Najdraži vozači u povijesti F1

🕒 Razgovori o prošlim vremenima, mjesto za iskusne članove.

F12000
Formula 1
Formula 1
S nama već: 7 god
Navija za: Ferrari, Leclerc
U svrhu poticanja povijesne diskusije na forumu i boljeg upoznavanja njegovih članova, otvaram temu u kojoj mi je želja da što više članova napiše svojih 3, 5 ili 10ak najdražih vozača u cjelokupnoj povijesti Formule 1 od njenog početka 1950. godine.

Slobodno navedite samo kratku listu najdražih imena ukoliko vam se ne da ulaziti u dubioze, ali naravno poželjno je da napišete i malo opširnija obrazloženja zašto vam se pojedini vozač toliko sviđa.

Moja lista:

1. Charles Leclerc 🇲🇨

Nakon heroja iz djetinjstva Schumachera, dugo nisam imao vozača kojega sam baš direktno imao potrebu simpatizirati na gridu. Pojavom Charlesa u F2, impresionirao me sa svojim talentom, vozačkim vještinama, refleksima i činjenici da je vozač Ferrari Academyja što mi je oko njega stvorilo sliku "spasitelja" koji će vratiti staru slavu Ferrariju. Nešto u stilu termina koji će Vanzini posije sažeti u pojmu "il predestinato". Također mi se svidjelo što je iz Monaka, koja mi je najdraža utrka i grad-država iz koje imam predivne uspomene iz vlastitog života. Uz to je brat Mediteranac :mrgreen:

2. Michael Schumacher 🇩🇪

Heroj iz djetinjstva, kao što vrijedi i za mnoge ovdje zbog njega smo postali fanovi ovog sporta i Ferrarija.

3. Ayrton Senna 🇧🇷

Netko koga sam volio mrziti kad sam bio mlađi i nisam bio toliko upoznat s njegovom karijerom i životom. S vremenom sam postao ogroman ljubitelj njegove vozačkog umijeća, strasti, gladi za utrkivanjem i bivanjem najboljim. Velik čovjek, vozač i karakter.

4. Jim Clark 🇬🇧

Na temelju nekih arhivskih snimaka, dokumentaraca i impresivne statistike postao sam veliki advokat i ljubitelj ovog vozača. Šteta za preranu smrt, smatram ga među 5 najboljih vozača u povijesti.

5. Gilles Villeneuve 🇨🇦

Čista vozačka romantika. Spreman da dade sve na stazi, pa i više od toga za koju tisučinku na štoperici.

Honorable mentions: Fangio, Lauda, Massa

slika
slika

Frantic
Formula 1
Formula 1
S nama već: 9 god 11 mj
Navija za: Ferrari
Michael Schumacher
Nelson Piquet (strariji, naravno)
Jean Alesi
Niki Lauda
Giancarlo Fisichella

Od onih koji trenutno voze to su
Charles Leclerc
Nico Hulkenberg (šta ću jbga :neznam: , čovjek je jedinica SI sistema)
Carlos Sainz

Da sam rođen u to vrijeme, vjerujem da bi mi bili dragi
Sir Stirling Moss
Jim Clark
Dan Gurney

Od onih koji bi mogli početi voziti F1 to je, naravno, Dino Beganović

Od bivših* (ali još uvijek aktivnih) Mick Schumacher
Yeah, it's on purpose!

Jedan je Leclerc!! :gandalf:
► Prikaži “Spoiler”

Grah0 Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 9 god 9 mj
Navija za: KMag, Seb

F12000 je napisao/la:1. Charles Leclerc slika
Čuj Čarli ti najdraži, kakav šok slika.
Šalu na stranu, ovo je moj neki spisak

1. Gazda
2. Nelson
3. Niki
4. Prost
5. Babyface Ickx

wapi Verified
GP3
GP3
S nama već: 8 god 1 mj
Moja lista počinje 1976. prije toga nisam gledao F1 pa nemam favorite.

