Pierre Gasly

🏎️ Svaki aktualni F1 vozač i momčad zaslužuju ovdje svoju temu.

LH44
Formula 1
Formula 1
S nama već: 6 god 7 mj
Navija za: McLaren, HAM, RIC, NOR
Lord štima žice, drž'te se :D
slika
slikaslika

LH44
Formula 1
Formula 1
Niko ne spominje Lorda, P8 i odlična utrka, ispunjena žestokim duelima i jako zavidnim performansama, s obzirom da se Kvyat mučio cijeli vikend, ovaj je odvezao trku sezone i bukvalno zasjenio Kvyata na ovoj utrci. Pogotovo mi je drago bilo vidjeti da je imao muda potegnuti poteze i da je korektan bio u duelima, ponajviše ono sa Vettelom, da nije okrenuo volan u kontra stranu, bio bi sudar identičan Kimiju i Danillu u prvoj krivini.

Kako reče Horner, on je "confidence driver" ako skupi samopouzdanja u bolid i svoju vožnju, na tome gradi formu.
slikaslika

pigmalion
Formula 1
Formula 1
S nama već: 9 god 3 mj
Navija za: Fernanda, Ocon (Qatar23 )
Dobar je bio Gasly,...... dobar..... ali ako smijem primjetiti, bolje vozi u STR bolidu nego u RB? :misli:
......ne mogu, ali hoću...... :mrgreen: .....biti po svome,.....

Takes more than combat gear to make a man.
Takes more than a license for a gun.
Confront your enemies, avoid them when you can.
A gentleman will walk, but never run

Ferrari
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god
Navija za: Ferrari, Seb, Max, Lec
Moje nekakvo mišljenje oko Red Bulla tj. njihovog bolida je takvo da imam osjećaj da je sam bolid toliko prilagođen Maxu i njegovoj vožnji tj. stilu vožnje da koga god da staviš u drugi bolid da neće biti tako dobar kao u nekakvom neutralnijem bolidu.

Nešto kao Marc Marquez u MotoGP-u i Hondi koja je znači u POTPUNOSTI prilagođena njegovom stilu vožnje, načinu na koji on koči, nagib koji radi itd. da je jako teško nekom drugome da se tome prilagodi i izvuče brzinu iz te mašine jer je opet kažem skroz prilagođena Maxu kao i Marquezu u MotoGP-u.

Npr. u MotoGP-u imaš Jorgea Lorenza (koji je trenutno u raznim problemima sa kralješcima i vratu itd), ali još se ne osjeća ugodno na toj istoj Hondi te tip redovno starta skroz dolje 19. ili 18. (sada kada je ozljeđen), a prije ozljede bi bio tu negdje oko 10. ili 11. mjesta (doduše još neprilagođen na Hondinoj mašini)...tako da mislim da je i ovdje slična situacija.

Doduše možda je Gasly vozač koji zahtjeva neke druge stvari, da bi radio i funkcionirao (slično kao Button npr. koji nije bio tako impresivan prije Brawna osim 2006.)...kada se sve posložilo onda su i performanse došle.
Možda se varam, ali nekako dobijem taj osjećaj.
We fight together. We win together. We lose together. Forza Ferrari
slika slika

LH44
Formula 1
Formula 1
Ja i prijatelj smo to baš komentarisali kroz kvalifikacije kad smo vidjeli koji je razmak Albona i Maxa, jednostavno ne možeš a da ne stekneš utisak da je bolid pravljen onako kako Maxu odgovara jer je nemoguće da dva vrhunska vozača odjednom ne mogu da se snađu u tom bolidu. Hajde Albonu je nekako legao, nema sramotnih zaostataka u odnosu na ostalih 5 vozača iz top 6, ali Gasly se nije mogao sastaviti sa bolidom.

