VN Velike Britanije (Silverstone) 12.-14. Srpnja 2019.

📰 Trenutno aktualne vijesti u svijetu Formule 1.

f1zd
F1puls konstruktorski prvak
S nama već: 9 god 5 mj
Navija za: Vettel,Ferrari

Ferrari je napisao/la:@HarKi
Dobar bait :thumbs: ne padam na te jeftine fore.
Ovo je bilo baš nisko :mrgreen:

Ne očekujem dobar Ferrari...pa neka i padne kiša, tj. neka bude promjenjljivo tokom utrke da bude bar malo zanimljivije..

Har Kl
Formula 1
Formula 1
S nama već: 7 god 11 mj
Navija za: Mercedes

Ferrari 10 godina ne radi po kiši, to svi znaju, a i Ferrari je sam rekao da im bolid jednostavno ne paše već godinama po kiši.
To što ti doživljavaš kao bait činjenicu, da Ferrari u rukama FA je bio konkurentan čak i 2014 kad ste po suhom bili čak iza Williamsa, ustvari i govori koliko realno gledaš na neke stvari kad je u pitanju SV.
Zaista mi se ne da pravim paralele, ko je kakav vozač i u kojim uslovima, ali recimo da sve dok ti i taj fini čikac u tvom avatar "does not look concerned" vožnjama SV, mi navijači možemo opušteno gledati kako se rastura konkurencija.
Trik nad trikovima, napraviti dominaciju, čak u kad je nema :thumbs:

@LH44 nije se samo PP osvajao te 2012!

Sent from my Redmi 3 using Tapatalk

Grah0 Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 9 god 9 mj
Navija za: KMag, Seb
pigmalion je napisao/la: 09.07.2019., 16:00 Mogao bi Pierre Gasly proraditi za VN V. Britanije, kada nije radio kako treba na domaćoj VN Francuske? :zubo: :rofl:
Ne stvarno,..... mogao bi puknuti i biti motiviran i zbog VN Austrije..... to bi mu trebao biti boost,..... :vozi: :vozi: ...... trebao bi se trgnuti..... već...... :vozi: :vozi:
Kakav crni Lord, ak bude u pola sekunde od Maxa nek slavi :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl:

Ferrari
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god
Navija za: Ferrari, Seb, Max, Lec
Har Kl je napisao/la: 09.07.2019., 18:32

Ferrari 10 godina ne radi po kiši, to svi znaju, a i Ferrari je sam rekao da im bolid jednostavno ne paše već godinama po kiši.
To što ti doživljavaš kao bait činjenicu, da Ferrari u rukama FA je bio konkurentan čak i 2014 kad ste po suhom bili čak iza Williamsa, ustvari i govori koliko realno gledaš na neke stvari kad je u pitanju SV.
Zaista mi se ne da pravim paralele, ko je kakav vozač i u kojim uslovima, ali recimo da sve dok ti i taj fini čikac u tvom avatar "does not look concerned" vožnjama SV, mi navijači možemo opušteno gledati kako se rastura konkurencija.

:bonk: :bonk:
We fight together. We win together. We lose together. Forza Ferrari
slika slika

Har Kl
Formula 1
Formula 1
Ferrari je napisao/la: 09.07.2019., 19:19

:bonk: :bonk:
Ono kad trolanje ostane zadnje oružje :thumbs:

f1zd
@Har KI
Od Ferrarijeve forme po kiši u zadnjih 10 godina ti si završio na Hamiltonovoj vožnji i klanjanju istoj...ne znam kakav odgovor očekuješ..

Har Kl
Formula 1
Formula 1
@LH44?? Obrati pažnju na @.
@LH44 je napisao da je osvojen PP po kiši, a ja sam dodao da je osvojena i pobjeda te 2012.
Nisam nigdje spomenuo Lewisa Hamiltona u svom postu.

LH44
Formula 1
Formula 1
S nama već: 6 god 7 mj
Navija za: McLaren, HAM, RIC, NOR
Grah0 je napisao/la: 09.07.2019., 19:01
pigmalion je napisao/la: 09.07.2019., 16:00 Mogao bi Pierre Gasly proraditi za VN V. Britanije, kada nije radio kako treba na domaćoj VN Francuske? :zubo: :rofl:
Ne stvarno,..... mogao bi puknuti i biti motiviran i zbog VN Austrije..... to bi mu trebao biti boost,..... :vozi: :vozi: ...... trebao bi se trgnuti..... već...... :vozi: :vozi:
Kakav crni Lord, ak bude u pola sekunde od Maxa nek slavi :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl:
S obzirom koliko je Silverston duži od Spielberga, a Lord u Spielbergu +0.7s, ovdje očekujem ravno SEKUNDU :bonk:

