Formula E 2016./17.

šŸ”‹ Sve teme vezane uz Formulu E.

croatic f1
F1puls suradnik
F1puls suradnik
S nama već: 10 god 3 mj
Navija za: najstarijeg i najmlađeg
[ link do slike ]

Treća sezone jedine potpuno električne klase formule je pred nama! Prve dvije sezone bile su uistinu fenomenalne, napete do posljednjeg kruga posljednje utrke i zato ne treba očekivati niÅ”ta manje ni ove sezone. Za početak evo malog podsjetnika na događanja iz proÅ”le sezone:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=5Js24AaMM_Y[/youtube]

Veliki podsjetnik :)

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=-kxzaPS6umw[/youtube]

Vozački naslov branit će Sebastien Buemi, a konstruktorski njegova momčad, Renault eDams:

[ link do slike ]

Kalendar:

Kalendar Formule E ove je sezone doživio velike promjene. Sa 10 utrka u 9 vikenda, kalendar se proŔirio na 12 utrka u 10 vikenda. Samo 4 grada iz 2. sezone ostali su u kalendaru, a dodano je čak 5 novih gradova, uz jedan povratak u kalendar - Monte Carlo.

2016:

slika 1. Hong Kong - 9.10.
slika 2. MarakeÅ” - 12.11.

2017:

slika 3. Buenos Aires - 18.2.
slika 4. Mexico City - 1.4.
slika 5. Monaco - 13.5.
slika 6. Pariz - 20.5.
slika 7. Berlin - 10.6.
slika 8. Bruxelles - 1.7.
slika 9.-10. New York - 15.-16.7.
slika 11.-12. Montreal 29.-30.7.

Vozači i momčadi:

U trećoj sezoni imat ćemo jednu momčad viÅ”e nego u drugoj jer se gridu priključilo jedno ugledno ime, Jaguar. Oni nisu jedina novo ime jer je Team Aguri dobio nove vlasnike, CMC, koji je momčad preimenovao u Techeetah. Sve momčadi će imati vlastite motore ove sezone, osim Techeetaha koji će koristi motore dvostrukih (i jedinih u FE) konstruktorskih prvaka, Renaulta. Å to se tiče vozača, na gridu ćemo imati 5 debitanata: Lopeza, Engela, Carrolla, Evansa i Rosenqvista. Momčadi su promijenili Da Costa (Aguri>Andretti) i Vergne (Virgin>Techeetah). Klasu su napustili Bruno Senna, Simona de Silvestro i Mike Conway.

slika Renault eDams
  • slika #9 Sebastien Buemi
    slika #8 Nicolas Prost
[ link do slike ]

slika ABT Schaeffler Audi Sport
  • slika #11 Lucas di Grassi
    slika #66 Daniel Abt
[ link do slike ]

slika DS Virgin Racing
  • slika #2 Sam Bird
    slika #37 Jose Maria Lopez
[ link do slike ]

slika Faraday Future Dragon Racing
  • slika #7 Jerome D'Ambrosio
    slika#6 Loic Duval
[ link do slike ]

slika Mahindra Racing Formula E Team
  • slika #23 Nick Heidfeld
    slika #19 Felix Rosenqvist
[ link do slike ]

slika Venturi Formula E Team
  • slika #4 Stephane Sarrazin
    slika #5 Maro Engel
[ link do slike ]

slika MS Amlin Andretti
  • slika #27 Robin Frijns
    slika #28 Antonio Felix da Costa
[ link do slike ]

slika Techeetah
  • slika #25 Jean-Eric Vergne
    slika #33 Ma Qing Hua
[ link do slike ]

slika NextEV NIO
  • slika #88 Oliver Turvey
    slika #3 Nelson Piquet Jr
[ link do slike ]

slika Panasonic Jaguar Racing
  • slika #20 Mitch Evans
    slika #47 Adam Carroll
[ link do slike ]

Što očekivati od koga?

Kao i dosad, glavni akteri prvenstva trebali bi biti Renault eDams i Audi Sport Abt, tj. njihovi glavni vozači, aktualni prvak Buemi te Lucas di Grassi koji je u obje sezone bio nadomak naslovu. Vrlo je izgledno da će se njima priključiti i Jean-Eric Vergne, Techeetah je ustvari isti bolid kao i Renault, a JEV sigurno ima vozačke sposobnosti za napad na sami vrh.

