Vasseur: Ovo što je Bearman napravio je nerealno

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 2 mjeseci 3 min 11 komentara

Šef Formule 1 Ferrarija Fred Vasseur kaže da je rezervni vozač Oliver Bearman ispunio “nerealna” očekivanja besprijekornim prvim vikendom za Veliku nagradu Saudijske Arabije, unatoč tome što je propustio dva treninga.

Bearman je pozvan samo nekoliko sati prije FP3 u petak nakon što je postalo jasno da redovni vozač Carlos Sainz ima upalu slijepog crijeva.

Nakon što se kvalificirao kao 11., mladi Britanac odradio je bez problema svoju prvu utrku, i nije pogriješio unatoč tome što su mu Lando Norris i Lewis Hamilton prijetili na mekim gumama u zadnjim krugovima. Na kraju je završio sedmi, odmah iza Georgea Russella.

Vasseur je rekao da je postizanje tako brzog tempa uspjeh, ali je posebno impresivna činjenica da je Bearman izbjegao pogreške na nezgodnom mjestu kao što je ulična staza u Džedi.

“Mislim da je u ovoj situaciji – a imali smo nekoliko puta dobre mlade vozače u bolidu, ne samo u Ferrariju, već i na gridu – rekao bih da je tempo, ne želim reći lak za postići, ali to je nešto što je izvedivo”, rekao je.

“Činjenica da je odradio kratki vikend bez FP1, FP2 bez ijedne greške, za mene je to nerealno.

“Iskreno, bio sam potpuno impresioniran ovim u Džedi, između zidova, izostavši sa prvog i drugog treninga, skoro odmah u kvalifikacijama.”

“Zvali smo ga u petak oko 14 sati da uskoči u bolid za posljednji trening. No, ovo nije Barcelona, ovo je Džeda. Ogroman izazov.”

“Imao je jako dobar 3. trening, radio je jedan po jedan korak. U kvalifikacijama je Q3 propustio za nekoliko stotinki, a u utrci sam bio malo nervozan jer imaš toliko stvari za riješiti F1 sa startnom procedurom, zaustavljanjem u boksevima, volanom. Nije bilo lako.”

Vasseur je pohvalio Bearmanovu upornost kada je bio pod pritiskom u posljednjim krugovima, priznajući da ga je poticao, što je znak povjerenja koje ima u mladića.

“Na kraju je to vrlo dobro uspio”, rekao je. “Ako pogledate, čak je mogao pritiskati u zadnjem krugu kako bi zadržao Landa i Lewisa iza sebe, a čak sam se i sam iznenadio što sam ga zamolio da gura malo više od promjene guma i da ne bude konzervativan, jer nije činio grešku u ovoj fazi.”

Vasseur je također primijetio način na koji je Bearman mogao sve podnijeti:

“Nije bio ‘distanciran’, jer to nije pravi izraz, ali je od početka bio vrlo miran u pristupu. Mislim da je ovo bila velika prednost za ovaj vikend jer je pritisak prisutan, znate da ga svi podsjećate na sve bitne stvari, da je on najmlađi vozač u Ferrariju, a za njega je to bio veliki pritisak.”

“Ali, na kraju krajeva, mislim da je uspio to preskočiti iz misli i usredotočiti se na ono što je bitno.”

“Mislim da je postavio jasan cilj. Čini mi se da nije obraćao previše pozornosti na detalje, bio je usredotočen na veliku sliku i, na kraju je prošlo jako dobro. Bojao sam se da bi mogao pogriješiti na promjeni guma ili u startnoj proceduri i tako dalje, kao što smo vidjeli nekoliko puta u prošlosti s debitantima, a on je to jako dobro uspio.”


Odgovor

11 komentara

  1. Sebastian Vettel 5
    Vettel-Ferrari Donator Prikaži

    Vrhunski odrađen posao Bearmana, ako se uzmu sve okolnosti u obzir. Veliko iskustvo je skupio sa svojih 18 godina, dalje bi mu bilo najbolje to iskoristiti u Formuli 2 i dobro se još iskaliti :D



    13
    13

    0
  2. OnlyAlonso Prikaži

    Pa mogu rec da je odvozio jako dobro,svaka cast mladicu



    1
    1

    0
  3. Ferrari
    Peky03 Prikaži

    Sve pohvale dečku vozio je stvarno u fulu ali meni je odmah kroz glavu prošao de vries, i kako je cijeli hype oko njega prošao, nadam se da neće doživjeti nickovu sudbinu ako dobije mjesto u f1.



    5
    5

    0
  4. Max Verstappen 1
    vlado Pretplatnik Prikaži

    Joj, ovi naslovi. Nerealno se ne moze ni ispuniti.

