Lewis Hamilton
- Vettel-Ferrari
- Formula 1
- S nama već: 10 god
- Navija za: Vettel, Sainz, Ferrari
Jedan je GOAT:

- LH44
- Formula 1
- S nama već: 6 god 7 mj
- Navija za: McLaren, HAM, RIC, NOR
@Alen Ma skroz mi je ok da ga ne smatraš GOAT, na kraju krajeva to je uvijek subjektivno mišljenje, ali da nije među GOAT vozačima, nego u rangu Kimija, Hilla ili Villeneuva, to mi nikako ne ide u glavu. Alonsa, Vettela ili nekog sličnog nisam ni htio stavljati među ova 3 jer oni ne idu među ta 3, kao ni sam Lewis.
Jasno je meni zbog čega Lewisa mnogi ne smatraju GOAT, to se recimo ove sezone može zaključiti, mada i jedan od razloga je što je uvijek bio u dobrim bolidima, od samog početka. Ove sezone ima ultra dominantan bolid i kolegu koji nije kalibar, dok su ostale ekipe pola sekunde-sekundu iza. Ni meni samom ovo nije gledljivo, pogotovo zbog činjenice što malo pomalo gazi ka brojki od
pobjeda i polova, a sve to bez neke prave konkurencije. Mada opet ako ćemo striktno konkurenciju gledati i spram toga porediti, onda je Fangio za MSC izmislio vožnju, jer je on u svoje vrijeme imao puno žešću konkurenciju i timske kolege. Sa MSC su vozili vozači par koplja iza njega koji su dodatno bili kastrirani no. 2 ugovorima, a ostale ekipe u većini slučajeva nisu bile izgrađene kao ekipe u kojima je MSC osvajao titule, još ako ćemo vjerovati ljudima iz F1 koji kažu da mu kolege nisu imale ni isti bolid u pojedinim sezonama, onda je stvar još gora. Alonsa ne treba ni ubrajati kao MSC konkurenciju, jer protiv Alonsa nikad nije ni osvojio naslov, a Montoya, Kimi, Ralf su tad bili prezeleni za MSC, elem ostanu samo Hill i Hakkinen, kako sam shvatio logiku ni Coultharda ne možemo računati, kao ni Villeneuva, a timske kolege MSC je bez veze spominjati. Senna je također imao jaču konkurenciju, sam Prost je veća konkurencija Senni nego bilo ko što je bio u MSC karijeri, aa tu je i Jim Clark koji je imao puno jaču konkurenciju, čak bih se usudio reći da nikad jače konkurencije u F1 nije ni bilo nego 60ih.
Na kraju kad skontam po priči, MSC je GOAT samo zato što je digao Ferrari iz pepela, inače da je tipa Williams bio, ne bi ni blizu dignut u nebesa bio, mada svejedno nije MSC sam digao Ferrari u nebesa, imaju tu i Brawn, Todt i Byrne, uz njih 3 i ostatak ekipe bi bilo ko ko je malo bolji vozač u ulozi no. 1 uzeo titulu u Ferrariju, naravno, više njih, možda ne 5 kao MSC, ali 4 bez problema
Sent from my ATU-L21 using Tapatalk
Jasno je meni zbog čega Lewisa mnogi ne smatraju GOAT, to se recimo ove sezone može zaključiti, mada i jedan od razloga je što je uvijek bio u dobrim bolidima, od samog početka. Ove sezone ima ultra dominantan bolid i kolegu koji nije kalibar, dok su ostale ekipe pola sekunde-sekundu iza. Ni meni samom ovo nije gledljivo, pogotovo zbog činjenice što malo pomalo gazi ka brojki od

Na kraju kad skontam po priči, MSC je GOAT samo zato što je digao Ferrari iz pepela, inače da je tipa Williams bio, ne bi ni blizu dignut u nebesa bio, mada svejedno nije MSC sam digao Ferrari u nebesa, imaju tu i Brawn, Todt i Byrne, uz njih 3 i ostatak ekipe bi bilo ko ko je malo bolji vozač u ulozi no. 1 uzeo titulu u Ferrariju, naravno, više njih, možda ne 5 kao MSC, ali 4 bez problema

- _bataziv_0809
- Formula 1
- S nama već: 7 god 1 mj
- Navija za: McLaren
Mrzi ti fanbojstinu to ti niko ne brani, ali onda usmjeri nisanske sprave prema fanbojstini ne prema objektu fanbojstine jer u suprotnom ispadas neobjektivan.