U tu jednadžbu moramo svakako uključiti i dvije momčadi koje su i dosad bile točno iza Renaulta i Audija, DS Virgin i Faraday Future Dragon. Gledajući samo najbrža vremena s testiranja (koja ne treba uzimati kao glavni pokazatelj forme), te su dvije momčadi čak bile ispred Abta, stoga možemo očekivati i njihovo upletanje u sami vrh. Obje momčadi imaju jake vozačke postave, Virgin ima trostrukog FE pobjednika Birda i WTCC prvaka Lopeza, dok Dragon ima D'Ambrosia s 2 FE pobjede i Duvala koji sigurno može biti jako dobar.

Ne daleko iza njih bit će joÅ” jedna grupa momčadi koja će biti jako zgusnuta. Mahindra, Andretti, NextEV, Jaguar i Venturi - svi oni izgledaju vrlo podjednako i siguran sam da će oni iz utrke u utrku biti drugačije posloženi.

Uz ovako izjednačen poredak, prvenstvo bi moralo biti uzbudljivo.

Å to ima novog?

Novo prednje krilo
Najveća promjena na bolidu je ona koja odmah upada u oči, a to je novo prednje krilo. Ono je uvedeno čisto iz estetskih razloga i ne donosi nikakvu aerodinamičku prednost.

[ link do slike ]

ViŔe regeneracije, nova baterija i volan
Najveća promjena koja se tiče performansi je povećanje dozvoljene količine regenerirane energije. Dozvoljena količina sada je 150 kW umjesto dosadaÅ”njih 100. Time bi se strategije u utrci mogle viÅ”e razlikovati jer bi neki tako mogli odraditi duži prvi stint i onda krenuti u agresivniju zavrÅ”nicu u drugom bolidu.

Williams je zbog veće dozvoljene regeneracije razvio novu specifikaciju baterije koja je i dalje ograničena na maksimalnu snagu od 200 kW, odnosno 28 kW/h.

JoÅ” jedna promjena u samom bolidu je i novi volan.

Nove gume
Michelin je za treću sezonu spremio novu i poboljÅ”anu specifikaciju guma koja bi također trebala pomoći performansama bolida.

Bodovanje najbržeg kruga
ProÅ”le je sezone najbrži krug nosio 2 boda i upravo su ta 2 boda bila odlučujuća za prvenstvo. Kako bi se utjecaj najbržeg kruga na prvenstvo smanjio, od ove sezone on će donositi samo 1 bod.

Roborace
Od ove sezone Formula E imat će support seriju i to joÅ” jednu ā€žpionirskuā€œ seriju - Roborace. Bit će to prva serija u kojoj će se natjecati bolidi bez vozača.

Gdje pratiti Formulu E?

Formulu E pratiti je vrlo lako - ona nudi besplatan prijenos putem svoje službene web stranice te preko YouTube kanala.

Kao Å”to sam već napisao, nakon vrlo uzbudljive prve dvije sezone, niÅ”ta manje ne treba očekivati niti od treće sezone stoga se nadam da će interes za Formulu E na ovom forumu porasti jer se svakako isplati pratiti ovu klasu čija sezona počinje već ovog vikenda u nedjelju u Hong Kongu! :zelenazastava:

zekohonda Verified
Formula 1
Formula 1
Navija za: sve powered by honda
kad već dolaze audi i bmw, mora i merc:
http://www.motorsport.com/formula-e/new ... 18-834741/
The FIA will take all necessary action to protect the sport and its role and reputation as regulator of the FIA Formula One World Championship.

senna66 Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 1 mj
Navija za: Ferrari
prenosenje dominacije i u drugi sport. uhhh

Poslano sa mog LG-D325 koristeći Tapatalk
slika

ZamaF1
Karting
Karting
S nama već: 8 god 9 mj
@Croatic

Svaka čast na uvodu :thumbs: :thumbs:

croatic f1
F1puls suradnik
F1puls suradnik
Hvala @ZamaF1 :pivo:

Natjecanje definitivno postaje sve ozbiljnije, sve viŔe ozbiljnih imena stiže u FE :thumbs: Ja samo čekam da i Rimac uskoči :)

Ciki-F1
Formula 2
Formula 2
Navija za: Raikkonen Vettel Rosberg
Pitanje za veće znalce, viÅ”e vezano za Merc nego za temu. Zar nije lani merc osvojio sva prvenstva u kojima se natječe??
Mislim da bi i tu mogli biti na razini zadatka.
Kimi, zadnji Ferrarijev prvak......

