Newey: F1 bi mogla postati sport u kojem mogu pobijediti samo dvije ekipe

Izdvojeno

Luka Maloić

Prije 8 godina 2 min 8 komentara

Mercedes, Renault, Ferrari, Honda

F1 polako postaje sport gdje samo Mercedes i Ferrari mogu pobijediti u utrci ukoliko se ne prihvati ideja o nezavisnom proizvođaču motora, misli Adrian Newey.

I dok proizvođači trenutno pokušavaju sastaviti plan kako spustiti cijenu pogonskih jedinica, a rizik (za njih) ulaska nezavisnogg proizvođača polagano raste, Newey ima prilično jasnu viziju i mišljenje o tome kamo bi se trebala razvijati moderna F1. Brinu ga trenutne regulacije koje omogućavaju samo tvorničkim momčadima mogućnost za pobjedu – mišljenja je da to uništava sport.

“Mislim da je nezavisni motor veoma dobra opcija jer omogućava privatnim ekipama da imaju konkurentan motor za razumnu cijenu. Ako pogledate povijest F1, najzdravije je bilo za privatne momčadi kada su imale pristup nezavisnom motoru. Cosworthov DFV je sjajan primjer za to. Troškovi bi bili razumni, ali mislim da je mnogo važnije da se svim ekipama omogući posjedovanje dobrog motora. U ovom trenutku, tvorničke ekipe Mercedesa i Ferrarija ne koriste iste specifikacije motora kao ekipe kojima prodaju svoje motore. Dakle, mi se nalazimo u situaciji u kojoj samo Mercedes i Ferrari mogu pobijediti na utrkama ili osvojiti prvenstvo – što se, po mom mišljenju, ne bi smjelo dopustiti u F1.”

Ravnoteža performansi?

Jedna od najvećih nepoznanica i briga oko potencijalnog predstavljanja nezavisnog motora su poteškoće oko postizanja balansa performansi s trenutnim V6 turbo motorima. Ali, po mišljenju Neweya ovo bi moglo donijeti dodatni začin utrkama, pogotovo zbog toga jer bi na nekim stazama takvi motori bili u prednosti.

“Cijela ova ideja oko nezavisne pogonske jedinice dozvoljava malim ekipama da budu ravnopravne velikima. Samo treba pronaći pravu ravnotežu performansi. Mislim da bi bilo uzbudljivo gledati različite karakteristike različitih motora. To znači, zapravo, da na nekim utrkama bi jedni, a na drugima drugi imali prednost. Ali, ako gledamo s generalnog gledišta publike – bit će uzbudljivije i neće se unaprijed znati pobjednik.”


Odgovor

8 komentara

  1. fap Prikaži

    Koje gluposti ono sto njima fali to bi da standardizuju .Cudno da ne traze da i sasije budu standardizovane tj da svi bolidi budu ista sto li to ne traze .Vec su dojadili i bogu i narodu vala bolje i da odu nego vise da citamo sta njima fali


    0
    0

    0
    • Emerson Fittipaldi
      diesel Prikaži

      Slažem se u potpunosti, naporno je više čitati što stalno izvaljuju.


      0
      0

      0
    • Sebastian Vettel
      senja Prikaži

      Niko nikome ne brani da šasiju razvija kako hoće. Dok to sa motorom nije isto. I još onda oni koji su potrefili motor da valja ne žele ga prodavati svima pod istim uslovima…
      Ne traže oni da im se nešto pokloni, nego da im se da jednaka šansa. Druga je stvar hoće li tu šansu i iskoristiti. Jedni napravili dobar motor, drugi napravili loš. I ostalo tako zacementirano za nekoliko sezona unaprijed. To nisu jednaki uslovi za sve.
      Mercedes i Ferrari trenutno drže F1 za muda.


      0
      0

      0
  2. Mercedes
    hrcfaca Prikaži

    Ma ajde sad mi stvarno več idu na živce, pa najbolje bi bilo da im FIA odobri da oni nastupaju sa v8 motorom kao što se nastupalo tamo do 2013. godine pa da opet budu na vrhu valjda bi onda prestali kukati. Po meni bi se mogli malo ugledati na Mclaren i Hondu koja je ove godine bila puno lošija od njih, pa oni ljepo šute i pokušavaju se vratiti na pobjedničke staze.


    0
    0

    0
  3. Ferrari
    pero iz bukurešta Prikaži

    Ovi postaju prenaporni!
    Iako sam Ferrari fan kada je Red Bull dominiro Horner i Newey su mi bili simpa kao i cjela ta ekipa.
    Ali znači sada je već prešlo sve granice jer oni godinu dana ne prestaju njurgat!!
    Užas!


    0
    0

    0
  4. Mclaren
    raca Prikaži

    U pravu je. Samo dvije momčadi bi mogle pobjeđivati, ali je zaboravio napomenuti da je predprošlo prvenstvo, uz Mercedes, RB bio taj drugi.


    0
    0

    0
    • Mclaren
      raca Prikaži

      I, da Bog da, da McLaren uskoro bude ta momčad koja će pobjeđivati kao Merc sada, a neka druga neka igrom slučaja pokupi otpatke, pa nek bude dosadno kol’ko bude tako da Luka, fap, mcl i ja malo uživamo.


      0
      0

      0
  5. avalon Prikaži

    jbga adriane , zaboravija si da je 2013. F1 bila sport u kojem su mogle pobjedit tek 3 ekipe … RB , ferrari i mercedes i tada te to nije brinulo jer ste vi bili No 1 . osim toga najgorljiviji zagovornik V6 turba je bija upravo vaš “dobavljać” renault .


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.