56. izdanje legendarne utrke izdržljivosti, 56th Rolex 24 at Daytona, je pred vratima! Motorsport scena polako se budi iz zimskog sna, razna testiranja već su u punom jeku, WRC sezona kreće ovog vikenda u Monte Carlu, a u Americi kreće 48. sezona IMSA natjecanja WeatherTech SportsCar Championship.
Ovo izdanje legendarne utrke izazvalo je posebnu pozornost zbog dobro poznatog razloga - Fernando Alonso će se po prvi put okušati u ovakvoj utrci izdržljivost koja bi trebala poslužiti kao vježba za vjerojatno skori nastup na 24 sata Le Mansa. Alonso će nastupati za momčad Zaka Browna, United Autosports te će dijeliti njihov Ligier JS P217 #23 s dvojicom 18-godišnjaka, Philom Hansonom i Landom Norrisom.

Alonso neće biti jedini vozač koji će u Daytoni braniti F1 boje jer će po drugi put u karijeri na 24 sata Daytone nastupiti Lance Stroll. Stroll će voziti za senzaciju prošlogodišnjeg Le Mansa, Jackie Chan DC Racing u Oreci 07 #37 zajedno s Robinom Frijnsom, Danielom Juncadellom i trenutno vodećim čovjekom Formula E prvenstva, Felixom Rosenqvistom.
Grid se sastoji od 3 klase (Prototype, GTLM, GTD), najjača je ona u kojoj se nalaze oba F1 vozača, Prototype klasa u kojoj se natječu DPi (Daytona Prototype international - Cadillac, Nissan, Acura i Mazda) te nešto slabiji LMP2 prototipovi (Ligier i Oreca). Iako su i Alonso i Stroll u LMP2, imaju realne šanse za pobjedu, npr. 2016. je pobijedio upravo jedan Ligier. Vidjet ćemo hoće li se netko od "našeg" dvojca ovog vikenda priključiti desetorci iz F1 svijeta koja je osvojila ovu utrku

S obzirom da sam i sam početnik u praćenju ove klase, neću puno sam pisati, već ću ostaviti ovaj sjajan vodič za početnike s Crash.net stranice:
Što je Rolex 24 at Daytona?
Staza
Klase
Raspored
Vozači
Na što treba obratiti pozornost
Ukupno 50 automobila naći će se na gridu u subotu:
Entry list
Spotters guide
Raspored vikenda:
Četvrtak, 25.1.
FP1 - završen, Rene Rast u Mazdi bio je najbrži, Hanson je razbio Ligier #23 i onemogućio krugove za Alonsa i Norrisa ---> izvještaj
FP2 - 19:40 - 20:40
GTD kvalifikacije - 21:55 - 22:10
GTLM kvalifikacije - 22:20 - 22:35
Prototype kvalifikacije - 22:45 - 23:00
Petak, 26.1.
FP3 - 00:30 - 02:00
FP4 - 15:40 - 16:40
Subota, 27.1. - nedjelja, 28.1.
24 sata Daytone - 20:40
Ako se ne varam, prijenos svih 24 sata je dostupan na imsa.com!