Kriptovalute (Ethereum, Bitcoin...)

💻 📱 Internet, mobilna tehnologija, IT, hardver/softver....

avetma
Administrator
Administrator
S nama već: 10 god 4 mj
Kontakt:
slika

Dok sam još bio na faksu počeo sam nailaziti na pojam "bitcoin" po forumima i najprije sam mislio da je u pitanju prodavanje magle, onda mi je palo na pamet da bi bilo dobro kupiti malo pa držati par godina i vidjeti što će biti s tim, ali nažalost sam odustao od toga i zaboravio. Teoretski, da sam 2010. uložio 100 dolara i kupio bitcoine te ih čuvao do danas - trenutno bih imao oko 5 milijuna dolara. Naime, Bitcoin je 2010. vrijedio $0,08, a evo trenutno mu je vrijednost $4249.

Pratim odnedavno situaciju i pojavilo se nešto što mislim da ima puno veći potencijal od Bitcoina, a to je Ethereum. On u suštini nije samo valuta nego platforma koja koristi blockchain za izradu decentraliziranih aplikacija. Po onom što sam istraživao i zaključio, čini mi se da je Bitcoin prema Ethereumu ono što je recimo Mozilla Netscape prema modernom Chromeu. :mrgreen: Malo stariji će se sjetiti što je Netscape. :mrgreen:

Ja sam uložio nešto novca prije par mjeseci, uglavnom u Ether, a nešto malo i u neke altcoine. 1 Ether je recimo 1.1.2017. vrijedio 8 dolara, a danas je 1 ETH = 300 dolara, što je 37 puta povrat novca, u samo 8 mjeseci. Što je najbolje, mislim da ETH još nije ni blizu svom vrhuncu.

Jeste li čuli za kriptovalute? Ima li nekog da je uložio? Ako ste zainteresirajte, pitajte što je nejasno, probat ću objasniti ako znam.

zekohonda Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 3 mj
Navija za: sve powered by honda
čuo sam za bitcoin odavno, a tek prije par mjeseci sam čuo kako drug kupuje nekakve grafičke za rudarenje bitcoina...ništa mi nije bilo jasno, pa sam se malo informiro o tom postupku.
zanimljivo sve to skupa zvuči, ali i dalje sam out.

evo par glupih pitanja: na koji način si uložio tj. kako si kupio? kako provjeravaš vrijednost? što i kako možeš kupovat s tom valutom? kako 'to' pretvorit u pravi novac (tipa novac na računu, ili barem na štojaznam paypal accountu?)
The FIA will take all necessary action to protect the sport and its role and reputation as regulator of the FIA Formula One World Championship.

avetma
Administrator
Administrator
Kontakt:
zekohonda je napisao/la: 18.08.2017., 19:47 čuo sam za bitcoin odavno, a tek prije par mjeseci sam čuo kako drug kupuje nekakve grafičke za rudarenje bitcoina...ništa mi nije bilo jasno, pa sam se malo informiro o tom postupku.
zanimljivo sve to skupa zvuči, ali i dalje sam out.

evo par glupih pitanja: na koji način si uložio tj. kako si kupio? kako provjeravaš vrijednost? što i kako možeš kupovat s tom valutom? kako 'to' pretvorit u pravi novac (tipa novac na računu, ili barem na štojaznam paypal accountu?)
Bitcoin je sada ogroman, tako da rudarenje ne dolazi u obzir, neisplativo je. Ethereum također. Rudariti se može za neke manje valute, tzv. shitcoine :mrgreen: ali mislim da od toga nema sreće.

Kupiti virtualne valute je jednostavno, registrirati se na neku online "burzu" i kupiti preko kreditne kartice. Većina ih podržava ove glavne coine (BTC, ETH u prvom planu), a ako hoćeš neke sporedne onda odeš na mjenjačnicu shapeshift.io i njih zamijeniš za ono što misliš da je perspektivno u budućnosti.