Lauda - zbog njega i vijesti kako je izgorio, sam počeo gledati F1
Mansel - vrlo osebujan lik, nekako pozitivan
Gazda - dominacija, beskrupuloznost u bolidu i empatija izvan njega
Sainz - mislim da je jak u glavi, ima neku pozitivnu crtu karaktera, stoik
Kimi F Raikonnen - nenadjebiv, nažalost tragično neambiciozan

Lec - sa svojim mangupskim imagem. Nekako ga malo žalim, kao i sebe uostalom iz sličnih razloga

Yui Ide - najgori vozač koji je sjeo u F1 bolid, a da sam ja to gledao.

croatic f1
F1puls suradnik
F1puls suradnik
S nama već: 10 god 3 mj
Navija za: najstarijeg i najmlađeg
Kod mene je popis kratak, prva dva mjesta će vas zaprepastiti!

1. Fernando Alonso - plavo-žuta livreja me već ranije osvojila, a on se 2005. borio za naslov. Vrlo mladi i naivni ja sam tako uskočio na vlakić koji me sad već 20 godina vozi u sve dublju depresiju.

(realno nekih 10 mjesta prazno)

2. Andrea Kimi Antonelli - Alonso će možda voziti dok god je živ, ali ipak sam morao uložiti u budućnost. Čuo sam da se naveliko priča o njemu, rezultati su bili zbilja impresivni, tako da sam ga odlučio malo popratiti. Uključio sam se kad je vozio F4, nastavio je gaziti dalje nakon toga, tako da sam i u taj vlakić uletio, uz nadu da će vožnja s njim donijeti više veselja.

3. Jarno Trulli - vlakić najpoznatnijeg kolovođe u F1 sam vrlo brzo napustio. Odabrao sam ga isključivo radi boje bolida, valjda je to bila 2003. ili početak 2004. jer mi je slavlje pobjede u Monaku možda i najranije sjećanje u životu, a znam da sam tad već bio etablirani Trullijev navijač. U tim godinama nikako nisam volio crvenu boju pa sam njemu dao prednost među Renaultovim dvojcem, ali sam onda ipak prešao preko tih crvenih crta na Alonsovoj kacigi (čak ih je 2006. stanjio da su se jedva vidjele, hvala mu na tome).

Iz istih razloga kao Trulli mi je bio simpatičan Patrick Friesacher, a i Yuji Ide mi je bio fora zbog imena, malo je reći da sam pogodio s njima. Oko ostatka današnjeg grida sam poprilično indiferentan, a isto mi je i s povijesnim vozačima - mogu mi biti simpatični ili ih mogu cijeniti, ali to je drugo.

pigmalion
Formula 1
Formula 1
S nama već: 9 god 2 mj
Navija za: Fernanda, Ocon (Qatar23 )
Kratko sada - možda i doradim ili popunim listu, a poslije..... ako i kada stignem objasniti ( ne smijem ništa obećavati ):

1. Ayrton Senna
2. Michele Alboreto
3. Jacques Villeneuve
3. Andrea de Cesaris
4. Jim Clark
5. Jean Alesi

EDIT: odlična tema..... i hvala za temu........ :vozi: :vozi: :vozi: :vozi: :vozi:
......ne mogu, ali hoću...... :mrgreen: .....biti po svome,.....

Takes more than combat gear to make a man.
Takes more than a license for a gun.
Confront your enemies, avoid them when you can.
A gentleman will walk, but never run

pigmalion
Formula 1
Formula 1
S nama već: 9 god 2 mj
Navija za: Fernanda, Ocon (Qatar23 )
croatic f1 je napisao/la: 02.04.2025., 13:17 Kod mene je popis kratak, prva dva mjesta će vas zaprepastiti!

1. Fernando Alonso - plavo-žuta livreja me već ranije osvojila, a on se 2005. borio za naslov. Vrlo mladi i naivni ja sam tako uskočio na vlakić koji me sad već 20 godina vozi u sve dublju depresiju.

