IzvorGiving his take on a clash that has dominated MotoGP headlines since, 15-time champion Agostini told Spanish publication AS: “I think that Valentino lost his head.
“He was very nervous, fighting for the title. I can understand that, but you cannot make a move like this.
“Everyone saw his actions: he nearly stops, looks at [Marc] and tells him to piss off.
“He’s a great champion who knows how to keep everything under control, but this time perhaps he was out of control.
“I think that Valentino did not need to create the controversy that he did on Thursday,” added Agostini.
“He could have expressed his feelings later – on Sunday afternoon, after Valencia, he could have said it all.
“But to create this controversy before two very important races, while the title is still at stake… he didn’t have to do that.”
MotoGP
- Lady
- GP3
- S nama već: 10 god 3 mj
Giacomo Agostini smatra da je Valentino izgubio glavu i pretjerao, a također smatra da nije trebao iznosit svoja viđenja i mišljenja o Marquezu prije završetka sezone s obzirom da je u tijesnoj borbi za naslov prvaka sa Lorenzom.

- Felipe
- F1puls suradnik
- S nama već: 10 god 4 mj
- Navija za: Massa, Bastianini
- Kontakt:
Hm, poslušajte šta misle Erceg i Džankić, dugogodišnji komentatori sa SK-a.
Ovaj video je kratka analiza samog incidenta od strane Ercega, dok je drugi polusatna emisija o utrci.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Bej3TznZvAs[/youtube]
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=C9xeE-A0zuA[/youtube]
Ovaj video je kratka analiza samog incidenta od strane Ercega, dok je drugi polusatna emisija o utrci.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Bej3TznZvAs[/youtube]
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=C9xeE-A0zuA[/youtube]
Obrigado Felipe
- Ferrari1345
- Formula 1
- Navija za: Glasniju F1
Jos cu samo rec da se je napravila ogromna reklama za motogp. Svi mediji, ukljucujuci nase samo bruje o ovome... No i dalje stojim da je Rossi kriv i da vozac sa takvim iskustvom nije trebao nasjest na ove provokacije. Naravno stojim i sa misljenjem da nije trebao biti ovako rigorozno kaznjen, no sto je tu je 

"Formula 1 je jedini sport čiji problem rješavaju tako što naprave još jedan problem"
- alonso5
- Formula 1
- S nama već: 9 god 9 mj
- Navija za: Alonso & Lorenzo
Felipe zahvaljujem na videima.
Po meni je Herceg sve objasnio kako je i sta je i mislim da je u pravu bilo bi zanimljivo cuti i komentatore sa Hrvatskog SK sto kaze Aleksandar ovo je trka.
Po meni su obojica pretjerali ali kao sto navodi Herceg Marc ne radi nista sto je protiv pravila vec u skladu s pravilima.
Jednostavno svak ima svoje vidjenje ove situacije.
Po meni je Herceg sve objasnio kako je i sta je i mislim da je u pravu bilo bi zanimljivo cuti i komentatore sa Hrvatskog SK sto kaze Aleksandar ovo je trka.
Po meni su obojica pretjerali ali kao sto navodi Herceg Marc ne radi nista sto je protiv pravila vec u skladu s pravilima.
Jednostavno svak ima svoje vidjenje ove situacije.
"postoje 22 pilota,šest od njih su dobri,tri su izuzetna,ali postoji samo genije,to je Alonso" #JackieStewart
- Slavenowsky
- Formula 1
- Navija za: Ferrari
Samo pogledajte koliko je puta Marc izlazio iz trkace putanje, koliko je siroko vozio, pa opet kasnije vracao pozicije, dovoljno govori koliko je bio brzi od Rossija, ali misija je bila da ga zadrzava, voznja je bila i vise nego rizicna. Ne znam da si budin monah, ne bi mogao biti smiren u ovakvim situacijama, Rossi je od krvi i mesa, zna da mu s ovom situacijom se smanjuje bodovna razlika, ali ne smije previse da rizikuje, jer moze da bude gore od par bodova minusa.
