Lewis Hamilton

🏎️ Svaki aktualni F1 vozač i momčad zaslužuju ovdje svoju temu.

Vettel-Ferrari
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god
Navija za: Vettel, Sainz, Ferrari
Har Kl je napisao/la: 19.07.2020., 22:50 Bottas, s druge strane, u Williamsu je imao jako dobre rezultate, U rangu sa LeClercovim rezultatima u Sauberu. Došao je u Mercedes na poziv svog bivšeg menadžera Wolff-a. Jedina njegova mana je što je sjeo u isti bolid pored naboljeg vozača današnjice. Bilo koji drugi vozač da je sjeo tu, isto bi prošao.
Naravno, imaš pravo vjerovati u to, ali je čisto nagađanje.
Ne kažem da možda tako ne bi ni bilo, ali za samouvjerenost (da ne kažem bahatost) koju ti pokazuješ s zadnjom rečenicom mislim da nemaš nikakvog pokrića.

BTW Bottas se nerijetko nije mogao izboriti s vozačima iz dosta inferiornijih ekipa naspram Mercedesa, a sezonu 2017. i 2018. bi završio iza Vettela uz sve greške i nevolje koje je imao pored inferiornijih paketa, ja mislim da bi rijetko koji vozač danas na gridu to uspio. Nekad fakat zna pokazati brzinu, koja je tu negdje s Lewisovom, ali pad u prosječnost i nekonkurentnost je nešto što ga odlikuje dobar dio sezone i sveopći dojam mu spašava paket kakav pruža samo Mercedes zadnjih 6-7 godina. Sve i jedna sezona su mu dosad lošije od Rosbergove u 2015-toj, a ta je sezona po Rosberga malo je reći katastofalna bila.

MSC
Formula 1
Formula 1
S nama već: 9 god 8 mj
Navija za: Ferrari
Kontakt:
Har Kl je napisao/la: 19.07.2020., 22:50 Mislim da je primjerenije ovdje odgovoriti.
MSC je napisao/la: 19.07.2020., 21:06 Jbg, mora netko biti i realan, a ne imati nos zabijen u britančevo dupe. Nadam se da vam bar dobro miriši.

Ja bih volio argumentiranu raspravu pošto ni moje ni Slavenowskove stavove nitko nije argumentirano pobio. Posebice ne ti
Evo par činjenica koje se ne mogu pobiti, čisto da se zna:
Evo da ja probam redom.
1. Nikad vozio slabiji bolid kao svi ostali vozači.
Fake. Pogledati sezonu 2009. U prvoj utrci starta sa 15. pozicije zaostajući za najbržim vremenom kvalifikacija preko 1,5sec. Završava treći da bi zaradio DSQ.
Drugu utrku starta sa 13.mjesta opet cca 1.5 sec iza najbržeg vremena. Završava 7... itd sve do utrke Mađarske kad ostvaruje prvu pobjedu sezone. Prije te utrke njegov McLaren je bio plasiran na 6. mjestu sa osvojenih 14 bodova iz 10 utrka.
2. 2008 postao prvak radi Glocka i namještene utrke u Singapuru te Ferrarijevog šlamperaja na istoj.

Djelimično istinito.
Nije postao prvak zbog Glocka, već je zamalo izgubio titulu zbog Glockove kocke da ostane u utrci na slickovima. Legitimno ga je pretekao za poziciju i osvojio svoj prvi naslov prvaka.
Tačno je da je mu je Alonso pomogao u toj utrci, ali više od toga su mu pomogli spinovi Masse i Kimija prije i poslije ove utrke. Inače ova titula je jedna od dvije koje je Hamilton osvojio u lošijem bolidu.
3. Od 2009 do 2013 vozio ok Mclaren, nije ga bilo nigdje, svakako ne na nivou najboljih.
LOL Smiješna hejt izjava.
Italijanski članak o Hamiltonu napisan 2013.
https://www.repubblica.it/sport/formula ... -50726079/
Zatim izjava Gerharda Bergera, nakon njegove jedine sezone u kojoj je totalno podbacio sa performansama.
https://www.dnaindia.com/sports/report- ... ps-1584327
4. Sve titule osim one koju je fer izgubio od Rosberga osvojio kao favorizirani vozač momčadi u bolidima neviđene dominacije.
1. Osvojio je dvije titule u bolidima koji su bili slabiji od konkurencije. 2008. i 2018.
2. Nikad nije na startu sezone imao prednost 1. vozača. Nije imao stavku u ugovoru, niti je ijedan njegov šef izjavio da je Hamilton 1. vozač na startu sezone.
3. Jednu sezonu je startao kao 2. vozač i čak i u toj sezoni je pobijedio favoriziranog kolegu.
4. Bolide neviđene dominacije je vozio samo u njegove dvije šampionske godine 2014. i 2015. Vrlo vjerovatno je da će to ponoviti 2020. ali sačekajmo kraj sezone.
5. Britanski mediji, pogotovo Sky ga guraju u nebo iako ga je tamo već gurnuo Mercedes kojeg pobjediti ne može nitko.