-
Har Kl
- Formula 1
- S nama već: 7 god 11 mj
- Navija za: Mercedes
Podvalili su ti kolega, to nije slika Laude

Ja sam razmišljam slično kao @ Mr.Spaceguy.
Ali ako govorimo o veličinama ovog sporta, Hamilton sigurno već sad zauzima sami vrh. Šta će biti na kraju karijere vidjet ćemo.
Alene, kolege vLH44 i @_bataziv_0809 su ti već odgovorile i vidim da ne pije vode.
Ja samo mogu reći da se ne slažemo nikako

Što se tiče bivših i sadašnjih vozača, ja mislim da ova sadašnja generacija vozača je najbolja ikad.
Starije kolege će se sjetiti kako su u prošlosti različiti vozači vozili različite trkaće putanje. Mi smo onda nagađali čija je putanja najbolja.
Dalje, ne znam koliko se sjećaš, bilo je slučajeva, kad su vozači namjerno pravili DNF iz raznoraznih razloga, dok danas možemo vidjeti kako većina vozača vrte konzistentna vremena svi koriste iste trkaće putanje.
Mislim, pogledaj samo uslove kvalifikacija u Austriji. Cijele kvalifikacije su odvežene bez crvene zastave. To je nezamislivo bilo prije.
Ovo nema veze sa Hamiltonom ili njegovim titulama. Slažem se da u nekim sezonama nije imao prave konkurencije. Međutim, on je vozio vrhunski i u jednim i u drugim situacijama. To što ruši rekorde u nadominantijem bolidu ikada, je veoma slična situacija sa MS. koji je rušio rekorde u najdominantijem bolidu ikada (govorimo o vremenu prije Mercedesove dominacije).
Naravno da za ovakve rezultate, treba da se poklopi svašta nešto, ali iz vaših priča se zaključuje da se radi o solidnom vozaču kojeg bi bez po muke pobijedilo bar pet vozača današnjice u istim bolidu.
Što se tiče Bottasa i Kove, nekada se možda i nakanim da im posvetim više vremena.
Smatram da je su jako podcjenjeni vozači, upravo iz razloga što ih Hamilton nadvozio u svakom smislu.
Ukratko, Kova u svojoj debitantskoj sezoni pobjeđuje Fisichellu koji sigurno se može smatrati solidnim vozačem. Bar je to bio dok je pokazivan kao reper Alonsovim vožnjama.
U sezonama nakon Hamiltona pobjeđuje u kvalifikacijama i Trulli-ja 24 -13 i Petrov-a 13 - 7. Samo što je tada bio u kantama od bolida pa to ne dolazi do izražaja.
Čak je 2004. pobijedio head to head MS u ROC.
Bottas je u debitantskoj sezoni, pobijedio Massu. Negdje sam čitao da je procentualni gap između njega i Masse, u kvalifikacijama, bio isti kao i u slučaju Alonso Massa. Ako može nek provjeri neko ko ima ove podatke.
Svi smatraju (uključujući i mene) da je Ricciardo TOP vozač. Pogledaš Renault seriju u kojoj se voze bolidi istih specifikacija, vidjet ćeš da je Bottas pobijedio Ricciarda. Generalno slabije pratim druge serije, ali ako nekada nađem vremena, baš ću se zadati da vidim kako je ta karijera tekla dok nije došao u Mercedes.
- _bataziv_0809
- Formula 1
Button bolji od Villeneuvea za klasuDani je napisao/la: 02.08.2020., 00:44 Pa kuda si zaboravio Alonsa, Buttona, Kimija , Vettela?Svi redom za klasu bolji od Villneuvea, Hilla, Coultharda , Irvinea i Rubensa. Smijeh.