I onda ja vas sve pitam sta bi ste vi svi uradili?
Jednostavno Marques je unistio svu draz sampionata!
Jednostavno Marques je unistio svu draz sampionata!
🏎 1961, 1964, 1975, 1976, 1977, 1979, 1982, 1983, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2007, 2008...
- zekohonda Verified
- Formula 1
- Navija za: sve powered by honda
još malo glasina:
http://www.autoevolution.com/news/yamah ... 01409.html
http://www.autoevolution.com/news/yamah ... 01409.html
The FIA will take all necessary action to protect the sport and its role and reputation as regulator of the FIA Formula One World Championship.
- Lady
- GP3
Rossi je znao da ga Marquez provocira, a Marquez je to radio sve u granicama pravila i zato je Rossi trebao popustit, odnosno, pustit Marqueza da prođe naprijed. Rossi je upao u zamku i izgubio glavu. Inače, upravo je on bio poznat kako nikad ne gubi glavu i kako se njegovi protivnici slome. Baš kao šta je rečeno gore u videu, Valentino je poražen svojim oružjem.....Slavenowsky je napisao/la:

- Slavenowsky
- Formula 1
Eh hajd mi ti sad kao konzument Moto GP-a reci jel ovo odlika pravog vozaca? Ako si fan Marqueza, onda ne mogu od tebe cuti pravi odgovor, jer si subjektivna. Svi mi znamo da je Marc imao pravo da se bori za pozicije, ali upitno je kako se je borio za poziciju i da li je 3 mjesto bilo toliko bitno, da se ide do samih granica, pa cak i onih koji ce drugog vozaca dovesti do toga da se srusi s motora?Lady je napisao/la:Rossi je znao da ga Marquez provocira, a Marquez je to radio sve u granicama pravila i zato je Rossi trebao popustit, odnosno, pustit Marqueza da prođe naprijed. Rossi je upao u zamku i izgubio glavu. Inače, upravo je on bio poznat kako nikad ne gubi glavu i kako se njegovi protivnici slome. Baš kao šta je rečeno gore u videu, Valentino je poražen svojim oružjem.....Slavenowsky je napisao/la:
Pratila si, a sigurno da jesi sve utrke u sampionatu, ono sto si mogla primjetit jeste Marquesovo dobro cuvanje guma i da je svoje pobjede vecinom uzimao u zavrsnici, pratio je tempo prvog u utrci, pa bi na kraju napadao, sto je logicno, no ovaj put on se u trecini utrke "bori" za poziciju!? Prvo to je meni bilo sumnjivo, da je Marc pustio Rossija, ovaj bi "mozda" sustigao Lorenza, a da ga je presao, onda bi stvarao zavjetrinu Rossi-ju, pa bi opet "mozda" sustigli Lorenza i onda jedino ostaje da Marc ometa voznju Rossija, kako bi Lorenzo napravio vecu prednost i da ga prisili da vise trosi gume, kako bi u zavrsnici poceo da gubi tempo za Lorenzom, sto je se i na kraju desilo, no sve bi to bilo super, da se je Marc "normalno" utrkivao, ono sto je radio je bilo cisto provociranje i to provociranje je moglo da dovede pad jednog vozaca koji se bori za titulu, ZAR JE TO ONO STO VI ZELITE?
Ne razumijem vasu poentu sto pravdate Marqueza? Sve to stoji, da je momak stroj na stazi i da je nenormalno brz, ali 5 padova ove sezone govori da je neuracunjiv, nastoji da se odupire sili zemljine teze, sto je nemoguce. Ja nisam neki ljubitelj Rossija, ali nikad nisam imao losu rijec za njega, nikad mi nije bio mrzak, jer je bio savrsen na stazi! Svaka cast svim navijacima auto sporta, ali najvjerniji i najludji (u pozitivi) su navijaci motociklizma, ako je 150 000 ljudi na stazi od toga 100 000 ljudi navija za Rossija, to se ne moze kupiti s parama, vec voznjom i tu uvijek se

Fer igra u svakom sportu mora da postoji, Petrov je fer igrom Alonsa zatvarao, nije ucinio ama bas nista lose da unisti sanse Alonsa za titulu, jer je radio sve po ps-u, a jel Marc radio? Petrov se borio za svoju poziciju u Renaultu, a za sta je Marc? Ostaje samo jedno, a to je za Lorenza i ne moze me niko ubijediti da je drugacije.
