VN Azerbajdžana (Baku city circuit), 27.-29. travnja 2018.

📰 Trenutno aktualne vijesti u svijetu Formule 1.

avetma
Administrator
Administrator
S nama već: 10 god 4 mj
Kontakt:
Obzirom da je Ferrari1345 obećao pa nije ispunio, otvaram ja brzinski temu.
slika
slika

Staza u Bakuu ispred ekipa stavlja sličan izazov kao Spa. Prvi i treći sektor su fokusirani gotovo isključivo na maksimalnu brzinu, a u srednjem sektoru je potrebno što više downforcea.

Pirelli je za ovu utrku pripremio soft, supersoft i ultrasoft gume. Grip je izuzetno slab u početku vikenda (što je opet nešto što ova staza ima zajedničko s ostalim uličnim stazama), ali kako se staza gumira u nastavku vikenda - postaje sve bolje i bolje. Asfalt uopće nije abrazivan pa se ne očekuje previše ulazaka na promjene guma. To se vidi po izboru guma (slika ispod) u kojem su Ferrari i Sauber najagresivniji.

51 je krug, a staza je dugačka 6003 metra. U nedjelju će se voziti ukupno 306 kilometra, a rekord kruga iznosi 1:43.441 i napravio ga je Sebastian Vettel prošle godine.

Prva utrka ovdje (kao VN Europe) bila je vjerojatno najdosadnija utrka sezone, druga utrka bila je među najzanimljivijima u sezoni, ova treća mogla bi odlučiti sudbinu VN Azerbajdžana, barem u očima navijača.

slika

Sažeci prošlogodišnje lude utrke: https://www.youtube.com/watch?v=zP3WOVR1-YU

Pole position krug: https://www.youtube.com/watch?v=PK1_Y9JU1Ow

Raspored vikenda - VN Azerbajdžana (27.-29.4.)
1. trening (11:00)
2. trening (15:00)
3. trening (12:00)
Kvalifikacije (15:00)
Utrka (14:10)

Obvezne grid girls

slika

Multi 21
Formula 1
Formula 1
S nama već: 7 god 11 mj
Navija za: Ferrari, Vet, Max
Taman krenuo pitat jesam li krivo brojio dva tjedna ili? :zubo:
"If everything seems under control, you're not going fast enough." Mario Andretti

avetma
Administrator
Administrator
S nama već: 10 god 4 mj
Kontakt:
Citiram jedno zanimljivo pismo lokalnog tipa iz Azerbajdžana, da bi stekli možda malo bolju sliku o tome što njima znači utrka:
Pozdrav, ja sam F1 fan iz Azerbajdžana. Obzirom da je ispred nas moja domaća utrka - odlučio sam potražiti po internetu kako su navijači komentirali prošlogodišnju utrku. Srce me boli kad vidim toliko negativnosti. Ljudi Azerbajdžan nazivaju "islamističkom rupom", pišu protiv organizatora, vrijeđaju volontere i ne vide razloga zašto bi Baku uopće bio u F1 kalendaru. Shvaćam da se nekome ne sviđa vodstvo ove države i činjenicu da smo postali domaćin utrke samo zato jer Bernie voli miris novca, ali molim vas da stanete na trenutak i pročitate ovaj tekst da shvatite situaciju u Azerbajdžanu.

Politički kontekst

Nije lako biti prvak demokracije nakon boravka u Sovjetskom savezu. Azerbajdžan je bio dio Ruskog carstva više od 200 godina. Postali smo nezavisna država prije 20 godina, ali je ruski utjecaj još uvijek nevjerojatno velik. Jednostavnim rječnikom: svaka politička odluka donesena u ovoj državi je na neki način kompromis između interesa Rusije, EU i Amerike, a nekih 70% utjecaja u odluci nosi upravo Rusija. Uglavnom, moramo biti dobri prema svima, a posebno s Putinom. Strah među običnim ljudima da ćemo biti napadnuti poput Gruzije ili Ukrajine je vrlo realan. Nadam se da to objašnjava zašto imamo vodstvo kakvo imamo.

