avetma je napisao/la: 18.07.2020., 20:40
Har Kl je napisao/la: 18.07.2020., 19:25
...
Možemo do preksutra prebirati po tim temama, ali smrdi, i to dobro; to je valjda svima jasno. Može netko ne voljeti Ferrari pa da mu je drago da gube, ili obožavati Mercedes/HAM pa da mu je drago gledati dvije različite serije bolida u jednoj utrci - ali valjda svi vide koliko je FIA šlampava svih ovih godina, koliko se muljaža događa, i to kad podvučeš crtu ispod bilo koje od njih - uvijek je jedan dobitnik, ama baš svaki put na istu stranu ode loptica. Pa nisu u Red Bullu vesla sisali, ako već u Ferrariju jesu. Da je prošlogodišnji Mercedesov bolid pola sekunde brži od novog Red Bulla? Kako da ne... Čekam senzore
Pa dobro, slažem se sa ovom opuštenijom varijantom. Da smrdi, smrdi, da ne valja , ne valja. Loše je i po sport.
Volio bih ja kad bi bilo drugačije, čisto da uđe u zapisnik. Moja želja bi bila da imamo 12 proizvođača motora i 24 tima na gridu. Sranje je što niko od drugih proizvođača motora neće da uđe u F1.
Ono što meni smeta su dvostruka mjerila. FIA jeste šlampava. Pogodovala je Mercedesu kod onog testa guma, kad ih je trebala kazniti žešće. Međutim tebe nije smetalo što je FIA filozofirala i glumila advokata kad se nagodila sa Ferrarijem, a ovdje ti itekako smeta kad je u pitanju RP. Iako IMO situacije nisu ni blizu iste, jer još uvijek ne znamo detalje nagodbe sa Ferrarijem.
Vidio sam da su te korisnici molili da nam omogućiš opciju search po forumu ... pretpostavljam da je neki tehnički problem, ali i ja bih sada volio da imam tu opciju.
Sjećam se kad je pok. Marchionne je imao viziju da od Alfe napravi ovakva projekat kao što je Mercedes napravio sa RP. On se pripremao za budget cap i želio je da Ferrari prebaci ulaganja u Alfu, tako da dobije širinu u razvoju, kao i da napravi backup tim. Rezultat toga je bio da su poslali Simone Restu na mjesto tehničkog direktora. Marchionne je umro, Arivabenne dobio nogu, Resta se vratio i ta ideja je propala. Ja se ne sjećam ko je sve komentarisao na ovom forumu, ali sjećam se kako je većina bila oduševljena sa tom idejom. Baš bih volio da vidim kakvi su sve bili komentari na tu temu.
Također se sjećam kako Wolff (nakon toga) rekao da će Mercedes razmotriti da primjeni tu ideju. To bilo nekad 2018. Mercedes je to i uradio 2020., ali na jako visokom nivou. Dvije godine su se pripremali.
E sad ja vas pitam, ako je bilo uredu da se pošalje Resta u Alfu, zašto nije uredu da Mercedes pošalje svoje inžinjere u RP? Ako je uredu da Haas godinama kupuje gotove elemente od Ferrarija, zašto to nije dozvoljeno RP da kupuje od Mercedesa?
Slažem se da je ovo jako loše po sport. Ali trebamo biti iskreni pa reći da se ovo dešavalo i godinama prije. Samo što niko nije to uradio ovako žestoko kao Mercedes i RP. Plus poklopilo se da je zaostatak ostalih ekipa +1. sec. za njima pa RP lijepo smjestio na 3. i 4. mjesto.