Horner: Odluku o pogonskoj jedinici donijet ćemo do kraja godine

Izdvojeno

Ivan Barin-Turica

Prije 4 godina 2 min 7 komentara

Prvi čovjek Red Bullove momčadi Christian Horner odredio je završetak kalendarske godine kao krajnji rok za definiranje pogonske jedinice koju će momčad koristiti 2022.

Honda je nakon VN Rusije šokirala F1 svijet najavom o povlačenju svojih motora, a odlazak japanskog dobavljača u probleme je doveo čelnike Red Bulla i AlphaTaurija.

“Očito je da se na tržištu nalaze tri dobavljača te je logično da ćemo stupiti u kontakt s njima. U idealnom slučaju, odluka će biti donesena do kraja godine.”

CHRISTIAN HORNER


Posljednjih su dana u javnosti kružile priče kako su dobili odbijenicu od Mercedesa, a ako ne dođe do nikakvog pomaka po pitanju dogovora s nekim od ostalih proizvođača, realna je opcija i dizajn vlastitih Red Bullovih pogonskih jedinica, naravno uz postojeću Hondinu infrastrukturu i stručnjake.

Pravilnik FIA-e nalaže da je proizvođač koji surađuje s najmanje konstruktora dužan omogućiti motor onima koji nemaju drugih opcija. U tom slučaju Renault, koji će 2022. na gridu opskrbljivati samo svoju tvorničku momčad (novog naziva Alpine), nema drugog izbora nego ponovno surađivati s Red Bullom, s kojim se već jednom rastao na dosta ružan način.

Ako odemo u ne tako davnu prošlost, sjetit ćemo se da je Red Bull svoje najbolje dane proveo surađujući s Renaultom. Ta veza iznjedrila je četiri uzastopna konstruktorska naslova (2010.-2013.), a iako su se službeno rastali 2015. godine, Renaultovi motori su se u bolidu Red Bulla nalazili još pune tri sezone pod logom švicarskog proizvođača satova, TAG Heuera.

Iako je krajnji rok za prijavu pogonskih jedinca za gore navedenu sezonu tek u svibnju 2021., odluka vodstva Red Bulla je da se o tome raspravi do kraja ove kalendarske godine kako bi se dobilo na vremenu potrebnom za dizajniranje najboljeg mogućeg bolida.

“Odluku ne bi smjeli odgoditi za svibanj iduće godine. Red Bull ima visoke ciljeve. Želi pobjeđivati, želi biti konkurentan i osvajati prvenstva. Moramo se skupiti i odraditi detaljnu analizu opcija koje su nam dostupne kako bi što prije složili što bolji bolid.”

CHRISTIAN HORNER

Suradnja s Hondom prošle ih je godine dovela do trećeg, a ove do drugog mjesta u ukupnom poretku konstruktora.


Odgovor

7 komentara

  1. lukarak Donator Prikaži

    šokirala F1 svijet najavom o povlačenju svojih motora nakon Velike Nagrade Rusije 2021

    Ne zvuci mi ovo kao ok recenica



    2
    -4

    6

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.