Legendarne staze vs tilkedromi
- dakako
- Formula 4
- S nama već: 10 god 3 mj
- Navija za: Mercedes
Ljubitelj sam ponajprije Spa,Monaca,Imole,Magny Cours te opcenito starih staza. Svjestan sam da su ukusi razliciti pa rekoh da se pricamo. Iznesite i vi svoje stavove,zelje,razloge,strahove.
Timski igrac
- avetma
- Administrator
- S nama već: 10 god 4 mj
- Kontakt:
Staze nisu samo pravci i zavoji već i sve okolo. Zato me trnci prođu kad počne vikend u Belgiji pa pokazuju zračne snimke Spa-Francorchamps. Da je Tilke tu stazu prekopirao u Bahrein ili negdje - bila bi totalno smeće. Po tom pitanju sam stari romantičar - najbolja konfiguracija u pustinji je milijun puta gora od jednostavnog ovala usred šume. Spa ima sve to. Priroda i fantastični zavoji, zapravo nema dijela koji je bezvezan. Pouhon, Eau Rouge i Raidillon, Blanchimont, stara autobusna stanica, La Source... <3
Neke staze mi se sviđaju zbog konotacija koje nose, npr Melbourne. Kad vidim kadar iz Melbournea podsjeti me na vremena kad sam se kao klinac budio u kasnim noćnim satima da bi vidio prve kadrove staze. To bi značilo da sezona počinje.
Od ovih na kojima se ne vozi ja sam patnik za Bathurstom. Srednji sektor i ona nizbrdica mi daje trnce koliko god puta da gledam.
Tilkedromi mi ne pašu, čak ni Istanbul ni Amerika.
Neke staze mi se sviđaju zbog konotacija koje nose, npr Melbourne. Kad vidim kadar iz Melbournea podsjeti me na vremena kad sam se kao klinac budio u kasnim noćnim satima da bi vidio prve kadrove staze. To bi značilo da sezona počinje.

Od ovih na kojima se ne vozi ja sam patnik za Bathurstom. Srednji sektor i ona nizbrdica mi daje trnce koliko god puta da gledam.
Tilkedromi mi ne pašu, čak ni Istanbul ni Amerika.
- Felipe
- F1puls suradnik
- Navija za: Massa, Bastianini
- Kontakt:
Požurite dok Majki ne dođe.
Interlagos mi se jako sviđa, pogotovo Senna S, a Monzu strašno volim zbog Ascarija.
Nikada neću prežaliti što je MotoGP prestao ići na Laguna Secu, sjajna staza, možda malo i podcjenjena od nekih zbog 'Vadičepa'.
I naravno, The Green Hell.
Što se Tilketa tiče, Sepang je fina staza, a omiljena mi je Austin. Ni Bahrein nije loš, postoji nekoliko zanimljivih sekcija, kao što je T12.

Interlagos mi se jako sviđa, pogotovo Senna S, a Monzu strašno volim zbog Ascarija.
Nikada neću prežaliti što je MotoGP prestao ići na Laguna Secu, sjajna staza, možda malo i podcjenjena od nekih zbog 'Vadičepa'.
Što se Tilketa tiče, Sepang je fina staza, a omiljena mi je Austin. Ni Bahrein nije loš, postoji nekoliko zanimljivih sekcija, kao što je T12.
Obrigado Felipe
- dakako
- Formula 4
[quote="avetma"]Staze nisu samo pravci i zavoji već i sve okolo. Zato me trnci prođu kad počne vikend u Belgiji pa pokazuju zračne snimke Spa-Francorchamps. Da je Tilke tu stazu prekopirao u Bahrein ili negdje - bila bi totalno smeće. Po tom pitanju sam stari romantičar - najbolja konfiguracija u pustinji je milijun puta gora od jednostavnog ovala usred šume. Spa ima sve to. Priroda i fantastični zavoji, zapravo nema dijela koji je bezvezan. Pouhon, Eau Rouge i Raidillon, Blanchimont, stara autobusna stanica, La Source... <3
To te ja pitam kolega. Ako bude srece napisat cu svoj putopis ovdje.
Kad Majki stigne ici ce nesto tipa Singapur ja volim
To te ja pitam kolega. Ako bude srece napisat cu svoj putopis ovdje.
Kad Majki stigne ici ce nesto tipa Singapur ja volim

