General tema
Slobodan offtopic o svim temama koje vas zanimaju, a nemaju veze s ostalim podforumima.
-
zelot
- Formula 1
- S nama već: 9 god 8 mj
Opa jos jedan fan saha 
Mogao bih se sloziti, talj je bio bas poseban igrac, izuzetno napadacki orjentiran. Vrlo brz u napadu i nije se bojao zrtvovat figuru pa cak i dvije tri samo da bi presao u napad i naceo kralja.. meni ipak na kraju talj najdrazi za gledat jer je nekako najnepredvidljivij
Ja bas volim sah, elo mi je oko 1300 sto je uzasno lose ali ni ne trudim se postat sto bolji i unapredjivat igru jer to zahtjeva ucenja kao za fakultet i to neki od najtezih ali igram svaki dan apr partija, nekad i 10ak od 5 do 15 minuta na netu i svakodnevno pogledam neki video.
Onaj adagmator radi dobar posao. Je da mi je iritantan on kao on i glas i sve ali sto se tice samog saha i komentiranja partija dobar je, pogotovo za nas amatercine. Zato i ima skoro 500k prstitelja jebote. Jaci od svih nasih influensera i kuraca palaca koji se sminkaju i ne znam sta glume a sa cime, sa kanalom o sahu.
Mada, cini mi se da je fischer ioak vrh i naravno carlsen jer igra na vrhunskom nivou vec jako dugo.
Btw u zg je turnir ovih dana i nastuoa sama krema saha.
Carlsen kao aktualni prvak vec nekoliko godina, anand koji je bio prvak isto godinama (5-6 cini mi se) dok ga carlsen nije skinuo, trenutno je u top 10 i caruana koji je bio izazivac carlsenu za naslov prvaka krajem prosle godine sto znaci da je osvojio turnir kandidata koji je najtezi turnir na svijetu jer nastupaju svi najbolji igraci izuzev prvaka svijeta jer pobjednik igra protiv prvaka svijeta..
Ima tu sigurno i drugih jakih imena iz top 20 i 30..
Osobno, nadam se da ce uvest sah u skole jer je predivna igra i vrlo korisna pogotovo za djecu i njihov razvitak!
Ps: svakodnevno se sokiram koliko malo ljudi zna igrat sah. Ekipa do 30 godina starosti siguran sam da 80% njih ne zna uopce pravila (npr an pasan ili pravilno rohiranje.. kao i za biljar.. kad vidim da ekipa bijelu nakon sto je ubacena stavi na onu tocku bijele dobijem i kao be smijes gadjat ako nije orek pola... Cekaj, ti si sjebo, ubacio bijelu sto se ne smije i sad ja za nagradi ne skijem gadjat svoje kugle i moram ju stavit na tocku... A kad im se kaze kakva su pravila.. ma ni cut...)
A i ako "kao" znaju nitko nece i ne igra jer valjda ego ne dopusta izgubiti u sahu jer to im valjda znaci da su gluplji od onog tko ih je pobjedio pa nece igrat da ne bi izgubili. A i nedo bog malo razmisljat. Pogotovo kad malo skuze kako to nije bas tako jednostavno ako se zeli razmisljat jer je kombinacija skoro bezbroj
Zanimljivo je da i dan danas, sa bazama od masu odigranih partija u zadnjih par stotina godina, sto ljudskih sto kompjuterskih koji igraju pi 100 partija i samo rokaju...unatoc svemu, u vecini partija se vec nakon 7. ili 10. poteza dodje do potpuno nove partije koja nikad nije odigrana, bez obzira igrali profici ili amateri.amateri znaju vec u trecem potezu imat partiju koja nije zapisana nigdje iako ih ima zapisanih milionu miliona...
Znaci, svaka partija je put u nepoznato, potpuno nova igra... Dzaba carlsenu i caruani koji znaju sva moguca otvaranja napamet a ima ih stotine i sto u glavi imaju tisuce cijelih partija kad im u devetom potezu na ploci bude nesto sto nikads prije nikome nije.. vrh
Poslano sa mog Redmi Note 6 Pro koristeći Tapatalk