I vama ako je to ok, onda no comment!
🏎 1961, 1964, 1975, 1976, 1977, 1979, 1982, 1983, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2007, 2008...
- Mr.Spaceguy Verified
- Formula 1
- S nama već: 10 god 2 mj
- Navija za: Fernando Alonso
Marquez je po ponasanju isti Alonso iz mladih dana. On se primirio nakon nekoliko lekcija , pitanje da li ce i Marquez. No opet na kraju Rossi je kaznu zasluzio.
- Lady
- GP3
Slavenowsky je napisao/la:
Eh hajd mi ti sad kao konzument Moto GP-a reci jel ovo odlika pravog vozaca? Ako si fan Marqueza, onda ne mogu od tebe cuti pravi odgovor, jer si subjektivna. Svi mi znamo da je Marc imao pravo da se bori za pozicije, ali upitno je kako se je borio za poziciju i da li je 3 mjesto bilo toliko bitno, da se ide do samih granica, pa cak i onih koji ce drugog vozaca dovesti do toga da se srusi s motora?
Ne razumijem vasu poentu sto pravdate Marqueza? Sve to stoji, da je momak stroj na stazi i da je nenormalno brz, ali 5 padova ove sezone govori da je neuracunjiv, nastoji da se odupire sili zemljine teze, sto je nemoguce. Ja nisam neki ljubitelj Rossija, ali nikad nisam imao losu rijec za njega, nikad mi nije bio mrzak, jer je bio savrsen na stazi! Svaka cast svim navijacima auto sporta, ali najvjerniji i najludji (u pozitivi) su navijaci motociklizma, ako je 150 000 ljudi na stazi od toga 100 000 ljudi navija za Rossija, to se ne moze kupiti s parama, vec voznjom i tu uvijek seRossiju.
Fer igra u svakom sportu mora da postoji, Petrov je fer igrom Alonsa zatvarao, nije ucinio ama bas nista lose da unisti sanse Alonsa za titulu, jer je radio sve po ps-u, a jel Marc radio? Petrov se borio za svoju poziciju u Renaultu, a za sta je Marc? Ostaje samo jedno, a to je za Lorenza i ne moze me niko ubijediti da je drugacije.
I vama ako je to ok, onda no comment!
Ovako: Pošto nisam toliki fan MotoGP -ija kao F1, tako nemam niti izrazith fanova. Meni je Rossi super vozač i uvijek sam se divila njegovoj vožnji i inteligenciji. Pošto sam i sama godinama (dok sam bila mlađa) vozila motore, uvijek sam bila u tom bikerskom điru, ali mi je osobno F1 bila omiljenija zbog same tehnologije itd...
No, isto tako Marquez mi je fenomenalan vozač. istina da vozi jako riskantno i to ga često košta i padova, ali ono šta on radi s motorom je fenomenalno! Njegov karakter i prgavost je nešto na šta smo naučeni više kod vozača F1, ali meni osobno ne smeta kod Marca jer s druge strane pokazuje tu stravičnu strast za brzinom i agresivnošću, nešto šta sam ja oduvijek strašno cijenila u prvom redu kod vozača F1.
Znači, ako bi me pitao za koga navijam u MotoGP-iju, moj odgovor bi bio: za super poteze, super dvoboje i super utrke. Rossi će se kad tad povuć iz MotoGP-ija, a mali Marquez je nešto najbolje šta se moglo dogodit u zadnjih par godina u ovoj klasi. Po meni ni Lorenzo (njega nikako ne volim), ni Pedrosa nisu na nivou Marqueza (ovdje namjerno izostavljam Rossija jer je on ipak nešto posebno, ali i on će brzo u penziju, a ovi drugi će se najvjerovatnije uz druge mladce iz nižih serija kad dođu u kraljevsku klasu borit na stazi).
