VN MEKSIKA (30.10.-01.11.)

📰 Trenutno aktualne vijesti u svijetu Formule 1.

Felipe
F1puls suradnik
F1puls suradnik
S nama već: 10 god 6 mj
Navija za: Massa, Bastianini
Kontakt:
[ link do slike ]

Hola Mexico!

Dobrodošli u Meksiko, nakon 23 godine Formula 1 se vraća na dobro poznatu teritoriju.

I to u Meksiko stižemo s novim-starim prvakom, jer je u nedjelju treću titulu u svojoj karijeri osigurao Lewis Hamilton. Kakve će posljedice nedostatak motivacije u borbi za naslov ostalih vozača imati na utrku, ostaje da vidimo. Može se desiti da Rosberg i Vettel padnu u depresiju, a može se desiti da odluče pokazati Hamiltonu da su ipak izgubili samo jednu od mnogih bitki, te da ga čekaju sljedeće sezone. Wolff je već reako da, ukoliko dođu u situaciju da dozvole okršaj na stazi, neće oklijevati i uskratiti svijet za borbu Hamiltona i Rosberga. Dakle, nova staza, novo okruženje, najvjerojatnije još jedan kišni vikend, bez ikakvog pritiska i težnje, uživajmo u preostalim utrkama prije zimske hibernacije, a prva na rasporedu je Meksiko.

[ link do slike ]

Stazi Hermanos Rodríguez neće biti prvi put da ugostuje GP, radili su to još u periodu od 1986. do 1992., a ujedno je na njoj održana i posljednja VN Meksika. Pobjednik je bio Nigel Mansell u Williamsu. Utrka je održana sedam puta, a najupiješniji su Alain Prost i Nigel Mansell s dvije pobjede, dok su ostalo pobjednici Senna, Berger i Patrese. Stazu karakterišu dugi pravci, startno-ciljni pravac je najduži u kalendaru, brzi zavoji i tečnost. S obzirom da je teško govoriti o novoj stazi u kalendaru, pogledajte onboard video i sami se uvjerite u vrline i mane staze.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=P-oh6aqLdaM[/youtube]

Kratka povijest

Prva VN Meksika se održala 1962. na stazi Magdalena Mixhuca, a prva službena utrka godinu kasnije. Na obe je slavio Jim Clark. VN Meksika se nastavila održavati od 1970. Utrka je bilježila ogromnu pojsećenost, 1970. je navodno na stazi bilo preko 200 tisuća ljudi i organizatori nisu mogli kontrolirati toliko masu, a u jednom trenutku je pas pretrčao preko staze i udario ga je Stewart. Posle toga utrka je otpala s kalendara, i nije se vratila sve do 1986. na ovoizgrađenu stazu Hermanos Rodríguez.

1986. prvo održavanje VN Meksika na stazi Hermanos Rodríguez, slavi Berger.

[ link do slike ]

1987. Pobjedu ostvaruje Mansell i ponižava Piqueta s 26 sekundi prednosti, iako je Nelson imao incidnet u ranoj fazi utrke.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=I4CsN__yPu0[/youtube]

1988. Prost pobješuje ispred Senne, i postavlja daleko brži rekord staze od prošlogodišnjeg kada su se koristili turbo motori, što pokazuje napredak motora, bolida i guma.

[ link do slike ]

1989. Senna demolira Prosta u kvalifikacijama krugom bržim 9 desetinki, a sljedeći dan ostvaruje pobjedu.

[ link do slike ]

1990. Po drugi put pobjeđuje Prost, ovaj put u Ferrariju, dok je Mansell drugi samo 2 desetinke ispred Bergera. Senni 6 krugova prije kraja puca guma.

[ link do slike ]

1991. Vodi se velika borba između dva Williamsa, pobješuje Patrese sekundu i pol ispred Mansella.

[ link do slike ]

1992. Mansell osvaja pole poziciju ispred Patresea za 16 tisućinki, a u utrci vraća dugove od prošle sezone i pobjeđuje Patresea. Schumacher završava treći.

[ link do slike ]

Satnica:

Petak, 30.10.
Prvi trening: 16:00-17:30
Drugi trening: 20:00-21:30

Subota, 31.10.
Treći trening - 16:00-17:00
Kvalifikacije - 19:00

Nedjelja, 01.11.
Utrka - 19:00

Ispričavam se hattricku jer neće biti naughty fotografija ovaj put, nismo još imali fotografisanje na gridu, a kada bih počeo stavljati meksikanke ovako, tko zna gdje bi svi mi završili. Ugalvnom, hat, imat ćeš lijep i bogat vikend u svakom pogledu. :mrgreen:
Obrigado Felipe

Majki2111
Formula 2
Formula 2
S nama već: 10 god 5 mj
Navija za: Red Bull, Alonso
Aj ubaci negdje svoj predviđanja, očekivanja.
Lomi te, al se nedaš
22.03.2020. 6:24

Explorer
F1puls suradnik
F1puls suradnik
S nama već: 10 god 7 mj
Navija za: Vettel
Kontakt:
Felipe, i 1988. su se koristili turbo motori.
Dok za 1992. je lijepo napomenuti da je to bilo prvo od 155 Schumacherovih postolja.
U razumnu srcu mudrost počiva, a što je u bezumnom, to se i pokaže.