Mogao bih se sloziti, talj je bio bas poseban igrac, izuzetno napadacki orjentiran. Vrlo brz u napadu i nije se bojao zrtvovat figuru pa cak i dvije tri samo da bi presao u napad i naceo kralja.. meni ipak na kraju talj najdrazi za gledat jer je nekako najnepredvidljivij

Ja bas volim sah, elo mi je oko 1300 sto je uzasno lose ali ni ne trudim se postat sto bolji i unapredjivat igru jer to zahtjeva ucenja kao za fakultet i to neki od najtezih ali igram svaki dan apr partija, nekad i 10ak od 5 do 15 minuta na netu i svakodnevno pogledam neki video.
Onaj adagmator radi dobar posao. Je da mi je iritantan on kao on i glas i sve ali sto se tice samog saha i komentiranja partija dobar je, pogotovo za nas amatercine. Zato i ima skoro 500k prstitelja jebote. Jaci od svih nasih influensera i kuraca palaca koji se sminkaju i ne znam sta glume a sa cime, sa kanalom o sahu.
Mada, cini mi se da je fischer ioak vrh i naravno carlsen jer igra na vrhunskom nivou vec jako dugo.
Btw u zg je turnir ovih dana i nastuoa sama krema saha.
Carlsen kao aktualni prvak vec nekoliko godina, anand koji je bio prvak isto godinama (5-6 cini mi se) dok ga carlsen nije skinuo, trenutno je u top 10 i caruana koji je bio izazivac carlsenu za naslov prvaka krajem prosle godine sto znaci da je osvojio turnir kandidata koji je najtezi turnir na svijetu jer nastupaju svi najbolji igraci izuzev prvaka svijeta jer pobjednik igra protiv prvaka svijeta..
Ima tu sigurno i drugih jakih imena iz top 20 i 30..
Osobno, nadam se da ce uvest sah u skole jer je predivna igra i vrlo korisna pogotovo za djecu i njihov razvitak!
Ps: svakodnevno se sokiram koliko malo ljudi zna igrat sah. Ekipa do 30 godina starosti siguran sam da 80% njih ne zna uopce pravila (npr an pasan ili pravilno rohiranje.. kao i za biljar.. kad vidim da ekipa bijelu nakon sto je ubacena stavi na onu tocku bijele dobijem i kao be smijes gadjat ako nije orek pola... Cekaj, ti si sjebo, ubacio bijelu sto se ne smije i sad ja za nagradi ne skijem gadjat svoje kugle i moram ju stavit na tocku... A kad im se kaze kakva su pravila.. ma ni cut...)
A i ako "kao" znaju nitko nece i ne igra jer valjda ego ne dopusta izgubiti u sahu jer to im valjda znaci da su gluplji od onog tko ih je pobjedio pa nece igrat da ne bi izgubili. A i nedo bog malo razmisljat. Pogotovo kad malo skuze kako to nije bas tako jednostavno ako se zeli razmisljat jer je kombinacija skoro bezbroj

Zanimljivo je da i dan danas, sa bazama od masu odigranih partija u zadnjih par stotina godina, sto ljudskih sto kompjuterskih koji igraju pi 100 partija i samo rokaju...unatoc svemu, u vecini partija se vec nakon 7. ili 10. poteza dodje do potpuno nove partije koja nikad nije odigrana, bez obzira igrali profici ili amateri.amateri znaju vec u trecem potezu imat partiju koja nije zapisana nigdje iako ih ima zapisanih milionu miliona...
Znaci, svaka partija je put u nepoznato, potpuno nova igra... Dzaba carlsenu i caruani koji znaju sva moguca otvaranja napamet a ima ih stotine i sto u glavi imaju tisuce cijelih partija kad im u devetom potezu na ploci bude nesto sto nikads prije nikome nije.. vrh

