaju svaka čast, sljedeće godine ce biti osmerostruki svjetski prvak, a pitanje je hoce li dominacija njegove momcadi stati pocetkom novih regulativa 2022.?
Za mene nema sumnje, subjektivno je, ali Michael Schumacher je najveci. :thumbs:
:kokice:

Har Kl
Formula 1
Formula 1
S nama već: 7 god 11 mj
Navija za: Mercedes
Odavno se neki repovi vuku :D

Jackie je veličina ovog sporta i meni nikad nije bio drag, ali sam uvijek poštovao njegovo mišljenje.
IMO neki su mu argumenti na mjestu, neki i ne baš.

Npr. Fangio je vozio beton bolide u odnosu na konkurenciju također, ali slažem se da su skroz drugačija vremena i da je Fangio pripada samom vrhu.

Ono šta se ne slažem, je vezano za današnje vozače. Možda Jackie ne gleda istim očima kao ja, ali ja tačno vidim razliku koje rade vozači tipa LH, MV, CL u odnosu na konkurenciju. A konkurencija je danas IMO puno jača nego u neka davna vremena.

Mislim da 80% vozača, navijača, svrstava Lewisa u TOP 5 svih vremena.
I to je max što se objektivno može odrediti. Ostalo je subjektivan osjećaj šta ko voli kod kojeg vozača.

Berislav
Karting
Karting
Bravo Sir Jackie. Gotovo je neumjesno uspoređivati uspjehe vozača F1(*) kroz interval od >70god. da bi se dobio "naj" među njima. Zašto? Pa mislim da je prisutno isuviše variabli koje nisu bile jednake za sve vozače u navedenom vremenu. Čini mi se da nema nekakvog objektivnog "zajedničkog nazivnika" koji bi danas mogao izdvojiti vozača koji bi bio "naj".
Što se tiče nekog tima sa pridjevom ".....iz druge kategorije" koji je omogučio nekom vozaću/vozačima da bude/budu bolji (premočno ili ne) od ostatka grida je u najmanju ruku smješna i nije primjerena Sir Jackie. Naime toga je bilo u F1 svih tih godina manje ili više što je ovisilo prvenstveno o želji da se bude bolji od ostalih, o znanju članova tima, o financijama i na kraju, ali ne manje važno, o vozačima. Kompletan grid ove "hibridne ere" stavljen je od njezinog početka pred zid od 4 spomenuta uvijeta. Netko je, predhodno, imao više a netko je imao manje iskustva u toj tehnologiji ali su svi pristali "igrati" po tim pravilima/uvijetima svijesni što ih čeka.
Sad' bih se na čas, vratio autoru članka na WEB-u. Hvala ti Ante što si to objavio te će valjda i svima ostalima bit jasnije da nema smisla tražiti nekakvi zajednički nazivnik u obliku "naj" u povjesti F1. Nadam se da si i pogledao onaj priloženi video ispod članka.
Za razliku od ostalih timova na gridu, jednom timu je očito bilo jaaako važno da bude, sve te godine, bolji od ostalih i do sada im je to uspjevalo. Taj tim niti jednom prilikom nije bio u situaciji da ima ekskluzivno pravo na mogućnosti tehnologije i znanja što stoji svima na raspolaganju. O financijama ne želim.......samo ću natuknuti... "na svadbu se ne ide.......bez one stvari". Zapravo to vrijedi za sva 4, gore spomenuta, uvijeta....ako se želi biti bolji od ostalih. I da ponovim na kraju....ne mislim da je tim koji je bolji od ostalih, pa i kroz više godina, poradi toga, iz "druge kategorije" jer to u ovom slučaju zvuči kao kritika a ne kao kompliment koji zapravo zaslužuju mimo onih pokala.

MSC
Formula 1
Formula 1
S nama već: 9 god 8 mj
Navija za: Ferrari
Kontakt:
Ako ćemo se voditi statistikama, onda je i Seb bolji od Senne i tako... Ne znam, ne volim takav pristup. Sve treba staviti u vremenski okvir, kompletan kontekst i tako...
"What a little star." May 26, 2012.