@Har Kl Dobro Malezija je bila splet okolnosti, to je još bio A bolid, B bolid od Španije, za njega pričam, rame uz rame Red Bullu, sudeći prema pol pozicijama i najbolji. McLaren je tek u Brazilu proradio i po kiši, do tada je bio lošiji od Mercedesa, Saubera, Lotusa, Williamsa i Force Indie, pa ko kakav krug potrefi, uglavnom bili su više midfield nego išta drugo. A i u tom Brazilu je Ferrari bio odličan, sigurno bolji od Red Bulla :chill:
slikaslika

croatic f1
F1puls suradnik
F1puls suradnik
S nama već: 10 god 3 mj
Navija za: najstarijeg i najmlađeg
Hvala Alene na još jednom otvaranju teme :thumbs:

Austrija nas je razmazila po pitanju uzbuđenja, nadam se da nas ovdje neće dočekati šamar realnosti u obliku nečeg sličnog Francuskoj. Vidjet ćemo, Mercedes je i dalje najbolji (štogod Toto ili Lewis rekli na to :mrgreen: ), Austrija im je bila one-off, vjerujem da ovdje mogu uzvratiti udarac i da će Hamilton pogotovo biti nabrijan pred domaćom najboljom publikom. Ferrari je lani ovdje pobijedio, ali to je bio drugi bolid, Binotto misli da im neće odgovarati staza s ovogodišnjim.

Nikako se ne bih se žalio kad bi se kiša umiješala, a ne znam ni zašto se Ferrarijevi navijači odmah žale kad ove, a ni prošle sezone nismo imali pravu kišnu utrku da bi vidjeli ičiji kišni tempo. Pričati da je bolid po kiši već 10 godina nikakav je glupost, jasno je da tad do izražaja puno više nego inače dolazi vozač, ali Alonso sigurno ne bi uzeo one pole positione da je bolid bio takva katastrofa po kiši. Ni onaj 2014. očito nije bio tako loš kad je u Mađarskoj na početku bio u samom vrhu...Od tad nije ni bilo puno prave kiše, 2015. mi na pamet pada samo Britanija gdje je Vettel završio treći i to baš jer su Williamsi bili nikakvi po kiši, u SAD-u je isto padala pa je on bio P4. 2016. je mislim samo Brazil bio kišni, tu je Seb bio P5, nešto lošiji rezultat, ali nakon 3 godine mislim da ti rezultati uopće nisu relevantni i nema mi smisla tvrditi da je i ovaj bolid nikakav po kiši kad ova generacija bolida nije ni imala pravu kišnu utrku - u famoznom Singapuru 2017. nismo vidjeli Ferrarijev kišni tempo, a Njemačka 2018. je čista vozačka greška u nezgodnim uvjetima.

f1zd
Har Kl je napisao/la:@LH44?? Obrati pažnju na @.
@LH44 je napisao da je osvojen PP po kiši, a ja sam dodao da je osvojena i pobjeda te 2012.
Ovaj dio o dominaciji, ne? Možda sam krivo skužio. Isprike.

Har Kl
Formula 1
Formula 1
f1zd je napisao/la:
Har Kl je napisao/la:@LH44?? Obrati pažnju na @.
Ovaj dio o dominaciji, ne? Možda sam krivo skužio. Isprike.
U momentu kad sam pisao, bio sam previše zauzet sa djecom pa nisam se ni provjeravao šta sam pisao. Moguće da je malo i konfuzno bilo.
U zadnje vrijeme nekoliko puta vidim da se provlači priča kako Ferrarijev bolid je kanta na kiši već 10 godina.
Ovo može biti tačno samo ako gledamo prosječne osvojene pozicije, jer dok je Ferrarijev bolid u rukama Alonsa bio uredno sposoban da osvoji PP, osvoji pobjedu, onaj u rukama Vettela je čak uspio i gotovu pobjedu prosuti.
Pa čak i 2014. (što je i Lovro lijepo objasnio) u Mađarskoj, za vrijeme najveće dominacije Mercedesa, Alonsa su dijelila dva kruga od pobjede. Guess what, kišna utrka. Bila je još jedno postolje te godine, također kišna utrka. Moglo bi se još kopati po kišnim utrkama i vidjet će se da u utrkama sa promjenljivim uslovima nikad bolid nije bio na prvom mjestu. Uvijek je to vozač.
Što se tiče dominacije, prošle dvije sezone kad pogledaš tablicu, ispada da je Mercedes nastavio dominaciju.
A činjenica je, a to će potvrditi i mnoga eminentna imena F1 u svijetu, da je Ferrarijev bolid bio za pola koplja iza Mercedesa 2017. a za pola koplja ispred 2018. g.
Zašto je u oba slučaja sezona završena dvije ili tri utrke prije kraja, nek svako zaključuje na svoj način.
Pa samo ta kišna Njemačka je trebala odvesti završnicu sezone 2018. u Abu Dhabi.