Ne oprravdavam ja Marqueza, već samo želim naglasit da Rossi nije smio nasjest na Marcovu provokaciju. Da li je ovo šta je radio Marquez fer? Nije, ali niti izguravanje sa staze od strane Rossija ne spada u fer potez, pa tako se može reć da su obojica krivi, samo šta Marc ( u prvenstvu) nije imao šta izgubit, dok Rossi je i zato me čudi kako je Rossi reagirao s obzirom na njegovo iskustvo i inteligenciju.
Šta je točno Marquez htio postić je i mala enigma jer u prethodnoj utrci je upravo u zadnjem krugu skinuo pobjedu Lorenzu i time na neki način pomogao Rossiju, a ovaj ga je poslje utrke ( u četvrtk na pres konfernciji prije Malezijske utrke) optužio kako pomaže Lorenzu.
Onda je pitanje zašto Marquez i u toj utrci nije pustio Lorenza da pobjedi a on dođe na drugo mjesto, a i u ovoj je navodno imao tempo za pobjedu, pa zašto nije ni u ovoj utrci išao prema naprijed da uhvati Pedrosu?
Navodno se Lorenzo i Marquez baš i ne podnose, pa je i to sve opet nekako čudno ako svi misle da Marquez radi uslugu Lorenzu. Meni osobno Marquez nije tip koji će držat stranu Lorenzu....

- Slavenowsky
- Formula 1
Marquez je ove godine skupio cak 5 padova, u 3 godine nije imao toliko, ove sezone je bio ocajan, ON sam je kriv zasto se ne bori za prvenstvo! Ja ne bi sad stvarao nikakve teorije, zasto ga u Aus nije pustio da pobjedi, mislim da je Marc ocajnicki zelio da pobjedi u Australiji, jer tamo nikad nije pobjedio, pa taj kolac je trenutno mnogo sladji od titule Rossija i Lorenza i to je sve ok.
Proslu utrku jasno se vidjelo da je Honda brza, da je Marques mogao brze, ali ocigledno je htio da ovaj put pomogne Lorenzu, razlog samo on zna!? Pratim ovaj sport jako dugo, gledao sam njegove voznje, svaka je bila sa srcem, jasno se vidi kad Marc hoce pobjedu, tad ide pod svaku cijenu, pa cak i pada, ovih 5 padova je samo dokaz za to.
No da li je vrijedno pada ta 3 pozicija?
I Maldonado je za cudo bozije dobar vozac, ali ocigledno ima jako los osjecaj za „koordinaciju“, vidjeli smo ga kad ima dobar bolid u rukama da zna biti strasno brz (slucaj Spanija), ali kada se nalazi u nekom duelu, taj ne zna da popusti, sad koliko god voljeli taj adrenalin i te duele, no ipak moras se rodit za takve stvari, nije samo stisnuti gas i zazmirit pa sta bude. Poredis Marquesa sa Hamiltonom, sta da je proslu utrku u Mercedesu umjesto Rosberga bio Maldonado? Sta mislis bil Hamilton zavrsio utrku, vraga bi ga pustio onako prvi zavoj! Rossi je nekoliko puta Marquezu rukama objasnjavao u smislu „dobro te je vise “, mislim s razlogom jer pogledajte samo voznju Marc-a, previse siroko ide, a to je samo da ostavi prostora Rossiju da ga prodje, pa ga opet s lakocom Marquez predje, sto se odmah vidi da je mogao brze.
Sad sta je trebao Rossi? Da pusti Marqueza da ide ispred njega i da ga svaki put sustize i da se s njim maklja za poziciju, to prvo utice na potrosnju guma, drugo stvara rizik od padova ili da se Rossi pomiri s cinjenicom da mora biti 4!? Kako god Rossi je ispred sebe imao problem. Nastojao je da ga predje, ali Marc ga je svaki put pretekao, a to kad je radio izgledalo je jako lose i nesigurno. A jos nesto, Rossi nikad nece odustati, tesko je takvom karakteru dokazat da mora taktizirat, ma da sad u ovim poznim godinama malo i taktizira, ali ko je znao ako ostane 4, mozda Lorenzo predje Pedrosu i nulira prednost koju ima!?
