FIA otvorila prijave za nove momčadi, ulazak u F1 najranije 2025.

Izdvojeno

Lovro Andraka

Prije 1 godinu 3 min 6 komentara

Prvi put nakon osam godina FIA je otvorila prijave za potencijalne nove momčadi u Formuli 1, a eventualni odobreni kandidati mogli bi odabrati žele li ući u sport 2025., 2026. kada na snagu stupaju nova tehnička pravila ili 2027. godine.

Unatoč konstantnom otporu postojećih momčadi i nositelja komercijalnih prava, Liberty Medije prema ideji novih momčadi, početkom godine je predsjednik FIA-je Mohammed Ben Sulayem zatražio da se razmotri otvaranje poziva za nove momčadi, a sada je on i službeno otvoren. Razilaženje u stavovima Ben Sulayema i Libertyja u međuvremenu se dodatno potvrdilo po pitanju prodaje komercijalnih prava.

FIA je navela osam ključnih kriterija koje potencijalne nove momčadi moraju zadovoljiti, ali je dodala da nositelj komercijalnih prava može nametnuti dodatne kriterije i uvjete. Navedeni kriteriji koje je potrebno zadovoljiti su:

  • tehnička sposobnost i resursi
  • sposobnost prikupljanja i održavanja potrebnih financijskih sredstava za ispunjenje financijskih obveza i sudjelovanje u F1 na konkurentnoj razini
  • sposobnost momčadi da bude u skladu sa sportskim, tehničkim i financijskim pravilnikom F1
  • detaljan poslovni plan za prvih pet godina projekta
  • iskustvo i sposobnosti momčadi u automobilskom i/ili sektoru motosporta (tehničko i trkaće iskustvo, postrojenje, oprema i inženjerski resursi) te dovoljan broj zaposlenih s relevantnim iskustvom
  • svi koji će sudjelovati u vlasništvu, kontroli i menadžmentu momčadi moraju biti stručne i prikladne osobe
  • uzimanje u obzir održivosti, jednakosti, raznolikosti, uključenosti i društvene koristi
  • FIA-jina procjena vrijednosti koju kandidat donosi F1, što uključuje reputaciju i integritet

Rok za prijave zasad je 30. travnja 2023., a odluka o tome je li ikoji od kandidata podoban trebala bi stići do 30. lipnja ove godine.

Na kraju dokumenta navodi se kako je maksimalan broj momčadi do kraja sezone 2025. ograničen na 12, što znači da bi najviše dvije nove momčadi mogle ući u F1. Interes su javno zasad zajednički iskazali Andretti i Cadillac, a Ben Sulayem je u nedavnom intervju za Motorsport tijekom relija u Monte Carlu potvrdio da su oni i dalje jedini koji su im se izravno obratili.

Posljednji put kad je FIA pozivala nove momčadi bilo je 2015., kada nijedan od dvaju kandidata nije dobio odobrenje za mjesto u F1, a posljednji odobreni kandidat bio je Haas koji se prijavio na poziv objavljen u prosincu 2013., a ušao je u sport 2016. godine.


Odgovor

6 komentara

  1. Stefan Bellof
    pigmalion Prikaži

    Znači nema Andrettija za 2024.? :(


    0
    0

    0
  2. Juan Manuel Fangio
    veki66 Donator Prikaži

    Nadam se dolasku dvije nove momcadi u 2025…. :-)



    2
    2

    0
  3. Williams
    Montoya Prikaži

    Andrea Moda i Coloni Subaru se vraćaju



    4
    4

    0
  4. Sebastian Vettel
    Pastor Prikaži

    13 bi bilo idealno. Mislim da toliko ima mjesta na gridu ucrtano na svakoj stazi (26). A to bi taman bilo dovoljno da svi dovoljno sposobni vozači sa super licencom imaju mjesto.



    2
    2

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.