Ima i još jednostavnijih načina, recimo, postoje Bitcoin bankomati na kojima možeš podizati i uplaćivati Fiat lovu (kune, eure, dolare...) u zamjenu za Bitcoine. Zagreb je dobio takav bankomat mislim 2014. u Tkalčićevoj, a danas imamo jedan i na Vrbiku. U Splitu i Rijeci također postoje od prošle godine koliko znam. Vrijednost provjeravam na aplikaciji na mobu (ja koristim Blockfolio, ali imaš ih more), ili online na https://coinmarketcap.com/currencies/ethereum/

Znam da je možda teško pojmiti da "virtualne" valute mogu funkcionirati, ali logika iza njih je nevjerojatna. Tu bi trebali malo istražiti pojam "blockchaina" i koje sve mogućnosti primjene decentralizacije nudi. Što je najbolje, izgleda nezaustavljivo. Ne može neka centralna banka zabraniti da koristiš internet, ili ti regulirati koju valutu ćeš koristiti. Ogromne kompanije uskaču u Ethereum (koji je nekidan navršio 2. rođendan) zajednicu kako bi iskoristili njegov potencijal, evo neka moćna imena, da ti se zavrti: https://entethalliance.org/members/

Primjena je još u začetku, mentalitet je takav da je vrijednost još uvijek puno niža od one koju će doseći, pa se sve uloženo čuva na duži period, ali ako hoćeš potrošiti direktno iz kriptovaluta onda imaš tu zgodnu mapu s mjestima koje će rado ih primiti: http://www.coinmap.org/#/world/44.40435 ... 32568359/8

mzf1
F1puls vozački prvak
F1puls vozački prvak
Zanimljivo, osim ko ime po medijima nisam ima pojma o tim valutama ali zvuči jako zanimljivo, i ko mogućnosti koje će u budućnosti otvoriti i ko potencijalna investicija. Ovo što se tiče investiranja, pretpostavljan da ima neka caka, nemoguće da je tako sigurna zarada jer bi onda svi već masovno ulagali.

avetma
Administrator
Administrator
Kontakt:
mzf1 je napisao/la: 18.08.2017., 21:42 Zanimljivo, osim ko ime po medijima nisam ima pojma o tim valutama ali zvuči jako zanimljivo, i ko mogućnosti koje će u budućnosti otvoriti i ko potencijalna investicija. Ovo što se tiče investiranja, pretpostavljan da ima neka caka, nemoguće da je tako sigurna zarada jer bi onda svi već masovno ulagali.
Mogućnosti su nevjerojatne, samo istražiti kako funkcionira blockchain i koje su prednosti decentralizacije i kakva može biti primjena u realnom svijetu. Za neke stvari je jako praktično da se odmaknemo od centralne baze podataka i umjesto nje se počne koristiti blockchain. Nisam ja stručnjak po tom pitanju, ali sam neke stvari uspio pokopčati i primjena ovog će biti revolucija veća od pojave smartfona. Kažu, web 3.0.

Decentralizacija preko blockchaina je pojednostavljenim rječnikom ništa drugo nego promjena principa - više ne postoji centralna baza podataka kojom netko upravlja, već se svi podaci upisuju na kompjutore svih korisnika. Nitko od tih korisnika ne može urediti niti izbrisati podatak jer bi se odmah prepoznalo da ostali zapisi ne odgovaraju.

Evo na banalnom primjeru - zamislite da se prilikom glasanja na izborima dođe na glasačko mjesto i na kompu označi za koga želiš glasovat. U tom momentu kad glasuješ, to se ne šalje u centralnu bazu podataka nego se zapisuje u sve druge kompjutore na svim ostalim glasačkim mjestima. Znači, više nitko kasnije ne može doći i to urediti ili se igrati s transparentnošću jer ako netko na biračkom mjestu u Čučerju krene uređivati nečije glasove - to mu neće biti dozvoljeno jer je sve već zabilježeno na svih 6500 drugih biračkih mjesta u RH.

To je decentralizacija - sve se upisalo u blockchain i nakon toga više nema prilike nitko to brisati ili uređivati. Dosad je više-manje sve funkcioniralo po principu baze podataka koja nužno ima osobu koja upravlja time, bilo od ovog primjera za izbore, pa do svjetske banke. Ovo mijenja priču, i zasad se ne vidi način kako se uopće može spriječiti ako neki autoritet pokuša.