Timski igrac
- croatic f1
- F1puls suradnik
- Navija za: najstarijeg i najmlađeg
Legendarne staze s pravom nose taj naziv, meni su osobno najomiljenije Interlagos, Spa i Monza. Jedne od najboljih su mi i Gilles Villeneuve i RB Ring, ali ove prve tri navedene su mi top 3
U vezi Monaca imam podijeljeno mišljenje, staza je izazovna, nema mjesta za greške i pravi je "poligon" za vozače, ali utrke su, kao i sve ulične, poprilično dosadne. Od novijih staza su mi najbolje Sepang i Shanghai, iako više nisu baš tako nove 

- zekohonda Verified
- Formula 1
- Navija za: sve powered by honda
nije mi jasna fascinacija imolom. nakon dodavanja šikane u tamburellu je (meni) skroz dosadna.
The FIA will take all necessary action to protect the sport and its role and reputation as regulator of the FIA Formula One World Championship.
- Explorer
- F1puls suradnik
- Navija za: Vettel
- Kontakt:
To i ja velim hahaFelipe je napisao/la:Požurite dok Majki ne dođe.![]()

Meni isto žao za Laguna Secu, strašna staza. Da se izbace Singapur i Rusija, a ubace Imola i Magny Course, to bi po meni bila perverzija

U razumnu srcu mudrost počiva, a što je u bezumnom, to se i pokaže.
- Rose
- Karting
Spa, Suzuka, Monza, Magny Cours, Monaco, Silverstone, Interlagos, ne nužno tim redom, osim naravno kraljice svih staza - Spa, ona ostaje na prvom mjestu <3 . Slažem se s avetmom glede Melbournea, leptirići u stomaku, sezona počinje
Fali mi i Magny Course, tamo je uvijek vladalo neko posebno ozračje.

Fali mi i Magny Course, tamo je uvijek vladalo neko posebno ozračje.
I hit the wall
- josip123
- GP3
- Navija za: Raikkonen,Vettel,Leclerc
Ma stare su staze zakon! <3
A od ovih Tilkeodroma su mi najbolje: Malezija, Bahrain, Austin i Turska....

A sto se tice Laguna Sece ta mi je jedna od najdraaaazih!!!! Uvijek na Gran tourismu vozim Lagunu secu i Nordschleife.....
Vadicep mi je jedan od najdrazih zavoja....
A sto se tice Nurburgringa Nordschleifa.... E TO JE STAZAAA! <3 <3 <3 <3
Po meni najbolja ikad uz Spa!
A od ovih Tilkeodroma su mi najbolje: Malezija, Bahrain, Austin i Turska....

A sto se tice Laguna Sece ta mi je jedna od najdraaaazih!!!! Uvijek na Gran tourismu vozim Lagunu secu i Nordschleife.....
Vadicep mi je jedan od najdrazih zavoja....
A sto se tice Nurburgringa Nordschleifa.... E TO JE STAZAAA! <3 <3 <3 <3

Po meni najbolja ikad uz Spa!
Being second is to be the first of the ones who lose.
Ayrton Senna
Ayrton Senna
- croatic f1
- F1puls suradnik
- Navija za: najstarijeg i najmlađeg
Još dodaš ovima Abu Dhabi i kalendar bi bio potpuno "očišćen"Explorer je napisao/la: ...
Da se izbace Singapur i Rusija, a ubace Imola i Magny Course, to bi po meni bila perverzija![]()

Također se slažem s Antom i Rose u vezi Melbournea, čim ranije se treba buditi to je bolji osjećaj