Još je Gasly pola sezone proveo samo u pronalaženju postavki za bolid, da bi se na kraju ispostavilo da su zapravo svi bolji i iskusniji inžinjeri radili sa Maxom, pa kad je Gasly prešao na Maxove postavke, poletio je u Velikoj Britaniji, skok je bio nenormalan, a onda i u kvalama u Njemačkoj je bio u pola desetinke sa Maxom, a sudeći po krugu koji smo gledali, nije trebao da bude obrisan, opet ostao je krug u 0.3s, ali onda je sutradan uprskao utrku i ovi su napravili rokadu za Belgiju.

Zbog toga onda i ne čudi da je Daniel otišao, jer od 2016. su njemu performanse pale više nego što je Max napredovao kao vozač. Pogotovo se sjećam vikenda kad se ni Daniel nije mogao sastaviti sa bolidom, ako me sjećanje dobro služi u kvalama Daniel kad se sastavi, tu je malo iza Maxa ili malo ispred Maxa, kao i na utrci kad bi bili podjednaki ili bi jedan bio malo brži ili bi jedan bio brži na mekšoj gumi, a drugi na tvrđoj, a onda kad se ne sastavi znalo je biti i preko sekundu razlike u kvalama, što je od vozačine kao što je Ricciardo skroz neočekivano.

I u Mercedesu bi to mogao biti slučaj, mada Bottasov problem nije da se ne može sastavit', nego da nema konstantu niti ima tempo na svim utrkama, a i stilovi vožnje Lewisa i Valtterija su slični, obojica bacaju na preupravljanje.
slikaslika

DaveGilmour
Formula 2
Formula 2
S nama već: 9 god 3 mj
Navija za: Sve driven by Verstappen
@LH44
Nakon Njemačke je još došla i Mađarska gdje je Gasly odvozio možda i najgori vikend sezone s čime si je zabio i zadnji čavao u lijes.

Vezano za bolid RB-a, vjerujem da ima nešto u tome da je bolid rađen po Maxovim preferencama i da je zato prednost pred Gaslyem i Albonom prenaglašena. No takva odluka RB-a bi bila potpuno razumljiva. Normalno da će poštelati bolidi za boljeg vozača kada postoji tako očita razlika u kvaliteti (tu mislim na odnos Max vs. Gasly).

S druge strane, ne vjerujem da su radili bolid za Maxa dok je Ricci bio u timu jer u tom slučaju nije postojala takva razlika između dva vozača u timu. Max je s vremenom napredovao i do kraja 2018. pretekao Riccija u više-manje svim parametrima te je Ricci možda očekivao da će se tim za 2019. više okrenuti bržem vozaču, u ovom slučaju Maxu, pa je prešao u Renault, tim koji je imao puno potencijala za daljnji rast i koji mu je uz to nudio i veću plaću.

A ovo za kvalifikacije, moram priznati da se ne sjećam kad je to Max ''derao'' Riccija po sekundu po krugu :shock: Najviše ćega se sjećam je šest desetinki u Singapuru prošle godine.

Pastor
Formula 1
Formula 1
S nama već: 7 god 2 mj
Navija za: Seb
Najveći Gaslyjev problem je što nije znao prestizati sa Red Bullom. A Albon je odmah u prvoj utrci imao odličnih prestizanja. Mislim da bolid nije toliko loš za prilagodbu. Zavisi od vozača. Možda je u totalnoj suprotnosti od Gaslyjevog stila, ili šta ja znam. Meni se ne čini da je toliko različit od Toro Rossa (osim što je brži). Po meni su Red Bull i Toro Rosso bolidi sa najsličnijom filozofijom. Ako pogledaš njihove duele, oba bolida su najjači u krivinama. I obično tu obavljaju najviše prestizanja. Dok ostali uglavnom prolaze na pravcu... F1 je bila objavila video najboljih prestizanja iz prve sezone. Albon i Kvyat su imali najbolja prestizanja. Sve kroz krivine. I evo sada Gasly u Toro Rossu radi isto. Možda je samo Gaslyju Red Bull bio prebrz...

LH44
Formula 1
Formula 1
DaveGilmour je napisao/la: 24.09.2019., 19:12 @LH44
Nakon Njemačke je još došla i Mađarska gdje je Gasly odvozio možda i najgori vikend sezone s čime si je zabio i zadnji čavao u lijes.