Da se vratim na kriptovalute - nije sigurna zarada jer nikad ne znamo što sutra nosi, ali je nevjerojatno velik potencijal. I to je još u začetku pa zato mislim da je pametno staviti nekakav "višak" novca i čekati razvoj situacije. Relativno malo ljudi trenutno ulaže u kriptovalute pa se predviđa da su ove cijene još vrlo niske u odnosu na ono što će biti kad se uključi šira masa. Što kad se pojave funkcionalne aplikacije široke primjene koje će raditi decentralizirano? Što kad svatko na smartfonu bude imao QR kod koji će služiti kao novčanik i kad velike trgovine krenu pružati to kao način naplate? Naravno, možda nešto pođe po krivu i sve padne u vodu (zato nikad ne ulagati više od onog što smatraš da možeš izgubiti) - ali gledajući čistu ideju - ovo je brutalno i na ovaj ili onaj način će se morati realizirati. Sad, hoće li to biti Ethereum ili neka druga platforma, tko zna...

mzf1
F1puls vozački prvak
F1puls vozački prvak
Moram reći da san zainteresiran za malo šire informiranje o temi zahvaljujući ovako zanimljivom uvodu u temu. Čak mi je fascinantno koliko se široko ova tema može protegniti jer ako ova blockchain revolucija zaživi imat će ogroman utjecaj na politiku geostrategiju tehnologiju ekonomiju kakvu poznajemo..i naravno jedva čekam nove teorije zavjere :kokice: Ali da ne širimo temu previše dakle kriptovalute, koliko sam skužija ima ih jako puno pa je to pretpostavljam caka kod ulaganja, nemogu sve otići u nebo, neke će biti ugušene u moru različitih valuta a neke će isplivati. Pretpostavljam da im vrijednost diže broj ljudi koji se njima koristi plus kapital koji se upumpava u njih ulaganjem na burzama.

avetma
Administrator
Administrator
Kontakt:
Ima ih puno i nove će nastajati, ali sve se svodi na Ethereum i na Bitcoin (odnosno na Bitcoin Cash, koji je njegov derivat od prije par dana i mnogi tvrde da je to zapravo "pravi" bitcoin, te da će to vrijeme pokazati).

Logično je da će puno ljudi pogledati cijene i uložiti nešto u one koji su trenutno na dnu, s nadom da će vrijednost skočiti iz nekog razloga; ali mislim da će se to s vremenom isfiltrirati i da će opstati samo inovativne i jake tehnologije. Ethereum mi se trenutno čini space shuttle za sve ostale, samo je pitanje tempa razvoja, obzirom da je još u začetku.

S druge strane, mnogi Bitcoin vide kao valutu koja će opstati kao najbolja čisto zbog toga što su bili prvi, i što su zato i medijski najprisutniji. Meni osobno taj argument ne drži vodu - i MySpace i Altavista su bili pioniri u svojoj niši, a danas su nigdje.

zekohonda Verified
Formula 1
Formula 1
Navija za: sve powered by honda
Vidio sam sinoc druga rudara. Ne rudari bitcoin nego ether. To ja sam ja nesto krivo bio uhvatio.
The FIA will take all necessary action to protect the sport and its role and reputation as regulator of the FIA Formula One World Championship.

srle
Karting
Karting
S nama već: 9 god 4 mj
Ako nekoga zanima detaljnije što se priča o etheru od strane samih farmera. Etheru navodno dolazi velika prekretnica gdje će ili propasti ili se vinuti u visine kao ozbiljna valuta. Plan je navodno isključiti male farmere i prebaciti se na nešto centraliziraniji sustav (manji broj većih farmi ali i dalje užasno puno ) . Način na koji će se to napraviti je "proof of stake" vezan za količinu ethera kako bi mogli pristupiti poolu. Priča se o količinima čak do 1000 što gotovo ni jedan mali farmer nema. Dali će se preći na takav sustav i što nosi budućnost ostaje nam vidjeti, ali ako se netko želi kockati mislim da je sada pravo vrijeme.

zelot
Formula 1
Formula 1
S nama već: 9 god 8 mj
Da... Zanimljivo.. Mene jedino brine tko tu garantira za novac? Mislim, za klasicni novac imamo guvernere i drzavu koji svojim potpisom garantiraju da taj papir vrijedi toliko i to je to. Nemoguce je da dodjea sa sto kuna originalnih i netko negdje ti kaze da nista i da to ne vrijedi. I da kaze ti odes u banku koja ga je izdala i oni ti priznaju jer moraju. Kod kriptovaluta mi se cini da nitko ne daje garanciju i jedino se bojim da bi to moglo samo kao kula od karata pasti.. Cijena se sroza skoro do nule i koga onda tuziti ili kome se obratiti itd..