avetma
Administrator
Administrator
S nama već: 10 god 4 mj
Kontakt:
Har Kl je napisao/la: 09.07.2019., 21:47 Moglo bi se još kopati po kišnim utrkama i vidjet će se da u utrkama sa promjenljivim uslovima nikad bolid nije bio na prvom mjestu. Uvijek je to vozač.
Mozda prije 20 godina ta teorija i drži vodu, danas nije točno. Barem Verstappen tako kaze: https://www.autosport.com/f1/news/13770 ... ork-in-wet

Samo je lijepo vjerovati i pamtiti dobre kišne vožnje, a one nepamtljive jednostavno ne upamtiti :) Da je tako kako ti kažeš - Max bi uvijek rasturao kao u Brazilu onda, ali glavni faktor su gume, grip i downforce. Bez toga možeš pjevat borbene pjesme sa svojim vozačkim vještinama.

Har Kl
Formula 1
Formula 1
Ma vidi, Williams u ovoj sezoni ne bi vidio 10 mjesto taman kad bi vozili LH i SV za njih. Bez obzira na uslove. Naravno isključujemo neki masovni sudar.
Rekao sam da bolid nije u prvom planu, a ne da nije bitan. Kao i svaki drugi alat. Ali kad je kiša u pitanju, onda neke stvari odvajaju neke vozače od drugih. Pogotovo kad imamo promjenljive uslove.
Ja to vidim, možda pogrešno vidim, jer pamtim neke druge utrke.
Što se tiče konzistentnosti u kišnim utrkama, o najveći su se lupali na kiši, a neki čije utrke i imena uopšte ne pamtimo su zbog bolida pobjeđivali.
Jedna utrka, ne može definirati vozača kakvog je kalibra

Pastor
Formula 1
Formula 1
S nama već: 7 god 2 mj
Navija za: Seb

A ti hoćeš da kažeš da Vettel ne zna voziti po kiši? :facepalm:
Odkad ti pratiš F1? Ili se samo praviš glup, ili pokazuješ koliko si stvarno plitak što e tiče F1. Kad ti je Hamiltona derao po kiši u Toro Rossu onda je znao vozitii? Ma koga ja pitam, tada nisi znao šta je F1...
Ne znam ni zašto pokušajem...
LH44 je napisao/la: 09.07.2019., 17:48
Ferrari je napisao/la: 09.07.2019., 15:33 @HarKi

2010 po kiši dobri kao i McLaren i Red Bull, McLaren je bio malo bolji od oboje. 2012 jedine dvije kišne kvale Alonso pol pozicija, uz Red Bull najbolji po kiši, ako ne i bolji od njih, McLaren tek u Brazilu bio dobar. 2015 Seb P2 u kvalama u Maleziji po kiši. U SAD 2015 Ferrari postavio za suho pa su zato lošiji po kiši bili, zaključujem po tome da je na kraju Seb puhao u vrat Mercedesima :chill:

Od 2016. nemaju uopšte bolid za kišu.

Nemaju svake godine, ali omakne se i njima dobar bolid po kiši, a kad im se omakne ispadne vrhunski :mrgreen:
Evo čovjek je našao neke konkretne rezultate. Pa se može normalno i prodiskutovat... Šta je Ferrari imao drugačije u to vrijeme? Imali su onaj prednji ovjes drugačiji od svih drugih ekipa (pull-push, jedan od tih, a svi ostali su imali ovaj drugi...) i imali su ga godinama dok je tamo bio Alonso, i dok je dizajner bio onaj Tombazis ili tako nešto. Onaj što sada smišlja pravila za 2021. I taj ovjes su zadržali i 2015. Onda su se od 2016. prebacili na ovaj tip ovjesa koji su i svi ostali koristili. Može bit da je do toga. Ali nebitno. Bitno je da bolid ipak treba biti dobar po kiši da bi se sa njim pobijedilo.

