Lewis Hamilton

🏎️ Svaki aktualni F1 vozač i momčad zaslužuju ovdje svoju temu.

Dani Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 9 god 11 mj
Navija za: Hamilton, Leclerc, Ricci
Nije. Vratio je i više nego je trebao, jer po gillesovom poučku umjesto sa pola bolida on je bio iza Kimija čitavim bolidom. Ima i jedan fini citat za fizičare:
"It’s nice of you to confirm Lewis can literally defy the physical laws of the universe. In allowing Kimi to pass while maintaining 100% momentum?
I dare say Lewis may have the secret to perpetual motion locked away somewhere in his abilities…"
slika

LH44
Formula 1
Formula 1
S nama već: 6 god 8 mj
Navija za: McLaren, HAM, RIC, NOR
http://www.madtv.me.uk/f1insight/defaul ... blogid=354
Aaa msm ovaj link je savršen prikaz kompletne situacije. Lewis je bio ispred na ulazu u krivinu za pola bolida, u krivini poravnati, pred sljedeću krivinu Kimi zatvara vrata. Lewis se vraća malo ispred, ali do kraja pravca U POTPUNOSTI vraća poziciju. Na kočenju ga jednostavno rečeno rastura. Onda imaš i Kimijevo udaranje Hamiltona u prvoj krivini, a kasnije imaš i samog Kimija koji izlazi van staze i dobiva prednost vraćajući se na stazu poslije Pouhona bliže Lewisu nego što je bio na ulazu u Pouhon. Ispalo je ništa drugo nego krađa čiste pobjede, a i to da nikakve istrage nije bilo dok Max Mosley nije reagovao je sumnjivo.

Sent from my ATU-L21 using Tapatalk

slikaslika

Multi 21
Formula 1
Formula 1
S nama već: 7 god 11 mj
Navija za: Ferrari, Vet, Max
Dani je napisao/la: 26.06.2019., 15:12 Zanimljivo za sve one koji govore da je Lewis zlatno tele.
https://www.racefans.net/2011/11/03/lew ... ards-fair/
Što bi trebao vidjeti u članku? Nađi mi jednu clear-cut nepoštenu kaznu, molim lijepo.
Ajd recimo 2008. u Belgiji, iako meni je 50-50.
Niko ne govori da Hamilton nikad nije kažnjen, govore da je često proša lišo, ako ne često barem češće nego većina drugih vozača koji se kažnjavaju za najmanje pizdarije
A većina pošteđivanja upravo dolazi u hibridnoj eri, a ovaj članak je iz 2011. Daj molim te...
"If everything seems under control, you're not going fast enough." Mario Andretti

avetma
Administrator
Administrator
S nama već: 10 god 4 mj
Kontakt:
Bilo bi interesantno naći isti materijal za 2014-2019

Dani Verified
Formula 1
Formula 1
avetma je napisao/la: 26.06.2019., 15:45 Bilo bi interesantno naći isti materijal za 2014-2019
Bilo bi. Bilo bi interesantno naći i materijal za Vettela u sezonama dok je vozio za RB.
slika

Pastor
Formula 1
Formula 1
S nama već: 7 god 2 mj
Navija za: Seb
Har Kl je napisao/la: 26.06.2019., 14:11
MrDoomroom je napisao/la: 26.06.2019., 12:07
Har Kl je napisao/la:Razlika je i u veličini kazne.
Nije ni Hamilton išao van staze da ostvari prednost. Bila je kiša. Sem toga vratio je poziciju, samim tim nije ni bilo prednosti.
Slažem se da su pogrešne odluke bile sudija u oba slučaja.
Također smatram da su prekršaji postojali u obje situacije. Znači nije da su sudije bez razloga oderale kaznu za obojicu.
Morali su gledati širi kontekst incidenta i dati blaže kazne za obojicu.
Kako nije ostvario prednost? Izašao je na S/C ravninu prije Kimija, prije cilja je malo usporio da ga Kimi obiđe i stavio se u idealnu poziciju za napad.
Kiša nije uzrok njegovog skretanja van staze nego namjera da se stavi u bolju poziciju nego da je išao po stazi.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk
Napisao sam da nije Hamilton išao van staze da ostvari prednost, a ne da nije ostvario prednost.
Išao je van staze jer nije imao gdje. Ako već pišeš da nije Vettel išao van staze da bi stekao prednost (dakle pričaš o razlogu izlaska sa staze) ja ti odgovaram da nije ni Hamilton to radio. Ako to ne vidiš., šta ću ti ja. Bio je vidno brži od Kimija. Pretekao bi ga u svakom slučaju ili na startnoj ravnici ili prije Eau Rouge, najkasnije prije Les Combes zavoja. Nije mu trebala ta prednost. Kao što sam rekao do tada je standard bio da ako presiječeš zavoj (dakle stekao prednost) i odmah vratiš poziciju ne budeš pod istragom uopšte. Jer si poništio tu prednost koju si stekao.
To je LH i uradio. Sada bi vjerovatno to drugačije odradio.
Nije uopšte problem u tome, problem je što evo i sad i ti i Giles navodite da je stekao prednost, zaboravljate da je vratio poziciju, i opravdavate kaznu od čak +25 sec. Iako nije uopšte bio pod istragom. Nije ni znao da ono što je uradio nije dovoljno, jer je CW potvrdio da neće biti istrage.
A kad Vettel izleti sa staze, i dobije kaznu +5sec drama
A cijelo vrijeme se priča o hard racingu.
IMO Hamilton je puno više oštećen u ovom incidentu nego Vettel u Kanadi.
Ali to bi bila druga priča. Nije mi namjera da preispitivam odluke sudija, već samo da ukažem da nije sve crno bijelo kako se to prikazuje.
U oba ova slučaja je bilo elemenata za kaznu.
Ma ja jbt, sad će vama zbog te jedne kazne Hamiltona, koja se desila davnih dana, biti opravdano da se Vettela kažnjava za svaku glupost koja im padne na pamet do kraja karijere... :facepalm:
Dani je napisao/la: 26.06.2019., 15:09
Ferrari je napisao/la: 26.06.2019., 14:06
Dani je napisao/la: 26.06.2019., 13:40
Ma imaš pravo. Vettel je ostao na stazi. Od danas je i izletna zona dio staze.
Mislim da imaš problem sa čitanjem ili se praviš...