Mazzacane
Karting
Karting
S nama već: 7 god 3 mj
Navija za: Minardi
Har Kl je napisao/la: 06.10.2020., 12:44 Ono šta se ne slažem, je vezano za današnje vozače. Možda Jackie ne gleda istim očima kao ja, ali ja tačno vidim razliku koje rade vozači tipa LH, MV, CL u odnosu na konkurenciju. A konkurencija je danas IMO puno jača nego u neka davna vremena.
Jača je u odnosu i na nedavne 80-e i 90-e, a kamoli u odnosu na davna vremena. Mislim svaka čast Fangiju, trebalo je tada puno više hrabrosti, pameti i sreće nego danas da bi vozač uopće završio utrku i ostao živ. Ali sami pristup natjecanju u vidu ozbiljnosti, rada i discipline iz čega proizlazi jaka konkurencija je smiješan. Ozbiljnija su danas regionalna Formula 4 prvenstva, nego je 50-ih bila F1. Zamisli da danas imaš razne prinčeve, grofove, saksofoniste, novinare i zubare na gridu kojima je F1 tek hobi? Šta bi rekli o takvom natjecanju? Daleko od toga da i tada nije bilo odličnih, brzih i na kraju profesionalnih vozača, ali taj broj je gotovo nemjeriv u usporedbi šta imamo danas.

Iz toga i proizlazi onaj mit da su prije vozači mogli izvlačiti više iz slabijih bolida, a danas su dobri koliko je dobar bolid. Đavla crnog su mogli izvlačit više, i oni su bili dobri koliko je im je bolid dopuštao. Samo naravno kad se sretnu profesionalni vozač (što je danas kompletan grid) i poluamater koji se u F1 doša zajebavat (kojih danas na gridu ima ravno 0), naravno da će se stječi dojam da se nekad moglo izvlačiti više iz bolida nego danas.

MrDoomroom
Formula 1
Formula 1
S nama već: 9 god 11 mj
Mazzacane je napisao/la:
Har Kl je napisao/la: 06.10.2020., 12:44 Ono šta se ne slažem, je vezano za današnje vozače. Možda Jackie ne gleda istim očima kao ja, ali ja tačno vidim razliku koje rade vozači tipa LH, MV, CL u odnosu na konkurenciju. A konkurencija je danas IMO puno jača nego u neka davna vremena.
Jača je u odnosu i na nedavne 80-e i 90-e, a kamoli u odnosu na davna vremena. Mislim svaka čast Fangiju, trebalo je tada puno više hrabrosti, pameti i sreće nego danas da bi vozač uopće završio utrku i ostao živ. Ali sami pristup natjecanju u vidu ozbiljnosti, rada i discipline iz čega proizlazi jaka konkurencija je smiješan. Ozbiljnija su danas regionalna Formula 4 prvenstva, nego je 50-ih bila F1. Zamisli da danas imaš razne prinčeve, grofove, saksofoniste, novinare i zubare na gridu kojima je F1 tek hobi? Šta bi rekli o takvom natjecanju? Daleko od toga da i tada nije bilo odličnih, brzih i na kraju profesionalnih vozača, ali taj broj je gotovo nemjeriv u usporedbi šta imamo danas.

Iz toga i proizlazi onaj mit da su prije vozači mogli izvlačiti više iz slabijih bolida, a danas su dobri koliko je dobar bolid. Đavla crnog su mogli izvlačit više, i oni su bili dobri koliko je im je bolid dopuštao. Samo naravno kad se sretnu profesionalni vozač (što je danas kompletan grid) i poluamater koji se u F1 doša zajebavat (kojih danas na gridu ima ravno 0), naravno da će se stječi dojam da se nekad moglo izvlačiti više iz bolida nego danas.
Nijedan od nabrojanih današnjih zvijezdica se nebi usudila voziti stare bolide kako su ih u ono vrijeme vozili. Ovi današnji se zaseru na prve znake kiše.
Kažeš izvlačili su više jer nisu vozili na maksimum kao današnji, zanimljivo da su možda i vozili stalno na maksimum bolida koja bi tek onda bila smrtnost na stazi. U ono vrijeme trebao si biti lud da uopće sjednes u bolid, a ne da se još utrkujes do krajnjih granica. Uzmi u obzir tehnologija koja je vladala bez ikakvih asistencija elektronike voziti nešto po osjećaju.