- Majki2111
- Formula 2
- S nama već: 10 god 3 mj
- Navija za: Red Bull, Alonso
https://www.ulaznice.hr/web/regular/17768847?lang=en
Tu je prijenos a inače se igra u Novinarskom domu u Perkoivčevoj 2. Ulaznica je 80 kuna. Tako i ja odigram obavezno par partija. Al sam isto slab jaaakooo. Al ne trudim ga se proučavat je je zamorno. Di igraš? @zelot
Pogledaj si hanging pawns. Isto Zagrepčanin ima profil. 3 put bolji od Agadmatora.
https://www.youtube.com/channel/UCkJdvw ... RHW_XPNokg
Lomi te, al se nedaš
22.03.2020. 6:24
- Majki2111
- Formula 2
I da za ostatak se slažem zelot. Zaprepastim se kolko ljudi ne zna šah, ali nisam se još uvjerio da je svaka partija nova, pa koliko tog ima zapisanog. Teško mi vjerovat da jer novo nešto.
Lomi te, al se nedaš
- AlkY
- Formula 1
- S nama već: 8 god 2 mj
- Navija za: McLaren
Evo da i ja spomenem da , neznam kako bi to rekao , znam sah. Znaci amater ali znam. Nemogu reci da igram svaki dan , tj nisam jako dugo igrao. Kao klinjo sam ga poceo igrat u osnovnoj , isao po natjecanjima , cak i neke medalje osvajao. Ali kasnije se to sve razrijedilo pa ako godisnje odigram 10tak partija. Da sam od tih malih nogu nastavio aktivno igrati tko zna sta bi bilo
.
Ali svakako sam fan saha i sah se jako lako moze nauciti ali jako tesko usavrsiti. Ako nemas od rodenja mozak za to , nemozes postati nista vise nego dobar.

Ali svakako sam fan saha i sah se jako lako moze nauciti ali jako tesko usavrsiti. Ako nemas od rodenja mozak za to , nemozes postati nista vise nego dobar.

-
luke flywalker Verified
- GP3
- S nama već: 8 god 7 mj
- Navija za: Mika Hakkinen
Bavio se šahom aktivno, majstorski kandidat
, godinama i samo prestao, sada samo rekreativa. Trenutno mogu protiv igrača cca 1500-1600 i to rijetko, kad umam inspiracije. Najviše sam volio Fischera, Talja takodjer.
Kad smo vec spominjali Talja evo meni najdraža prtija, i to baš protiv Fišera.:
https://youtu.be/Zq8FJixhzCs
I btw ako ko vili gledati, kanal Mato Jelic, simpa lik, ima malo i humora i radi super kratke i konkretne analize.

I btw ako ko vili gledati, kanal Mato Jelic, simpa lik, ima malo i humora i radi super kratke i konkretne analize.
-
Har Kl
- Formula 1
- S nama već: 7 god 11 mj
- Navija za: Mercedes
I ja sam šah volio, ali samo dok je rat trajao
Igrao sam čak i na turnirima. Nisam došao do MK. Sada mi je žao, što nisam nastavio.
Volio sam brzopotezni šah i generalno sam bio previše brzoplet.
Mislim da je nedostatak strpljenja kumovao mom prestanku.

Igrao sam čak i na turnirima. Nisam došao do MK. Sada mi je žao, što nisam nastavio.
Volio sam brzopotezni šah i generalno sam bio previše brzoplet.
Mislim da je nedostatak strpljenja kumovao mom prestanku.
-
zelot
- Formula 1
Znaci danas sam bas gledao kod adagmatora.. ok, bio je bullet, znaci minuta vremena ali u trecem potezu niva partija... Guglaj malo, za prva 4 poteza postoje milioni mogucnosti, sad zamisli koliko je za prvih 5, pa 6... To je sasvim nirmalno cak i racunalima, da recimo u 12. potezu su na nepoznatom terenu... Nista cudni jer je kombinacija gro...Majki2111 je napisao/la:I da za ostatak se slažem zelot. Zaprepastim se kolko ljudi ne zna šah, ali nisam se još uvjerio da je svaka partija nova, pa koliko tog ima zapisanog. Teško mi vjerovat da jer novo nešto.
Uu oa ti si onda vrh... Jel znas u glavi pozicije polja, b8 na b7 i to al ono instant...luke flywalker je napisao/la:Bavio se šahom aktivno, majstorski kandidat, godinama i samo prestao, sada samo rekreativa. Trenutno mogu protiv igrača cca 1500-1600 i to rijetko, kad umam inspiracije. Najviše sam volio Fischera, Talja takodjer.
Ja imam filing i da sam elo 2000 da bi se pogubio na lovac b7 uzima na ne znam g2 i to... To nikako ne mogu pratit a za imalo ozbiljan sah to se mora znat ko vodu pit.. tipa da je prazna ploca touch i da na displayu izlaze polja ja ne bih stigao unutar sekunde ili dvije kliknut tocno polje