Sve u svemu, koliko god malac bio neustrasiv, mora jos da uci, prosle dvije godine je dominirao sa dobrom Hondom, ove godine kad je Yamaha malo odskocila, osjetio se mali pad forme u Spanca i pod kozu se uvukla nervoza, pa s tim idu i padovi.
I nebi bas rekao da se Marc i Jorge ne podnose, vec Pedrosa i Jorge nisu bas bili tako dragi jedan drugom, znamo da je kralj urgirao da se pomire, ali to je bilo samo za javnost, jer nakon toga nisu bas nesto vidjeni kako se gotive.
Pedrosa je proslu utrku vozio za sebe, ako i sve ostale utrke, njemu kapa dole, a ovom malcu nek nauci malo sta je respekt i sta je fer igra
Proslu utrku jasno se vidjelo da je Honda brza, da je Marques mogao brze, ali ocigledno je htio da ovaj put pomogne Lorenzu, razlog samo on zna!? Pratim ovaj sport jako dugo, gledao sam njegove voznje, svaka je bila sa srcem, jasno se vidi kad Marc hoce pobjedu, tad ide pod svaku cijenu, pa cak i pada, ovih 5 padova je samo dokaz za to.
No da li je vrijedno pada ta 3 pozicija?
I Maldonado je za cudo bozije dobar vozac, ali ocigledno ima jako los osjecaj za „koordinaciju“, vidjeli smo ga kad ima dobar bolid u rukama da zna biti strasno brz (slucaj Spanija), ali kada se nalazi u nekom duelu, taj ne zna da popusti, sad koliko god voljeli taj adrenalin i te duele, no ipak moras se rodit za takve stvari, nije samo stisnuti gas i zazmirit pa sta bude. Poredis Marquesa sa Hamiltonom, sta da je proslu utrku u Mercedesu umjesto Rosberga bio Maldonado? Sta mislis bil Hamilton zavrsio utrku, vraga bi ga pustio onako prvi zavoj! Rossi je nekoliko puta Marquezu rukama objasnjavao u smislu „dobro te je vise “, mislim s razlogom jer pogledajte samo voznju Marc-a, previse siroko ide, a to je samo da ostavi prostora Rossiju da ga prodje, pa ga opet s lakocom Marquez predje, sto se odmah vidi da je mogao brze.
Sad sta je trebao Rossi? Da pusti Marqueza da ide ispred njega i da ga svaki put sustize i da se s njim maklja za poziciju, to prvo utice na potrosnju guma, drugo stvara rizik od padova ili da se Rossi pomiri s cinjenicom da mora biti 4!? Kako god Rossi je ispred sebe imao problem. Nastojao je da ga predje, ali Marc ga je svaki put pretekao, a to kad je radio izgledalo je jako lose i nesigurno. A jos nesto, Rossi nikad nece odustati, tesko je takvom karakteru dokazat da mora taktizirat, ma da sad u ovim poznim godinama malo i taktizira, ali ko je znao ako ostane 4, mozda Lorenzo predje Pedrosu i nulira prednost koju ima!?
Sve u svemu, koliko god malac bio neustrasiv, mora jos da uci, prosle dvije godine je dominirao sa dobrom Hondom, ove godine kad je Yamaha malo odskocila, osjetio se mali pad forme u Spanca i pod kozu se uvukla nervoza, pa s tim idu i padovi.
I nebi bas rekao da se Marc i Jorge ne podnose, vec Pedrosa i Jorge nisu bas bili tako dragi jedan drugom, znamo da je kralj urgirao da se pomire, ali to je bilo samo za javnost, jer nakon toga nisu bas nesto vidjeni kako se gotive.