Felipe
F1puls suradnik
F1puls suradnik
Navija za: Massa, Bastianini
Kontakt:
Explorer je napisao/la:Felipe, i 1988. su se koristili turbo motori.
Dok za 1992. je lijepo napomenuti da je to bilo prvo od 155 Schumacherovih postolja.
Hmm, kako li sam to ispustio iz vida :?
Majki2111 je napisao/la:Aj ubaci negdje svoj predviđanja, očekivanja.
Nova staza, novo sve, teško je previđati, ali očekujem da, ako bude suho, Williamsa i Force Indije budu jake, odnosno jače nego do sada.
Obrigado Felipe

Frantic
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 2 mj
Navija za: Ferrari
Mansellov obilazak Bergera.
Jedno od hrabrijih što sam vidio.
Peraltada naravno, sa vanjske strane.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=V2g1yrGputA[/youtube]
:klanjam:

Zadnji zavoj na stazi (od onoga što je ostalo od Peraltade) je i dobio ime po Nigelu.
http://www.autosport.com/news/report.php/id/120823
Yeah, it's on purpose!

Jedan je Leclerc!! :gandalf:
► Prikaži “Spoiler”

Perica9
Formula 1
Formula 1
S nama već: 9 god 10 mj
Lijepo napisano ;)
slika

Explorer
F1puls suradnik
F1puls suradnik
Kontakt:
Felipe je napisao/la:
Explorer je napisao/la:Felipe, i 1988. su se koristili turbo motori.
Hmm, kako li sam to ispustio iz vida :?
Ma sve 5, malo napominjem :)

Lady
GP3
GP3
Ono šta je interesantno, staza je dobila ime po braći Rodriguez, obojica su poginula jako mladi. Pedro Rodriguez je poginuo u Interserie utrci na Norisringu u Nurembergu, a Ricardo Rodriguez je poginuo točno na 01.11.1962 u poznatom zavoju Peraltada i to na prvom treningu (ne službenoj prvoj utrci) u F1 održanoj na ovoj stazi. Prva utrka u Mexicu nakon toliko godina će se održat na samu godišnjicu smrti Ricarda Rodrigueza.

p.s. Znam da je bila neka poznata priča oko Jo Ramireza i braće Rodriguez, ali se ne mogu sjetit šta točno. Oni su bili super prijatelji i smrt braće je utjecala na karijeru Ramireza samo se ne sjećam na šta točno. Ako netko zna nek napiše.....
slika

Ferrari1345
Formula 1
Formula 1
Navija za: Glasniju F1
Mali uvod od Ferrarija i Gutiereza koji ce nastupit na slobodnom treningu

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=DN9fU0V499w[/youtube]

Inače očekuje se 120 000 gledatelja, što je izuzetno velik broj (To bi trebao biti rekord za ovu sezonu). Tako da očekujem paklenu atmosferu ovu nedjelju
Ako ništa napokon imamo novu stazu sa popunjenim gledalištem :)
slika

"Formula 1 je jedini sport čiji problem rješavaju tako što naprave još jedan problem"

hattrick
Formula 1
Formula 1
Kontakt:
Hmm.. pitao sam se što znači ta riječ "Guey", u biti isto što na engleskom slengu "Dude, jerk, plonker, jackass, stupid, friend, enemy, asshole, deranged, courageous.." Zanimljivo. Btw.. video je baš blesav :D (y)

Prognoza za vikend je većinom sunčana, sa ugodnih 20'C.

[ link do slike ]
[ link do slike ]

________

Inside Grand Prix 2015

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=DquNUfTC3dQ[/youtube]
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=rGDBvyPrTWA[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=zsAWxk3qWYo[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Oi_SBrfJ19E[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=0P1glCFmCFk[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=XuP0iJrVcjQ[/youtube]

Ovu sam fotku morao staviti van konteksta, naime to je djelo genijalca Vladimira Rysa, na slici je Ricciardovo oko u kojem se zrcali bolid RedBulla.. napominjem da se neradi o Photoshop obradi. Slika se zove "Bull's eye!" :

Slike je u HQ, prevucite je na novi tab kako bi vidjeli da nije montaža.

slika
https://twitter.com/thebuxtonblog/status/659141150431907840 Mjesto radnje US GP.
Bolje pet do dvanaest nego ni jednu poslje jedan. slika