........

Cijeli post ti je OK, ali stignem ovo subjektivno komentirati: nije to depresija ( to si ti tako nazvao ), to je strast..... to je neobjašnjivo: Fernando, vamos!! :vozi: :vozi:
......ne mogu, ali hoću...... :mrgreen: .....biti po svome,.....

Takes more than combat gear to make a man.
Takes more than a license for a gun.
Confront your enemies, avoid them when you can.
A gentleman will walk, but never run

F12000
Formula 1
Formula 1
@croatic
I meni je živo u sjećanju utrka iz Monaka 2004 i trijumf Trullija
https://www.youtube.com/watch?v=1Q2PWgb ... l=FORMULA1

@pigmalion
Hvala :thumbs: mislim da nam je falilo malo ovakvih diskusija koje vrednuju pozitivne karakteristike vozača, da nismo stalno u nekom užarenom stanju komentiranja aktualnosti.
slika

r2d2
Karting
Karting
S nama već: 8 god
Uz neizbježni 'recency bias' i široko tumačenje pojma najdraži jer kao što kaže jedan moj kolega nijedna stvar nije dobra ako te bar malo ne nervira:

1. Senna - bio sam mlad glup i zaljubljen, danas bi vjerojatno navijao za Prosta.

2. Verstappen - Kako se po Hegelu ništa ne može ocijeniti dok još traje nemam komentara.

3. Schumacher i Hamilton - oni su mi definitivno 'najdraži' vozači s tim da oko Hamiltona još mogu računati na Hegelovu filozofiju.

4. Raikkonen i Hakkinen - Prvi me totalno kupio u McLarenu. Ironija je bez obzira na osvajanje naslova od 2007 to više nije bio isti Raikkonen, a vozio je još dugo, dugo...

5. Rosberg - Oba. Keke je prvi prvak kojeg sam pratio pa mi je ostao prva ljubav, a Nico ponajviše zbog povlačenja na vrhuncu karijere. Rijetki to znaju učiniti kako spada (vidi npr. Raikkonen).

6. Vettel - u Ferrariju i kasnije došao je blizu, nije uspio, ali je poraz podnio dostojanstveno. I naravno, on i Nico su imali plus što su išli protiv Hamiltona

Izvan dvorane slavnih dragi su mi Berger i Brundle, ali više kao komentator nego kao vozač.

Od trenutnih simpatiziram i 'škart' Dr Marka (Sainz, Gasly i Albon) koji (Marko) mi ako se može uračunati spada u kategoriju 'najdražih'.

Honourable mention: Jackie Stewart. Iako ga nisam gledao uživo, osim vožnji imresionira me njegova uloga kao predstavnika vozača.

croatic f1
F1puls suradnik
F1puls suradnik
Navija za: najstarijeg i najmlađeg
pigmalion je napisao/la: 02.04.2025., 14:51 Cijeli post ti je OK, ali stignem ovo subjektivno komentirati: nije to depresija ( to si ti tako nazvao ), to je strast..... to je neobjašnjivo: Fernando, vamos!! :vozi: :vozi:
Što god da je, obvezali smo se u dobru i zlu :lolz:
F12000 je napisao/la: 02.04.2025., 15:15 @croatic
I meni je živo u sjećanju utrka iz Monaka 2004 i trijumf Trullija
https://www.youtube.com/watch?v=1Q2PWgb ... l=FORMULA1
Miris djetinjstva :)

zekohonda Verified
Formula 1
Formula 1
Navija za: sve powered by honda
1. sato - pratim ga od f3 dana do danas. najdraži. koliko god da je pizdarija napravio, pogotovo u 2005. no attack, no chance!
2. mansell u williamsu powered by honda, prva ljubav! čak mi je i u ferrariju bio drag-il leone! i onda konačno naslov u williamsu nakon pun k peha.
3. hill - otišo mansell, došo hill.

u mladim danima nisu mi bili dragi senna (prljav), prost (bezevezan), a schumachera sam mrzio.

a što se tiče povijesnih faca...dan gurney mi je nenadjebiv. ne ko f1 vozač nego ko dan gurney...for president!
The FIA will take all necessary action to protect the sport and its role and reputation as regulator of the FIA Formula One World Championship.