Sent from my GM1913 using Tapatalk

DaveGilmour
Formula 2
Formula 2
S nama već: 9 god 3 mj
Navija za: Sve driven by Verstappen
Mazzacane, kao i obično, u sridu :thumbs:

@MrDoomroom
Uvijek će se naći šacica luđaka koja je spremna voziti lijesove na kotačina. Vjerujem da bi veći dio današnjeg grida, u slučaju da nemaju drugu opciju, pristao na te "gladijatorske" uvjete, a čak i kad ne bi, to ih nebi činilo ništa lošijim vozačima. Ne razumijem taj stav da je netko to veća vozačina što je više spreman riskirati život. To što nekome fali daska u glavi ga ne čini ništa boljim ili lošijim vozačem od onoga kojemu je vlastiti život ipak na prvom mjestu.

Ferrari
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 1 mj
Navija za: Ferrari, Seb, Max, Lec
Baš to, što Gilmoure i Mazzacane govore.

Da se Hamilton, Seb, Alonso, Max, Leclerc itd. rodili u ono vrijeme i oni bi vozili lijesove na kotacima jer NIJE BILO DRUGOG IZBORA.

To je bilo najbolje i najbrže vozilo dostupno u to vrijeme i vozili bi to. Tako da ne vidim čemu ta diskriminacija kao "ah ovi danas ne bi vozili to" halo, o čemu ti?

Bili Senna, Prost, Clark i ostali željeli voziti to da su rođeni u današnje vrijeme i današnjoj F1? Normalno da uvijek želiš sigurnije, brže i bolje bolide, ali ako nemaš izbora voziš ono što je dostupno, pa makar to bili lijesovi kao iz 50-ih i 60-ih.

Ono, zbilja ne razumijem to. Ili onaj argument da treba vratiti H mjenjače u F1. Smijeh totalni. Kao to je dodatni skill koji današnji vozači ne bi znali. Pa svi su počeli u kartingu, tamo su manualni mjenjači kao i u početničkih formulama. Normalno da bi znali voziti s tim.

Bili Fangio, Clark, Mansell i slični bili posvećeni, znali upravljati današnjim bolidima, natjecati se unutar desetinke, mijenjati 25 postavki tijekom kvali kruga? Paziti na gume ili voziti bolide koji imaju 5,50 m dužinu i 2 i nešto metra širine? Kako bi se oni snašli u prvom krugu?

Ma dajte... gluposti. Ja sam uvjeren da bi primjerice današnji vozači realno pokidali i Fangia i Ascarija, Farinu, Clarka i slične. Ne vidim argument protiv toga, barem validan. Profesionalizam je neusporediv, disciplina, selekcija i uređenje juniorskih serija (nećeš više vidjeti random vozače na gridu). To kao da netko kaže da bi Real Madrid iz 50-ih konkurirao današnjem. Smiješna izjava. Ovi bi izgledali kao amateri iz neke županijske lige.
We fight together. We win together. We lose together. Forza Ferrari
slika slika

Har Kl
Formula 1
Formula 1
Samo bih još dodao da se previše serucka po vozačima po pitanju sigurnosti.
Oni su tu da se utrkuju i oni bi se utrkivali u svim uslovima u kojima im dopuste. Koliko smo puta vidjeli da traže da se SC skloni sa staze, jer su procijenili da se može voziti po kiši? Nisu oni ti koji im zabranjuju da se utrkuju u opasnim uslovima.

Nedavno sam komentarisao, o kvaliteti današnjeg grida kad sam rekao da ne pamtim da su se full wet kvalifikacije odvezle samo sa jednom crvenom zastavom i jednim izlijetanjem u Q1. A uslovi su bili zaista teški.
Da je ove momke pustiti da se utrkuju kao u stara vremena, viđali bi slične trenutke u kojima su nam ljubimci ginuli, a za koje svi kunemo da ne želimo nikad više ih gledati.

blown diffuser
Formula 1
Formula 1
S nama već: 8 god 7 mj
Navija za: Love Parade
Na današnji dan 2007
slika
Poklonjeno prvenstvo Kimiju.
slika
God save Politicians God save our friends the 'Pigs'
God save Idi Amin and God save Ronald Biggs

Iceman
Formula 1
Formula 1
Nista to nije poklonjeno. Covjek ga je svojim voznjama zasluzio. Da Hamilton nije izletio i on bi ga zasluzio, ovako kur...palac

Multi 21
Formula 1
Formula 1
Navija za: Ferrari, Vet, Max
To je bila više greška Mclarena nego Hamiltona.
"If everything seems under control, you're not going fast enough." Mario Andretti

Har Kl
Formula 1
Formula 1
Velika je greška McLarena da rookie ostavi na ovako izderanim gumama da vozi tri kruga.
Čak i da nije rookie, bolid sa onakivim gumama je bio praktički ne upravljiv u tim uslovima.
Ali Hamilton je taj koji je upravljao sa bolidom. U kakvom god da je stanju bio.
Mogao je i malo sporije voziti ta tri kruga.
Čak se sa poderanim gumama borio sam Kimmijem za prvo mjesto.
Na Kimmijevom on-board se lijepo vidjelo koliko mu je plesao zadnji kraj.