ZamaF1
Karting
Karting
Bubreg bi dao kad bi Rimac uÅ”ao u sport. Siguran sam da će ući kroz par godina.

Evo vidio sam da i Merc ulazi u FE mislim sljedeće sezone ako se ne varam. Samo se nadam da neće dominirati kao i F1 :(

No isto tako mi je drago da se sve viŔe velikih imena uključuje u ovo natjecanje.

senja
Baniran
Baniran
S nama već: 9 god 9 mj
Navija za: Vettel
senna66 je napisao/la:prenosenje dominacije i u drugi sport. uhhh

Poslano sa mog LG-D325 koristeći Tapatalk
Lako im je dominirati nad talijanima, francuzima i japancima. Ali pored drugih nijemaca će to ići teže :mrgreen:

PoÅ”to je Techeetah praktički isti bolid kao i Renault e.dams, očekujem da se Vergne uključi u ozbiljnu borbu za titulu uz dva standardna kandidata. Prost je nula. Nije minus kao Ma, drugi vozač Techeetah-a, ali je nula. Kako se do sada nije borio za titulu, ne vjerujem da će i u buduće. Zanimljivo je da sva tri tima koja bi trebala biti u vrhu imaju po jednog slabijeg vozača. Mislim da je mladi Abt najbolji od drugih vozača iz ova tri tima. Samo Å”to često nema sreće.
Mislim da će i ostali ako niÅ”ta barem biti dosta bliže vrhu nego proÅ”le sezone.

Ferrari Maniac
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god
Navija za: Scuderia Ferrari
ZamaF1 je napisao/la:@Croatic

Svaka čast na uvodu :thumbs: :thumbs:
Moram reći da se croatic jako angažira u praćenju ostalih serija motosporta koje su u usponu, ali to već ionako svi znamo (da je croatic jako angažiran), ali ovo piÅ”em jer moram priznati da svojim odličnim prijenosom svih glavnih a i mnogo popratnih vijesti iz FE je i mene jako zainteresirao joÅ” prije 2-3 mjeseca. Iako ne piÅ”em u zadnje vrijeme baÅ” puno definitivno aktivno pratim cijeli forum, a FE sada često čitam umjesto da samo uncheckam s popisa novih postova kao prije...
Sisu (fin.)

croatic f1
F1puls suradnik
F1puls suradnik
@Ferrari Maniac, baÅ” mi je bilo drago pročitati tvoj post, zbilja mi je drago da sam nekoga uspio navući na FE :) Trudim se promovirati klasu koliko god mogu jer je meni osobno jako zanimljiva, utrke su stvarno uzbudljive i serija zasigurno ima iznimno svjetlu budućnost, već sad su neki od najvećih proizvođača uključeni u FE. Nadam se da će biti joÅ” forumaÅ”a koje ću navući na FE :D

Ferrari Maniac
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god
Navija za: Scuderia Ferrari
Samo tako dalje, sada sam osim proučavanja povijesti F1 polako se bacio i u zadnjih sezonu-dvije FE. Definitivno i ova serija ima svojih čari pa su me tako i počeli već privlačiti neki timovi - čisto reda radi jer mi je uvijek teÅ”ko nepristrano pratiti sport... :zubo:
Sisu (fin.)