- dakako
- Formula 4
zekohonda je napisao/la:nije mi jasna fascinacija imolom. nakon dodavanja šikane u tamburellu je (meni) skroz dosadna.
Gdje si zeko,sta ima stari?
Imas pravo,izgubilo je draz,al ostaje ipak u srcu!
Timski igrac
- luka vz
- F1puls suradnik
- Navija za: McLaren
Nisam ljubitelj radova Harmana Tilkea.
Nekako sam mišljenja da su prije kreatori staza živjeli u suradnji sa prirodom i geografijom. Prirodno su iskorištavali uzbrdice, nizbrdice, šume i ostale logičnosti koje se nameću same po sebi.
Najlakše je pozvati stotine bagera, izravnaju svaku nepravilnost, uzmeš penkalu u ruke ( kao Tilke ) i našrvrljaš nešto.
Dobro šalim se, znam da je on stručnjak i sve to no stare staze su svima drage. Mislim da svaki pravi ljubitelj formule jedan ne razmišlja uopće koji odgovor dati na postavljeno pitanje.
Ova staza u Americi je još i ok ali ostale nikako.
Bathurst je stvarno divlja staza kao što je vetma rekao
Nekako sam mišljenja da su prije kreatori staza živjeli u suradnji sa prirodom i geografijom. Prirodno su iskorištavali uzbrdice, nizbrdice, šume i ostale logičnosti koje se nameću same po sebi.
Najlakše je pozvati stotine bagera, izravnaju svaku nepravilnost, uzmeš penkalu u ruke ( kao Tilke ) i našrvrljaš nešto.
Dobro šalim se, znam da je on stručnjak i sve to no stare staze su svima drage. Mislim da svaki pravi ljubitelj formule jedan ne razmišlja uopće koji odgovor dati na postavljeno pitanje.
Ova staza u Americi je još i ok ali ostale nikako.
Bathurst je stvarno divlja staza kao što je vetma rekao

-
speedyPikac
- Karting
- Navija za: Alonso, Vandoorne
Spa, Suzuka, Nurburging (novi, stari nije staza, to je motorsportska poezija), Silverstone, Monza, Hungaroring, Interlagos, te Monte Carlo su mi najjače iz kalendara, s time da Spa i Suzuka vode kolo.
Suzuka mi se više sviđa (npr. da moram birati radije bih vozio nju zbog briljantog prvog sektora), ali Spa ima ono nešto uz taj svoj layout, pa je ako se mene pita neriješeno.
Tilkedromi (nijedan) se kraj ovih ne može parkirati, te staze jednostavno nemaju dušu ka ove, a i lokacije na kojima se nalaze mi se ne sviđaju (najljepše mi je vidjeti šumu i brege oko staze, tipa A1, Spa, Nurburgring). AJde, moram reći da mu je na Bahreinu uspio trik s prvim sektorom koji može dati neko utrkivanje, ovo ostalo sve tak...
Od ostalih voli Lagunu Secu, Bathurst, Brands Hatch (cijeli, ne ona polovica koja se često korisit), te Macau (koliko god se može zvati stazom)
Suzuka mi se više sviđa (npr. da moram birati radije bih vozio nju zbog briljantog prvog sektora), ali Spa ima ono nešto uz taj svoj layout, pa je ako se mene pita neriješeno.
Tilkedromi (nijedan) se kraj ovih ne može parkirati, te staze jednostavno nemaju dušu ka ove, a i lokacije na kojima se nalaze mi se ne sviđaju (najljepše mi je vidjeti šumu i brege oko staze, tipa A1, Spa, Nurburgring). AJde, moram reći da mu je na Bahreinu uspio trik s prvim sektorom koji može dati neko utrkivanje, ovo ostalo sve tak...
Od ostalih voli Lagunu Secu, Bathurst, Brands Hatch (cijeli, ne ona polovica koja se često korisit), te Macau (koliko god se može zvati stazom)
- Explorer
- F1puls suradnik
- Navija za: Vettel
- Kontakt:
@speedy - Prvi sektor u Maleziji je isto strava za pretjecanje
Hmm, Vettel vs Webber, krvavi okršaj

U razumnu srcu mudrost počiva, a što je u bezumnom, to se i pokaže.
-
speedyPikac
- Karting
- Navija za: Alonso, Vandoorne
Znam, bilo mi je na pameti i to, ali neznam, imam filing da smo više vidjeli u Bahreinu, a i u Maleziji imam dojam da je više T1+T2, pa neki (npr. Vettel i Webber) rastegnu dvoboj do T4.Explorer je napisao/la:@speedy - Prvi sektor u Maleziji je isto strava za pretjecanje![]()
U Bahreinu je fino složeno, ako braniš unutarnju za T1, sporiji si na izlazu i sitting duck na pravcu do T4, a ako ne braniš te ovaj prođe s unutarnje, pa mu ti probaš vratiti do T4 i tak u krug