Nije rekao da je OSTAO na stazi...već je razlika konteksta zašto je netko išao van staze i što je želio postići sa tim.
Nemam ja nikakvih problema sa čitanjem. Shvatio sam točno kako je i napisao. A to da određeni ferrarijevi navijači imaju licemjerne izjave i dvostruke standarde, prave se slijepi i grbavi. Vettel je skratio putanju, otišao je van staze i zatvorio Hamiltona. Ja i dalje tvrdim da je kazna za vettela bila prestroga i da su mogli samo javiti da zamijene mjesta. 2008. je Hamilton napao Kimija, ovaj ga je blokirao i izgurao van. Zatim ga je Lewis propustio i potom odmah napao. Dakle ne vidim kakvu prednost je stekao. Nadalje, Kimi je kasnije prošao Lewisa koji radi grešku i ide van staze ( prema tome kakva prednost?), međutim par sekundi poslije toga, a lijepo se za one koji nisu slijepi vidi, da grešku radi i kimi koji se kasnije razbija svojom krivicom. Međutim tu uskače Ferrari Internationa Assistance i kažnjava Hamiltona sa 25 sekundi kazne! Tada se dvoolično navijači nisu žalili na odluku sudaca.
Skratio putanju? Znaš li ti šta se podrazumjeva pod tim? Vozio je sporije preko trave nego što bi normalnom putanjom po stazi. Nije stekao nikakvu prednost. I zašto bi prepuštao poziciju? Nije je nikad ni izgubio. Da su prije njegovog izlijetanja on i Hamilton bili poravnati, i da je onda skratio, onda bi tek morao propustiti.

LH44
Formula 1
Formula 1
Možemo li se barem složiti da je kazna Vettelu na VN Kanade 2019 i kazna Lewisu na VN Belgije 2008 farsa obična i da FIA i sudije nisu trebali uopšte voditi bilo kakvu istragu povodom tih incidenata?

slikaslika

Gilles
GP3
GP3
S nama već: 9 god 7 mj
Navija za: Ferrari
LH44 je napisao/la: 27.06.2019., 01:30 Možemo li se barem složiti da je kazna Vettelu na VN Kanade 2019 i kazna Lewisu na VN Belgije 2008 farsa obična i da FIA i sudije nisu trebali uopšte voditi bilo kakvu istragu povodom tih incidenata?

U ime Oca i Sina i hladnog piva, amin :pivo:
slika

Dani Verified
Formula 1
Formula 1
Pa to i govorimo čitavo vrijeme.
slika

Gilles
GP3
GP3
Pa to i ja govorim...kaznu nisam pominja nigde za Hamiltona. samo sam naveo zasto je bio kaznjen tada...zbog toga sto nije skroz vratio poziciju dok nisu stigli do startno-ciljne linije. Ja sam i dalje pri tome da je Hamilton morao "bolje" da vrati poziciju i da onda posle prve krivine nastavi napad. Siguran sam da bi Raikkonena obisao na kraju pravca posle eau rouge.