Naravno, mozda grijesim jer nisam previse proucavao to ali stvar je zanimljiva... Planiram us korije crijeme riskirati sa etherom... Da sad imam par somova e sa strane riskirao bih soma. Za par komada :)

Usoput, ako netko od upucenih ima kakve korisne linkove neka zaljepi.. Npr gdje tocno kupovati te valute itd...

avetma
Administrator
Administrator
Kontakt:
zelot je napisao/la: 19.08.2017., 15:17 Da... Zanimljivo.. Mene jedino brine tko tu garantira za novac? Mislim, za klasicni novac imamo guvernere i drzavu koji svojim potpisom garantiraju da taj papir vrijedi toliko i to je to. Nemoguce je da dodjea sa sto kuna originalnih i netko negdje ti kaze da nista i da to ne vrijedi. I da kaze ti odes u banku koja ga je izdala i oni ti priznaju jer moraju. Kod kriptovaluta mi se cini da nitko ne daje garanciju i jedino se bojim da bi to moglo samo kao kula od karata pasti.. Cijena se sroza skoro do nule i koga onda tuziti ili kome se obratiti itd..
U tome i jest fora, tržište garantira, nitko ne "upravlja". Teoretski, ako kroz neki period vremena više nitko ne želi imati virtualni novac - srušit će se. Isto kao što bi se srušio dolar da ga svi krenu prodavati za euro. Onda se vraćamo na početnu pretpostavku - ima li tehnologija potencijal. Ako nema - srušit će se kao kula od karata, a ako ima - revolucionarizirat će puno društvenih aspekata.
zelot je napisao/la: 19.08.2017., 15:17 Usoput, ako netko od upucenih ima kakve korisne linkove neka zaljepi.. Npr gdje tocno kupovati te valute itd...
Ja sam se registrirao na btcc.com već prije nekog vremena i tamo kupujem. Ili možeš kupiti bitcoin na nekom od bankomata kod nas (Zagreb, Split, Rijeka) i onda na shapeshift.io promijeniti u koju god valutu hoćeš, za koju misliš da ima perspektive. Mjesta za kupnju i prodavanje ima puno, samo što se sve više ljudi uključuje u priču pa im treba neko vrijeme da odobre korisnika kako ne bi bilo muljanja. Imaš Coinbase, Cex.io, Gemini, Kraken...

Princip je jednostavan, otvoriš svoj novčanik besplatno (za Ether to ide nevjerojatno jednostavno) - samo odi na https://www.myetherwallet.com i u par klikova dobiješ svoju adresu novčanika + privatni ključ. To sačuvaš negdje na sigurnom. Adresu naravno daješ drugima da ti na to uplate kad treba, to je javni podatak. Privatni ključ ne daješ nikome, ako ga netko zna - može ti uzeti sav novac, doslovno kao da ti je uzeo novčanik. Kad želiš provjeriti stanje tj otvoriti svoj novčanik, odeš opet na MyEtherWallet i odabereš "View wallet info", logiraš se i to je to. Zaravo sve to možeš i sada napraviti bez da si kupovao išta da vidiš kako funkcionira, samo što će ti saldo biti 0 :) Postoje i programi i aplikacije za novčanik, ali MyEtherWallet je najbrži pa ja koristim njega.

avetma
Administrator
Administrator
Kontakt:
avetma je napisao/la: 18.08.2017., 19:41 Naime, Bitcoin je 2010. vrijedio $0,08, a evo trenutno mu je vrijednost $4249.