- Vettel-Ferrari
- Formula 1
- Navija za: Vettel, Sainz, Ferrari
@Har Kl Bottas nije pobjedio Massu u debitantskoj sezoni, to mu je bila druga u Williamsu, a Massi prva.
-
Har Kl
- Formula 1
Hvala. Ispadam iz forme. Skroz sam zaboravio na 2013. Dakle u debitantskoj sezoni je pobijedio Maldonada, ne znam kako je to izgledalo u kvalifikacijama.
Kako god to ne mijenja poentu da se Bottas jako podcjenjuje. Pobijedio je sve kolege osim Hamiltona.
Kako god to ne mijenja poentu da se Bottas jako podcjenjuje. Pobijedio je sve kolege osim Hamiltona.
- Lux14
- Formula 4
- S nama već: 7 god 7 mj
- Navija za: Alonso
Točno to. Pogotovo u sportu kao što je F1.Mr.Spaceguy je napisao/la: 02.08.2020., 11:28 GOAT-a nema niti će ga ikada biti. Niti je Schumacher GOAT niti će Hamilton ikada biti. A ovo dizanje prijašnjih vozača u nebesa lagano postaje komično.
PR bullshiting.
Bolid radi 500+ inžinjera. Trkača momčad se sastoji od 30+ ljudi. Vozači voze do maksimuma bolida. Nema crne magije, 0.6 sekundi ili 120%. Apsolutno nitko nije nedodirljiv i rezultat nikad ne ovisi isključivo o talentu u vidu stiskanja pedala i okretanja volana.
Sve ostalo su naše impresije, pogotovo kad pričamo o vozačima kojo su pokojni već desetljećima.
You should never underestimate the predictability of stupidity
- Frantic
- Formula 1
- Navija za: Ferrari
Ne bi ga niko pobijedio bez po muke u istom bolidu (što ne znači da ga ne bi pobijedio, pa makar i teškom mukom).Naravno da za ovakve rezultate, treba da se poklopi svašta nešto, ali iz vaših priča se zaključuje da se radi o solidnom vozaču kojeg bi bez po muke pobijedilo bar pet vozača današnjice u istim bolidu.
Ali protiv Maxa, Vettela , Riccija i Leclerca u istom bolidu, uopšte ga ne bi smatrao favoritom. Iskreno cca. 50/50 protiv svakog od njih u istom bolidu.
Jbga, u jednoj sezoni protiv Rosberga je titula riješena u zadnjoj trci (u korist Hamde), a dvije godine poslije titula opet bila riješena u zadnjoj trci (ovaj put u korist Rosberga). Pa nešto kontam, ako se Rosberg (ovo nije uopšte podcjenjivački prema Rosbergu) mogao boriti sa njim, ne vidim razloga zašto to ne bi mogli i Max, Seb, Ricci i Čarli.
Konto Kovalainena i Bottasa, ja ću nešto reći o Barrichellu, ali u "kontra smislu". Neću nabrajati podvige Barrichella, niti ću ga nazvati podcijenjenim vozačem. Samo ću reći, da ako je već bio "zakidan" u Ferrariju, da li je bio zakidan i u Brawnu? I tamo ga je Button odrao kao Musa jarca, s naznakom da je u drugom dijelu sezone kad Brawn više nije bio top bolid, Button vozio taman onoliko koliko treba a Rubens je više stiskao pa je uzeo 2 pobjede i smanjio razliku u odnosu na Buttona. Međutim, kada je trebalo iskoristiti prednost Brawnovog DDa, Button ga je "razvalio", onako kako mu je to radio i MS.
MS nije rušio rekorde u najdominantnijim bolidima do tada. Bili su i F2002 i F2004 izuzetno dominantni, ali su od oba ta bolida još dominantniji bili i Mclaren MP4/4 (nevezano za Sennu i Prosta) i Williams FW 14B.
Ja mislim da je trenutna generacija vozača extra dobra, ali ih ne smatram najboljom ikad. Tehnika napreduje naravno, ali previše zavise o pit wallu, silnim dugmićima na volanu, previše "kmeče" (vjerujem da su kmečali i vozači prije 30 godina), ali nije teško pretpostaviti da ovi danas više kmeče, previše im se "titra" (danas se ne bi vozile trke sa uslovima kakvi su vladali u Španiji 1996., Doningtonu 1993.,... - što je naravno i zasluga "nadležnih" organa), ljudi su prije 30 godina imali šalt-heblu (pa je lako izračunatii koliko puta treba promijeniti brzinu u Monacu, npr.), ljudi završavali trke sa žuljevima, krvavih nogu, sa opekotinama, "polu-onsviješćeni" (ali ne zbog loše fizičke spreme, mislim nije Senna bio fizički "nespreman", jel....), danas bolidi imaju puno više DFa....
Sjećam se Renaultovog klipa kad su Hulk i Prost sjeli u stare Renaultove bolide. Hulk je izrazito spreman vozač (bilo je nekada takmičenje između vozača u veslanju na spravi u kojoj je čini mi se pobijedio). Jbte, Hulk se požalio da su mu "otpala" stopala, na što se Prost (onako sićušan) samo smješkao.....
Yeah, it's on purpose!
Jedan je Leclerc!!
Jedan je Leclerc!!

