VN Monaka 20.-23. svibnja 2021.

📰 Trenutno aktualne vijesti u svijetu Formule 1.

FernandoMclaren
Karting
Karting
S nama već: 8 god 8 mj
Navija za: Alonso, Leclerc, Ferrari
slika

slika

slika

Peta utrka sezone. Najglamurozniji vikend u kalendaru, Velika Nagrada Monaka!
1929. godine održana je prva utrka nakon što je Antony Noghes, vlasnik tvornice cigareta, zajedno sa Automobilskim klubom Monako odlučio pokrenuti utrkivanje oko kneževine. Utrka je bila dio prvog kalendara 1950. godine te se od 1955. do 2019. održala svake godine.
Nelson Piquet je opisao vožnju po ulicama kao da se vozi biciklom po dnevnom boravku. Unatoč tome vozači je vole jer je izazovna i traži maksimalnu koncentraciju jer su ovdje doslovno milimetri u pitanju. Pretjecanja su izuzetno teška te su zato ovdje jedne od najznačajnijih kvalifikacija u sezoni.
Rekorder je Ayrton Senna sa 6 pobjeda

Sljedeća tablica prikazuje kvalifikacijski omjer svakog vozača sa njegovim dosadašnjim timskim kolegama na VN Monaka.
slika

Prilično iznenađujuće Sainz ima savršen omjer. Alonso i Ricciardo su također prilično jaki. Malo iznenađuje da Hamilton ima negativan ukupan omjer.

slika

Jedna je DRS zona na startno ciljnom pravcu, pretjecanja su rijetka, ali ne i nemoguća. Najčešće su na kočenju nakon izlaska iz tunela. No viđali smo ih i u Hairpinu, Rascasseu i Saint Devotu, više ili manje uspješna.

Impresivan prolazak Leclerca:

Gužva koju je izazvao Giovinazzi:

Još dokaza da su pretjecanja ipak moguća, posebno je zanimljivo mjesto gdje Hulkenberg pretječe Magnussena:

Mnogo incidenata se uvijek događalo pa je vrlo lako moguće da vidimo Aston Martina koji ovog vikenda preuzima zadaću sigurnosnog automobila:

Pole position Michaela Schumacher 2012. godine:

Alokacija guma:
slika

Staza nije zahtjevna za gume te Pirelli donosi najmekše komponente.

Vremenska prognoza predviđa sunčano vrijeme cijelog vikenda:
slika

Očekuje nas zasigurno zanimljiv vikend. Red Bull i Max što prije moraju uzeti pobjedu kako bi ostali u priključku sa Hamiltonom i Mercedesom. Borba za pole position će biti napeta i ključna za ostatak vikenda. Očekujemo i od Pereza da se priključi vrhu pa da vidimo okršaj 2 na 2.
Ferrari je iznenadio odličnom utrkom u Barceloni te se očekuje da će biti treći po brzini, a dobrim kvalifikacijama i uz nešto sreće možda je moguće i postolje. Međutim McLaren i Alpine također žele dobar rezultat te je sve moguće.
Vidjet ćemo kako će se Aston Martin snaći na uličnoj stazi te i oni možda ovoga puta odrade bolji vikend. Alpha Tauri se također nada dobrom rezultatu i bodovima. Kimi, Giovinazzi i Russel će pokušati doći do pokojeg boda ako se spletom okolnosti otvori prilika.

Prvi i drugi trening su u četvrtak u 11:30 i 15:00.
Treći trening je u subotu u 12:00.
Kvalifikacije i utrka su u subotu i nedjelju od 15:00.

Frantic
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god
Navija za: Ferrari
Hvala Fernando na otvaranju. :pivo:
Kod ovih "top" preticanja u Monacu, mogli su ubaciti npr. Fisicova preticanja iz 2006. na ulazu u šikanu, u 2 uzastopna kruga.
A bilo bi zanimljivo napraviti i jedan video sa preticanjima u hairpinu (Leclerc>>Norris, Sutil>>Alonso, Scumacher>>Hamilton,....)
Yeah, it's on purpose!