Alen13ASC
Formula 1
Formula 1
Navija za: Fernando Alonso
Kontakt:
Hehe, kud nisam imao ovoliko sreće kao @CroaticF1 tokom mog "run-a" na GP1. Alonsovih 110% always dok nisam pomileneo pričajući sam sa sobom..
Sarkazam isključen
BTW, super sezona nas isčekuje. 5 novih lokacija (nema Pekinga, Putradžaje, Londona i Moskve mamu mu jbm) ali debitantski ePrijevi deluju spektakularno. Timovi isto deluju jako i stisnutije nego lani, Jaguar mi nabacuje veliki osmeh na licu, a Nextev Nio se diže kao McLaren u F1. Hoće li Renault e.Dams postati Mercedes Formule E otkriće prvih par trka ali uz Mahindru, Techeetah i Abt Schaefler Audi Sport imaće puno teži zadatak nego u S2.

Prebacujem se na moj F1c testni centar.
Whoa, puno krugova sam izvrteo na svim novijim stazama osim Bruxelesa (neznam smer kretanja, layout znam) i izneću kraće teze ponaosob.
- Marakech. Zanimljiva staza koja se izdvaja od drugih. Deluje kao permanentna staza ali u uličnom ruhu. Možda će biti puno mesta preticanja jer ima kraće pravce koji se zavrÅ”avaju mahom sporijim krivinama. Ne mogu naći najbolje vreme kruga.
- Hong Kong. Mrzim ovu stazu (ozbiljan sam). Netipične krivine koje su blisko povezane i umaraju do zla boga. Kad dođem do startno/ciljnog pravca jako izdahnem a novu energiju skupljam na najvećem pravcu posle 1K. Najbolje vreme kruga 1:03.895.
- New York. Ugodno iznenađenje. SuÅ”ta suprotnost Hong Kongu u smislu blisko povezanih krivina, u slučaju New Yorka odlične krivine su povezane uskim pravcima i pružaju "slatke muke" vozačima dok je to kod Hong Konga horor film. K11 i K12 me podsećaju na zadnje krivine Marine Bay. K1-K3 prelepi mali Sovi. K4 do K5 ko mini K1 iz Albert Parka.K6-K10 prelepe tehničke krivine a K13 odlična prilika za preticanje. Najbolje vreme kruga 1:02.605.Moj krug na New Yorku:
https://www.youtube.com/watch?v=hL3fB4_DGQE
Mapa po kojoj sam vozioā–¼
slika
- Montreal. Ovo svi mrze i pomisle "vidi koje smeće od staze, bez vizije, bez mu*a" a ja sam na onoj suprotnoj strani. Volim ovo čedo. Smatram da je ovo ulična FE verzija Monze jer je brza ali zbog karakterisitka pružiće puno preticanja. Naravno, podrazumeva se minimalno podeÅ”avanja krila. Moj krug na Montrealu:
https://www.youtube.com/watch?v=4SWdm0f1G-s
Mapa po kojoj sam vozioā–¼
slika

Off. @CroaticF1 ovo će ti se dopasti :zubo: S Alonsom "pržim" FE po testnom centru :prcnjau:
slika
slika

raca
GP3
GP3
Navija za: McLaren
Pa di si ti Alene? Mislim da će se većina koji te znaju sa jednog drugog portala složit da nam faliÅ” :pivo:

croatic f1
F1puls suradnik
F1puls suradnik
@Alene, bez brige, i ja imam iskustva s monologom o FE :P
Drago mi je da si nam se pridružio, vjerujem da će se s tvojim zalaganjem popularnost FE na ovom portalu puno brže povećati :pivo:

Što se tiče Alonsa u tvom FE testnom centru, to je zasigurno razlog zbog kojeg imaŔ tako kvalitetne rezultate :mrgreen:

ZamaF1
Karting
Karting
U koliko je utrka u Nedjelju?

Samo se nadam da se ne preklapa sa F1...

Alen13ASC
Formula 1
Formula 1
Navija za: Fernando Alonso
Kontakt:
TV raspored (naŔa vremenska zona)

Prva ikad utrka električnih turing automobila pod nazivom e-Touring Car Challenge ćese voziti u subotu. Formula Racing Development odnosno FRD je otkupio 15 eGolf automobila pa su napravili Å”ampionat. Raspored te trke:
* 1ST- 06:10-06:30
* 2ST- 07:55-08-15
* Kvalifikacije- 09:50-10:10
* Utrka- 11:40-12:00

[ link do slike ]

Nedelja, Formula E
* 1ST- 02:00-02:45
* 2ST- 04:30-05:00
* Kvalifikacije- 06:00
* Utrka- 10:00 (45 krugova)

slika

[ link do slike ]
slika

croatic f1
F1puls suradnik
F1puls suradnik
FF Dragon predstavio je svoj livery za treću sezonu i po meni definitivno spada u najbolje, odmah uz Abt :thumbs:

slika

slika

ZamaF1
Karting
Karting
Meni osobno ljepŔe izgleda Renaultov, ali jaaako malo ljepŔe.