- Iceman
- Formula 1
- Navija za: Ferrari, KR7
Da.... više volim starije staze. Imaju taj neki originalni i mistični štih. Jednostavno lijepo su uklopljene u prirodu.
Omiljene staze: Spa-Francorchamps, Monza, Suzuka, Interlagos (Brazil)
Uz omiljene ove još volim: Melbourn (dobra je staza, ali i ovo što su neki naveli - prva utrka, ranojutarnje uzbuđenje), Kanada....
Ima ih još par europskih, ali ove su mi top.
Nisam ljubitelj tilkeovih staza, ali mogu navesti da mi prolaznu ocjenu ima Turska, USA i Abu Dhabi (nezz... Abu Dhabi nije sad neka vauuu staza ali ono fora mi je što počinje po danu, završava po noći, onda onaj hotel itd.). Skoro svaka Tilkeova staza ima 1-2 dobra sektora i onda sigurno jedan loš, a to je par čudnih zaredanih zavoja pod različitim kutevima (najčešće pod 90 stupnjeva).
Od ne-F1 staza jako mi se sviđa Nordschleife i Bathurst
Omiljene staze: Spa-Francorchamps, Monza, Suzuka, Interlagos (Brazil)
Uz omiljene ove još volim: Melbourn (dobra je staza, ali i ovo što su neki naveli - prva utrka, ranojutarnje uzbuđenje), Kanada....
Ima ih još par europskih, ali ove su mi top.
Nisam ljubitelj tilkeovih staza, ali mogu navesti da mi prolaznu ocjenu ima Turska, USA i Abu Dhabi (nezz... Abu Dhabi nije sad neka vauuu staza ali ono fora mi je što počinje po danu, završava po noći, onda onaj hotel itd.). Skoro svaka Tilkeova staza ima 1-2 dobra sektora i onda sigurno jedan loš, a to je par čudnih zaredanih zavoja pod različitim kutevima (najčešće pod 90 stupnjeva).
Od ne-F1 staza jako mi se sviđa Nordschleife i Bathurst
- Clark
- F1puls suradnik
Sa Spa Francorchampsom, Suzukom, Monzom, Monacom, Interlagosom, Montrealom i drugim klasičnim F1 stazama, rijetko se koja moderna može staviti u istu rečenicu.
A onda su tu još i ljepotice izvan F1, poput Road Americe, Nordschleifea, Bathursta, Le Mansa, Mid-Ohio, Mosporta, Autopolisa, Macaua, itd..
Dakle, stare staze su bolje. Imaju karakter, povijest, dušu...
No što se tiče Tilkea, možda sam jedan jedini koji ovako misli, ali...
Tilke nije problem. "Problem" su FIA-ini zahtjevi.
http://argent.fia.com/web/fia-public.ns ... uge%20.pdf
I sad ti dizajniraj stazu poput Spa ili Suzuke. Jako teško. Nemoguće!
Još nešto u obranu Tilkea. Da, zasrao je sa stazama poput Abu Dhabija, Koreje, obnove Fujija... Napomena - premda je staza loša, Singapur nije njegovo djelo, a često mu se pripisuje.
Ali Tilke je isto tako odgovoran za A1-Ring (vidim mnogima jedna od boljih staza), Sepang, Sakhir, Shanghai, Istanbul, COTA-u, Buddh. Meni sve odreda solidne, a neke čak i odlične staze.
A pogledajmo i staze koje nisu toliko eksponirane, a njegovo su djelo. Prosudite sami.
Bilster Berg
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=pc1qFQ26RpU[/youtube]
Daimler Immendigen - test poligon, ali utrka bi se mogla održati.
SLIKA
Rudskogen - napravio redizajn
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=h_Tqig1TcFI[/youtube]
Atlanta Motorsports Park
SLIKA
SLIKA
Osim Tilkea, i drugi su se okušali u dizajniranju novih staza za F1. Populous je npr. radio redizajn Silverstonea. Po mom mišljenju su napravili promašaj. Izgubljeni su fantastični zavoji Bridge i Priory, a s novim dijelom nismo dobili ništa ekstra. Ubacili su dva hairpina i ravnicu, nešto što se Tilkeu zamjera (Hockenheim), ali ne i njima.
Njihovo je djelo i Dubai Autodrome. Rekli bi tipična Tilke staza.
SLIKA
A onda su tu još i ljepotice izvan F1, poput Road Americe, Nordschleifea, Bathursta, Le Mansa, Mid-Ohio, Mosporta, Autopolisa, Macaua, itd..
Dakle, stare staze su bolje. Imaju karakter, povijest, dušu...