    Ipak, stvarno fenomenalan posao je odradio. Ruku na srce moglo je i bolje.

    Ipak, povlacim sto sam rekao da je novi Max. Nije on istraumiran.


    0
    -1

    1
  5. avalon Prikaži

    kako život piše novele . pehista carlos upala slijepog crijeva , ferrarievi rezervi vozači su giovinazzi i shwartzman no umisto da u kokpit “uleti” neko od njih poziva se 18 godišnji bearman . OK , ispalo je više nego dobro ali po meni malo recimo čudno i neočekivano . svojom izvedbom bearman je posta 3. rezervni vozač ferraria . s druge strane mick za kojeg je toto izjavija “Mick je talentirani mladi vozač i oduševljeni smo što će nam se pridružiti. Marljiv je, smiren i metodičan te željan učenja i napretka. ” nije dobija ni mili sekunda u nekom FP lani iako su na jednom FP u više timova vozili mladi vozači . možemo špekulirat o talentu micka ali možda bi nam dileme “razbila” vožnja na slobodnm treningu micka u mercu . u haasu nije moga puno pokazat s obzirom na konkurentnost haasa . primjera radi … leclerc je jako talentiran ali u prvoj trci karijere u F 1 sa sauberom Q je završija na P 18 , trku na P 13 tek 2,4 s ispred strolla u williamsu koji je tu sezonu završija na začelju u konstruktorskom . je li se sa sauberom moglo više ? čisto sumljam ali da je leclerc odvozija za ferrari rezultat bi bija sigurno bolji . isto tako da je bearman uletija ka zamjena u “filijalu” haas rezultat bi bija daleko lošiji . naravno , zadnje 2 rečenice su špekulacija ali poanta je da za dobar rezultat treba i konkurentan bolid . ima i iznimaka npr kimi . sa vrlo malo iskustva u nižim kategorijama ( dobija je licencu za 3 ili 4 trke F 1 ) kimi je u svojoj prvoj trci za sauber Q završija na P 13 , a u trci je završija na P 6 , a grid nije bija “bezazlen” . istina tada je kimiju išlo na ruku šta su odustali hakkinen , montoya , button …
    s obzirom na pokazano možda su se u ferrariu i zaletili kad su za 2025. “kaparali” lewisa jer ako oliver sa 18 u prvpj F 1 trci ovako recimo nespreman uleti i odvozi više nego jako dobru trku rađe bi carlosa zamjenija sa oliverom nego sa “vermešnim” lewisom … dogodine prije starta sezone lewis navršava 40 . istina , još on može dat šta je dokaza u arabii u borbi sa talentiranim piastriem ( mada je zapravo merc bija jako brz na pravcu , McL/piastri su u DRS zoni bili brži otprilike 13ak km/h ako sam dobro upratija) ali teško je gradit budučnost na vozaču koji navršava 40 . ako ovo sa bearmanom nije bilo “slučajno” , ako je stvarno tako talentiran onda bi vridilo istrpit ga sezonu , dvi i sa 20 bi dobili potencijalnog budućeg prvaka …



    3
    0

    3
    • Max Verstappen 1
      vlado Pretplatnik Prikaži

      Avalon, Mick na nasu zalost nikada nije pokazao ono sto je otac uradio na spa. Mislim da je vazno spomenuti, MS je bio brutalno tretiran od ovih smradova. Njega je Eddie uveo u ovaj brutalan svijet, legenda nasa.

      A da ne pricamo o sljedecoj legendi sporta koja je “malo” preterala u Singapuru. Kao vodja tima.

      Barem smo ih do nedavno hapsili, sada…

      Kako god, najveci vozac Formule 1 je Michael Schumacher. Za sva vremena.
      Jos i Max ga bukvalno kopiraju.



      1
      -3

      4
    • Jordan Forever Prikaži

      Ja sam veliki navijac Micka, ali sto se tice mladih vozaca na treninzima postoji pravilo tko smije voziti, tj.koga se mora poslati na stazu. Mladi vozaci u tom kontekstu su vozaci s maksimalno 2 utrke u F1. Stoga Mercedes nije mogao slati Micka u tom kontekstu na stazu jer se ne bi smatralo da su udovoljili pravilu, samo bi smanjili kilometrazu redovnim vozacima koji treniraju za utrku.



      2
      2

      0
    • Dan Cooper Prikaži

      giovinazzija sigurno neće zvat jer se nema sa Vasseurom


      0
      0

      0
  6. Dan Cooper Prikaži

    Ak je napravio onda je realno. Osim hypea treba vidjet kakvu će imat konstantu onda možeo pričat o nečemu više.


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.