Ovo je istinito. Samo vjerovatno se ne slažemo da je zasluženo na tom mjestu gdje jeste sada.
6. Ne kažnjava ga se za stvari za koje bi drugi popušili kazne u roku odmah.
Djelimično tačno. Tačno je da je nekad, u sumnjivim situacijima, mu progledano kroz prste, ali to je bilo jako rijetko. Više je to do fanova koji ne poznaju sistem kažnjavanja u F1 i koji bi želili da se kažnjava po nekom njihom nahođenju. Neki propusti sudija koji su se dešavali odkako je u Mercedesu su se desili kad je već bio visetruki WDC. Ta praksa da se višestrukim WDC malo gleda kroz prste je odavno ukorijenjena u F1. Lakše je kazniti Albona nego Hamiltona.
7. U Mercedesu uz njega nikad nije sjedio top vozač, a od Bottasa realno nije puno brži uvijek, a nerijetko ga Bottas i dobije u kvalama.
Fake.
Pobijedio je Rosberga 3:1 u četri zajedničke sezone. Rosberg, ukoliko ne znaš, je WDC koji je je u tri zajedničke sezone sa MS imao rezultat 3:0. Bio je starosjedilac u timu u koji je Hamilton došao i opet je izgubio.
Bottas, s druge strane, u Williamsu je imao jako dobre rezultate, U rangu sa LeClercovim rezultatima u Sauberu. Došao je u Mercedes na poziv svog bivšeg menadžera Wolff-a. Jedina njegova mana je što je sjeo u isti bolid pored naboljeg vozača današnjice. Bilo koji drugi vozač da je sjeo tu, isto bi prošao.
8. Ova preseravanja sa black lives matter, team radijima, crnim bolidom, klečanjem, cmizdrenjem na radio pa najbržim krugom i ostalo mu stvarno ne trebaju, pretjerano je, odglumljeno i neiskreno kao i the best fans.
Djelimično tačno.
Prvo borba protiv rasizma nisu preseravanja, već njemu jako bitne stvari. To što ti ne možeš da slušaš to, niko te i ne tjera da slušaš. Koliko je je njegov glas glasan i bitan u F1, pokazuju upravo poremećaji koji su se desili, tipa bojenja bolida, klečanja vozača i svašta nešto.Neke stvari ni ja ne odobravam.
Drugo se djelimično slažem. Neke team radio mu ne trebaju, neke koje vama smetaju su njegova komunikacija koja godinama unapređuje ovu ekipu.
9. Dok je vozio Mclaren bio mi je jako drag vozač i ponašao se daleko normalnije. By the way ni tad Ferrari nije briljirao pa eto tu nemože biti povučena usporedba.
Nemoj ni ti kao i on da glumiš best fans i te folove. Nisi on tebi nikad bio drag :thumbs:
Pravim fanovima F1 je on super vozač, gotovo nepobjediv u dominantnom bolidu i dobar kad je bolid dobar. Nema ono nešto što su imali Michael i Ayrton, a u mrvicu sporijem bolidu je prosječan.
Link od kolege Gerharda Bergera sam ti već zalijepio, inače on je bivši suvozač Senne.
Evo ti i još tri linka od suvozača MS-a čisto da pročitaš šta oni misle o tome.
Nico Rosberg:
https://www.givemesport.com/1460301-nic ... schumacher
Rubens Barichello:
https://www.speedweek.com/formel1/news/ ... alent.html
Felipe Massa
https://www.eurosport.com/formula-1/bra ... tory.shtml
Za kraj intervjuu čovjeka koji je jako dobro upoznat sa mogućnostima vozača, pogotovo onih koji su bili u njegovom timu.
Paddy Lowe
https://www.espn.com.au/f1/story/_/id/1 ... na-compare
10. Potvrdila Nicole Scherzinger.
Još samo da potvrdi i Jelena Karleuša i nema dalje
Sorry, slagali se djelomično ili ne, bar komuniciramo pristojno i to podržavam uvijek.

Ja sam svoj stav rekao gore, nisam našao nešto drugačije u tvom, nešto što već nisam čitao negdje i proučio. Gledišta su nam drugačija, iznesena su kulturno i poštujem to da različito mislimo.

Oko 2018 se jako ne slažem jer Mercedesu realno nitko od 2014 nije bio u "striking distance". Seb je tu jedini pokušao nešto ali biti vozač u lošijem bolidu, taktičar, strateg i još držati na leđima nadu i ponos nacije kakvi su talijani - ne ide. Nemoguće.

Ja nikad nisam izjavio da je Lewis loš, napisao sam fa ga smatram najboljim na gridu trenutno, boljim od Seba i to ali mislim da ga uspoređivati s Michaelom i Ayrtonom nema nekog smisla jer mislili mi što god htjeli, ipak je fer reći da mu 5 od 6 naslova nije bilo konkurencije, kako njemu u vidu drugog vozača, tako ni mercedesu u vidu drugih konstruktora. U tom bolidu s istom konkurencijom kakvu je Lewis imao prvaci bi bili i Seb, Max, vjerojatno Ricci, a sigurno i Alonso, a Aytron i Michael su ipak imali daleko više konkurencije. Ayrton unutar momčadi, a Michael je pomogao sagraditi momčad i borio se protiv drugih momčadi. U njegovim zlatnim godinama s Ferrarijem bilo je više pobjednika iz više timova, a bodovna prednost nakon osvojenog naslova nikad nije bila ogromna kao ovo što radi Mercedes, pa ni u tadašnjem sustavu bodovanja. I nije sagradio samo tadašnji Ferrari, velikim djelom sagradio je i Mercedes kakav vidimo danas, utkao dio sebe u taj uspjeh bar što se samih početaka tice, a istim Brawnom s kojim je poslozio i Ferrari.

