Formula E 2018./19.

🔋 Sve teme vezane uz Formulu E.

4 sezone - 4 prvaka - hoćemo li ove sezone dobiti prvog dvostrukog FE prvaka?

Anketa je završila: 31.12.2018., 17:35.

Ukupno glasova: 0

croatic f1
F1puls suradnik
F1puls suradnik
S nama već: 10 god 3 mj
Navija za: najstarijeg i najmlađeg
I dok druge serije spavaju zimski san, Formula E tek kreće u akciju!

slika

Utrkom u Diraji u subotu 15. prosinca krenut će nova sezona, ali i nova era Formule E. Peta je ovo već sezona jedine potpuno električne serije formula, a u njoj će se dogoditi niz promjena zbog kojih će FE izgledati prilično drugačije u odnosu na dosadašnje četiri sezone.

Za početak, pogledajte gdje će se sve ove sezone utrkivati bolidi Formule E:

slika

U kalendaru imamo 3 potpuno nova grada (Diraja, Sanya i Bern), potpuno novu stazu u Santiagu te povratak Monaka čijim se ulicama FE vozi svake druge godine. Iz kalendara su ispali Punta del Este i Zürich, dok je Hong Kong sa samog početka sezone prebačen na sredinu kalendara. Također, Hong Kong više neće imati dvije utrke, stoga jedini dvostruki vikend ostaje onaj posljednji u New Yorku. Odvozi li se svih 13 utrka, bit će to najduža sezona dosad.

Što se tiče vozača i momčadi, i tu imamo brojne novosti:

slikaslika

Na gridu imamo 6 debitanata, to su Sims, Gunther, Vandoorne, Paffett, Wehrlein (koji zbog ugovora s Mercedesom ne može nastupiti na prvoj utrci) i definitivno najzvučnije ime od svih, Felipe Massa koji debitira za Venturi.

Tom Dillmann i Oliver Rowland već su nastupali na utrkama, ali prvi će put voziti punu sezonu. Na grid se nakon sezone pauze vraća Robin Frijns, dok Jerome d'Ambrosio nakon 4 sezone u Dragonu prelazi u Mahindru.

Na gridu imamo rekordan broj vozača, 22, jer se gridu priključila momčad povezana s Mercedesom, HWA Racelab koja će ove sezone koristiti Venturijev pogon. Nissan je preuzeo Renaultovo mjesto, dok se BMW priključio Andrettiju.

slika

Što je sve novo?

Najveća i najvidljivija promjena je bolid - Sparkov SRT_01Ee, bolid koji se koristio od prve sezone, odlazi u povijest, a u akciju kreće Spark SRT05e, poznat i kao Gen2 bolid. Razlika između dva bolida je ogromna te zato slobodno možemo reći da krećemo u potpuno novu eru ovog sporta:

slika

slika

Ove se godine u potpunosti mijenja i format utrke - više nećemo imati zaustavljanja u boksu i promjenu bolida sredinom utrke - odsad će jedan bolid biti dovoljan za cijelu utrku. Utrke više neće biti određene brojem krugova, već će svaka trajati 45 minuta + 1 krug. Bodovanje ostaje isto - standardan FIA-in sistem + 3 boda za pole position i 1 bod za najbrži krug (ako je vozač u top 10).

Kao svojevrsna zamjena za pit stopove uveden je attack mode - mod koji će u utrci omogućavati dodatnih 25 kW. Moći će se koristiti nakon 2 kruga utrke, a plavo svjetlo na halou označavat će korištenje attack modea. Mod će se moći koristiti samo na određenim dijelovima staze i to izvan trkaće linije, a trajanje, minimalno vrijeme obaveznog korištenja i broj aktivacija varirat će od utrke do utrke. Ti podatci bit će određeni tek sat vremena prije svake utrke.

Fanboost je i dalje tu, i dalje će nositi dodatnih 100 kJ, ali će ga od ove sezone umjesto dosadašnja 3 moći koristiti 5 vozača s najviše podrške fanova. Moći će se koristiti od 22. minute utrke, a halo će svijetliti crvenkastom bojom prilikom korištenja.