► Prikaži “Spoiler”
- _bataziv_0809
- Formula 1
Koliki bi procenti bili da si Miku, Villeneuvea, Alonsa, Kimija, Hilla, Montoyu stavio u F2004 kontra MSC 

- Frantic
- Formula 1
Alonsu i (tadašnjem, moram naglasiti) Kimiju bi dao max. 60/40 (za MSa naravno), Mika nešto malo manje, Hill još manje, JPM max 20% šansi (jbga, moš' bit brz, ali treba imati i mozga), JV 90/10 ili max. 80/20, da ne budem babaroga, za MSa_bataziv_0809 je napisao/la: 02.08.2020., 15:13 Koliki bi procenti bili da si Miku, Villeneuvea, Alonsa, Kimija, Hilla, Montoyu stavio u F2004 kontra MSC![]()

Bonus odgovor (na ovo bi uložio i Kviska)
Hamiltonu (takođe kao i Ferdi, npr.) max. 40%
Yeah, it's on purpose!
Jedan je Leclerc!!
Jedan je Leclerc!!

► Prikaži “Spoiler”
- _bataziv_0809
- Formula 1
Prevazisao si i moja ocekivanja

- Frantic
- Formula 1
Nemoj biti.LH44 je napisao/la: 02.08.2020., 15:32 Iznenađen sam da uopšte daješ Lewisu šanse
Objektivno.
40%
Pa ipak čovjek spada u top 10 vozača ikad.
Nemoj ga podcjenjivati.
Yeah, it's on purpose!
Jedan je Leclerc!!
Jedan je Leclerc!!

► Prikaži “Spoiler”
- _bataziv_0809
- Formula 1
Imali smo mi vec jednom slicnu diskusiju i tad sam iznio tezu da vozaci nisu isti u pojedinim fazama karijere. Frantic se tu malo neckao, ne sjecam se je li se slozio sa mnom tada, ali evo vidim sad da za Kimija ipak prihvata tu moju tezu 

- Frantic
- Formula 1
Samo njega sam naglasio kao "tadašnjeg", za sve ostale važi "čitava" karijera.
Ako bi Kimiju uzeo u obzir komplet karijeru, eto da se ispravim (zanemari ono iznad što sam napisao za Kimija) bio bi tu negdje, na nivou Hilla (pa i statistika im je slična)
Ako bi Kimiju uzeo u obzir komplet karijeru, eto da se ispravim (zanemari ono iznad što sam napisao za Kimija) bio bi tu negdje, na nivou Hilla (pa i statistika im je slična)
Yeah, it's on purpose!
Jedan je Leclerc!!
Jedan je Leclerc!!

► Prikaži “Spoiler”
- _bataziv_0809
- Formula 1
Opet bi ti pravio cuspajz, ne moze tako, mora se uzeti nesto kao aksiom inace ce stalno biti regresija (nesto ce se temeljiti na necemu do unedogled).
Evo da ih uporedimo sve na njihovim vrhuncima karijera bi po mom skromnom misljenju bilo najindikativnije. Ali odosmo od teme i SC je zavrsio. Zivjeli
Evo da ih uporedimo sve na njihovim vrhuncima karijera bi po mom skromnom misljenju bilo najindikativnije. Ali odosmo od teme i SC je zavrsio. Zivjeli

- Frantic
- Formula 1
Pa više-manje slični odnosi su i ako uporedimo vrhunce karijere.
Alonso bi onda bio najbliži (da, bliži i od Hamiltona).
Moje mišljenje, naravno.
Da, završio je Safet, a srećom režiser je dovoljno pametan da drži u kadrj ovu grupu od Sainza pa nadalje
Alonso bi onda bio najbliži (da, bliži i od Hamiltona).
Moje mišljenje, naravno.
Da, završio je Safet, a srećom režiser je dovoljno pametan da drži u kadrj ovu grupu od Sainza pa nadalje
Yeah, it's on purpose!
Jedan je Leclerc!!
Jedan je Leclerc!!

► Prikaži “Spoiler”
-
Har Kl
- Formula 1
Vettel bi imao 50/50 ali protiv Bottasa. Bottas bar vozi iza svog kolegeFrantic je napisao/la: 02.08.2020., 14:46 Ali protiv Maxa, Vettela , Riccija i Leclerca u istom bolidu, uopšte ga ne bi smatrao favoritom. Iskreno cca. 50/50 protiv svakog od njih u istom bolidu

Leclerc, no comment. On nema rezultate da bi se usporedio.
Max ... Možda ... Teško je odrediti, Max je TOP vozač. Sumnjam da bi u sezoni od 20 utrka bio blizu.
Interesantno da više imaš vjere u Maxa od njegovog oca

Možemo li dobiti Rosbergov omjer protiv MS. ?