Moja referenca se odnosi na ovo pretjerano glorificiranje super vozaca u bolidu kakav je mercedes vec sedmu sezonu za redom, rusenje najvecih rekorda bez konkurencije igdje i ovo ruglo od F1 koje se pravi klecanjem, plakanjem na team radio s pola minute prednosti, fejk kukanje o mogucim kvarovima i svakakve ostale stvari koje nisu meni okej i koje ne volim kud vode i sto rade od F1.

Nadalje, da, simpa mi je Lewis bio u dvobojima s Massom. Jednako sam volio, odnosno malo vise Miku s Michaelom, Mclaren volim dan danas dok se mnogo Mclarenovaca okrenulo Mercedesu kad su u Mclaren dosla teska vremena. Volim i Williams, veselim se bilo kakvom uspjehu manjih momcadi ali Ferrari mi je Ferrari. Od 2006e i odlaska Michaela, ta momcad je u padu. 2007 Kimi je prilicno sretno postao prvakom, a sve u vidu cirkusa u Mclarenu i na krilima zamaha kojeg su imali od prethodnih godina. Nakon toga, sve je krenulo ka dolje, a najbolje sezone nisu bile dovoljno dobre za uzeti koje prvenstvo.

Zelim za kraj reci da mi je osobno to sto ce Lewis potencijalno i vrlo lako izjednaciti ili srusiti Michaelove rekorde bez ikakve konkurencije zao. Ne kazem da ne valja on kao vozac, pokazao je prosli vik na kisnim kvalama sto je ali jednostavno meni postoji crta izmedju njega i Ayrtona koji po meni djeli vjecno mjesto broj 1 s Michaelom. Po meni on treba djeliti ligu s npr. Prostom koji je bio ogroman talent, strasan vozac i jos bolji politicar.

Eto, toliko o tome od mene. Nastojat cu vise ne obrazlagati svoje stavove o ostvarima koje su se dogadjale vec se fokusirati na one koje ce doci.
"What a little star." May 26, 2012.

Ferrari
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 1 mj
Navija za: Ferrari, Seb, Max, Lec
Treba naglasiti da je 2009. Kovalainen nerijetko bio ispred Hamiltona sve dok McLaren nije popravio bolid :chill:
We fight together. We win together. We lose together. Forza Ferrari
slika slika

Har Kl
Formula 1
Formula 1
S nama već: 7 god 11 mj
Navija za: Mercedes
Vettel-Ferrari je napisao/la: 19.07.2020., 23:54
Har Kl je napisao/la: 19.07.2020., 22:50 Bottas, s druge strane, u Williamsu je imao jako dobre rezultate, U rangu sa LeClercovim rezultatima u Sauberu. Došao je u Mercedes na poziv svog bivšeg menadžera Wolff-a. Jedina njegova mana je što je sjeo u isti bolid pored naboljeg vozača današnjice. Bilo koji drugi vozač da je sjeo tu, isto bi prošao.
Naravno, imaš pravo vjerovati u to, ali je čisto nagađanje.
Ne kažem da možda tako ne bi ni bilo, ali za samouvjerenost (da ne kažem bahatost) koju ti pokazuješ s zadnjom rečenicom mislim da nemaš nikakvog pokrića.

BTW Bottas se nerijetko nije mogao izboriti s vozačima iz dosta inferiornijih ekipa naspram Mercedesa, a sezonu 2017. i 2018. bi završio iza Vettela uz sve greške i nevolje koje je imao pored inferiornijih paketa, ja mislim da bi rijetko koji vozač danas na gridu to uspio. Nekad fakat zna pokazati brzinu, koja je tu negdje s Lewisovom, ali pad u prosječnost i nekonkurentnost je nešto što ga odlikuje dobar dio sezone i sveopći dojam mu spašava paket kakav pruža samo Mercedes zadnjih 6-7 godina. Sve i jedna sezona su mu dosad lošije od Rosbergove u 2015-toj, a ta je sezona po Rosberga malo je reći katastofalna bila.
Slažem se da imam pravo vjerovati da je tako. Mislim da je Lewis najbolji vozač na gridu.
Bahato možda, ali tako stoje stvari. Ne bih to ni napisao da u komentaru nije napisano da je prosječan vozač.
Što se tiče pokrića, vozači se ne mogu tačno izmjeriti sve dok ne sjednu u isti bolid. Do tad ostaje činjenica da je Lewis jedini vozač koji je uspio kompletan grid ostaviti iza sebe 1.2 sec. u kišnim kvalifikacijama i to dva puta.
Što se tiče Bottasa, ja nisam rekao da je on drugi najbolji vozač. On je u mojoj glavi rangiran nešto slično kao i Masa. Odličan i brz vozač u jednom krugu i ako mu se poklope neke stvari može biti i šampion. Smatram da ima na gridu ima i boljih vozača od njega, ali nije on ni blizu loš vozač kako se ovdje predstavlja. 2017. mu je prva sezona bila 2018. je imao i problema sa timskim odredbama, mogao je bolje završiti na kraju. Sem toga nijedna od te dvije sezone se ne može porediti sa sezonama dok je Rosbergovim sezonama, jer se radi o prilično izjednačenim sezonama.

