Šah

Košarka, zimski sportovi, borilački sportovi, tenis, šah, američki sportovi...

Har Kl
Formula 1
Formula 1
S nama već: 7 god 11 mj
Navija za: Mercedes
Inače sam jako volio ovu igru dok za vrijeme rata. Čak sam se i takmičio na nekim turnirima, ništa posebno nisam osvojio, ali nisam bio loš.
Ne volim brzopotezni šah, mada cijenim igrače koji igraju kvaliteteno brzopotezni. 10-15 min je sasvim solidno vrijeme za partiju šaha.
Prekidom ratnih dešavanja, prekinula se i moja karijera :zubo:

Čitajući neke vaše postove, odlučio sam da se registrujem.
Od prve tri parije imam dvije pobjede :zubo:

Ako neko može da mi objasni, da li na lichess ima analiza odigrane partije, i šta znače oni brojevi koji ocjenjuju jačinu poteza?
Ima li neki rang koji opisuje koji je potez jak. Na neki potez mi daje ocjenu 2, a na neki 11.
Kako da nađem partije koje sam igrao sinoć?

Majki2111
Formula 2
Formula 2
S nama već: 10 god 3 mj
Navija za: Red Bull, Alonso
Har Kl je napisao/la: 02.07.2020., 12:37 Ako neko može da mi objasni, da li na lichess ima analiza odigrane partije, i šta znače oni brojevi koji ocjenjuju jačinu poteza?
Ima li neki rang koji opisuje koji je potez jak. Na neki potez mi daje ocjenu 2, a na neki 11.
Kako da nađem partije koje sam igrao sinoć?
Ima analiza, piše ploča za analizu nakon svake partije, i onda stisneš plavi onaj gumb računalna analiza. Za partije od sinoć slikneš svoj user i onda stisneš profil i onda na sredini ekrana ti piše broj partija, i to stisneš i tamo imaš sve partije. I da na koje brojeve misliš točno?

p.s. https://lichess.org/t42lNEqp/black#1 Evo jedna od mene sada. Duuuuugo nisam ovako dobro odigrao. Kaže komp samo 1 nepreciznost!? :shock: To mi je bolesno dobro.
Lomi te, al se nedaš
22.03.2020. 6:24

SebastianFerrari
Formula 4
Formula 4
S nama već: 7 god 3 mj
Navija za: Sebastian Vettel
Što se tiče odigranih partija, odeš na početnu stranicu i u gornjem desnom kutu imaš svoje ime, stisneš na to, pa onda profil. Tamo imaš aktivnost po danima i sve odigrane partije. Svaku možeš analizirati s kompjuterom. Ne znam na koje ocjene misliš, vjerojatno na onu skalu s desne strane. Ako je broj u minusu, znači da je trenutno pozicija bolja za crnog, ako je u plusu bijeli je bolji. Nisam siguran, ali mislim da je 1.0 vrijednost jednog pješaka. Na svakom potezu možeš vidjeti što Stockfish preporuča, i sa strane ti piše ako je neka veća greška.

Har Kl
Formula 1
Formula 1
Hvala @Majki2111, pogledat ću večeras :) A za brojeve ti također javim, sad se ne mogu sjetiti. Meni je ličilo kao da se radi o ocjeni poteza.
Moram i pogledati gdje to komp govori o nepreciznosti :)

Hvala @SebastianFerrari, baš ću se zainteresovati, da iskoristim ovo vrijeme dok su djeca na raspustu :zubo:

avetma
Administrator
Administrator
S nama već: 10 god 4 mj
Kontakt:
Har Kl je napisao/la: 02.07.2020., 12:37 Ne volim brzopotezni šah, mada cijenim igrače koji igraju kvaliteteno brzopotezni. 10-15 min je sasvim solidno vrijeme za partiju šaha.
Također... Pokušavam igrati petominutne jer mi je to idealno za popuniti vrijeme ili neku pauzu kad se nađe, a onda me tako pometu da je sramota. :mrgreen: Trebam minimalno 10 minuta da mogu razmisliti o tome što radim, a to je onda već dosta vremena koje treba posvetiti šahu.

Kaiser
Karting
Karting
S nama već: 7 god 1 mj
Navija za: Ferrari
Ja u zadnje vrijeme igram one jednominutne. Nemaju partije baš veze sa pravim šahom, ali su dosta zabavne.