1 Ether je recimo 1.1.2017. vrijedio 8 dolara, a danas je 1 ETH = 300 dolara, što je 37 puta povrat novca, u samo 8 mjeseci. Što je najbolje, mislim da ETH još nije ni blizu svom vrhuncu.
3 mjeseca kasnije vraćam se na ovu temu.

BTC je trenutno $11.230 (2,6x više nego tri mjeseca prije kad sam pisao uvodni post).
ETH je danas na $512 (1,7x više).

Ja sam još uvjeren da je ETH puno veći potencijal od BTC, te da je samo pitanje vremena kad će poletjeti do četiri ili pet znamenki. Doduše, i ovakav rast u odnosu na BTC je impresivan obzirom da baš svi danas znaju za Bitcoin, a Ethereum je ipak novi proizvod i još ga čeka probitak među širu publiku.

Je li tko uložio nakon čitanja ove teme, pa da se fino zahvali na dobitku? :mrgreen:

Explorer
F1puls suradnik
F1puls suradnik
Navija za: Vettel
Kontakt:
Ja razmatram :D
Grafička je GTX1060 6GB, dosta dobar rudar.
U razumnu srcu mudrost počiva, a što je u bezumnom, to se i pokaže.

Ferrari1345
Formula 1
Formula 1
Navija za: Glasniju F1
avetma je napisao/la: 29.11.2017., 16:29 Je li tko uložio nakon čitanja ove teme, pa da se fino zahvali na dobitku? :mrgreen:
FU! :)

Nažalost ne, i mogu reći da mi je izrazito žao. Neznam dali me je ova tema potakla na to ili već neke druge stranice ali već dosta pratim kretanje kriptovaluta i mogu reći da imaju veliki potencijal u budućnosti.
Nekako iman osjećaj da će ovaj strahoviti porast prestat prilikom blagdana te će krenuti lagani pad, kada bi mogao i ja napokon nešto uložiti to. No eto da ne kažem da sam švroc par stotina tisuća satoshija iman na računu :zubo:
slika

"Formula 1 je jedini sport čiji problem rješavaju tako što naprave još jedan problem"

avetma
Administrator
Administrator
Kontakt:
Ih, ja računam do proljeća 1eth 1000 dolara :)

zelot
Formula 1
Formula 1
@avetmana osnovu cega smatras da eth. ima bolju perspektivu i ostalo?

Na se dvoumim da ubodemjedan eth.. Malo mi puno dat 400e al me zulja ipak.

Uvijek sam bio skeptican oko zgrtanja para bez muke. Do sada sce sto sam stekao iskljucivo sam stekao radom a kad bih i probao mukte nesto zaradit ispostavilo se da ne ide tj. da na kraju ne bi islo...

Zbunjen sam tim valom kriptovaluta i tim cijenama.. Frka me da jedbog dana samo sve nestane i tako pusing naivcine prve klase al opet.. Bilo bi lijepo par stotina puta vratit ulozeno kroz neko vrijeme...

Koliki vidis rizik i zasto ether??

Mislis li da je moguce da btc dodje do par desetaka tisuca i di je uopce granica? Sto uvjetuje granicu rasta? Mora nekad stat i sto onda..

Nravano pitanje je i svima drugima koji su u tome :)

avetma
Administrator
Administrator
Kontakt:
zelot je napisao/la: 30.11.2017., 17:05 @avetmana osnovu cega smatras da eth. ima bolju perspektivu i ostalo?

Na se dvoumim da ubodemjedan eth.. Malo mi puno dat 400e al me zulja ipak.

Uvijek sam bio skeptican oko zgrtanja para bez muke. Do sada sce sto sam stekao iskljucivo sam stekao radom a kad bih i probao mukte nesto zaradit ispostavilo se da ne ide tj. da na kraju ne bi islo...

Zbunjen sam tim valom kriptovaluta i tim cijenama.. Frka me da jedbog dana samo sve nestane i tako pusing naivcine prve klase al opet.. Bilo bi lijepo par stotina puta vratit ulozeno kroz neko vrijeme...

Koliki vidis rizik i zasto ether??

Mislis li da je moguce da btc dodje do par desetaka tisuca i di je uopce granica? Sto uvjetuje granicu rasta? Mora nekad stat i sto onda..

