Vasseur odbacuje izglede da će Andretti biti 11. momčad u Formuli 1

Izdvojeno

Luka Gregorić

Prije 10 mjeseci 3 min 9 komentara

Šef Ferrarija Fred Vasseur smatra da Formuli 1 ne treba 11. momčad te je označio Andrettijevo američko podrijetlo kao nedovoljan argument da opravda ulazak u natjecanje.

Momčad Andretti kandidat je najvišeg profila od momčadi koje su pokazale interes za ulazak u natjecanje, a uskoro se očekuje i odgovor FIA-e je li neki od kandidata bio uspješan u tome. Međutim, postojeći timovi koji se u tom slučaju suočavaju sa smanjenjem svojih prihoda jasno su dali do znanja da svaki novi sudionik mora donijeti nešto vrijedno što će koristiti natjecanju, što je ujedno i stav koji je zauzeo šef F1 Stefano Domenicali.

Andretti je pojačao svoju ponudu povezavši se s Cadillacom koji bi rebrendirao Renaultovu pogonsku jedinicu, no Vasseur inzistira na tome da predstavljanje projekta kao isključivo američkog nije dovoljno.

„Moj stav je da imamo 10 timova koji su uložili ogromne napore kada je bilo teško biti na gridu, čak i kada je bilo teško i preživjeti za neke od njih, sada kada moramo uvesti novu ekipu, to mora biti iz vrlo dobrih razloga.“

„Činjenica da imate američki tim nije dobar razlog. Jer za mene, prvo, imamo američki tim, zahvaljujući Haasu. A drugi je da ako želite biti na vrhu u zemlji, to je stvar vozača.“

„Pogledajte što se dogodilo u Nizozemskoj. To je danas najveći svjetski uspjeh, a oni nemaju momčad, imaju Maxa.“

„Prvo, mislim da imamo dobar uspjeh u SAD-u. Ako želite povećati uspjeh u SAD-u, za mene je više stvar imati američkog vozača. Ne radi se o momčadi.“

Upitan bi li razmišljao drugačije da veliki proizvođač želi ući u F1, Vasseur je rekao:

„Moram ponoviti da smo kolektivno uložili veliki napor. Ako se netko sada želi pridružiti, to mora biti na korist svih u paddocku.“

„To znači da moraju nešto donijeti Formuli 1. Ne mislim da je nacionalnost momčadi prednost.“

FRED VASSEUR

Šef Red Bulla Christian Horner i dalje je skeptičan glede Cadillacovog angažmana u projektu Andretti.

„General Motors je sjajan brend, ali ono što me zanima je koji je njihov model? Pretpostavljam da neće ići graditi pogon poput našeg. Pretpostavljam da je to vježba u rebrandingu.“

Kad je sugerirano da bi se to moglo usporediti s ugovorom Ford/Red Bull Powertrains, rekao je:

„Da, ali Ford, oni se ne pretvaraju da su sudionici F1. GM je povezan s Andrettijem, koji trenutno nema prijavu.“

„Sada će FIA odraditi svoj proces. Mislim da, kao i sa svim ovim stvarima, imate logistički problem kako smjestiti 11. tim.“

„Ali stvarnost je ono na što se to zapravo svodi, tko će to platiti? I ako to razrijedi [prihod] postojećih 10, naravno, oni će imati problema s tim.“

„Liberty neće htjeti razrijediti svoj dio prihoda. Dakle, tu ćete završiti u sporu.“

CHRISTIAN HORNER

Odgovor

9 komentara

  1. Jordan Forever Prikaži

    Nemojte placati vozace 20-30-50 milijuna eura na godinu, pa necete ni osjetiti da je stigla 11.ekipa i da papa dio kolaca. S 10 ekipa je dosadno. Naravno, nisam za invalidne ekipe tipa HRT, Virgin i Team Lotus, ali bilo bi super imati 20 ekipa i davati bodove za npr. Top 20 u utrci. Trivia: Andretti Mario, glava obitelji, je iz Istre. Kao i uostalom pok. Sergio Marchionne, šef FIAT-a i Ferrarija.