Majki2111
Formula 2
Formula 2
Također ne volim brzopotezni. Po meni je šah nekako misaona igra, a u tih par minuta to ne može doći do izražaja pa mi to nije u prirodi šaha. I ja sam do prije par mjeseci igrao na 10 minuta, ali sam došao do zida di nisam napredovao, pa sam krenuo polusatni klasični igrat.
Lomi te, al se nedaš

zelot
Formula 1
Formula 1
S nama već: 9 god 8 mj
Ja igram 5+3 ili 10min. ako igram na vise vremen, svejedno partije budi gotove pretezno za 10ak minuta. A 5+3 mi je super jer isto ne traje predugo a pred krsj nekad zna bit ludo igrst na to dodatno vrijeme... Imas dvije sekunde za razmislit ds bsr jednu otanes u plusu.. zna bit vrlo napeto.. npr.na 10 minuta, ako dodjem na manje od 20 sekundi to je manje vise to..a na 5+3 sa20 sekundi na satu se moze odigrat hrpa poteza jos.. sahovi, ponavljnaja poteza do pred remi... Ludilo bude

Klasicne na netu nikad ne igram jer sam nestrpljiv i opet vucem brzo poteze. u zivo je to druga prica ali i u zivo je bolje na vrijeme jer inace se u sat dva odigrs jedna partija pa cesto fali volje za drugu, pogotovo kod gubitnika..a tri se skoro nikad ne odigraju jer tu vec treba jest... Zato na 5-10 minuta pa se odigra 10 partija.

I mislim da je bitnije igrat 10 partija brzih nego jednu sporu. Bolje se uce otvarsnjs, stjece iskustvo u svim segmentima.. u jednoj partijije tesko nesto naucit al od 10 otvararanja,zavrsnica... Mnogo..

Nakon tipa godini dana pricamo o stotinama partija vise.

Poslano sa mog Redmi Note 6 Pro koristeći Tapatalk

Har Kl
Formula 1
Formula 1
Ovo se mora učiti ponovo :( . I nekako sam u početku dobro igrao i onda sam odjednom ostao bez ideja. Bilo me je malo strah za vrijeme.
Srećom protivnik nije bio jak. 10 min je definitivno malo za mene, za sada. Možda kasnije dok se malo organizujem.

Link:
https://lichess.org/pCfOzSsE#0

Analizu nisam skontao. Ali vidim da moji potezi nisu ni blizu onih što Stockfish preporučuje :? Možda je do kompjutera :zubo:

luke flywalker Verified
GP3
GP3
S nama već: 8 god 6 mj
Navija za: Mika Hakkinen
Majki2111 je napisao/la: 28.06.2020., 00:33 @luke flywalker ajd pliz kolega pogledaj mi partiju od 17 poteza, tu sam krenuo gubit partiju, a nije mi baš jasno zakaj.

https://lichess.org/ZVSA74dF/black#35
sve do poteza 16 je manje više ok, klasika. poslije imaš puno poteza koji su greške/ice tako da ću komentaristi samo neke.

16. Bb3?!

slika

Komentar na poziciju: Bijeli ima na izgled jake lovce na b2 i b3 koji izgledaju opasno alizasad nisu :) tako da blok od d5 je nepreciznost. Gledajući s crne strane, crni ima lovca bijelog koji nije razvijen i ima polu otvorenu kolonu e. tako da je bolje bilo odigrati
16... Lh3 ili Te8. 16... Lh3 je agresivniji (jedna linija: 17.Re1Bxd418.Bxd4Nf3+18...Bg419.Qb1Nf3) u ovoj liniji daješ crnog lovca za konja ?? ali pozicija je takva da on ima pješake nacrnimpoljima pa ti crni lovac i nije nešto koristan tj bolje ga je zamjeniti sa konjem koji je centraliovan ili brani neko polje (u ovom slučaju konj na d4).

17.f4?? pozicija je

slika

bolje je 18..Bg419.Qd2Nc420.Qd3f521.Bc3 ili g419.Qd2Nc419...Bxd420.Bxd4Nf3+

Vidi, puno je za analizirati i ručno pisati komentar jer imapuno nekih greškica koje se nakupe i treba skoro svaku prokomentaristi. na kraju ona dva blandera 28..Bb2?? i 31..Lg8 su očigledni i ne treba ih komentarisati. Bijeli ima na kraljevoj strani pravo slaba ijela polja, probati forsirati bijelog lovca.