Jedan je Leclerc!! :gandalf:
► Prikaži “Spoiler”

jenson
Formula 4
Formula 4
S nama već: 8 god 9 mj
Navija za: Alpine, Gasly
Hvala na otvaranju :pivo: . Za razliku od mnogih koji se nadaju odličnim Leclercovim kvalifikacijama, s obzirom na Sainzov iznenađujući 5:0 omjer u kvalama u Monacu, te činjenicu da Leclerc još nije završio utrku u Monacu (što svojom krivnjom, što zbog momčadi), ja očekujem da će Sainz biti vodeći Ferrari ovaj vikend.

Ibarac00
GP3
GP3
S nama već: 7 god 8 mj
Navija za: Sergio Perez, FI, SF.
Očekujem Lewisa ili Maxa u zidu u Q.
Monaco mu je osobno živa dosada od utrke, gdje posljednji bolid ima bolji tempo od vodećih u zadnjoj fazi utrke.
Ali taj glamur, povijest i sve sto ide uz to nekako mi ipak čini poseban taj vikend F1.

Alen13ASC
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 3 mj
Navija za: Fernando Alonso
Kontakt:
Vidim da sam predao štafetu u prave ruke :pivo: Lep uvod :kokice:

Ja očekujem spektakl, meni je Monaco uvek spektakl bez obzira šta drugi mislili. Gledati ove autobuse od f1 bolida kako idu na milimetar od zida je uff njami njami :cice:

Imajte u obzir da je ovo vozačima prva ulična utrka još od VN Singapura 2019. godine! Možda su malko "zahrđali", bumo vidjeli :cheer:
slika

gjoko-mkd
Formula 2
Formula 2
S nama već: 9 god 3 mj
Da se potsetimo samo da na ovu utrku ,,petak pada u četvrtak,, :prcnjau:

AlkY
Formula 1
Formula 1
S nama već: 8 god 1 mj
Navija za: McLaren
Hvala na uvodu :thumbs:

Svi se uvijek nadamo necemu u Monacu ,svake godine. A u 85% slucajeva prespavamo utrku.
Nadam se da ce bar malo zanimljivosti biti ovaj vikend.

U Monacu je puno vaznije gledat kvalifikacije nego utrku. 17 puta vise dogadanja bude :D
slikaslika slika

_bataziv_0809
Formula 1
Formula 1
S nama već: 7 god 1 mj
Ja bih to sazeo ovako:

Abu Dhabi mi je staza koja na papiru zvuci dobro, nesto kao novi filmovi Brucea Willisa, dakle negledljivo.

Monaco mi je pak kao filmovi Quentina Tarantina, uvijek dobar mada ponekad smara.

:pivo:
slika

Pastor
Formula 1
Formula 1
S nama već: 7 god 2 mj
Navija za: Seb
Očekujem mladog gazdu na postolju. :cool:

FernandoMclaren
Karting
Karting
S nama već: 8 god 8 mj
Navija za: Alonso, Leclerc, Ferrari
Hvala svima, a pogotovo @Alen13ASC.
Meni je također ovdje uvijek zanimljivo gledat kako koncentracija i preciznost moraju biti na vrhunskoj razini cijeli vikend. Pogotovo u kvalifikacijama gdje se mora izvući najbolje iz bolida, a ne završit u zidu.

F12000
Formula 1
Formula 1
Navija za: Ferrari, Leclerc
Najdraži trkači vikend u sezoni :aww: jedva čekam.
slika

_bataziv_0809
Formula 1
Formula 1
Kojih se pobjeda sjecate a da nisu sa PP :dance:
slika

CrashOverride Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 8 god 11 mj
Onak na brzinu 2015,2016,2017.....
Fino Alla Fine

_bataziv_0809
Formula 1
Formula 1
1996 :trep:

DC dvije pobjede u Knezevini 2000 i 2002 su takodjer ostvarene bez PP.