Video vodič za početnike

Jakosni poredak?

Kao i dosad, čini se da nas čeka još jedna uzbudljiva i nepredvidiva sezona s vrlo zgusnutim poretkom.

Iako testna vremena uvijek treba uzimati s dozom rezerve, ona ipak nešto znače. Kombinirana vremena iz Valencije dala su nam 8 momčadi i to sve redom proizvođače unutar jedne sekunde najbržeg vremena. Najbrže vrijeme postavio je da Costa u BMW Andrettiju čime je zajedno sa svojim novim timskim kolegom Simsom koji je imao treće vrijeme pokazao da bi se Andretti sa samog začelja mogao uzdići do samog vrha.

Aktualni prvak Jean-Eric Vergne bio je drugi najbrži te je time pokazao da i sa novim partnerom Techeetah izgleda odlično. Kinezi su s Renaulta prešli na DS-ove motore te tako postali tvornička momčad. U samom vrhu našla se i d'Ambrosiova Mahindra koja je i lani bila vrlo konkurentna početkom sezone, a vrlo blizu bio je i Nissan koji je naslijedio Renault, trostruke momčadske prvake. Daleko nisu bili ni vozači aktualnog momčadskog prvaka Audija, nakon katastrofalnog početka 4. sezone do kraja su pokazali zašto su se prije početka sezone neki bojali njihove dominacije - di Grassi je završio sezonu kao viceprvak sa 7 uzastopnih podija od kojih su 2 pobjede. Dio te forme sigurno će se prenijeti u novu sezonu unatoč velikim promjenama.

Venturi nije izgledao nimalo loše, 8. i 9. mjesto kao 6. momčad po vremenima nisu nimalo loši rezultati za Massu i Mortaru, zaostatci su bili minimalni. Osim njih, unutar sekunde našli su se još i Dragon i Jaguar, sve nagovještava neizvjesnu i veliku borbu bez jasnog favorita.

HWA (Venturijev kupac), Virgin (Audijev kupac) i NIO nisu bili unutar sekunde, ali zaostatak od 1.3 sekunde najbržeg vozača najsporije momčadi nije ništa strašno te čak ne mora ništa ni značiti.

Ukratko, čini se kako nas u borbi za sami vrh čeka velika gužva - BMW Andretti, DS Techeetah, Mahindra, Nissan, Audi, čak i Venturi - svi su jako blizu i možemo očekivati neizvjesnu borbu!

slika

Gdje pratiti Formulu E?

Službeni broadcaster za Hrvatsku je Eurosport, a za sve nas bez istog, tu su streamovi :mrgreen:

Nemojte propustiti početak nove ere Formule E iduće subote u Diraji u Saudijskoj Arabiji! :zelenazastava:

slika

Pastor
Formula 1
Formula 1
S nama već: 7 god 1 mj
Navija za: Seb
Glasao sam za novog prvaka. Ne znam ko će imati najbolji bolid, tokom čitave sezone, što je najbitnije. Vidjeli smo da Mahindra zna dobro startati, pa onda propasti u poretku. Mislim da će Audi sigurno ostati u vrhu. Tako da, ako bude neko dvostruki prvak to bi po meni mogao biti di Grassi. Ali ja sam glasao za novog prvaka, a to bi po meni mogao biti jedino njegov timski kolega Daniel Abt. Ima iskustva od nastanka Formule E, a lani je dobro parirao di Grassiju. Dobar dio sezone je bio i bolji od njega.

Nove ekipe su izgledale dobro, ali sa novim vozačima koji će se trebati prilagoditi vožnji u Formuli E. Možda da Costa bude u borbi za titulu ako BMW iznenadi. Ima on već dosta iskustva. Ne bih ni ostale otpisivao. Virgin je stalno bio pri vrhu, pa ne vjerujem da će ove godine biti jedni od gorih. Mislim da su imali nešto slabije rezultate na testiranjima zbog promjene dobavljača motora. A ni ova Mercedesova ekipa nije za otpisat.