    3
    2

    1
  2. Stefan Bellof
    Znalac krivina Prikaži

    Hornera zanima ono sto i svakoga unutar 10 timova, a to je sljedece – Tko ce njima davati jednak dio kao do sada, ako nece Liberty?

    Tu se sad vrte 2 scenarija a to su:
    1. Ako GM misli bit ovdje 10 godina, da li ce onda oni cijelo to vrijeme davat svima naknadu kako ovi ne bi morali pristat na smanjenje trenutnog kolaca (tako bi jedino podrzali njegov ulazak?!).
    2. GM treba iznet jasan plan kojim bi njegovo prisustvo dugorocno dovoljno pridonjelo/obogatilo F1, pa da se to na podjeli kolaca ne osjeti (posto bi se u ovom slucaju zaradivalo vise nego sada?).

    Ako ima jos neka opcija slobodno se nadovezite jer i mene zanima. Ma da me ne bi iznenadilo ni to da se na kraju svi sloze i da ne bude nista od 11og tima.



    1
    0

    1
  3. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    A Ben iz fia-e je izjavio u stilu: kako mogu odbit GM?
    Ja sam za 26 bolida na utrci i prekvalifikacije.



    6
    6

    0
    • Pedalino Prikaži

      Da, predkvalikacije i što više timova, ali … kako dodati nove paddocke.
      Kako preurediti pit lane. Troškovi padaju na organizatore a ionako plaćaju
      velike pare za organizirnje F1 trke. Neke staze bi ispale jer, jednostavno,
      nema mjesta za (pre)veliki broj timova.



      4
      3

      1
      • Niki Lauda
        wapi Pretplatnik Prikaži

        Ma gle svi se uredno smjeste u paddock u Monacu. Prema tome, ako čeljad nije bijesna kuća nije tijesna.

        A glede novaca. Zašto bi se njih išta pitalo. Njihovo je da zarade što više mogu. Ovo je FIAino natjecanje. FIA određuje tko ima pravo nastupa, a ne nekakav ćato u američkoj marketinškoj agenciji koji sasvim očigledno razumiju klince od 12-27 godina, ali sport skoro pa ništa.

        Zašto bi GM išta ikome osim FIAi trebao dokazivati bilo kaj?



        3
        3

        0
  4. Stoffel Vandoorne 2
    Superformula Prikaži

    Nemogu vjerovat koje kukavice su ovi sefovi



    2
    0

    2
  5. Ferrari
    sisavac Donator Prikaži

    Fred malo kenja, dok je Horner barem iskren – jedino što ga zanima su pare

    „Ali stvarnost je ono na što se to zapravo svodi, tko će to platiti? I ako to razrijedi [prihod] postojećih 10, naravno, oni će imati problema s tim.“


    0
    0

    0
  6. Mclaren
    LH44 Donator Prikaži

    Ja sam za to da bude kao tamo 2010 13 ekipa pa taman dvije od tri ekipe bile backmarkeri kao Hispania ili Marussia. Ako ništa drugo 6 više mjesta za razvijanje mladih vozača a ima ih u F2 jedva čekaju uletit u F1 pa nek se čeliče i pokažu šta mogu. Ono bi idealno bilo da to odmah budu midfield ekipe, ali iako dvije od te tri budu backmarkeri ne vidim problem jer 6 više vozača na gridu je najbitnije po mom mišljenju.



    6
    6

    0
  7. Flavio Briatore
    Unwoken European Prikaži

    Ja bih htio da kvalifikacije postanu veoma bitne. Da ima više timova u kvalifikacija nego što će ih biti u utrci. Maxu ode motor u kvalifikacijama i nema ga u utrci.



    1
    1

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.