Vettel-Ferrari
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god
Navija za: Vettel, Sainz, Ferrari
1. Sebastian Vettel - prva "zrela" ljubav u Formuli 1, prelazak u Ferrari se potrefio u najboljem mogućem trenutku po mene, vjerojatno je bio razlog zašto sam toliko i zagrizao za ovaj sport. Dugujem mu najemotivnije trenutke koje je navijanje i praćenje nekog sporta kod mene izazvalo i vjerojatno će tako i ostati.
2. Carlos Sainz - upao mi je u oči od prve sezone, vjerojatno i zbog teške situacije jer je pored njega u timu bio wunderkind Verstappen. Godinama sam priželjivao da ga vidim u Ferrariju, kasnije kad je bio evidentan pad Vettela u formi i kao njegovu idealnu zamijenu, to mi se ispunilo. Tako da, u Ferrariju sam u nepunih desetak godina gledao dva najdraža vozača.
3. Micheal Schumaher - heroj iz djetinjstva, zbog koga sam vjerojatno i počeo pratiti Formulu 1 i navijati za Ferrari, doduše dosta naivnije i nezrelije. Zbog njega sam stekao animozitet spram Alonsa i McLaren-a, valjda jer su mi '05 i '06 sezone ostale najbolje u sjećanju (u zrelijim godinama navedeni animozitet me skroz prošao, Alonso i McLaren su mi danas i dragi).
4. Nick Heifeld - ne znam točno što i kako, ali sam ovog vozača kao klinac baš volio.
5. Filipe Massa - nakon odlaska Schumachera, on je bio taj za koga navijam u Ferrariju. Alonsa i Hamiltona u sezoni '07 nisam mogao "smisliti" ( :mrgreen: ), a Kimi kao došljak iz McLarena mi nije nikako legao.

Honourable mention:
Jim Clark - kao djetetu mi je njegovo ime i prezime ostalo urezano u pamćenje, vjerotno sam gledao neku F1 reportažu prije utrke na HRT-u, ali godinama potom ta njegova priča mi je bila nešto kao između sna i jave. Clark mi je poseban vozač u povijesti Formule 1.
Jackie Steward - pored vozačkih vještina i razultata, ostavio najveći utjecaj na daljni razvoj i oblikovanje Formule 1 kao sporta. Prema njemu nikad dosta poštovanja.

Hvala @F12000 na pokretanju ove teme :pivo:

F12000
Formula 1
Formula 1
@Vettel-Ferrari stvarno počinjem vjerovati u onaj meme da ne posjedujemo niti jedno originalno iskustvo 🤣
Pronašao sam se u bar 4-5 stvari koje si pisao. Iracionalna mržnja prema Alonsu, sivi McLaren kao bolid Sotone koji mi je izazivao nelagodu, ljutnja što Trulli osvaja 1 utrku (MSC mora osvojiti svih 17 u sezoni ili je kraj svijeta!!!) itd. Danas su mi sve te stvari simpatične, ali kad si nafurani klinac, valjda tako mora biti.
slika

AlkY
Formula 1
Formula 1
Navija za: McLaren
Kod mene je stvar vrlo jednostavna.

Apsolutno najdrazi ikad , "the Flying Finn" ili ti Mika Häkkinen.
Neznam , pasalo mi je sve oko njega. Kad sam poceo pratiti F1 mi je prvi "upao u oko" , pa vjerojatno zbog toga ostao jedan jedini. I od kad mi je upao u oko , sve dalje je samo raslo oko njega.
I onda kad za nekoga navijas , 1-2-3 godine poslije pocne osvajati naslove , napravi najfenomenalnije pretjecanje svih vremena itd, tu jednostavno postane bog i to je to.
Ti Finci su mi , vjerojatno zbog njega , poslije uvijek pasali. Ta hladnokrvnost, nacin govora engleskog jezika , jednostavno drugaciji od ostalik.