Vezano za bolid RB-a, vjerujem da ima nešto u tome da je bolid rađen po Maxovim preferencama i da je zato prednost pred Gaslyem i Albonom prenaglašena. No takva odluka RB-a bi bila potpuno razumljiva. Normalno da će poštelati bolidi za boljeg vozača kada postoji tako očita razlika u kvaliteti (tu mislim na odnos Max vs. Gasly).

S druge strane, ne vjerujem da su radili bolid za Maxa dok je Ricci bio u timu jer u tom slučaju nije postojala takva razlika između dva vozača u timu. Max je s vremenom napredovao i do kraja 2018. pretekao Riccija u više-manje svim parametrima te je Ricci možda očekivao da će se tim za 2019. više okrenuti bržem vozaču, u ovom slučaju Maxu, pa je prešao u Renault, tim koji je imao puno potencijala za daljnji rast i koji mu je uz to nudio i veću plaću.

A ovo za kvalifikacije, moram priznati da se ne sjećam kad je to Max ''derao'' Riccija po sekundu po krugu :shock: Najviše ćega se sjećam je šest desetinki u Singapuru prošle godine.
Da znam za Mađarsku, ali rekoh u Njemačkoj sa onim sudarom je bila tačka na i što se njegovog samopouzdanja, kao i samopouzdanja ekipe u njegove performanse tiče.

Ne vidim da je Max prestigao Daniela u svim parametrima, imaš zadnju utrku u Abu Dhabiju na kojoj se pokazalo da su egal, samo Daniel nije bio baš najbolji na tvrđim gumama, što i ne treba čuditi, tip je odustao 8 puta, a to je ogromna količina podataka o gumama koja se nije mogla prikupiti da bi Daniel taj dio doveo na nivo. Ta sekunda mi je se omakla, jer je to vjerovatno u odnosu na Hamiltona bilo, 0.9xxs pa sam zaokružio na sekundu.

Uglavnom 2017. je isto znalo biti velike razlike, ali tada je Ricciardo imao problema sa nalaženjem setapa za kvale, 2018. je popravio to i bili su manje više egal. Već je se po mom mišljenju prošle sezone bolid pravio sa preferencom na Maxa, jer Maxu je taj bolid ležao svaku stazu, Ricciardo je se inače tražio u nekim vikendima, mada i to je znao biti uticaj kvarova na treninzima, no i bez toga je znalo biti problema.
Pastor je napisao/la: 24.09.2019., 19:47 Najveći Gaslyjev problem je što nije znao prestizati sa Red Bullom. A Albon je odmah u prvoj utrci imao odličnih prestizanja. Mislim da bolid nije toliko loš za prilagodbu. Zavisi od vozača. Možda je u totalnoj suprotnosti od Gaslyjevog stila, ili šta ja znam. Meni se ne čini da je toliko različit od Toro Rossa (osim što je brži). Po meni su Red Bull i Toro Rosso bolidi sa najsličnijom filozofijom. Ako pogledaš njihove duele, oba bolida su najjači u krivinama. I obično tu obavljaju najviše prestizanja. Dok ostali uglavnom prolaze na pravcu... F1 je bila objavila video najboljih prestizanja iz prve sezone. Albon i Kvyat su imali najbolja prestizanja. Sve kroz krivine. I evo sada Gasly u Toro Rossu radi isto. Možda je samo Gaslyju Red Bull bio prebrz...
U biti, Gasly je forsirao sa Red Bullovim bolidom, postavljao sam onboarde tamo još u Francuskoj, te usporedba u Austriji sa Maxom, tip je jednostavno prekasno kočio i bio jako agresivan sa šaltanjem pri kočenju, nije uopšte prenosio brzinu postepeno u zavoj, a s time je imao understeer, a uz understeer je imao probleme i na izlazu iz krivina, gdje Max doslovce do poda stisne, dok ovaj oklijeva. Također u borbama nije imao samopouzdanja potegnuti, jedino kad je potegnuo potez je ono kada je Vettela pretekao u Britaniji, na ostalim utrkama je imao probleme obići bolide iz sredine koje bi Max i ostali iz top ekipa pospremali u džep ko iz šale.