@MSC, da ne quote tvoj tekst ...
sve pet za komunikaciju :thumbs: Nisam nikad ni imao problema sa tobom, a ni sa @Slawenovsky, što se tiče komunikacije. Druga je stvar što nam se stavovi ne poklapaju :zubo:
Očekivao sam, ako za neku tačku kažeš da se ne slažeš sa mojim argumentima, da izneseš svoje argumente zašto ili još bolje argumente nekih osoba iz F1 koji se puno više razumiju u ovaj sport od nas fanova, tipa neki link ili slično.
Tako rasprava bude puno preglednija i lakše je pratiti tok misli.
Ova rečenica:
Ja nikad nisam izjavio da je Lewis loš, napisao sam fa ga smatram najboljim na gridu trenutno, boljim od Seba
i rečenica
Nema ono nešto što su imali Michael i Ayrton, a u mrvicu sporijem bolidu je prosječan
su u koliziji.
Ja nisam nikad rekao da je Hamilton najveći, niti to smatram. Ali nisu ni MS ni AS za mene najbolji, čisto da se zna. MS je najveće ime i bit će tu dok ga Hamilton ne pretekne, ali titulu GOAT će nositi 4-5 vozača, u zavisnosti od percepcija navijača. Hamilton je jedan od tih 4-5, a čovjek još nije završio svoju karijeru :cool:
Međutim kada treba da biram između tvog stava (i stava određenog broja ljudi ovdje na forumu) da LH nije ni u peti MS i AS i stava osoba koje iz prve ruke su imale priliku da upoznaju sposobnosti i jednih i drugih, ja onda biram njihovo mišljenje kao mjerodavnije :thumbs:

2018. sezona je puno puta žvakana na ovom forumu i neću se vraćati na nju.
Ako treba zalijepit ću vam opet tekstove, britanskih, njemačkih, španskih, italijanskih i australskih eminentnih imena iz F1 koji govore drugačije.
Ali prepostavljam da si i to već čitao :thumbs:
Vi ste slobodni također da zalijepite analize drugih imena koje tvrde suprotno.
Ferrari je napisao/la: 20.07.2020., 09:01 Treba naglasiti da je 2009. Kovalainen nerijetko bio ispred Hamiltona sve dok McLaren nije popravio bolid :chill:
Nerijetko je širok pojam. Nekom je i dva puta misaona imenica :zubo:
Iste parametre gledamo i za Hamiltona i za ostale vozače. Jer inače ću i ja izbaciti tvrdnju da sve Sebove timske kolege nerijetko bile bolje od Seba :thumbs:

Ferrari
Formula 1
Formula 1
Znaš što @HarKi kada pričamo od 2018 meni jednostavno sada upada u oči kako mediji sada s Vettelom na odlasku i općenitim kaosom koji je eskalirao SADA govore kako Ferrari IPAK nije mogao ozbiljnije zaprijetiti Mercedesu svih ovih godina.

Znači drugačije se TADA pisalo, a sada ti isti govore u stilu "ah, pa ipak, gledajte Mercedes je imao najbolji bolid i ekipu svih ovih godina, sem trenutaka u sezoni kada bi Ferrari tu i tamo zaprijetio"... čudno jel' da?

Ajde pronađi te izjave, komentare i članke. Mislim da se više poklapaju s onim što sam ja, ali i neki drugi realniji govorili.

Ne znam zašto je to sada odjednom tako... već su stvorili stigmu da je Ferrari bio 2018. najbolji i najbrži, a sada pedaliraju unazad. :chill:
Iste parametre gledamo i za Hamiltona i za ostale vozače. Jer inače ću i ja izbaciti tvrdnju da sve Sebove timske kolege nerijetko bile bolje od Seba :thumbs:
LH tema, a ne Sebova. Svi znamo da je Seb precijenjeni vozač koji je sve osvojio samo zbog Neweya i auta koji se sam vozi. Hamilton je tri klase iznad. Deal?

On je kako britanci kažu "Finished"...starac, što će više. Kao da je dobio Hamiltona 5 puta u karijeri...oh wait.
slika slika

blown diffuser
Formula 1
Formula 1
S nama već: 8 god 7 mj
Navija za: Love Parade
Ferrari je napisao/la: 20.07.2020., 09:01 Treba naglasiti da je 2009. Kovalainen nerijetko bio ispred Hamiltona sve dok McLaren nije popravio bolid :chill:
Kovalainen je bio toliko bolji 2009. godine da je skupio više nego duplo manje bodova od Hamiltona. :trep:
slika
God save Politicians God save our friends the 'Pigs'
God save Idi Amin and God save Ronald Biggs

Har Kl
Formula 1
Formula 1
Ferrari je napisao/la: 20.07.2020., 09:41 Znaš što @HarKi kada pričamo od 2018 meni jednostavno sada upada u oči kako mediji sada s Vettelom na odlasku i općenitim kaosom koji je eskalirao SADA govore kako Ferrari IPAK nije mogao ozbiljnije zaprijetiti Mercedesu svih ovih godina.

Znači drugačije se TADA pisalo, a sada ti isti govore u stilu "ah, pa ipak, gledajte Mercedes je imao najbolji bolid i ekipu svih ovih godina, sem trenutaka u sezoni kada bi Ferrari tu i tamo zaprijetio"... čudno jel' da?