Ali Mika je do dan danas, ostao jedini F1 vozac za kojeg sam navijao. Ima vozaca koji su ti mozda simpaticni , dragi itd , ali to nije navijanje za nikoga.
Ove ranije velikane nisam pratio uzivo , jel tada nisam niti postojao jel :).

Dok s druge strane , totalna suprotnost od 95% ljudi koji ce ovdje pisati , Michael Schumacher apsolutna najomrazenija persona u F1 povijesti. On + crvena boja , idealni recept za nesto prezirati :D.
Naravno samo u poslovnom smislu , mimo Formule 1 nemam apsolutno nista protiv covjeka.
slikaslika slika

Zbagy
Karting
Karting
S nama već: 3 mj
Navija za: kaos u 1. zavoju
Moj izbor su većinom vozači koji su vezani uz moje prve početke praćenja Formule 1, s naglaskom na Ferrari vozače.
Samo crveno! :prcnjau:

1. Rubens Barrichello
2. Michael Schumacher
3. Charles Leclerc
4. Giancarlo Fisichella
5. Felipe Massa

zelot
Formula 1
Formula 1
S nama već: 9 god 8 mj
1. Lauda bez premca
2. Massa, navijao svim srcem za 2007 i 2008 i onaj brazil i one suze na postolju i sve to... ma sunce malo umiljato, pa i ona nesretna opruga.. bas ga nije mazilo u karijeri i tako malo je falilo da postane velikan koji je sa ferr uzeo naslov a ovako ostao skoro bez icega, pao u zaborav naspram onoga sto bi bilo da su toyote otisle po kisne gume.
3. Gazda, zbog njega i zavolio f1.
4. Vettel, nisam bio neki fan ali dobar je Seb, ljudska gromada, veliki covjek, fali mi u f1, ne vidja ga se po paddocku, ne komentira.. dosta se odvojio, steta...
5 .Mister Smooth

luke flywalker Verified
GP3
GP3
S nama već: 8 god 6 mj
Navija za: Mika Hakkinen
1. Mika Hakkinen
2. Jean Alesi
3. Jackie Stewart

Schumi mi je drag onako i mimo sporta pa ga stavljam van svih top lista.

Osella
GP3
GP3
S nama već: 3 god 3 mj
Navija za: Minardi, Andrea Moda
Pokušat ću nekako kronološki. Ovdje ću navest samo one vozače koje sam imao prilike gledati.

1. Schumacher - jednostavno, kao djetetu, Ferrari mi je bio pojam, a on je u tom crvenom bolidu dominirao i tako zacementirao mjesto među meni najdražim vozačima.

2. Jarno Trulli - specifično ime i prezime tako da mi je uvijek ostao u pamćenju. Do dan danas mi je jedan od dražih vozača.

3. Giancarlo Fisichella - ne znam točno zašto, ali eto ostao mi je u pamćenju. Žao mi je što ta super kratka epizoda u Ferrariju nije barem malo bolje prošla.

4. Kimi Raikkonen - legenda. Mislim da ne treba previše trošiti riječi. Šteta samo što nije digao još koji naslov, ali mislim da nije nešto pretjerano uzrujan oko toga.

5. Robert Kubica - valjda zato što dolazi iz Poljske, odnosno zemlje koja ne daje baš vozače najviše razine u motorsportu. Tko zna što bi bilo da smo dočekali njegov prelazak u Ferrari...

