MotoGP sezona 2022.

🏍️ Sve teme vezane uz MotoGP.

croatic f1
F1puls suradnik
F1puls suradnik
S nama već: 10 god 3 mj
Navija za: najstarijeg i najmlađeg
slika

Ovog vikenda počinje nova, 74. sezona Svjetskog prvenstva u motociklizmu - MotoGP-a. Isplaniran je najduži kalendar u povijesti s 21 utrkom, a sve kreće po dobrom starom običaju noćnom utrkom u Kataru i završava u Valenciji.

Trebali bismo vidjeti dvije nove staze: Mandaliku koja će ugostiti drugu utrku sezone, VN Indonezije i Kymi Ring koji bi napokon trebao ugostiti VN Finske. Ne bude li ponovo problema s koronom, u kalendar se vraćaju Argentina, Japan, Tajland, Australija i Malezija.

slika

Glavna promjena kod vozača je svakako to što nakon 22 godine na gridu premijerne klase neće biti Valentina Rossija. Doktor se nakon razočaravajuće sezone odlučio oprostiti od MotoGP-a, no s 43 godine i dalje traži nove izazove pa će tako voziti GT World Challenge Europe, a u MotoGP ostaje uključen kao vlasnik momčadi VR46 koja se sada natječe i u "kraljevskoj" klasi.

Osim pojave Rossijeve momčadi koja će koristiti Ducatijeve motore, dogodilo se još nekoliko promjena u pogledu momčadi. Aprilia je postala samostalna tvornička momčad, a Gresini će se nastaviti utrkivati kao Ducatijev kupac. Razlan Razali kupio je Petronas SRT nakon njihovog povlačenja i momčad će se natjecati pod imenom RNF. I dalje će koristiti Yamahine motore.

Vozačkih promjena u top momčadima nije bilo (Morbidelli je već lani debitirao za tvorničku Yamahu), ali su stigla čak petorica novajlija: aktualni prvak i viceprvak Moto2 klase, Remy Gardner (Wayneov sin) i Raul Fernandez vozit će za Tech3 KTM, trećeplasirani Marco Bezzecchi za VR46, Fabio di Giannantonio (sedmi u dvojci) stigao je u Gresini, a Darryn Binder koji stiže iz Moto3 (lani sedmi) vozit će za RNF.

slika

Titulu brani Fabio Quartararo oko kojeg bi moglo biti zanimljivo i u smislu silly seasona - Francuz je nakon testiranja izrazio nezadovoljstvo Yamahinim razvojem i zasad nema ugovor za 2023.

Ducati brani momčadsku i konstruktorsku titulu, a prenese li formu s kraja sezone, njihov Francesco Bagnaia, koji je nedavno produžio ugovor do 2024., trebao bi biti jedan od favorita za naslov. Čini se da je Marc Marquez napokon u potpunosti fizički spreman, što znači da ga odmah moramo uračunati u favorite, a možda se pojavi i još neki dark horse koji će se uplesti u borbu za naslov.

Raspored VN Katara (naše vrijeme je 2 sata manje od njihovog)

Sarma Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 8 god 2 mj
Navija za: Ferrari
👍

Ovo bi mogla biti baš izjednačena sezona, ajde da vidimo jel Peko spreman za naslov...

Frantic
Formula 1
Formula 1
S nama već: 9 god 11 mj
Sarma je napisao/la: 01.03.2022., 21:18 👍

Ovo bi mogla biti baš izjednačena sezona, ajde da vidimo jel Peko spreman za naslov...
I da li je Dukac spreman.
Ali, ako bude 100% fit i u formi, Mamlaz je prvi favorit, na žalost. :neznam:
I na @zekinu radost. :mrgreen:
Yeah, it's on purpose!

Jedan je Leclerc!! :gandalf:
► Prikaži “Spoiler”

Sarma Verified
Formula 1
Formula 1
Slažem se @Frantiče :fakjea:

Pastor
Formula 1
Formula 1
S nama već: 7 god 2 mj
Navija za: Seb
Mogla bi i Aprilia biti dobra ove godine.

