Steineru opomena za komentare o sucima: Koristio bih puno drukčije riječi da sam htio nekoga uvrijediti

Izdvojeno

Lovro Andraka

Prije 11 mjeseci 2 min 11 komentara

Günther Steiner dobio je opomenu sudaca zbog komentara uoči VN Španjolske u kojima je kritizirao općenito suđenje u F1 i nazvao suce laicima.

Šefa Haasa na to je potaknula kazna za Nicu Hülkenberga na VN Monaka zbog agresivnog pretjecanja Logana Sargeanta.

“Trebamo drukčiji sustav suđenja. Svaki profesionalni sport ima profesionalce kao suce. F1 je jedan od najvećih sportova na svijetu, a i dalje laici odlučuju o sudbini ljudi koji ulažu milijune u svoje karijere”, rekao je Steiner uoči VN Španjolske.

“Oko toga se uvijek vodi rasprava jer nema konzistentnosti.”

“Rješenja su po mom mišljenju jasna. Sudac u nogometu radi to stalno, to je njima posao. Prije 30 godina je lokalni pekar bio sudac, ali to se promijenilo.”

Steiner je proglašen krivim za kršenje članka 12.2.1.k FIA-jinog Međunarodnog sportskog kodeksa koji se odnosi na korištenje rječnika koji bi mogao izazvati uvredu i poniženje ili je neprimjeren – suci su zaključili da izraz “laici” i referiranje na “profesionalno” osoblje mogu biti i jesu percipirani kao namjera uvrede ne samo prema sucima iz Monaka, već i prema ostatku FIA-jinog osoblja i volonterima.

Na jučer održanom saslušanju Steiner je pojasnio da se komentari o profesionalizmu ne odnose na to da suci u F1 obavljaju posao neprofesionalno, već je mislio na ljude kojima je suđenje profesija, a pod laicima je mislio na ljude koji taj posao rade povremeno, a ne na njihov nedostatak kvalifikacija i specijalizacije.

Ispričao se svima koji su se našli povrijeđenima i onima koji su pogrešno shvatili što je želio reći, a dodao je da bi koristio puno drukčije riječi da je htio nekoga uvrijediti, što su suci uvažili.

Za kraj su suci dodali da svi imaju pravo izraziti neslaganje sa sudačkim odlukama, ali da to mogu i trebaju napraviti s poštovanjem.


Odgovor

11 komentara

  1. Nelson Piquet
    graho Donator Prikaži

    Suđenje je odavno jedan od ključnih problema u F1. Dvostruki standardi odavno postoje, ali u zadnjih nekoliko sezona je to baaaaš izraženo. Čarli, Maks, Đorđe i Lujo su svete krave i njima sve prolazi dok ostatak grida za bilo kakvu glupost dobija preglupe kazne. Moraju se postaviti nepristrasne sudije, koji će biti konstantni u svojim odlukama za sve i vozače i timove, jer mislim da bi trenutno bolji posao radili gledaoci glasajući na twitteru umjesto ovih “sudija”.



    6
    5

    1
    • Audi
      Alonso1983 Prikaži

      Mislim da si malo fulao sa odabirom vozača. Prve violine Mercedesa i RB a su svete krave koje su doslovno prošle bez kazne više puta zbog nekih stvari gdje drugi ih dobiju redovito. Evo npr Leclerc je blokirao Norisa u MC i dobio kaznu dok je recimo Lewis to znao napraviti dva puta u istim kvalama i dobiti opomenu, a da nepričam što je sve Max izvodio po dolazku u RB. Mercedes i RB imaju protekcije i privilegije čemu smo mogli svjedočiti godinama unazad. Ferrari je često dobivao kazne i rijetko kada su njihovi vozači bili “svete krave” kao one dvije gore navedene.