6. Antonio Giovinazzi - baš simpatičan lik. On i Raikkonen u Alfi Romeo mi je do danas najdraži vozački par. Tih godina sam dublje pratio tu ekipu i žao mi je što nisu dobili malo bolji bolid.
Mislim da je mogao više u F1, ali eto digao je titulu na 24h Le Mansa. Neću lagati, nije ostavio neki trag u F1, ali kao njegov veliki navijač volio bih ga ponovno vidjeti na gridu.

7. Carlos Sainz - čini mi se dosta pametan lik, a i sviđa mi se njegov stil vožnje i čitanje utrke. Pozornije ga pratim od onda kad je potpisao za Ferrari i baš mi je žao što nisu produljili suradnju. Nadam se da će vratiti Williams pri vrh, tamo gdje im je i mjesto.

8. Andrea Kimi Antonelli - pročitaj pod @croatic - skoro pa identična priča. Budući šampion. :pivo:

Na trenutnom gridu ima nekoliko meni simpatičnih vozača (npr. Alonso, Tsunoda, Albon, Leclerc...). Ne mogu reći da navijam za njih onako kako sam navijao ili navijam za ranije navedene, ali mi bude drago kad ostvare dobar rezultat.
Vidjet ćemo kako će Tsunoda proći u Red Bullu pa možda postanem punopravni član njegovog fan kluba. :zubo: :P
Lasciatemi guidare...
"By my calculations, we win the championship by 1 point!"

wapi Verified
GP3
GP3
Osella je napisao/la: 03.04.2025., 17:26 Pokušat ću nekako kronološki. Ovdje ću navest samo one vozače koje sam imao prilike gledati.
...

8. Andrea Kimi Antonelli - pročitaj pod @croatic - skoro pa identična priča. Budući šampion. :pivo:
....
Apsolutno sam siguran sljedeći veliki transfer iz Mercedesa u Ferrari. Apsolutno nema šanse da ovaj simpatični klinac jednom ne obuče crveni kombinezon.

BatteryVolttas
Karting
Karting
S nama već: 1 god 8 mj
Navija za: Fisichellu
Moji favoriti

1) KIMI RAIKKONEN
Pratim F1 od 1999 ,a najdraža momčad mi je bio McLaren Mercedes i navijao sam ja za Hakkinena i Davida Coultharda,ali od 2003 kada je Kimi došao u McLaren, to je za mene bio san snova.
Raikkonen u periodu 2003-2006 je nešto što sam obožavao poput božanstva.
Kasnije to više nije bio taj Kimi,ali eto, najdraži moj vozač u povijesti je taj Raikkonen iz McLaren Mercedes dana...

2) MAX VERSTAPPEN
A ne mogu ignorirati svoje osjećaje i sezonu 2020 kad sam baš jako jako počeo navijati za Maxa i ona pobjeda na Silverstoneu kad je Lewis počeo nešto pričati "sigurno su imali manji pritisak u gumama", tu se već dalo naslutiti kako je broj 33 prava stvar.
2021... ma malo je reći da sam ludio i pizdio na svakoj utrci i stresno proživljavao svaki FP1 i ogledni primjerak tko je brži ovaj vikend..Lewis ili Max...
a Abu Dhabi.. Latifi,hvala ti još jednom na Safety Caru :)

3 ) NICK HEIDFELD

Quick Nick mi je oduvijek bio drag, od Saubera, Prosta, Jordana, pa do BMW Williamsa i BMW-a gdje je sve vozio..uvijek sam "pazio " na njega i nadao se najboljem...
U BMW-u je bio sjajan u 2 sezone,ali Mario Theis je vidio Kubicu kao broja 1 iako su stvarno bili po rezultatima tu negdje..A Kanada koju je Kubica pobjedio...mogao je to i Nick,ali bio je dobar momak i pustio Kubicu da ide ispred i na drugačijoj strategiji dođe do pobjede...mogao je štopati Kubicu i sebi osigurati pobjedu,jedinu za BMW,ali nije..
Odgovori
👀 Registriraj se Prijavi se ⚡