Novi bolid izgleda odlično. Prema zadnjim informacijama trebali bi ga gledati u ovom izdanju dvije godine. Nakon toga još dvije godine sa novim aerodinamičkim paketom. A ja već razmišljam kako će izgledati Gen 3 bolid. :mrgreen:

Krstas
Formula 1
Formula 1
S nama već: 8 god 6 mj
Navija za: Liam Lawson
Glasao sam za Vernia ali dosta zavisi od ovih novih timova. Ne bih ja njih otpisao. Pogotovo Vandornea i Mercedes, takodje nisu novajlije ali Mahindra i Wehrlein su opasni. Pike bas tesko da moze, ostale trojke su u igri.

Eto samo kada nadjes satnice, stavi.
slika

croatic f1
F1puls suradnik
F1puls suradnik
Odgovorit ću i ja sam na svoju anketu - da :)

Očekujem neočekivano, mislim da nas čeka vrlo izjednačena sezona s rezultatima koji će varirati od utrke, ali ako biram nekakvog favorita, onda je to po mom mišljenju Lucas di Grassi.

Audi je, kao što sam spomenuo u uvodu, završio sezonu briljantno, pogotovo u rukama di Grassija. Upravo je njihov trkaći tempo bio ubojit i upravo njega su se neki bojali nakon testiranja - srećom po protivnike, tehnički problemi zadesili su ih početkom sezone i di Grassi je tek u 5. utrci stigao do bodova - nakon toga je nanizao spomenutih 7 podija, tj. 5 drugih mjesta i 2 pobjede. Niz je nastavio čak i na simulaciji u Valenciji, tamo je pobijedio :D

BMW očito ima odličan tempo u jednom krugu, vidjet ćemo jesu li jednako jaki i u utrci, @Pastor je spomenuo iskusnog da Costu koji definitivno ima brzinu za odlične rezultate.

JEV i Techeetah će s DS-om sigurno ostati jaki, sigurno će pobijeđivati i lako je moguće da on obrani naslov. Mahindra bi mogla imati brzinu, ali pitanje je mogu li njihovi vozači doći do naslova. Nissan mi se čini da nema onaj top tempo, ali možda iznenade - Buemi je poznat kao jedan od najboljih u FE i može biti opasan.

Venturi je bio solidan po vremenima, čisto radi simpatija prema Felipeu Massi se nadam njihovim dobrim rezultatima, koji podij ili možda čak pobjeda bili bi sjajni. Inače favorita nemam makar pratim otpočetka, ove sezone bi definitivno volio što bolji rezultat za Felipea :thumbs:

I slažem se s ovim što je spomenuo @Pastor za Virgin, oni imaju isti paket kao i Audi i mogli bi oni do samog vrha. Sam Bird također pripada top vozačima serije, Robin Frijns bio je odličan ranije i mogli bi se oni u stilu Techeete uključiti u vrh kao kupci.

Zaključak: sve je moguće, ali glas ide di Grassiju :)

HOK
Karting
Karting
S nama već: 7 god 3 mj
Navija za: Kimi Raikkonen
Lucas di Grassi (Robocar) (y)

Krstas
Formula 1
Formula 1
S nama već: 8 god 6 mj
Navija za: Liam Lawson
Kako su fino sredili APP.
slika

Frantic
Formula 1
Formula 1
S nama već: 9 god 11 mj
Navija za: Ferrari
Buemi :kokice:
Yeah, it's on purpose!