No što se tiče Tilkea, možda sam jedan jedini koji ovako misli, ali...
Tilke nije problem. "Problem" su FIA-ini zahtjevi.
http://argent.fia.com/web/fia-public.ns ... uge%20.pdf
I sad ti dizajniraj stazu poput Spa ili Suzuke. Jako teško. Nemoguće!
Još nešto u obranu Tilkea. Da, zasrao je sa stazama poput Abu Dhabija, Koreje, obnove Fujija... Napomena - premda je staza loša, Singapur nije njegovo djelo, a često mu se pripisuje.
Ali Tilke je isto tako odgovoran za A1-Ring (vidim mnogima jedna od boljih staza), Sepang, Sakhir, Shanghai, Istanbul, COTA-u, Buddh. Meni sve odreda solidne, a neke čak i odlične staze.
A pogledajmo i staze koje nisu toliko eksponirane, a njegovo su djelo. Prosudite sami.
Bilster Berg
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=pc1qFQ26RpU[/youtube]
Daimler Immendigen - test poligon, ali utrka bi se mogla održati.
SLIKA
Rudskogen - napravio redizajn
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=h_Tqig1TcFI[/youtube]
Atlanta Motorsports Park
SLIKA
SLIKA
Osim Tilkea, i drugi su se okušali u dizajniranju novih staza za F1. Populous je npr. radio redizajn Silverstonea. Po mom mišljenju su napravili promašaj. Izgubljeni su fantastični zavoji Bridge i Priory, a s novim dijelom nismo dobili ništa ekstra. Ubacili su dva hairpina i ravnicu, nešto što se Tilkeu zamjera (Hockenheim), ali ne i njima.
Njihovo je djelo i Dubai Autodrome. Rekli bi tipična Tilke staza.
SLIKA
-
gidra
- Formula 4
- Navija za: SF
:Problem je kod starijih staza vrlo jednostavan, prekratke su. Tako imamo u kalendaru A1 ring gdje traje 1:08,7 Massin PP prošle godine.Uz to ako je netko pohodio stazu ne može da se ne naježi kada prilazi a na vidiku mu je uzbrdica poslije prvog zavoja tzv. Castrola.
.
Tako jedna od meni odličnih staza je Brand Hatch gdje je visinska razlika prvog zavoja -50m. Samo je problem što se krajem 80-tih več onda vozilo 1:04 tako da bi danas krug bio manji od minute.
Tilkeove moderne staze su čisto sranje, ispričavam se na izrazu, samo vozači ne smiju javno kritizirat da Bernie ne bi čuo. Naravno čast izuzecima u vidu A! i Turske.Koga zanimaju zavoji pod pravim kutem?Abu dhabi? Zadnji sektor COTE?
Nizozemski Zandvoort milina od staze,brza ,atraktivna..
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=2n4RT_SKqkE[/youtube]
Jedini problem od tih staza su stari asfalt, infrastruktura i sigurnost,zone izlijetanja.
Ostale vrijedne spomena: Jarama,Estoril,Laguna Seca,Kyalami
.
Tako jedna od meni odličnih staza je Brand Hatch gdje je visinska razlika prvog zavoja -50m. Samo je problem što se krajem 80-tih več onda vozilo 1:04 tako da bi danas krug bio manji od minute.
Tilkeove moderne staze su čisto sranje, ispričavam se na izrazu, samo vozači ne smiju javno kritizirat da Bernie ne bi čuo. Naravno čast izuzecima u vidu A! i Turske.Koga zanimaju zavoji pod pravim kutem?Abu dhabi? Zadnji sektor COTE?
Nizozemski Zandvoort milina od staze,brza ,atraktivna..
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=2n4RT_SKqkE[/youtube]
Jedini problem od tih staza su stari asfalt, infrastruktura i sigurnost,zone izlijetanja.
Ostale vrijedne spomena: Jarama,Estoril,Laguna Seca,Kyalami
No gidra, no party.
-
gidra
- Formula 4
- Navija za: SF
Svaka čast, as iz rukava, Mount PanoramaClark je napisao/la:Sa Spa Francorchampsom, Suzukom, Monzom, Monacom, Interlagosom, Montrealom i drugim klasičnim F1 stazama, rijetko se koja moderna može staviti u istu rečenicu.
Dakle, stare staze su bolje. Imaju karakter, povijest, dušu..
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=XM4QpKaTNtc[/youtube]
No gidra, no party.