Bernie voli miris novca

Nema sumnje da je Baku u kalendaru zato jer je Bernie dobio dobru sumu novca od organizatora. Ista stvar vrijedi za Bahrein, Rusiju i Abu Dhabi. Budimo realni, nema šanse da bi "poštenim" putem Azerbajdžan postao dio F1 pod Bernijem, iako ima sve sastojke da bude pristojan (ne sjajan) domaćin. Nitko ne zna za Azerbajdžan upravo zato jer nije bilo velikih međunarodnih događaja uz koje bi nas povezali. Sad kad je Baku u kalendaru, je li zaista puno gori od ostalih gradova i staza? Ako je netko bio u Bakuu, volio bih da mi kaže kako rangirate ovaj događaj u odnosu na druga iskustva u F1? Je li u donjih 5?

Ne mislim da je ulična staza u Bakuu među boljima kao što je Spa, ali također mislim da definitivno nije među najgorima. Prilično je unikatna. Gradska staza s pretjecanjem, visokim brzinama, najdužim pravcem, najužim dijelom... Razumijem da su zavoji od 90° dosadni za vozače, ali to je dodatan izazov kad nema izletne zone.

Mislim da luda GP2 utrka iz 2016. i prošlogodišnja drama u F1 pokazuju da postoji potencijal za sudare, crvene zastave i lude utrke u Bakuu. Uvijek će tu biti i dosadnih utrka, ali tako je bilo gdje.

Još koja riječ

Azerbajdžan i nije toliko islamska država - jer nije na snazi Šerijat. Većina ljudi će se nazvati muslimanima, ali vjeru ne prakticiraju. Opijanje votkom na vjenčanjima je kod nas standardna procedura. Žene nose odjeću kakvu žele i imaju pravo glasovanja od 1918. godine, a to je ranije od Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Japana itd.

Na kraju, boli me vidjeti koliko rada i truda ulažu volonteri, a to prođe neprimijećeno. Neki od mojih najbližih prijatelja su volonteri i strastveno sudjeluju u pripremanju najboljeg showa na svijetu. Nakon svega toga - čitam kako je VN Azerbajdžana sranje jer je to muslimanska država ili zato jer su suci nogom šutirali ostatke bolida nakon sudara. F1 je za nas važan događaj i otvara nam nova radna mjesta i prilike da učimo od najboljih u poslu. Također, Azerbajdžan se pokušava diverzificirati i prestati biti država "na nafti", te probiti na području turizma. F1 je integralni dio tog plana. Naša ekonomija će se urušiti kroz 10 godina ako to ne ostvarimo.

Nebitno o tome što mislite o vodstvu Azerbajdžana, nije fer omalovažavati ili oduzimati sjajno iskustvo Formule 1 koje dobiju naši "obični" ljudi koji rade na pripremi i organizaciji utrke.

Ferrari Maniac
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 1 mj
Navija za: Scuderia Ferrari
Lijepo otvaranje :thumbs:, ajmo otresti Kinu i hrabro u Baku!
Forza!
Sisu (fin.)

hattrick
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 3 mj
Navija za: Vettel
Kontakt:
slika

..hehe Tarkan u Bakuu glavna zvjezda. :D

ps.. sad vidim da nisu skinuli plakate još od prošle godine.
https://twitter.com/alanbaldwinf1/status/989056226528059392
Bolje pet do dvanaest nego ni jednu poslje jedan. slika

luke flywalker Verified
GP3
GP3
S nama već: 8 god 7 mj
Navija za: Mika Hakkinen
Ante hvala za uskakanje i za ovo pismo, zaista se čovjek zapita poslije čitanja iako nisam djelio ni mrvu mišljenja s pomenutim u pismu.
Nadam se da moji mogu pobijediti i preoteti treće mjeato od RB-a, koje nam i pripada obzirom da imamo najbolju šasiju na gridu. :zubo:

krik_naglas
Karting
Karting
S nama već: 7 god 2 mj
Evo je tema :thumbs:

Zanimljiv tekst, u manje teksta da je neko uspio toliko puno da docara, fino.