Jedan je Leclerc!! :gandalf:
► Prikaži “Spoiler”

croatic f1
F1puls suradnik
F1puls suradnik
1. Diraja E-Prix

Sve bitne informacije vezane za subotnji početak nove sezone i nove ere Formule E:

Ad Diriyah Street Circuit
Dužina staze: 2.495 km
Broj zavoja: 21

slika

Fanboost je otvoren i može se glasati sve do 15. minute utrke ---> https://fanboost.fiaformulae.com/

Trenutna situacija na vrhu (moj glas je otišao Felipeu):
1. Vandoorne 45%
2. Massa 17%
3. Abt 7%
4. da Costa 5%
5. Lopez 3%

Raspored sesija (subota, 15. prosinca):
FP1 - 05:00-05:45
FP2 - 07:00-07:45
Kvalifikacije - 09:00-10:00
Utrka - 13:00 (45 minuta + 1 krug)

Gdje pratiti: Eurosport, YouTube (geoblockan), streamovi

Frantic
Formula 1
Formula 1
S nama već: 9 god 11 mj
Da nije 21 zavoj malo previše za 2,5 km staze? :shock:
Yeah, it's on purpose!

Jedan je Leclerc!! :gandalf:
► Prikaži “Spoiler”

croatic f1
F1puls suradnik
F1puls suradnik
Društvo se skupilo u Diraji... :)
https://twitter.com/DSTECHEETAH/status/1073187626407075840 https://twitter.com/VenturiFE/status/1073156108993355776 https://twitter.com/JeanEricVergne/status/1073185361319391233 Bilježnica Sama Smitha - četvrtak

Prvi put da vidim da strani mediji spominju mogućnost utrke u Sarajevu:
The DS Techeetah team traveled to Sarajevo recently where it displayed one of its Season Five show cars. The capital of Bosnia and Herzegovina has ambitions to host an E-Prix in the future but has not yet reached the official feasibility study stage, which is conducted by Formula E Operations staff.
Bilo bi zanimljivo da prvu kišnu utrku u povijesti FE vidimo u Saudijskoj Arabiji :mrgreen:
Showers are expected throughout race day on Saturday. E-racing365 understands that only three of the teams have tested the Gen 2 car on a fully wet circuit, including Venturi which completed some wet running at the Ales test track in September.
Virtualni krug po vrlo uskoj i zavojitoj stazi:

Ako je ovo točno, odlične vijesti za sve koji žele pratiti E-Prix - na popisu načina za gledanje u Hrvatskoj je naveden i YouTube!
https://prnt.sc/lup359

Bolidi na stazu po prvi put izlaze već danas, u 12:50 kreće shakedown, prijenos uživo na Facebooku!

HOK
Karting
Karting
Evo sam upravo pogledao shakedown na UK:BT Sport 1 , gdje će i sutra biti prijenos dvaju treninga,kvalifikacija i utrke. Slika je odlična preko IPTV-opcije NEXT-TV.Još uvijek je staza dosta prašnjava, ali svi vozači su zadovoljni novim bolidom. Na BT Sport 1 je još u tijeku program FE...

Gilles
GP3
GP3
S nama već: 9 god 7 mj
Ova serija bas dobro vizuelno izgleda, mislim na kola, mozda malo prefuturisticki ali meni prija za oko. Mozda ove sezone pocnem i da pratim ovo cudo na baterije.
slika

Pastor
Formula 1
Formula 1
S nama već: 7 god 1 mj
Navija za: Seb
croatic f1 je napisao/la: 14.12.2018., 00:37
Ako je ovo točno, odlične vijesti za sve koji žele pratiti E-Prix - na popisu načina za gledanje u Hrvatskoj je naveden i YouTube!
https://prnt.sc/lup359

Bolidi na stazu po prvi put izlaze već danas, u 12:50 kreće shakedown, prijenos uživo na Facebooku!
Izgleda da su se zajebali. http://prntscr.com/lv2w5w

Vettel-Ferrari
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god
Navija za: Vettel, Sainz, Ferrari
Bravo za Vandornea :thumbs:

Može li malo pojašnjenje oko kvalifikacijskih rundi A i B, kako sam skontao u obe runde prvih šest su plavo obojani u poretku, šta točno to znači? I na Eurosportu mi piše da u 12:15 se voze opet kvalifikacije, jel to još jedna runda kvalifikacija ili oni repriziraju ove kvalifikacije :/