LH44
Formula 1
Formula 1
S nama već: 6 god 7 mj
Navija za: McLaren, HAM, RIC, NOR
@Pastor bolid sigurno treba da bude dobar da bi vozač mogao išta da napravi, ali onda kada je dobar, onda vozač sigurno može da napravi razliku, a to ako ikoga od trenutnih treba pohvalit onda je to Hamilton koji po kiši je od kolega izgubio na prste jedne ruke se može izbrojati, a bilo je kišnih trka i kvala barem 20, pa možda i 30 sveukupno otkako je on u F1. Vettel je također vrhunski po kiši, kao i Alonso što je bio, Button također, pogotovo promjenjivi uvjeti, a evo prema svemu sudeći i Max je odličan po kiši. Tu bi dodao i Ricciarda, te Ocona i Strolla, pa i Kvyat je onda u SAD 2015 bio opasan dok je Red Bull vozio, za ostale ne bih tvrdio.

Moja poenta (a vjerujem i poenta @Har Kl, iako ga nisam razumio, ali dobro čovjeku je glava negdje drugo bila dok je pisao, ipak djecu ima) je bila da Ferrari nije bio sranje po kiši u zadnjih 10 godina nego su i oni imali odlične bolide za kišne uvjete. Ako me pamćenje služi 2011 su se prebacili na pull rod ovjes, mada 2010 su imali push rod pa je bolid po kiši tjerao jako dobro, Koreju je pobjedio tad, a Red Bullovi i da nisu odustali, puhao bi im za vratom. Belgiju 2010 ne treba računati jer je Alonso napucan bio straga, kao i Australiju gdje ga je bješe Schumi okrenuo u prvoj krivini. U Kini je McLaren izdominirao, a i Mercedes je bio jako dobar, mada tu može biti i do setapa, jer su kvale bile suhe. Massa ionako nije mjerodavan od 2010 do polovice 2012, tako da njegove mlake vožnje ne računam.

Kasnije su i sa pull rodom do 2015 imali jako dobar bolid po kiši, tek od 2016 je bolid loš, vraćanje na push rod, posebno 16/17, na razini midfielda, Force Indie i Williamsi su bili brži. 2018 je bio malkice lošiji od Mercedesa, mada i u Mađarskoj je Vettel podbacio u Q3, a u Spa je Mercedes išao sa više krila pa je i to pomoglo Lewisu da preokrene i iskoristi za pol poziciju, a Lewis takve prilike ne propušta, otuda i stoje pohvale.

Uglavnom stvar je u tome da kolega @Ferrari piše da je Ferrari drugorazredni bolid po kiši zadnjih 10 godina, a ja tvrdim da nije. Ne znam koji povod da oblati svoje iz Marranella kako su nesposobni napravit bolid za mokre uvjete, a ljudi znali rasturiti po kiši, jakog li Tifosija, čim se ne pobjeđuje, žabari su sranje, od čistačice do šofera

Sent from my ATU-L21 using Tapatalk

slikaslika

Har Kl
Formula 1
Formula 1
Pastor je napisao/la: 10.07.2019., 03:18 A ti hoćeš da kažeš da Vettel ne zna voziti po kiši? :facepalm:
Odkad ti pratiš F1? Ili se samo praviš glup, ili pokazuješ koliko si stvarno plitak što e tiče F1. Kad ti je Hamiltona derao po kiši u Toro Rossu onda je znao vozitii? Ma koga ja pitam, tada nisi znao šta je F1...
Ne znam ni zašto pokušajem...
Gdje sam to ja (ne samo jučer, bilo kada?) napisao da Vettel ne zna voziti po kiši? :facepalm:
I ne znam zašto uvijek komunikacija sa tobom se pretvori na neki lični nivo, u kojem ti počneš da vrijeđaš?
Da li je to zato što već po ko zna neki put ti ukazujem da fulaš osnovne principe utrkivanja?
Evo redom:
1. Vettel je imao odličnu kišnu utrku u Toro Rossu (naravno tad kad je derao (dvije utrke)nije bilo do bolida, a u preostale 4 ipak je bilo do bolida). Imao je odličnih utrka i u Red Bullu. Imao je i loših utrka u Red Bullu., ali kakve to veze ima sa temom? Priča je bila kako Ferrari nije sposoban napraviti bolid koji se ne kliže po kiši, već 10 godina. S tim bi se valjda opravdale prosječne vožnje koje nam 4x WDC prikazuje otkako vozi crveni bolid.
Šta je Ferrari imao drugačije u to vrijeme? Imali su onaj prednji ovjes drugačiji od svih drugih ekipa (pull-push, jedan od tih, a svi ostali su imali ovaj drugi...) i imali su ga godinama dok je tamo bio Alonso, i dok je dizajner bio onaj Tombazis ili tako nešto. Onaj što sada smišlja pravila za 2021. I taj ovjes su zadržali i 2015. Onda su se od 2016. prebacili na ovaj tip ovjesa koji su i svi ostali koristili. Može bit da je do toga. Ali nebitno. Bitno je da bolid ipak treba biti dobar po kiši da bi se sa njim pobijedilo.
Dobro kakve ovo veze ima sa logikom? Znači po tvom dok je Ferrari imao drugačiji ovjes od svih ostalih, bio je konkurentan. Međutim kad su se prebacili na ovjes kakav koriste sve ostale ekipe onda zbog ovjesa ne valja bolid. :bonk:
To da bolid mora biti dobar na kiši davno opjevana pjesma.
Da je SV pobijedio u Singapuru 2017. i Njemačkoj 2018. da li bi tada bolid valjao?
Da podsjetim samo da je u obje utrke prije DNF-a SV bio na vodećoj poziciji i u veoma izglednoj situaciji za pobjedu.
Kažeš 2016. Ferrari je promijenio ovjes i to je razlog slabih performansi.
Usporedba sa SV vs. KR u sezonama 2016. 2017. i 2018.
Utrke: 2:2 bodovi 22:23 uz jedan osvojen podij KR-a. Kimi bolji
Kvalifikacije: 1:4 KR ubjedljivo bolji.
Da napomenem da u tim sezonama u konačnom plasmanu SV bio ubjedljivo bolji u konačnom plasmanu.