Frantic
Formula 1
Formula 1
Martin, pa Beštija :klanjam:
Privatni Dukci najjači :shock:
Yamahe užasne
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

Dani Verified
Formula 1
Formula 1
Navija za: Hamilton, Leclerc, Ricci
Ove moje yamahe će čini se ove godine imati jako loš provod. Vidi se manjak snage i jednostavno ne shvaćam da njihovi inženjeri ne mogu napraviti pomak prema konkurenciji. Veseli relativno dobar suzuki. Očito će borba za naslov biti ducati i honda ove godine. A Fabio nije uopće poravio svoje vrijeme iz q1. 1:53.6 u oba pokušaja
slika

Pastor
Formula 1
Formula 1
Meni je Suzuki jučer izgledao jače. Danas i jedan KTM završi ispred njih. A nisu daleko ni od Yamaha.

croatic f1
F1puls suradnik
F1puls suradnik
Navija za: najstarijeg i najmlađeg
Po rezultatima kvalifikacija Yamaha definitivno izgleda loše, vidjet ćemo hoće li možda u utrci izgledati bolje, hoće li Fabio uspjeti izvući nešto iz rukava.

Dosta razočaravajuć rezultat za Pecca, puno se očekuje od njega, ali stigne se i ovo nadoknaditi uz dobar start i tempo u utrci. Nije ni sve bajno u Ducatiju, nešto sam čitao da su se vraćali na stari motor, ali ne znam sad vrijedi li to i za satelitske ekipe ili samo tvorničku, nisam stigao detaljno čitati, jer satelitske definitivno izgledaju kao da nemaju problema :)

Lijepo je vidjeti Marca pri vrhu, nadam se da je sad napokon full fit, neće samo Zeki biti drago ako se vrati u ulogu favorita :mrgreen:

zelot
Formula 1
Formula 1
S nama već: 9 god 8 mj
Kad je utrka?

Frantic
Formula 1
Formula 1
zelot je napisao/la: 06.03.2022., 12:49Kad je utrka?
16:00
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

Frantic
Formula 1
Formula 1
Jao.... :facepalm:
Pecco i Martin
Jackass kvar
Ajmo Beštija
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

Sarma Verified
Formula 1
Formula 1
Katastrofa :facepalm:

Frantic
Formula 1
Formula 1
Bravo Beštija
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

Vordas
Formula 4
Formula 4
Gresini :cheer: :dance:
#DankeSeb

Sarma Verified
Formula 1
Formula 1
Bravo Enea :klanjam:

jenson
Formula 4
Formula 4
S nama već: 8 god 9 mj
Navija za: Alpine, Gasly
Svaka čast za Beštiju. Veseli me brza Aprilia

Pastor
Formula 1
Formula 1
Odlično otvaranje sezone. :dance:
Loš start prve dvojice ali se Bastianini dobro vratio. Martin na žalost odustao ne svojom krivicom. Ali nebi svakako igrao bitniju ulogu u borbi za vrh.
Pol Espargaro, već sam jednom rekao kad je u KTM-u imao šansu za pobjedu, da nikad neće pobijediti...
KTM me najviše iznenadio. Mislio sam da su podbacili za ovu sezonu, po testiranjima i ostalim informacijama. Ali i danas su ostala trojica na KTM-u izgledali dosta loše.
S druge strane, Suzuki me nije nešto oduševio, iako su se popravili na pravcu. Aprillia je mislim mogla i bolje. Yamaha je trenutno najgori motor po prikazanom.

Marquez nije još pravi. Da Espargaro zna završit utrku i da je Marquez onaj stari, danas bi završili 1-2, sa laganom pobjedom za Marqueza. Ali Honda izgleda odlično.

Frantic
Formula 1
Formula 1
Da, Honda izgleda ponajbolje.
Mamlaz rezervisan ili šta već.
Neka je, šta god da je.
Ništa nije uradio nakon starta, a mislio sam da će hladno uzeti pobjedu.
Aprilia :thumbs:
P.Esp, Pecco, Martin, fabrički Dukci, Yamahe,.... :thumbsd:
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

zekohonda Verified
Formula 1
Formula 1
Navija za: sve powered by honda
ohrabrujuće.
gledao sam zadnjih 5-6 krugova nakon beauty sleepa.
The FIA will take all necessary action to protect the sport and its role and reputation as regulator of the FIA Formula One World Championship.
Odgovori
👀 Registriraj se Prijavi se ⚡