Stvarno mi se sviđaju liveryi FE bolida..,

croatic f1
F1puls suradnik
F1puls suradnik
[ link do slike ] 1. runda: Hong Kong ePrix

[ link do slike ]

[ link do slike ]

[ link do slike ]

Staza: Hong Kong Central Harbourfront Circuit
Dužina staze: 1.860 km
Broj zavoja: 10
Broj krugova: 45

Raspored ePrixa po hrvatskom vremenu:
FP1 - 02:00-02:45
FP2 - 04:30-05:00
Kvalifikacije: 06:00
Utrka: 10:00

Evo Å”to se u međuvremenu događalo u Hong Kongu:

Techeetah je predstavio svoje boje, lijepa kombinacija crne i zlatne :thumbs:

slika

slika

Nadam se da će ih ove cure pratiti po ePaddocku tijekom sezone <3

slika

Danas je ranije održan tzv. shakedown Ŕto je ustvari jedan trening u trajanju od pola sata. Najbrži je bio (vjerovali ili ne :) ) Ma Qing Hua u Techeetahu, 4 desetinke ispred Nelsinha Piqueta (NextEV) i Sama Birda (Virgin). Svi vozači su odradili po 5 krugova. Jedini incident bila je crvena zastava zbog zaustavljanja Nice Prosta (Renault) na stazi.

Vremena:

slika

Određene su i kvalifikacijske grupe:
Group 1
Nico Prost, Renault e.DAMS
Stephane Sarrazin, Venturi
Nick Heidfeld, Mahindra Racing
Adam Carroll, Panasonic Jaguar Racing
Loic Duval, Faraday Future Dragon Racing

Group 2
Lucas di Grassi, ABT Schaeffler Audi Sport
Antonio Felix da Costa, Andretti
Sam Bird, DS Virgin Racing
Ma Qing Hua, TECHEETAH
Oliver Turvey, NextEV NIO

Group 3
Felix Rosenqvist, Mahindra Racing
Mitch Evans, Panasonic Jaguar Racing
Robin Frijns, Andretti
Nelson Piquet Jr, NextEV NIO
Jean-Eric Vergne, TECHEETAH

Group 4
Sebastien Buemi, Renault e.DAMS
Daniel Abt, ABT Schaeffler Audi Sport
Jerome D’Ambrosio, Faraday Future Dragon Racing
Maro Engel, Venturi
Jose Maria Lopez, DS Virgin Racing
Malo slika sa shakedowna:

[ link do slike ]

[ link do slike ]

[ link do slike ]

[ link do slike ]

[ link do slike ]

[ link do slike ]

[ link do slike ]

[ link do slike ]

[ link do slike ]

[ link do slike ]

Za kraj, glasujte za omiljenog vozača preko Fanboosta te preko druÅ”tvenih mreža pomoću hashtagova #Fanboost #ImePrezime vozača. Prijenos pratite preko službene stranice ili YouTube kanala!

senja
Baniran
Baniran
S nama već: 9 god 9 mj
Navija za: Vettel
Nisam primjetio na onim prvim slikama da je ova nijansa plave na Renaultu. Sa onih prvih slika se činila ko neka metalik plava. I dosta je tamnije izgledala od ove.

Ma Ŕampion, ne trebaju ni voziti viŔe :mrgreen:
FanBoost me odmah razočarao. Nemam niŔta protiv ideje, ali botovi dominiraju u glasanju. Lani se deŔavalo ponekad, a sad odmah na startu čim je otvoreno glasanje. Neki odmah imaju nedostižnu prednost. I džaba ti onda glasat...
Odgovori
šŸ‘€ Registriraj se Prijavi se ⚔