Kad je uzeo PP, zeznuo je nesto u formation lapu i pola utrke proveo u mjenjacu Bernoldijevog Arrowsa :bonk: (2001).

1997. MSC na startu uzima Villeneuva koji je startao na pogresnim gumama i nestaje u daljini....
slika

Wehrlein94
GP3
GP3
S nama već: 5 god 1 mj
Navija za: Raikkonen
ja se najradije sjetim 2004 kada je Jarno Trulli uzeo pobjedu u Monacu nakon što je MS uzeo uvodnih valjda 5 utrka pa mi je ta Trullijeva pobjeda bila spektakl ono,da razbije monotoniju...
I sjećam se te sezone sudar MS-Montoya i Ralf-Alonso... bila je to dobra utrkica... Button na kraju stisnuo Trullija al Jarno je izdržao i uzeo jedinu pobjedu karijere... šteta,sad kada pogledam unatrag,premalo... Trulli bi danas bio top vozač

Alonso king
GP3
GP3
S nama već: 9 god 6 mj
Navija za: Fernando Alonso
Slazem se, VN Monte Carla 2004. je bila kaoticna i jedna od interesantnijih utrka na toj stazi. Simbolicna pobjeda Trullija na stazi poznatoj po vlakicima koji se stvaraju pa nije ni cudo da je on pobjedio 😀. Salu na stranu, jedina pobjeda za Renault te sezone i lijepa obrambena i stalozena voznja Talijana. Trenutke koje bih mozda ja izdvojio jos od vremena otkada pratim F1 su vrlo vjerojatno kvalifikacije 2007., Kimi bez majice na jahti, Coulthard na postolju u plastu, Perezova nesreca 2011. i ako se ne varam na utrci dan kasnije vlakic za pobjedu Vettela, Buttona i Alonsa. Pada mi na pamet jos skok Saubera na startu 2012., Perezova agresivnost 2013. u Mclarenu i Grosjeanov crash show, dva velika boda neprezaljenog Julesa, uvodenje VSC-a koje je, vjerovali ili ne, nastetilo Hamiltonu i zapravo u cijelosti utrka iz 2016. koja je bila jedna od boljih u toj sezoni. Kaos na utrci zapoceo Palmerom, Alonsova fantasticna defanzivna voznja u kojoj je cijelu utrku iza sebe drzao Rosberga u Mercedesu, Perezovo postolje i onaj kaos kojeg nam je priredio Red Bull i na neki nacin poklonio pobjedu Hamiltonu. Ne ocekujem nista od utrke ukoliko ne bude kaosa. Mozda budemo vidjeli 1-2 pretjecanja u stilu Leclerca 2019., ali nesto vise od toga tesko. Sto se kaze, utrka se ovdje vozi subotom. Volio bih reci da se veselim napetim kvalifikacijama jer kako stvari stoje imat cemo ih, ali s obzirom da sam Alonsov navijac mislim da cu cijeli vikend gutat knedlu. Nadam se zanimljivom vikendu unatoc svemu 😀

F12000
Formula 1
Formula 1
Navija za: Ferrari, Leclerc
2003. i 2004. su mi najdraže ovako iz glave, iako su i utrke zadnjih godina bile napete.
slika

zekohonda Verified
Formula 1
Formula 1
Navija za: sve powered by honda
2004. - savršen start sata. :klanjam: i onda prodimila honda. :facepalm:
The FIA will take all necessary action to protect the sport and its role and reputation as regulator of the FIA Formula One World Championship.

zjurina
Formula 1
Formula 1
Navija za: Leclerc, Ferrari.Honda
Poćeo prijenos Practice 1 - trenutno šetaju po Paddocku
slika

Multi 21
Formula 1
Formula 1
S nama već: 7 god 11 mj
Navija za: Ferrari, Vet, Max
Kako dobro izgleda ovaj McLaren :trep:
"If everything seems under control, you're not going fast enough." Mario Andretti
Odgovori
👀 Registriraj se Prijavi se ⚡