Ajde pronađi te izjave, komentare i članke. Mislim da se više poklapaju s onim što sam ja, ali i neki drugi realniji govorili.

Ne znam zašto je to sada odjednom tako... već su stvorili stigmu da je Ferrari bio 2018. najbolji i najbrži, a sada pedaliraju unazad. :chill:
LH tema, a ne Sebova. Svi znamo da je Seb precijenjeni vozač koji je sve osvojio samo zbog Neweya i auta koji se sam vozi. Hamilton je tri klase iznad. Deal?

On je kako britanci kažu "Finished"...starac, što će više. Kao da je dobio Hamiltona 5 puta u karijeri...oh wait.
Već sam lijepio i analize već. Bio si uključen u te rasprave i zajedno smo pričali, tako da ne vidim svrhu da ponavljam.
Ne znam ko to govori tako i kojem kontekstu. možda taj termin SVIH OVIH GODINA nosi neku težinu. Daj link da vidim.
Znači Seb je mogao se boriti 2017. i očekivati da uz neke faktore loše sreće Hamiltona ili njegovog pucanja pod pritiskom da dođe do titule.
2018. mu nije trebalo ništa, sve je imao u svojim rukama. Ostale sezone je bio sitting duck.
Sem toga i sam znaš da ja nemam nisko mišljenje o Sebu. Ja za razliku od drugih pamtim cijelu njegovu karijeru, od debija pa do danas.

OK LH tema. Ne znamo da je Seb precijenjeni vozač, ali ako jeste on onda nije MS.
RB je nerijetko bio brži od MS :trep: ;) Hajde mani, nema potrebe da raspravu spuštamo na te nivoe :thumbs: ...

Ferrari
Formula 1
Formula 1
blown diffuser je napisao/la: 20.07.2020., 10:04
Kovalainen je bio toliko bolji 2009. godine da je skupio više nego duplo manje bodova od Hamiltona. :trep:
Čitaj bolje...

Govorimo o lošem bolidu u prvoj četvrtini sezone 2009. Kovalainen se nerijetko bolje kvalificirao i bio u boljim pozicijama u utrci kada bi ga snašla neka nesreća.

Kada se bolid poboljšao onda je Hamilton postao bolji (a i trebao je biti bolji od Kovalainena)

Samo raspravljam tu jednu, jedinu POLUsezonu kada je Hamilton imao ispod prosječan bolid. Nije briljirao.
slika slika

Har Kl
Formula 1
Formula 1
Ferrari je napisao/la: 20.07.2020., 10:44 Govorimo o lošem bolidu u prvoj četvrtini sezone 2009. Kovalainen se nerijetko bolje kvalificirao i bio u boljim pozicijama u utrci kada bi ga snašla neka nesreća.

Kada se bolid poboljšao onda je Hamilton postao bolji (a i trebao je biti bolji od Kovalainena)

Samo raspravljam tu jednu, jedinu POLUsezonu kada je Hamilton imao ispod prosječan bolid. Nije briljirao.
Zaista ne znam da li si provjerio svoje podatke.
1/4 sezona je prvih pet utrka. U prvih pet utrka LH je osvojio 10 bodova, dok je HK osvojio 5.
plus što je LH diskvalifikovan sa postolja u Australiji, jer je na nagovor svog inžinjera slagao sudije. Ovo ne govorim zato što mislim da kazna nije zaslužena, već samo da dočaram koliko je ta percepcija, da je HK bio bolji ili da Hamilton nije briljirao u prvoj polusezoni, je pogrešna.

2/4 sezone, ista situacija. Hamilton osvaja 10 bodova, a HK 5.

Interesantno da se u oba slučaja rezultati tačno poklapaju sa tvrdnjom
blown diffuser je napisao/la: 20.07.2020., 10:04 Kovalainen je bio toliko bolji 2009. godine da je skupio više nego duplo manje bodova od Hamiltona. :trep:

Frantic
Formula 1
Formula 1
Evo ja ću, nije mi mrsko

https://www.statsf1.com/en/2009.aspx

Kako će 1/4 sezone od 17 trka biti 5 trka (dobro, ne može biti ni 4).
I nije tačno da je odnos u prvoj 1/4 bio 10:5 za Hamdu, a bome niti u drugoj.
Zaključno sa prvih 9 trka (52,94% trka), Hamdo osvaja čitavih 9 bodova, Kovalainen čitavih 5.

Heikki se u prvoj trci kvalifikovao mjesto ispred Lewisa, ali je stradao i odustao odmah u prvom krugu. Lujo se igrao lažova.
U drugoj trci se kvalifikovao mjesto iza Lewisa i izvrtio se nakon 14 krugova, Lewisu bod.
Kina - Hamilton u Q3, Heikki u Q2. Ovaj put se Hamilton 2 ili puta izvrtio, a Heikki ga pretekao za, na kraju 5. mjesto
Bahrein - Lewis bolji i u kvalama (5>11) i na kraju (4>11), s tim što je Heikki izbjegavajući incident u prvom krugu pao na 17 mjesto.
Španija - katastrofa, kvale Lewis 14, Heikki 18., Lewis na kraju bez bodova, ovaj put je on bio prisiljen izaći na travu, Heikki zauzeo njegovo mjesto, ali mu riknuo mjenjač.
Monako, Lewis ostao u Q1, plus dobio kaznu, bez bodova na kraju, Heikki bio u bodovima do izlijetanja
Turska - loše obojica, Lewis opet u Q1, Heikki jedva u Q2, Lewis strategija 1 boxa, Heikki na 2 boxa, na kraju završili bez bodova jedan iza drugog
VB - Heikki opet bolje kvale, ali loši obojica. Na kraju odustao zbog sudara s Bourdaisom, Lewis završio 16.
Njemačka - Konačno dobre kvale za obojicu (Lewis 5, Heikki 6.), ali Lewis ima puknuće gume, te završava zadnji, Heikki uzima 1 bod