HOK
Karting
Karting
Evo sam provjerio YouTube kanal radi odlično!

croatic f1
F1puls suradnik
F1puls suradnik
Ono kad u 20-ak minuta moraš poloviti sav jutrošnji kaos :dafuq:
Pastor je napisao/la: 14.12.2018., 21:09 Izgleda da su se zajebali. http://prntscr.com/lv2w5w
YT prijenos radi, meni su preko FB-a rekli da ću moći gledati u Hrvatskoj

Vettel-Ferrari je napisao/la: 15.12.2018., 10:23 Bravo za Vandornea :thumbs:

Može li malo pojašnjenje oko kvalifikacijskih rundi A i B, kako sam skontao u obe runde prvih šest su plavo obojani u poretku, šta točno to znači? I na Eurosportu mi piše da u 12:15 se voze opet kvalifikacije, jel to još jedna runda kvalifikacija ili oni repriziraju ove kvalifikacije :/
Kiša je razjebala sve, pa tako i kvalifikacijski format:
https://www.motorsport.com/formula-e/ne ... n/4313385/

Nakon niza kazni, evo kako izgleda startni poredak:

slika
https://twitter.com/eracing_net/status/1073903545676689408

Vettel-Ferrari
Formula 1
Formula 1
Bravo Vergne! :party:

Vandoorne ima jako slab tempo...

Vettel-Ferrari
Formula 1
Formula 1
Zbog čega su Vergne, Lotterer i Massa kažnjeni?

Vandoorne se čini jako slab, ne znam koliko je to do bolida. Ali mi nije jasno otkud mu baza navijača da ima 36% glasova za fan boost, a drugi je Massa sa 13%. Bit će da ima dobar dio Alonsovih navijača na svojoj strani.

Vettel-Ferrari
Formula 1
Formula 1
Saznao sam zbog čega su kažnjeni, šteta velika zbog Vergne-a, izgledalo je nakon polovine da će kontrolirati utrkom.

Sve u svemu, jako zanimljiva utrka :thumbs: Mislim da ću odsad pratiti aktivno Formulu E, prije nisam mogao najviše zbog mijenjanja bolida usred utrke.

Bolidi su im jako lijepi, pogotov ovi s dominantnom jednom bojom.

croatic f1
F1puls suradnik
F1puls suradnik
Antonio Felix da Costa prvi je pobjednik Gen2 ere Formule E!*
https://www.motorsport.com/formula-e/ne ... r/4313521/
* ne bude li nekih kasnijih kazni koje FE obožava :mrgreen:

Odlična utrka, sve čestitke da Costi i BMW Andrettiju na zasluženoj pobjedi. Utrka je bila fenomenalna, sadržajna i uzbudljiva, tek sad sam skužio kako točno funkcionira attack mode i sviđa mi se :) Bolidi su prekrasni, ali to smo već znali :thumbs:

Šteta za JEV-a, pretpostavljam da je prekoračio dozvoljenu snagu ili tako nešto, siguran sam da bi on pobijedio bez toga. Svejedno, mega rezultat, s drive throughom doći do drugog mjesta je fenomenalan podvig. S obzirom na to da spominjem drive through za njega, Lotterera i Massu, odmah moram "pohvaliti" režisera koji nam nije prikazao niti obavijest o kaznama, niti trenutke prolazaka kroz boksove. Ono, totalno nebitni trenutci za pokazati :facepalm:

d'Ambrosio je odvozio sjajnu utrku, prva utrka za Mahindru i odmah podij. Evans je prošao ispod radara, ali je odradio sjajan posao, isto kao i Lotterer koji je uz kaznu došao do solidnog P5.

Žao mi je Masse, imao je dva fantastična pretjecanja u jednom zavoju i probio se do P8, ali na kraju debi bez bodova.

Za 4 tjedna vozi se u Marakešu, nadam se jednako uzbudljivoj utrci s novim režiserom :cheer:
Odgovori
👀 Registriraj se Prijavi se ⚡