Proveravao sam više puta, a mislim da sam video nešto oko 21h jučer. Ja sam iz Kule, a smetaju mi kuće posle 22h. Imam WinStars2 pa mi je to "alat" za traženje. Usput pratim onaj websajt https://earthsky.org/space/how-to-see-c ... f3-neowise
Alen13ASC je napisao/la:Update 2: taman kad su otišli oblaci ono pobeglo iza horizonta. Moram sutra juriti negde oko 20 sati ako bude vedro.
Alene gdje ti je lokacija jučer je bio na 39° (Osijek) u 20h je još dan kako misliš nešto vidjeti barem ja nisam uspio. Prošli put sam išao iza 22h i relativno teško vidio nešto i to tek kad sam telefonom slikao. Danas mislim da će biti bolje. Jest da je rizično po mraku ali rizik se isplati.
Sent from my GM1913 using Tapatalk
Ja ga jučer oko 22h na brdu iznad Šibenika vidio bez problema (nisam ga ni tražio na skylineu). Super ga je vidjeti, posebno ako još imaš bilo kakav dalekozor (kamoli teleskop).
Može ga se čak i iz grada vidjeti, al moraš blenut par minuta u okolni mrak da ti se oči naviknu.
You should never underestimate the predictability of stupidity
Alen13ASC je napisao/la:Proveravao sam više puta, a mislim da sam video nešto oko 21h jučer. Ja sam iz Kule, a smetaju mi kuće posle 22h. Imam WinStars2 pa mi je to "alat" za traženje. Usput pratim onaj websajt https://earthsky.org/space/how-to-see-c ... f3-neowise
Juče sam pokušao neš, a danas ću opet naravno
Nađeš velikog medvjeda i biti će tamo. Danas će biti još bolje vidljiv koliko vidim 50° iznad horizonta.
Hvala vam na info, ja imam tu nevolju da baš na tom mjestu imam veliko svetlosno zagađenje iz centra grada, ali tu negde oko 21:30 je idealna prilika. I danas ću da ispratim naravno
Inače kad smo već na ovoj temi, dolazi nam jedan dobar blockbuster Greenland. Dakle neš kao Armagedon ili Veliki Udar ali ovaj put smo baš nagrabusili sredinom kolovoza izlazi, jedva čekam!
Upravo sad možeš videti kolega. Evo uputstva za traženje▼
Idem koracima:
1. crveno - pronađeš Velikog Medveda (VM)
2. zeleno - jasno se vidi zvezda pored VM
3. plavo i žuto - jasno se vide dve zvezde jedna pored druge, točno ispod one zvezde kod zelene strelice
4. belo - NEOWISE - golim okom malo mutno (ako imaš kao ja svetlosnu zagađenost)
Okreni se tam di ti je sunce zaslo.. I nesto desno od toga trazi medvjeda
Ispod medvjeda ces vrlo lako primjetit neowise
Ali nije najsvjetlija tocka na nebu
LH44 je napisao/la: 21.07.2020., 22:49
Jel to trenutno najsvjetlija tačka na nebu ili sam profulao, pošto ne znam sazvježđa?
Sent from my ATU-L21 using Tapatalk
Nije. Probaj na ovoj stranici upisat svoju lokaciju i onda se pokušaj orijentirati (najbitnije gledat "između" zapada i sjevera). https://theskylive.com/planetarium?obj= ... 919|fov|80
Ako ti ne pokazuje neowise na mapi možeš ga searchat. I najbitnije ti je primijetiti rep kometa (za to trebaš pustiti da se oči naviknu na mrak ako nisi u totalnoj mrčini).
You should never underestimate the predictability of stupidity
Kod mene, nema teorije golim okom.
Blejio 10 minuta, a čak ni nema toliko oklinskog svetla, ali ništa.
Pratilo @Alenove upute za one zvijezde ispod međeda.
I vrlo lako ih našao, ali ovog jebivjetra ni za lijeka.
Yeah, it's on purpose!
Jedan je Leclerc!!
► Prikaži “Spoiler”
Odgovor na pitanje @dmj-a, koji je jedan od dvojice vozača sa preko 100 nastupa, za čije pisanje prezimena ne trebamo koristiti nijedno slovo koje mu se već ne nalazi i u imenu.