moj zaključak je da si dobro odradio otvaranje (kompjuterska analiza kaže :)) ali u središnjici i pogotovo u završnici padaš. Šah inače treba učiti od zada (prvo završnice, matovi) pa onda kombinatorika i pozicije središnjice. Slijepo pratiti teoriju otvaranja je beskorisno ako svu prednost otvaranja ne umiješ iskoristiti. Carlsen je danas najbolji zato što najbolje igra završnice, prednost od pola pješaka čovjek pretvori u pobjedu protiv GMsvjetske klase. Probaj na lichess igrati malo one puzle, ima tmo puno fazona za taktiku i poziciju, diskveri atak ili pinanje, prbaj malo analizirati pziciju i sa aspekta boje polja, open file/semiopen file + topovi (s razumjevanjem), nekad probaj iz pozicije izvući potez "za poslije" , ne mora svaki potez instnt da ti da neku prednost nego da bude preduslov za poslije dobru poziciju.

avetma
Administrator
Administrator
S nama već: 10 god 4 mj
Kontakt:
luke flywalker je napisao/la: 03.07.2020., 10:56 Carlsen je danas najbolji zato što najbolje igra završnice, prednost od pola pješaka čovjek pretvori u pobjedu protiv GMsvjetske klase.
Carlsen je nevjerojatan. Često nakon otvaranja nema nikakvu prednost ili je čak u deficitu. Čini mi se da je puno češće "u problemu" nego drugi GM, ali on ima upravo to - završnicu u kojoj iscijedi vodu iz kamena ako treba.

luke flywalker Verified
GP3
GP3
Plus strpljenje, nijemu mrsko pimplati 30 poteza u topovskoj završnici da tu prednost od pola pješaka ili manje pretvori u pritisak ili prednost.

off: Cars on tha track!!!

Scuderia
Karting
Karting
S nama već: 5 god 10 mj
Sad sam naletio na ovaj forum, ako će biti turnir u šahu, ja sam za. Također, ako netko želi igrati online možemo se dogovoriti. Igram online često, ali uživo nikad. Najljepše je s protivnikom nakon partije proanalizirati neke pozicije, ali kad igram s random likovima na netu nemam priliku za to. Što se mene tiče otvoren sam za sve vremenske formate, makar volim igrati s inkrementom. Nema gore stvari nego kad istekne vrijeme u dobitnoj poziciji.

AlkY
Formula 1
Formula 1
S nama već: 8 god 1 mj
Navija za: McLaren
Ako 2 mjeseca nakon otvaranja teme nema turnira , sumnjam da ce ga i biti :D.
Osobno , kako sam vec napisao , bih bio debelo najlosiji. Ali vidim da ovdje ima dosta soldinih i malo vise solidnih igraca pa bi turnir , vjerujem , ispao zanimljiv.
slikaslika slika

luke flywalker Verified
GP3
GP3
Ja nekako mislim da bi svi neki turnir a niko da organizuje.
Evo meni odgovara svaki dan osim utorka i četvrtka iza 18.00. Ako ima zainteresiranih nek se izjasne pa cemi kreirati turnir na lichess i onda share link na forumu.

Scuderia
Karting
Karting
S nama već: 5 god 10 mj
Ja sam zainteresiran za turnir definitivno. Od ponedjeljka do petka mogu igrati prakticki svaki dan navecer npr. iza 19h, a vikendom sam fleksibilan (mogu i ujutro).

AlkY
Formula 1
Formula 1
S nama već: 8 god 1 mj
Navija za: McLaren
Ako se nesto i organizira , vjerujem , da je vecini najidealnije oko 20h. Samo je pitanje koji dan.
slikaslika slika

jenson
Formula 4
Formula 4
S nama već: 8 god 9 mj
Navija za: Alpine, Gasly
Ja sam također za, bilo koji dan navečer.

Majki2111
Formula 2
Formula 2
Ja sam za da se prijavi ko hoće i onda neka par međusobno se dogovori za termin. Evo ja se prvi prijavljujem.
Lomi te, al se nedaš

pro5i vilin konjic
Karting
Karting
S nama već: 10 god 1 mj
Meni rejting varira između 1520 i 1650. Kod rješavanja puzli u stanju sam rješiti i zadatke za rank od 2000+, ali u igri je jednostavno teško to postići. Davno, početkom 2000 igrao sam chessmaster i tamo mi je rejting bio oko 1850. jbg, s godinama to pada, mozak je isto mišić kojeg treba bildati. Imam također račun na chess.com kupljen za godinu dana.
Odgovori
👀 Registriraj se Prijavi se ⚡