Usporedba FA vs KR 2014
Kišnih utrka nije bilo
Kvalifikacije: 5:0 za FA

avetma
Administrator
Administrator
Kontakt:
Har Kl je napisao/la: 09.07.2019., 22:31 Rekao sam da bolid nije u prvom planu, a ne da nije bitan.
Zašto onda Max nije u Madarskoj briljirao kao u Brazilu desetak utrka ranije? Ne da nije briljirao nego se skroz pogubio... Sto je tu bilo u prvom planu?

Har Kl
Formula 1
Formula 1
avetma je napisao/la: 10.07.2019., 13:35
Har Kl je napisao/la: 09.07.2019., 22:31 Rekao sam da bolid nije u prvom planu, a ne da nije bitan.
Zašto onda Max nije u Madarskoj briljirao kao u Brazilu desetak utrka ranije? Ne da nije briljirao nego se skroz pogubio... Sto je tu bilo u prvom planu?
Zaista ne znam ovako na prvu. Ne vidim ni svrhu. Imam osjećaj da si zalutao u sezonama, kvalifikacijama i utrkama.
Bilo bi lijepo kad bi mogli ograničiti raspravu na slične utrke. Ovako se bezveze vrtimo u krug.
Porediti utrku u Brazilu 2016. sa kvalifikacijama u Mađarskoj 2018. nekako mi nema smisla.

avetma
Administrator
Administrator
Kontakt:
Har Kl je napisao/la: 10.07.2019., 14:03 Zaista ne znam ovako na prvu. Ne vidim ni svrhu. Imam osjećaj da si zalutao u sezonama, kvalifikacijama i utrkama.
Bilo bi lijepo kad bi mogli ograničiti raspravu na slične utrke. Ovako se bezveze vrtimo u krug.
Porediti utrku u Brazilu 2016. sa kvalifikacijama u Mađarskoj 2018. nekako mi nema smisla.
Aha da, to je Mađarska 2018, u pravu si! Ali, u principu pitanje mi ostaje isto - nije mi jasno zašto je po kiši u Brazilu izgledao kao da vozi igru na "easy" u odnosu na skoro sve druge na gridu, a onda su ga po kišnim uvjetima u Mađarskoj ponizili recimo Gasly i Sainz? Ako je vozač glavni diferencijator performansi po kiši - onda to ne bi trebalo izgledati tako.

croatic f1
F1puls suradnik
F1puls suradnik
S nama već: 10 god 3 mj
Navija za: najstarijeg i najmlađeg
Pretpostavljam da @Har Kl želi reći ono što i ja mislim - F1 se po kiši ne pretvara magično u spec seriju, već vozač može napraviti veću razliku nego što to može u suhim uvjetima, ali mu opet treba dobar bolid. Rasprava je počela zbog @Ferrarijeve tvrdnje da Ferrari već 10 godina nema dobar bolid za kišu (što mislim da definitivno nije istina) pa pretpostavljam da je to cijela poanta ovih kontraargumenata.
Odgovori
👀 Registriraj se Prijavi se ⚡