Pedrosa je proslu utrku vozio za sebe, ako i sve ostale utrke, njemu kapa dole, a ovom malcu nek nauci malo sta je respekt i sta je fer igra

-
dkw
- Baniran
- S nama već: 9 god 7 mj
slazem se samo da jos Rosi osvoji titulu koji bi to bedak bio za Markeza i Lorenca .mika je napisao/la:Kakva F1, GP je zakon.
Sto se tice da je Markez kao Alonso pa valjda ce onda da osvoji i toliko titula kao Alonso .
Schumaherov stil voznje kada je poceo osvajati titule mi se nije svidjao ali ovo sto radi Markez je dno dna mali je majmuncina
- Dani Verified
- Formula 1
- S nama već: 9 god 11 mj
- Navija za: Hamilton, Leclerc, Ricci
Ne bih se složio. Čisto sumnjam da bi onnamještao rezultat utrke. uostalom 2010. je pokušao pobjediti i pomoći Alonsu, ali nije uspio zbog Kubice. ovo što mali napuhanac Marquez radi je svinjarija i izigravanje navijača.Lady je napisao/la:Interesantno jer je Marquez jako sličan Hamiltonu.....Dani je napisao/la:Šti više gledam ove intervjue to sve više potvrđujem svoje mišljenje o Marquezu, da je on obična ljiga.

- Lady
- GP3
Wow..... s koje si ti planete sišao?dkw je napisao/la: slazem se samo da jos Rosi osvoji titulu koji bi to bedak bio za Markeza i Lorenca .
Sto se tice da je Markez kao Alonso pa valjda ce onda da osvoji i toliko titula kao Alonso .
Schumaherov stil voznje kada je poceo osvajati titule mi se nije svidjao ali ovo sto radi Markez je dno dna mali je majmuncina
Dani je napisao/la:Ne bih se složio. Čisto sumnjam da bi onnamještao rezultat utrke. uostalom 2010. je pokušao pobjediti i pomoći Alonsu, ali nije uspio zbog Kubice. ovo što mali napuhanac Marquez radi je svinjarija i izigravanje navijača.Lady je napisao/la:Interesantno jer je Marquez jako sličan Hamiltonu.....Dani je napisao/la:Šti više gledam ove intervjue to sve više potvrđujem svoje mišljenje o Marquezu, da je on obična ljiga.
Šta želiš reć Dani da je Hamilton mogao pobjedit u Abu Dhabiju 2010, ali nije zbog Kubice? Misliš da bi prestigao Vettela na stazi???

......................................................................................................
Jedno novo mišljenje i obrazloženje..... pročitajte ga.....
Opinion: Rossi reaped what he sowed at Sepang
Valentino Rossi stunned the MotoGP paddock when he turned on Marc Marquez on Thursday at Sepang - but the nine-time world champion's strategy backfired badly during the race, as Jamie Klein explains.
It all started with Valentino Rossi's incredible comments in Thursday's press conference, when the Italian accused Marquez of favouring Jorge Lorenzo's title bid during the previous round at Phillip Island.
When The Doctor says things of that gravity, he does so for a reason, although why he chose to pick that particular fight remains a source of contention.
The best explanation seems to be that Rossi was challenging Marquez to prove him wrong, and to dominate the last two races of the season.
Him doing so would have made Rossi's life considerably easier by giving Lorenzo less opportunity to win and carve into his slender points advantage.
But, if this was indeed the Italian's intention, it backfired in spectacular fashion.
His integrity under attack, Marquez was understandably riled, and he made that perfectly clear on the track by trying to make Rossi's life as difficult as possible.
Marquez not blameless, but not punishable
Was it immature of Marquez to interfere with the title battle in such blatant fashion? Perhaps.
Did he deserve a penalty? No – his scrap with Valentino, at least until Turn 14 on the seventh lap, was no dirtier than many Rossi and Lorenzo have shared during their time as Yamaha teammates.
More to the point, as race director Mike Webb pointed out, at no stage did Marquez transgress the rules, even if his behaviour wasn't entirely saint-like.
Rossi, on the other hand, did break the regulations – through a deliberate action (running Marquez wide), he caused his rival to crash.