Hamilton je imao DNF u predzadnjoj utrci, imao je kvar na mjenjaču u zadnjoj utrci, FIA je pogurala Kimmija u zadnjoj utrci ... jednostavno čovjeku nije bilo suđeno da te godine bude prvak :chill:

Testarossa
Karting
Karting
S nama već: 6 god 11 mj
Navija za: Ferrari
Kako je FIA pogurala Kimija?
"I am who I am. I don't try to be anybody else or act in any way. I've always been the same idiot." - S.V.

Har Kl
Formula 1
Formula 1
Nakon utrke, dva bolida su trebala biti diskvalifikovana zbog nedozvoljene temperature goriva.

Iceman
Formula 1
Formula 1
Moze link na tu vijest ? Pokusavam naci i cijelo vrijeme mi izbacuje Spygate u kojem je glavni okrivljeni McLaren-Mercedes

Har Kl
Formula 1
Formula 1
Jody Scheckter se ne slaže sa Jackie Stewart.
Kaže da Lewis pripada definitivno u top 3 svih vremena.
https://twitter.com/JScheckter/status/1313799218151256064

Har Kl
Formula 1
Formula 1
Iceman je napisao/la: 07.10.2020., 20:46 Moze link na tu vijest ? Pokusavam naci i cijelo vrijeme mi izbacuje Spygate u kojem je glavni okrivljeni McLaren-Mercedes
Pročitao te i Mr. Google :chill:
Zna on šta tebe jedino interesuje :aww:

Evo članak
https://www.racefans.net/2007/10/22/rai ... w-cleared/

Meni se ne da kopati po istoriji. Što se mene tiče, da je Hamilton vozio malo sporije u Kini uzeo bi titulu prije zadnje utrke.

Ovo sad pišem po sjećanju, čisto da ostane zapisano šta je FIA (čitaj Mosley) nekada radila McLarenu (čitaj Ron Dennis).
McLaren se žalio na ovu odluku. Žalba je odbijena, jer se nisu žalili na vrijeme. Cirkus od McLarena jer nisu znali napisati žalbu na vrijeme.
Cirkus od FIA kojoj je trebala žalba da kazni timove koji su prekršili pravilo iako je prekršaj evidentiran od službenih lica.

Iceman
Formula 1
Formula 1
Neću sad previše komentirati nešto sto je bilo tako davno i iskreno uopće se ne mogu sjetiti te situacije sa temperaturom goriva, ali kao što vidimo FIA nije našla ništa kompromitirajuće, kao i mnogo puta u povjesti F1, a ikada je je nekad je to kažnjavala potpunim oduzimanjem svih WCC bodova, donedavno samo 15tak bodova i novčanom kaznom, a mnogo puta samo novčanom kaznom ili upozorenjima.
U svako slučaju Kimi je itekako zaslužio svoj naslov, a da je Hamilton ovako ili onako vozio osvojio bi, da je Vettel donedavno bolje vozio bio u igri za naslov, da je Kimi bolje vozio u 2008 bio bi u igri za naslov, da Schumija i Ferrari nisu prikočili 2005/2006 Alonso bi možda samo vidio šipak od naslova, da Hamiltonu nije roknuo motor 2016 Rosberg možda ne bi bio prvak itd itd.

Har Kl
Formula 1
Formula 1
Stoji da je Raikkonen zasluženo osvojio naslov. Nikad nisam ni tvrdio drugačije. Ne bi ni bilo pošteno da je izgubio naslov za zelenim stolom.

Ali, FIA jeste našla kompromitirajuće, jer gorivo nije bilo u skladu sa pravilnikom. Mrsko mi je tražiti jer je to uzaludan posao, ali mislim da je u to vrijeme kazna bila ili diskvalifikacija ili vremenska kazna.
Neko je mislim i dobio takvu kaznu +/- 1sezona po istom pravilniku. Naknadno je pravilnik promijenjen, sad se ne sjećam detalja, jer je to bilo jako davno.
Odgovori
👀 Registriraj se Prijavi se ⚡