Frantic je napisao/la: 18.03.2022., 09:20
Ni ja nisam ljubitelj čisto električnih auta.
Sve mi to izgleda zasad malo pretjerano i "požureno".
Mislim, nisu sve zemlje Norveška.
Sve je to ok oko "zero" emisije, ali pitanje na koji način se dobija ta električna energija?
Buka, obrtni moment, sve 5, ali....
Treba imati "jaku" mrežu da se ogroman broj automobila puni istovremeno.
Pa onda imaš i dužinu trajanja samog punjenja.
Daleko je moment kada ćeš "napuniti tank" za manje od 2 minute i preći sa istim 1000 km.
Ajd, što se tiče dometa, to se i riješi sa baterijom većeg kapaciteta, ali "tankanje"??
Nemaju svi kuću i/ili garažu, pa da to lagano ostave preko noći.
Dalje, šta s baterijama?
Proizvodnja istih, materijali (litijum nije neograničen), odlaganje istih kada im istekne životni vijek....
Da ne govorimo da su ta auta i dalje "preskupa", za većinu "običnog svijeta", čak i u zemaljama sa jačim standardom.
....
Kad se energija proizvodi na masovnoj skali obično je ekološki povoljnije nego milijarda malih proizvodnji energije u svakom autu posebno.
Naravno prelazak svih automobila na elektriku bi naglo povećao potrošnju struje, pa je pitanje imamo li kapaciteta za to. Ako vratimo u upotrebu politički neracionalno zatvorene nuklearke u Njemačkoj, bit će struje. Također auti se pune dominantno noću što olakšava problem jer tada ima više slobodnog kapaciteta u proizvodnji struje.
Baterije će se morati reciklirati, ograničeni litij vodi prema tome, pa nema odlaganja osim koliko treba da se prikupi i odveze na reciklažu.
Auti su preskupi jer tržišno mogu biti, kupuju ih hipsteri. Tehničkog razloga za toliku cijenu nema. Električni auto je sigurno proizvodno jeftiniji od benzinca ili dizelaša, a da ne govorimo o hibridima koji su ultra komplicirani.
Domet i punjenje ostaju najveći problemi, ali ja bi konkretno problem s dometom imao nekoliko dana godišnje. U svakodnevnom korištenju 200km je više nego dovoljno, a noć je dovoljno duga za punjenje.
Naravno, svi oni koji žive u zgradama imaju problem s prekonoćnim punjenjem, ali to je prilika za nekog poduzetnika s pravim rješenjem...