Nravano pitanje je i svima drugima koji su u tome :)
Nisam nikakav ekspert po tom pitanju, samo čitam i istražujem jer je zanimljivo što se događa. BTC i ETH nisu nužno konkurencija, zapravo je trenutno bolje da oboje napreduju i rastu. Bitcoin je valuta, Ethereum je platforma koja je puno šira od toga. Okej, i valuta je između ostalog, ali ima pametne ugovore koji imaju nevjerojatan potencijal za primjenu. Bitcoin je Iskon chat sa par soba, Ethereum je Facebook. Bitcoin je Elvis, dobro pjeva i to je to, Ethereum su Beatlesi. :)

Točno je da je trenutno hype oko virtualnih valuta i puno novca se upumpava u njih. Ali, ako pogledaš market cap BTC i ETH vidiš da je to čak i u zbroju još uvijek daleko daleko od nekakvog ozbiljnijeg novca gledajući globalno. Recimo, njih dvoje zajedno još nemaju 200 milijardi dolara. A samo Apple ima više od 800 milijardi. Ne može se direktno uspoređivati s Appleom jer su to kruške i jabuke, ali ako Ethereum zaživi u osnovi i počne se šire primjenjivati onda će poletjeti u nebo. Ovakav rast sa 300 na 500 u par dana, i onda pad na 400 opet danas, to bi moglo izgledati kao malo štucanje na toj nekoj većoj vremenskoj liniji gledajući 2-3 godine unaprijed.

Ne može nestati doslovno, ali može mu pasti vrijednost. Da svi koji imaju ETH odluče prodati i vratiti sebi eure, eth bi vrijedio ništa. Ali, zašto bi propala tehnologija koja ima dobar temelj i dobar potencijal? Vjerujem da je devedesetih bilo neobično kupovati nekakve "domene" i raditi web stranice koje nigdje ne postoje nego ih netko negdje "drži". Ali, potencijal je postojao i ništa nije propalo. Naprotiv. Od vremena kad su mobiteli imali nekakav WAP koji ždere lovu i ne vidiš ništa osim dva naslova na nekom portalu bez slika, došli smo praktički u par godina do smartfona na kojem gledaš uživo kako se liježe jaje kornjače na Galapagosu. Ako je tehnologija dobra i ako može biti korisna, onda će rasti, to je moja logika. :)

S tim da se uvijek pamti zlatno pravilo - nemoj uložiti više od onog koliko možeš priuštiti da izgubiš. :)

avetma
Administrator
Administrator
Kontakt:
Ne znam je li stvarno ili fake, ali je komično :mrgreen:

slika

zelot
Formula 1
Formula 1
Haha :) sad glavna fora moze bit jooj imam samo bitcoine. Kad treba platit rundu pitas konobara jel prima botcoine :)

Level visebi bio da izvedes neku curu na veceru.. Nakrkas se ko slon.. Vina ovo ono... Kad treba platit odjednom si u cudusto restoran ne prima bitcoine jer to je sad in i samo papci nemaju bitcoine... Njoj se oci odmah zacakle, vadi maestro zagrebacke banke i placa na 3 rate jer nije ona luda, zna da umas minimalno 10k dolara a nada se da je mozda bas ona naletila na sreckovica koji je kupio 20-30 btc jos dok su bili dzaba :)

Uglavnom pun si ko brod al jebiga ekipa, kes sam ulozio kao.. Ako te jebu kao daj razmjeni jedan pa da i ti nekad pocastis onda se vadis da nisi luddok cijena raste i tako na racun btc-a uzivas u zivotu :)

avetma
Administrator
Administrator
Kontakt:
avetma je napisao/la: 29.11.2017., 16:29 BTC je trenutno $11.230 (2,6x više nego tri mjeseca prije kad sam pisao uvodni post).
ETH je danas na $512 (1,7x više).
Evo nakon 14 dana update :)

BTC $17.100 (porast 52%)
ETH $720 (porast 40%).

Što ti je kripto svijet, sjedi i čekaj :kokice:
Odgovori
👀 Registriraj se Prijavi se ⚡