A sada, LH treba da izadje iz onih funky slapica :facepalm: sjedne za volan i da se vise brate natakari na najvise postolje. Grijesim li ako kazem da je ovo jedna od onih staza gdje je straight line speed jak adut? Mislim da mecka to ima.

Bice luda trka, samo nek se ne lupaju (ovdje je to malo tesko za ocekivati nazalost) pa nek pobjedi najbrzi :pivo:

zekohonda Verified
Formula 1
Formula 1
Navija za: sve powered by honda
šrafcigerka, taman da hamsti omete koncentraciju. :mrgreen:
The FIA will take all necessary action to protect the sport and its role and reputation as regulator of the FIA Formula One World Championship.

krik_naglas
Karting
Karting
zekohonda je napisao/la: 25.04.2018., 14:02 šrafcigerka, taman da hamsti omete koncentraciju. :mrgreen:
Ma nema sanse, koristi on onu bijelu fantomku ispod kacige da mu ne izlapi koncentracija :mrgreen:

Frantic
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god
Navija za: Ferrari
Hvala na uvodu....
Zabrinuo sam se. :shock:
Yeah, it's on purpose!

Jedan je Leclerc!! :gandalf:
► Prikaži “Spoiler”

gosuasus
Formula 4
Formula 4
S nama već: 8 god
Kakva su ocekivanja pred ovu utrku?

krik_naglas
Karting
Karting
Pa, ako se moj i tvoj avatar sudare, Max spali motor, Kimi ugane trepavicu, a botasa otrese Alonso, onda će Ricciardo da briljira :zubo:

Dugo dvije sedmice da se čeka, samo da se pogase semafori i da krene ludilo :thumbs:

hattrick
Formula 1
Formula 1
Kontakt:
...malo zemljopisno-povjesnog uvoda u ovaj trkaći vikend:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=ksu66WlZZSg[/youtube]

hattrick
Formula 1
Formula 1
Kontakt:
Presica:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=-0gIVlaKCT4[/youtube]

..izdvojeno:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=gwaTtANnoKc[/youtube]

Mr.Spaceguy Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 2 mj
Navija za: Fernando Alonso
https://twitter.com/AlbertFabrega/status/989507961637736450

Ferrari
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 1 mj
Navija za: Ferrari, Seb, Max, Lec
Max u zidu.
We fight together. We win together. We lose together. Forza Ferrari
slika slika

Sarma Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 8 god 2 mj
Navija za: Ferrari
Max u zidu :facepalm: izgleda da je dobio dodatnih 100 KS :rofl:

MrDoomroom
Formula 1
Formula 1
S nama već: 9 god 11 mj
Sarma je napisao/la:Max u zidu :facepalm: izgleda da je dobio dodatnih 100 KS :rofl:
Ispravak power spikes 900KS :D
Nikad šampiona od njega. Toliki hype je bio oko njega da mi sad nekako iz utrke pada sve niže i niže.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Har Kl
Formula 1
Formula 1
S nama već: 7 god 11 mj
Navija za: Mercedes
Sarma je napisao/la: 27.04.2018., 11:38 Max u zidu :facepalm: izgleda da je dobio dodatnih 100 KS :rofl:
101 KS

zekohonda Verified
Formula 1
Formula 1
Navija za: sve powered by honda
Mr.Spaceguy je napisao/la: 26.04.2018., 16:50 https://twitter.com/AlbertFabrega/status/989507961637736450
baš me zanima renaultov napredak od...danas. :P
The FIA will take all necessary action to protect the sport and its role and reputation as regulator of the FIA Formula One World Championship.
Odgovori
👀 Registriraj se Prijavi se ⚡