Max je bukvalno slow in, fast out, glatko, brzo, precizno, fini downshift uz malo tog engine brakea, dok je Gasly bio skroz obrnuto, kasno kočenje, žešći downshift, nagla skretanja u krivine, understeer i šlag na tortu loš izlaz iz krivina gdje onda gubiš tokom cijelog pravca poslije krivine.

I gledaj čuda vrati se u Torro Rosso i odmah preporođen, a Albon u Red Bullu opet ima povelik zaostatak :zubo:
slikaslika

Pastor
Formula 1
Formula 1
Ma dobro, Albon bi trebao smanjiti zaostatak, s vremenom. Ali za razliku od Gaslyja već one sporije bolide prolazi ko iz šale.

LH44
Formula 1
Formula 1
Pastor je napisao/la: 24.09.2019., 22:24 Ma dobro, Albon bi trebao smanjiti zaostatak, s vremenom. Ali za razliku od Gaslyja već one sporije bolide prolazi ko iz šale.
Trebao bi, samo mu je ostao onaj najteži korak do Maxovog nivoa :prcnjau:
slikaslika

jenson
Formula 4
Formula 4
S nama već: 8 god 9 mj
Navija za: Alpine, Gasly
Odlična utrka za Gaslya, lijepo se branio skoro cijelu utrku. Za sada je od povratka u Toro Rosso ipak pokazao više od Kvyata.

Mr.Spaceguy Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 2 mj
Navija za: Fernando Alonso
Lord u TR funkcionira sasvim normalno. :thumbs:

Ferrari
Formula 1
Formula 1
Znači da je do RBR-ovog bolida/ekipe?

Jednostavno se nije mogao prilagoditi u tako kratkom roku.

Jučer čovjek opere Kvyata u kvalama za 8 desetinki, a danas opet jako dobar.
slika slika

Frantic
Formula 1
Formula 1
Navija za: Ferrari
Ferrari je napisao/la: 13.10.2019., 13:56 Znači da je do RBR-ovog bolida/ekipe?

Jutros :prcnjau:
Yeah, it's on purpose!

Jedan je Leclerc!! :gandalf:
► Prikaži “Spoiler”

Ferrari
Formula 1
Formula 1
Frantic je napisao/la: 13.10.2019., 15:15

Jutros :prcnjau:
Bemti sve...sjebaše me ovi tajfuni.
slika slika

CrashOverride Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 8 god 11 mj
I ovaj @Frantic mora sve vidit...
Fino Alla Fine

Frantic
Formula 1
Formula 1
CrashOverride je napisao/la: 13.10.2019., 15:56 I ovaj @Frantic mora sve vidit...
Šta ću kad sam paranoičan..... :chill:
:rofl:
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

Pastor
Formula 1
Formula 1

8 desetinki sigurno nije prava razlika između njih. Vjerovatno nije nešto bilo u redu sa Kvyatomvim bolidom. Mislim da nebi tolika razlika bila ni između najboljeg i najgoreg vozača na gridu, da svi voze isti bolid, i da ga svi mogu idealno podesiti prema svojim željama...

A rekao bih da se Albon puno brže prilagođava.

sf16-h
Karting
Karting
S nama već: 8 god 2 mj
Navija za: Vettel
Meni je to nekako promaklo, zašto ga se naziva Lordom? :D

Frantic
Formula 1
Formula 1
sf16-h je napisao/la: 16.10.2019., 03:10 Meni je to nekako promaklo, zašto ga se naziva Lordom? :D
Otprilike, iz sličnih razloga iz kojih je i Nicklas Bendtner postao Lord. :mrgreen:
Jedino što Gasly nema dijete sa nekom vojvotkinjom/baronesom/groficom....
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”
Odgovori
👀 Registriraj se Prijavi se ⚡