Pozzz
slika

LH44
Formula 1
Formula 1
Ma meni se čini da je pojedinim kazna 2008 čista ko suza, dok je ova 2019 protiv žestokog utrkivanja i zdravog razuma

slikaslika

Gilles
GP3
GP3
Ka sto sam pominjao i pre...iako nisam matorac (36) nekako sam starog kova...pa mi vise prija trkanje na noz, onako muski kao sto je nekada bilo, bez uplitanja politike, bar ne u meri kao danas. Da se ja pitam npr Roman mi ide na zivce jer se bukvalno posle svakog duela javlja i zali na radio. Pa jbt neko te je stigao i pretekao, malo stisnuo i prosao. To je trkanje nije balet. Zato postujem Hamiltona i njegove vozacke sposobnosti. Jako je inteligentan i prava zver za volanom ali mi nikako ne lezi kao osoba i nacin na koji prica i pravi PR oko sebe (drama queen mode). Po meni on i Alonso su isti sto se tice voznje. Ne uporedjujem stil samo onaj feeleng za voznju i killer instinkt koji poseduju. Duel u kanadi 2013 je najbolji pokazatelj toga. Hamilton pre krivine 10 iako je ispred koci da bi pustio Alonsa malo ispred kako bi ostvario pravo na DRS. Alonso to cita i on skida nogu s gasa i dolaze do 10 krivine. Ham koci kasnije i gura Alonsa spolja. Posle pravca i zida sampiona Alonso ipak obilazi Hamiltona ali taj duel je bio onako bas po meni kako treba. Dva lisca se nadmudruju na stazi pri 300 na sat. Niko osim njih dvojice odavno nije imao to. Vettel to nema, vrhunski je vozac ali ipak nema taj neki zing koji ova dvojica imaju. Pritom ne mislim da je on inferioran zbog toga, jednostavno trenutno Vettel nije bas sav svoj niti je Ferrari i to je zacarani krug vec 10 godina.
slika

Frantic
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god
LH44 je napisao/la: 27.06.2019., 12:34 Ma meni se čini da je pojedinim kazna 2008 čista ko suza, dok je ova 2019 protiv žestokog utrkivanja i zdravog razumaslika

A meni je opet suludo te dvije situacije uopšte stavljati u istu rečenicu. ;) :chill:

Uostalom, @Gilles u prethodnom postu (u predzadnjoj rečenici) objasnio sve.

Drugi je par opanaka što su kazne tada bile takve kakve jesu (iz današnje perspektive, tih 25s je prežestoko).
Yeah, it's on purpose!

Jedan je Leclerc!! :gandalf:
► Prikaži “Spoiler”

Gilles
GP3
GP3
F1 2019 je napisao/la:Hamiltone ljubim te u tvoju rosnu guzu.
Šta je uradio, nisam pratio fp3.

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

slika

Ferrari
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 1 mj
Navija za: Ferrari, Seb, Max, Lec
Gilles je napisao/la: 29.06.2019., 14:01

Ništa posebno...
We fight together. We win together. We lose together. Forza Ferrari
slika slika

LH44
Formula 1
Formula 1
Ferrari je napisao/la:
Gilles je napisao/la: 29.06.2019., 14:01

Ništa posebno...
Morao je nešto, ne bi bio ovaj komentar

slikaslika

Ferrari
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 1 mj
Navija za: Ferrari, Seb, Max, Lec
Razumio bi da je komentar prema Leclercu, a zbilja ne znam zašto prema Hamiltonu :mrgreen:
We fight together. We win together. We lose together. Forza Ferrari
slika slika

zekohonda Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 3 mj
Navija za: sve powered by honda
moram komentirat kako danas lewis nije kmečao na tr, a imao je razloga za to.
s druge strane kad ide sve ko po loju, onda ne može prestat kmečat.
što mu to treba?
The FIA will take all necessary action to protect the sport and its role and reputation as regulator of the FIA Formula One World Championship.

Frantic
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god
zekohonda je napisao/la: 01.07.2019., 00:33 moram komentirat kako danas lewis nije kmečao na tr, a imao je razloga za to.
što mu to treba?
Što bi kmečao, kada je imao vrlodobar/odličan prvi stint (uz Maxa, najbolji)? :mrgreen:
Barem @Heat tako tvrdi.
A na kraju je došao do papučara Bottasa na par sekundi, tako da.....
Yeah, it's on purpose!

Jedan je Leclerc!! :gandalf:
► Prikaži “Spoiler”

Dani Verified
Formula 1
Formula 1
zekohonda je napisao/la: 01.07.2019., 00:33 moram komentirat kako danas lewis nije kmečao na tr, a imao je razloga za to.
što mu to treba?
Možda je praznovjeran. A možda je i gunđao, ali to režiser nije puštao. A i nije imao kaj kukat kada je za krilo sam kriv, a za motor je znao da ga ne smije ganjati zbog pregrijavanja.
slika
Odgovori
👀 Registriraj se Prijavi se ⚡