Dakle, "Li-La", s tim što je ovo katastrofa za obojicu.
Ne bih se složio da je Kovalainen bio bolji od Lewisa prvu 1/4 (pa bilo 4 ili 5 trka) ili prvih 52,94% sezone.
Ali definitivno nije ni Lewis od Kovalainena (pogotovo u kvalama).
I potpuno je ispravna percepcija (kakva percepcija, činjenice) da Hamilton nije briljirao u prvoj 1/4, drugoj 1/4, prvoj 1/2 ili prvih 52,94% trka, svejedno, kako spram cjelokupnog grida, tako i spram jednog Kovalainena.
Briljirao je u drugoj "polovini" kada su, nakon ljetnje pauze, "proradili" (valjda su poriktali KERS, plus upgradeovi) i Mclaren (i Ferrari), pa je ostvario do kraja sezone 40 bodova (Kimi 38).

Zvuči poznato?
Yeah, it's on purpose!

Jedan je Leclerc!! :gandalf:
► Prikaži “Spoiler”

senna66 Verified
Formula 1
Formula 1
ne znam od kuda vam snage za analize i rasprave o ovoj osjetljivoj temi, svaka čast, ali ja još liječim živce od Ferrarija i raznih problema u F1 tako da ću ovo zaobići u širokom luku. :zubo: :thumbs:
slika

Har Kl
Formula 1
Formula 1
Frantic je napisao/la: 20.07.2020., 13:07 Evo ja ću, nije mi mrsko

https://www.statsf1.com/en/2009.aspx

Kako će 1/4 sezone od 17 trka biti 5 trka (dobro, ne može biti ni 4).
I nije tačno da je odnos u prvoj 1/4 bio 10:5 za Hamdu, a bome niti u drugoj.
Zaključno sa prvih 9 trka (52,94% trka), Hamdo osvaja čitavih 9 bodova, Kovalainen čitavih 5.

Heikki se u prvoj trci kvalifikovao mjesto ispred Lewisa, ali je stradao i odustao odmah u prvom krugu. Lujo se igrao lažova.
U drugoj trci se kvalifikovao mjesto iza Lewisa i izvrtio se nakon 14 krugova, Lewisu bod.
Kina - Hamilton u Q3, Heikki u Q2. Ovaj put se Hamilton 2 ili puta izvrtio, a Heikki ga pretekao za, na kraju 5. mjesto
Bahrein - Lewis bolji i u kvalama (5>11) i na kraju (4>11), s tim što je Heikki izbjegavajući incident u prvom krugu pao na 17 mjesto.
Španija - katastrofa, kvale Lewis 14, Heikki 18., Lewis na kraju bez bodova, ovaj put je on bio prisiljen izaći na travu, Heikki zauzeo njegovo mjesto, ali mu riknuo mjenjač.
Monako, Lewis ostao u Q1, plus dobio kaznu, bez bodova na kraju, Heikki bio u bodovima do izlijetanja
Turska - loše obojica, Lewis opet u Q1, Heikki jedva u Q2, Lewis strategija 1 boxa, Heikki na 2 boxa, na kraju završili bez bodova jedan iza drugog
VB - Heikki opet bolje kvale, ali loši obojica. Na kraju odustao zbog sudara s Bourdaisom, Lewis završio 16.
Njemačka - Konačno dobre kvale za obojicu (Lewis 5, Heikki 6.), ali Lewis ima puknuće gume, te završava zadnji, Heikki uzima 1 bod

Dakle, "Li-La", s tim što je ovo katastrofa za obojicu.
Ne bih se složio da je Kovalainen bio bolji od Lewisa prvu 1/4 (pa bilo 4 ili 5 trka) ili prvih 52,94% sezone.
Ali definitivno nije ni Lewis od Kovalainena (pogotovo u kvalama).
I potpuno je ispravna percepcija (kakva percepcija, činjenice) da Hamilton nije briljirao u prvoj 1/4, drugoj 1/4, prvoj 1/2 ili prvih 52,94% trka, svejedno, kako spram cjelokupnog grida, tako i spram jednog Kovalainena.
Briljirao je u drugoj "polovini" kada su, nakon ljetnje pauze, "proradili" (valjda su poriktali KERS, plus upgradeovi) i Mclaren (i Ferrari), pa je ostvario do kraja sezone 40 bodova (Kimi 38).