Whether he tried to kick Marquez in the process is immaterial, although such a move would have been futile in the extreme, as Rossi was at pains to point out when he offered his side of the story to the media post-race.
It may not have been his intention to send Marquez tumbling, but penalties cannot be awarded on the basis of what the accused party would like to have happened. Rossi made a mistake, one that broke the rules, and he deserved to be punished for it.
In fact, the opinion of many unbiased observers was that Rossi got off very lightly indeed, and a cynic would argue that the penalty of being forced to start from the back of the grid at Valencia was chosen so as to attract as many eyeballs as possible for the big title showdown.
Seeing Rossi carve his way through the pack in pursuit of a 10th world title promises to be a sight to behold, certainly – and he will be there, despite his threats to the contrary.
What if Marquez had taken out Rossi?
For those who complained that Rossi was treated harshly, imagine if the roles at Sepang had been reversed; if Marquez had forced Rossi wide and down onto the deck.
The 22-year-old would almost certainly have been black-flagged and be facing a one-race ban, if not worse, and Rossi's legion of fans would be calling for Marquez's head to be impaled on a spike – or at least those who aren't doing so already.
Why? Because it fits the narrative that many Rossi fans have chosen to embrace in spite of the facts – that Marquez is the irritating brat who has thrown his toys out of the pram and is now out only to destroy Rossi's championship chances, or even that he is part of some grand conspiracy along with Lorenzo and Dorna to ensure a Spanish champion.
Nonsense. If that was really the case, the most foolproof way of making that happen would have been to disqualify Rossi and give Lorenzo a nine point advantage heading to Valencia.
Besides, why would it be in Dorna's interest to actively try to prevent Valentino achieving a landmark 10th world title, bearing in mind the mass of publicity and casual interest in the sport this would generate?
Feeling the heat
So, going back to the original point – why did Rossi feel the need to stir up the hornet's nest in the first place with his remarks on Thursday?
Ultimately, only Marquez knows if he really was 'playing' with his competitors at Phillip Island as Rossi suggested, but to accuse the reigning champion of openly trying to scupper his title chances borders, frankly, on the ridiculous.
When he addressed the media after the press conference, Rossi failed to adequately answer one key question: why did Marquez, if he was indeed bitter about what happened in Argentina or at Assen, pass Lorenzo on the final lap in Australia and thus deny his compatriot five critical points?
Or, for that matter, why did Marquez deprive Lorenzo of victory at Indianapolis, and crash out in pursuit of his fellow two-time champion at Aragon?
No, Rossi's actions were those of a rider under incredible pressure. A rider who, at 36 years old, knows this may be his final shot at title glory. A rider who has finally met his match in Marc Marquez, whose incredible rise to power resembles very closely that of Rossi in the early 2000s.
One final thought: the only time Rossi has headed to the final round of a MotoGP championship with the title hanging in the balance was in 2006, when he had an eight-point advantage over Nicky Hayden.
That day in Valencia, Rossi cracked under the pressure – and he did so again on Sunday in the blazing Malaysian heat.

- Slavenowsky
- Formula 1
Ja ne znam koja je tvoja poenta Lady, sta pokusavas da nam dokazes!? Da je Rossi kriv? Ok kriv je, al jel ti stvarno mislis da je ono bilo Ok od dvostrukog svijetskog sampiona? Ako ti podrzavas ono sto je Marques radio, onda ne znam kako ti Maldonado nije omiljen vozac u F1!?
S ovim potezom Marquez nece nikad biti veliki, ne zbog tog sto je Rossija sprecio da bude 3, vec sto je bio da ne kazem sta Lorenzu - glavnom konkurentu za tituli u iducim sezonama, samo sto kamenje nije progovorilo u vezi slucaja Marc "vodonose"!
S ovim potezom Marquez nece nikad biti veliki, ne zbog tog sto je Rossija sprecio da bude 3, vec sto je bio da ne kazem sta Lorenzu - glavnom konkurentu za tituli u iducim sezonama, samo sto kamenje nije progovorilo u vezi slucaja Marc "vodonose"!