      8
      7

      1
      • avalon Prikaži

        nije važno ime i prezime vozača , njegov rejting . mislim da je važno za koji tim vozi jer npr 4 X prvak seb je u americi kažnjen jer nije instant usporija zbog žutih zastava na MOKROJ stazi , a bottas je od charlia dobija tek upozorenje zbog “kraćenja” staze uz napomenu da mu je to bija prvi takav “potez” i da ga je ponovija bija bi kažnjen ?!?? btw , za sličnu stvar u ISTOJ trci su alonso i ocon “iz prve” popili kaznu . da VB nije vozija za MB i on bi bija instant kažnjen .interesantno da merc nije ima takav uticaj dok ga je vodija brawn jer i MS je zna popit kaznu koju vjerovatno ne bi dobija da je vozija merc 2014. sa totom na poziciji šefa tima . poanta .. ni imena fernanda ni michaela sucima nisu ništa značila kad su kažnjavali ali jest bottasa je rje vozija za mercedes , tim koji je dominira i na stazi i kod sudaca , FIA …
        šta se tiče maxa neću ni ne želim ga pravdat . i meni je išlo na kur njegovo ponašanje i neki potezi ali ni ja nisam uzeja u obzir činjenicu , nešto šta smo svi prošli , a to je pubertet . znam . sad će se neki nasmijat ali bar do 17. nas “drma” , neke i nešto duže , a max je prvu trku odvozija sa 17 godina i 166 dana . još nije ima ni dozvolu za “obična” auta ;) “pubertetlija” je prve bodove osvojia sa 17 i 180 dana , prvu pobjedu sa nepunih 18,5 godina . ako zanemarimo njegovu karting karijeru prije dolaska u F 1 momčić i nije ima puno iskustva iz nižih kategorija i ka takav “drman pubertetom” naravno da je bija bahat , svadljiv i možda zbog nestrpljivosti vuka neke recimo čudne poteze koji su katkad mogli završit i loše … npr max Vs kimi . zapravo posli belgije 2016. i diskutabilnih poteza maxa lewis je izjavija “Prvo, daj momku odmor, on ima 18 godina godina. Što je, dovraga, bilo tko od nas radio s 18?” možda daje lewis zna šta će ga čekat za 5 , 6 godina da bi i on bija netolerantan ka dosta fanova ovde . za “ludilo” maxa na stazi po meni najveći dio krivice je na onima koji su ga prerano “gurnuli u vatru” . jbte , gledam lice maxa posli te belgije dok je dava izjavu o njegovom “susretu” sa kimijem … još mu se ni lice nije bilo “očistilo” od pubertetskih bubuljica :) i zaista jeli se itko upita ono šta je kaza lewis … kavi smo mi bili sa 18 ? jesmo li tada bili buntovni , nabrijani , najpametniji , najjači , na*rkani na autoritet starijih ….. da je max umisto sa nepunih 17,5 doša u F 1 sa npr 19 možda bi bija nešto drugačiji usprkos urođenoj agresivnosti na stazi . a nije da nije kažnjavan iako mislim de onoliko često koliko je zaslužija na početku karijere . nekima su suci gledali kroz prste zbog uticajnog tima za koji su vozili , nekima zbog velikog urođenog talenta mad mislim da je pristup sudaca bija i je pogrešan u oba slučaja ….
        mislim da je steiner poprilično u pravu po pitanju sudaca , trebali bi sudit najiskusniji ex vozači , a ne da zbog financijske “pinkice” sude tamo neki da ne kažem kakvi …



        4
        3

        1
        • Honda
          zekohonda Donator Prikaži

          kraćenje staze – bottasu upozorenje/alo i ocon kazne.
          -na koju utrku se referiraš?


          0
          0

          0
        • Audi
          Alonso1983 Prikaži

          Mislim da je bio u pitanju Abu Dhabi ali nisam siguran koje godine. Mislim da je to bilo na oproštaju Alonsa od F1, no možda griješim.


          0
          0

          0
        • Audi
          Alonso1983 Prikaži

          Upravu si , više su protrkcije bile usmjerene ka određenoj ekipi nego vozaču. No bez obzira na mladost Maxa kao i Leclercove ludorije dok je tamo bio Vettel ja bi kažnjavao redovoto baš da se ta mladost/ludost obuzda na vrijeme pa možda iza toga nebi radili pizdraije.



          3
          3

          0
        • Honda
          zekohonda Donator Prikaži

          @alo
          edit: mislim da si u pravu.
          meni u glavi monza 2018.


          0
          0

          0
  2. Sebastian Vettel 5
    battery992 Prikaži

    Uvrijede su činjenice da sport/biznis gdje se okreću stotine milijuna koristi volontere i suce koji su neprofesionalni…
    To je jednako tomu da RBR uloži milijune u razvoj bolida i onda uzme mene za vozača, a ja zbog neprofesionalnosti vozim 80km/h u zavoju da mi ne pukne vrat…



    8
    8

    0
  3. Flavio Briatore
    Unwoken European Prikaži

    Licemjerje – jedina konstanta sporta i života općenito.



    6
    5

    1
  4. Pastor Maldonado
    perodeformero Prikaži

    A snimili ste me? Eh, nisam znao. Ja to samom sebi u bradu mrmljam kada ne ide po planu. Nisam mislio ni na koga osobno…. jelte.


    0
    -1

    1
  5. Bepi Prikaži

    O sucima sve naj….. kako u HNLu tako i u F1


    0
    0

    0

Pročitajte više o idućim temama:

Reagirajte na ovaj sadržaj:

Novo na forumu Otvori

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.