Zvuči poznato?
OK. nisam detaljno pratio, uračunao sam LH dva boda iz Malezije, zaboravio sam da je ta utrka bila prekinuta.
Dakle u 1/4 odnos je 9:5

Ti se igraš matematike, kad i kad ti treba nju guraš u prvi plan. Kad ne treba onda je zanemaruješ.
Polusezona u F1 nije nakon matematičke polovice utrka, već predstavlja vrijeme do ljetne pauze.
Tako isto dekada u kalendaru nije ista kao i matematička dekada ;) Bez obzira šta ti tvrdio ;)

Te sezone ljetna pauza je bila nakon VN Mađarske.
Nakon te utrke na ljetnu pauzu se otišlo sa rezultatom 19:9 za Hamiltona.

Zaista mi se ne detaljnije komentaristi, da neko sa bolidom koji je bio prije utrke na 6. mjestu u poretku konstruktora sa osvojenih 14 bodova, pobijedi u utrci i osvoji 10 bodova. Ja znam da to nisu nikakve nadljudske sposobnosti i vrlo dobro znam da su ekipe sa velikim budžetima brzo napredovali.
Mitomaniju ostavljam vama u temi povjest, gdje ćete pokušati ubijediti publiku kako je neki vozač sa kolicima dovozio bolide do pobjeda.

EDIT: i kakve veze ima to što se Hamilton igrao lažova, sa činjenicom da je sa takvim bolidom došao do 3. mjesta?

Frantic
Formula 1
Formula 1
Har Kl je napisao/la: 20.07.2020., 13:47 ....
Ti se igraš matematike, kad i kad ti treba nju guraš u prvi plan. Kad ne treba onda je zanemaruješ.
Polusezona u F1 nije nakon matematičke polovice utrka, već predstavlja vrijeme do ljetne pauze.
Tako isto dekada u kalendaru nije ista kao i matematička dekada ;) Bez obzira šta ti tvrdio ;)

Te sezone ljetna pauza je bila nakon VN Mađarske.
Nakon te utrke na ljetnu pauzu se otišlo sa rezultatom 19:9 za Hamiltona.

Zaista mi se ne detaljnije komentaristi, da neko sa bolidom koji je bio prije utrke na 6. mjestu u poretku konstruktora sa osvojenih 14 bodova, pobijedi u utrci i osvoji 10 bodova. Ja znam da to nisu nikakve nadljudske sposobnosti i vrlo dobro znam da su ekipe sa velikim budžetima brzo napredovali.
Mitomaniju ostavljam vama u temi povjest, gdje ćete pokušati ubijediti publiku kako je neki vozač sa kolicima dovozio bolide do pobjeda.

EDIT: i kakve veze ima to što se Hamilton igrao lažova, sa činjenicom da je sa takvim bolidom došao do 3. mjesta?
Znači jedna 1/4 je 5 trka, druga 1/4 je 5 trka, a treća i četvrta 1/4 su zajedno 7 trka.
OK. :thumbs:
Mađarska je uzeta u obzir jer su između Njemačke i Mađarske uradili veliki upgrade bolida, sredili KERS i poriktali sve kako treba.
Nevezano da li je Mađarska matematička, kalendarska ili bilo kakva druga sredina.
Zaista mi se ne da detaljnije kometarisati ako neko nije mogao provjeriti na wikipediji (ne treba dalje) kada su uradili upgrade bolida.

Ja u onoj temi nikoga ni u šta ne ubjeđujem (niti mi je to namjera), samo iznosim činjenice, a za ono što nisu činjenice, onda iznosim svoje mišljenje.

EDIT: Nema nikakve, samo komentar kako je završena trka.
Što neko reče - Hamilton je osvojio 0 bodova i bio je "plasiran" iza Heikkija, koji je odustao . ;)

I naravno da je dekada = dekada, kalendarski i matematički (1-10; tj. 01.01.2011. do 31.12.2020.) bez obzira šta ti tvrdio ;)
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

Ferrari
Formula 1
Formula 1
Premalo se vjeruje Franticu.
slika slika

Har Kl
Formula 1
Formula 1
Polusezona je sve do ljetne stanke. To bar nije teško provjeriti. Zato se i zove ljetna pauza. Imamo i zimsku. Nema veze sa brojem utrka.
Sve pet za temu u kojoj obrađujete podatke :thumbs:

Čisto da ponovimo gradivo, u toj utrci je Hamilton obišao Trullija dok je ovaj bio van staze. Bili su pod žutim zastavama ili SC nije bitno. Njegov inžinjer mu je rekao da mora vratiti poziciju. Hamilton je vratio. Poslije je njegov inžinjer shvatio da Hamilton nije morao vratiti poziciju. Dalje je tricky part koji se ne sjećam baš 100% tačno, ako pogriješim neku sitnicu, dobre duše će me ispraviti. Nakon što je inžinjer shvatio da su bezveze vratili poziciju, on je prijavio sudijama da je Trulli pretekao Hamiltona pod SC. Hamiltonu je, nakon utrke, rekao da ga sudije zovu u sobu i rekao mu zašto ga zovu i šta treba da kaže. Hamilton je poslušao i slagao sudije i zasluženo dobio kaznu.
Ovo nikakve veze sa njegovom vožnjom i utrkom u kojoj je sa bolidom koji je kasnio cca 1.5sec za najboljim vremenom kvalifikacija, dovezao svoj bolid do 3. mjesta (ili 4. nije bitno). Nađi mi u istoriji, koliko je ovakvih utrka bilo, gdje je vozač startao tako nisko, a da nije imao bilo nekih problema, već jednostavno bolid nije mogao bolje, a da je došao ovako visoko, a da pri tom nije bilo nikavog krša ili loma (samo 4 odustajanja).

