Povijest održavanja utrka u Rusiji

Marko Rakić

Obavijest

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali F1puls je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Hvala.

Najnovije s foruma

Forum portala je otvoren samo za članove. Molimo, registrirajte se.

Povijest održavanja utrka u Rusiji

Marko Rakić

Rusija, Sochi Autodrom

Ideja za VN Rusije seže u 80-e godine prošlog stoljeća, kada je bilo nekoliko pokušaja za održavanjem utrke. Prvi konkretan plan došao je na red 1982. godine. Tada su Rusi pregovarali za VN Sovjetskog saveza, te je utrka bila uvrštena u provizorni kalendar za sezonu 1983. Utrka, koja se trebala voziti u Moskvi, se ipak nije održala zbog birokratskih barijera, te je uklonjena s kalendara svih ostalih godina kada je termin bio zakazan. Drugi pokušaj je bio 1986., kada se i Hrvatska “natjecala” za F1 utrku, koju je na kraju dobila Mađarska.

Za sljedeći pokušaj je trebalo čak 15 godina. Pulkovskoe Ring je bila ideja Vladimira Putina, staze koja bi bila smještena pokraj St. Petersburškog aerodroma. Planovi su odjednom propali, što je bio već treći neuspjeli pokušaj za Rusiju. Jednako neslavan pohod za osnivanje utrke dogodio se dvije godine poslije. 5, pokušaj je napokon bio nešto konkretno. U rujnu 2008. godine, Rusija je odlučila izgraditi stazu pokraja grada Fedyukino, udaljenog 77km od Moskve. Staza je izgrađena za četiri godine te je potrošeno oko milijardu kuna. Ipak, F1 utrku nikad nije dočekala, već samo niže serije, poput Formule Renault 3.5 i 2.0.

Staza Moscow Raceway

Staza Moscow Raceway

Šesti pokušaj održavanja VN u Rusiji je napokon urodio plodom. Plan za održavanja utrke u olimpijskom selu Sochi od početka je vrlo dobro prihvaćen, te je 10. rujna 2010. godine objavljeno kako će se prva VN Rusije održati 2014. I zaista, 12. listopada 2014. održana je prva VN Rusije. Nažalost, utrka je bila totalni fijasko, te je proglašena najdosadnijom u 2014. Ipak, jedna važna stvar dogodila se tog 12. listopada. Mercedes je osvojio prvu konstruktorsku titulu u povijesti svog utrkivanja, tj. nakon 103 odvožene utrke. Došao bi taj naslov i ranije, točnije 1954. i 1955. kada je Mercedes bio isto ovako dominantan, ali tada nije postojao sustav bodovanja za konstruktore.

Na kraju, možemo se jedino nadati da će ovogodišnja VN Rusije donijeti više zabave pred male ekrane, kako ponovno ne bi bilo hrkanja i drijemanja na kauču.

Podrži nas

Zadnji donatori:
Vordas
AlkY

Top donatori:
Jester
Crash
wapi

F1puls autori su dosad napisali 9316 vijesti i tekstova. Ako cijenite što radimo svaki dan već 7 godina, podržite nas
💳 kreditnom karticom, PayPalom ili Revolutom.
Više informacija »

Marko Rakić
Pulsmedia autor
1198 članaka Više o autoru

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portal je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Ako želite u potpunosti ukloniti reklame, možete postati donator portala. Hvala.

Više o temi: #VN Rusije 2015.

Komentiraj