E da, netko pitao... Igram na lychess i na chess friends na mobu. Na mobu igram 10-15minuta partija a na lychess pretezno 5+3 na laptopu...
Eno nedavno je lik pobjedio brijem 48 igraca na sljepo od jednom.. onak, koji k.. kako??
-
zelot
- Formula 1
Jbt koja imena awww..la grave, nepomniatchi... Wesly so... Pa tu sus vi u top 20 valjda... Prejak turnir.. tek sam sad kliknuo link i taman popis igraca...prejebeno...Majki2111 je napisao/la:
https://www.ulaznice.hr/web/regular/17768847?lang=en
Tu je prijenos a inače se igra u Novinarskom domu u Perkoivčevoj 2. Ulaznica je 80 kuna. Tako i ja odigram obavezno par partija. Al sam isto slab jaaakooo. Al ne trudim ga se proučavat je je zamorno. Di igraš? @zelot
Pogledaj si hanging pawns. Isto Zagrepčanin ima profil. 3 put bolji od Agadmatora.
https://www.youtube.com/channel/UCkJdvw ... RHW_XPNokg
Jedva cekam da sahovski.komentar (emisija na hrt3, preporuka svima pa makar ne znali ni pravila saha. Lik jebeno odradjuje posao)ds vidimo te partije

- Majki2111
- Formula 2
Ja nisam na tom nivou. Ne znam polja napamet. Ne znam otvaranja. Radim greške al znam i natjerat na grešku. Igram na chess.com jedno vrijeme sam tamo po na ating 500 al onda sam sam otkrio otvaranje 1.e4 e5 2.d4 ili kontra 1.d4 d5 2.e4. Isto igram sa crnim. Odtad unazad mjesec sam na uzlaznoj putanji sad sam na 727.

Zanimljivo mi je bilo kaj sam imao relativno pozitivan skor kao crni. Praktički 60% pobijeda kao crni. A sa bijelim sam imao ispod 50% I to još prije tjedan dana. Sad se malo popravio kao bijeli.

Zanimljivo mi je bilo kaj sam imao relativno pozitivan skor kao crni. Praktički 60% pobijeda kao crni. A sa bijelim sam imao ispod 50% I to još prije tjedan dana. Sad se malo popravio kao bijeli.
Lomi te, al se nedaš
-
luke flywalker Verified
- GP3
@zelot

znam.. Jel znas u glavi pozicije polja, b8 na b7 i to al ono instant...

vremenom to postane rutina, pamte se rezoni, značajke, specifičnosti otvaranja, pozicija... to od napamet učenja nema puno vajde.Ja imam filing i da sam elo 2000 da bi se pogubio na lovac b7 uzima na ne znam g2 i to... To nikako ne mogu pratit a za imalo ozbiljan sah to se mora znat ko vodu pit..
-
luke flywalker Verified
- GP3
predlažem Dimitrije Bjelica - Šahovska čitanka i Kapablanka vas uči šah - Kapablanka.F12000 je napisao/la: 27.06.2019., 10:58 Imam imperativ pročitati makar jednu knjigu o šahu kako bi unaprijedio svoju igru, ovako znam jedno otvaranje, a ostalo radim kao čorava koka.
obje su namjenjene za početnike, s tim da u čitanci imaš i aforizama, priča svega.
to su i moje prve knjige o šahu pa možda iz zbog sentimentalnosti

- Majki2111
- Formula 2
Evo partija sa turnira, al ja uopće ne razmišljam tako. Tu se niti ne razvijaju figure i prvih par poteza niti se ne napada kralj, sve nekako naopako...
Lomi te, al se nedaš
- f1zd
- F1puls konstruktorski prvak
- S nama već: 9 god 5 mj
- Navija za: Vettel,Ferrari
WSS. Potraži na Googleu.LH44 je napisao/la:Ne znam ko, ali neko je na forumu objavio aplikaciju sličnu mobdro, samo bolju od nje, pa ako nije problem da napiše o kojoj je aplikaciji riječ
Sent from my ATU-L21 using Tapatalk