I onda slušam priče o prosječnim vožnjama i prosječnim vozačima :bonk:
Kako god, samo se vi tješite sa tim izjavama i percepcijama. Ako mi Paddy Lowe i Gerhard Berger koji su bili aktivni u vrijeme Senninog rasturanja grida, kaže da je Hamilton rame uz rame sa AS, ja nemam drugog izbora, osim da prihvatim da oni znaju šta pričaju, a vi ne znate ;)

Matematiku te ja neću učiti. Ja ću brojati od nule, a ti broji odakle hoćeš :thumbs:

Frantic
Formula 1
Formula 1
Har Kl je napisao/la: 20.07.2020., 15:14 Polusezona je sve do ljetne stanke. To bar nije teško provjeriti. Zato se i zove ljetna pauza. Imamo i zimsku. Nema veze sa brojem utrka.
Sve pet za temu u kojoj obrađujete podatke :thumbs:
Apsolutno nebitno.
Upgrade napravljen prije Mađarske, prije ljetne stanke, prije "polovine"...., kako god (činjenica).
I napisao sam da je od Mađarske do kraja sezone osvojio najviše bodova (činjenica).
Ne znam u čemu je problem.
Har Kl je napisao/la: 20.07.2020., 15:14 Čisto da ponovimo gradivo, u toj utrci je Hamilton obišao Trullija dok je ovaj bio van staze. Bili su pod žutim zastavama ili SC nije bitno. Njegov inžinjer mu je rekao da mora vratiti poziciju. Hamilton je vratio. Poslije je njegov inžinjer shvatio da Hamilton nije morao vratiti poziciju. Dalje je tricky part koji se ne sjećam baš 100% tačno, ako pogriješim neku sitnicu, dobre duše će me ispraviti. Nakon što je inžinjer shvatio da su bezveze vratili poziciju, on je prijavio sudijama da je Trulli pretekao Hamiltona pod SC. Hamiltonu je, nakon utrke, rekao da ga sudije zovu u sobu i rekao mu zašto ga zovu i šta treba da kaže. Hamilton je poslušao i slagao sudije i zasluženo dobio kaznu.
Ovo nikakve veze sa njegovom vožnjom i utrkom u kojoj je sa bolidom koji je kasnio cca 1.5sec za najboljim vremenom kvalifikacija, dovezao svoj bolid do 3. mjesta (ili 4. nije bitno). Nađi mi u istoriji, koliko je ovakvih utrka bilo, gdje je vozač startao tako nisko, a da nije imao bilo nekih problema, već jednostavno bolid nije mogao bolje, a da je došao ovako visoko, a da pri tom nije bilo nikavog krša ili loma (samo 4 odustajanja).

I onda slušam priče o prosječnim vožnjama i prosječnim vozačima :bonk:
Kako god, samo se vi tješite sa tim izjavama i percepcijama. Ako mi Paddy Lowe i Gerhard Berger koji su bili aktivni u vrijeme Senninog rasturanja grida, kaže da je Hamilton rame uz rame sa AS, ja nemam drugog izbora, osim da prihvatim da oni znaju šta pričaju, a vi ne znate ;)
Sve OK.
Samo neko nedavno reče nešto u smislu "Hamilton je DSQ, Kovalainen je DNF, Kovalainen je 19., Hamilton je 20." ;)
To je totalno bezveze, naravno, ali to nisam ja rekao.

Vrlo radu ću ti izvaditi trke kada je neko sa visokih startnih pozicija, ali mi treba vremena, podugačak je spisak.
Imaš na f1stats, pa vidi sam.

Priče o prosječnim vožnjama slušaš od nekih drugih, ne od mene.
Har Kl je napisao/la: 20.07.2020., 15:14 Matematiku te ja neću učiti. Ja ću brojati od nule, a ti broji odakle hoćeš :thumbs:
Ja brojim od 1.
Kada mi neko istrese hrpu nečega ispred mene i zamoli me da to prebrojim, ja ću početi brojati od 1, ne od 0. ;)
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

Har Kl
Formula 1
Formula 1
Ma znam da ima, ali obično to budu neke kazne, ili ne mogućnost postizanja vremena zbog tehničkih ili nekih drugih razloga u kvalifikacijama, ili bude neki krš u utrci gdje pola grida otpadne.
Ja mogu da govorim u svoje ime, ja odavno pratim F1 i ne sjećam se takvih situacija. Naravno ako se ja ne sjećam, ne mora značiti da to nije ni bilo.
Ali gledajući procentualno, mislim da se radi o promilima.

Icestorm
Karting
Karting
S nama već: 5 god 9 mj
Meni stvarno nije jasno kako netko može navijati za osobu kao što je Hamilton.

zelot
Formula 1
Formula 1
S nama već: 9 god 8 mj
Ne navijamo za njega kao osobu (kao sto vecina kimijevih fanova radi npr.) Nego za njega kao vozaca!

Poslano sa mog Redmi Note 6 Pro koristeći Tapatalk

Vettel-Ferrari
Formula 1
Formula 1
Navija za: Vettel, Sainz, Ferrari
Odgovori
👀 Registriraj se Prijavi se ⚡