Frantic
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 2 mj
Lady je napisao/la:Ono šta je interesantno, staza je dobila ime po braći Rodriguez, obojica su poginula jako mladi. Pedro Rodriguez je poginuo u Interserie utrci na Norisringu u Nurembergu, a Ricardo Rodriguez je poginuo točno na 01.11.1962 u poznatom zavoju Peraltada i to na prvom treningu (ne službenoj prvoj utrci) u F1 održanoj na ovoj stazi. Prva utrka u Mexicu nakon toliko godina će se održat na samu godišnjicu smrti Ricarda Rodrigueza.

p.s. Znam da je bila neka poznata priča oko Jo Ramireza i braće Rodriguez, ali se ne mogu sjetit šta točno. Oni su bili super prijatelji i smrt braće je utjecala na karijeru Ramireza samo se ne sjećam na šta točno. Ako netko zna nek napiše.....
Bio im je mehaničar u Ferrariju, dok su vozili Le Mans, Sebring, tj. današnji WEC, ali i Targa Florio. Ricardo je 1961.-1962. vozio za Ferrari u F1.
Nakon njegove pogobije, Ramirez napušta Ferrari, odlazi u Maserati, potom u Lamborghini. Pedro je takođe razmišljao o prestanku vožnje, ali se ipak priključio cirkusu 1963. u Lotusu. Poginuo je 11.07.1971.
Ne znam da li ima još nešto vezano za Ramireza i braću Rodriguez.
Zanimljivo je da su oba brata poginula na trkama koje nisu bile dio F1 (Pedro u utrci izdržljivosti, a Ricardo na treningu za trku koja se nije bodovala za F1 šampionat 1962. godine).
Yeah, it's on purpose!

Jedan je Leclerc!! :gandalf:
► Prikaži “Spoiler”

gidra
Formula 4
Formula 4
Navija za: SF
Mexico City nalazi se na 2250 m nadmorske visine. Što je oko 20% manje kisika nego na razini mora što nije samo probem za vozače i prateću ekipu već opčenito za motore, odnosno manjkom snaga zbog rijeđeg zraka. No,samim time kompromitirat će se manji otpor zraka na ravnim pravcima, samim time i manja razina downforcea.

Na faksu smo imali neku prezentaciju kada se momčadi idu pripremati na planine radi rijeđeg zraka( naravno tu ne mislim na Bjelolasicui naše ostale trening kampove u Hrvatskoj jer nisu na većoj nadmosrkoj visini), uglavnom ima jedna sprava koju sportaši koriste u kondicijskim treninzima izgleda kao gas maska, cilj joj je smanjiti primitak kisika, odnosno biti u stanju hipoksije. Cilj gas maske je povečati maksimalan primitak kisika VO2max, udarni volumen srca,koncentraciju crvenih krvnih stanica...

Da ne duljim imao sam priliku raditi pokazne vježbe na stepenicama s maskom i uvjeti su bii kao na 3000 m nadmosrske visine, vježbe su trajale 20-tak minuta. Najveći problem mi je bio kada se stane i treba udahnut, ljudi moji koja je to borba bila... U popodnevnim satima imao sam takve glavobolje i mučnine da sam mislio da sam gotov.
[ link do slike ]

Stoga nadmorsku visinu itekako treba uzeti u obzir tijekom ovog vikenda.
No gidra, no party.

MSC
Formula 1
Formula 1
Kontakt:
Očekujem još izraženiju prednost Mercedesa zbog izraženog pravca koji u prvi plan i ispred svega drugoga baca snagu motora. To je, naravno, loše za Mclaren ali eto - staza je takva.

U biti me zanima kako će se manja gustoća zraka odraziti na potrošnju goriva pošto motor neće moći raditi u optimalnom režimu, odnosno na optimalnoj smjesi. Tu vjerujem da će do izražaja doći hybridni sistemi.
"What a little star." May 26, 2012.

Explorer
F1puls suradnik
F1puls suradnik
Kontakt:
Po svemu sudeći, omjer snaga bi mogao biti sličan kao i u Austriji, samo će Ferrari biti nepoznanica jer su od tada dva puta nadogradili motor, i to vrlo uspješno.

Što se tiče rijetkog zraka, stvarno je ovo o čemu gidra govori. Sjećam se kad sam bio na skijanju, pa kad smo se popeli na Kaprun, ledenjak na nešto više od 3000m nadmorske visine, a bilo je -35. Osim što sam se smrznuo, uspuhao sam se nenormalno, radiš barem 10-15 puta više udisaja u minuti.

hattrick
Formula 1
Formula 1
Kontakt:
Kažu da će biti velikih problema sa hlađenjem pošto će za istu količinu grijanja trebati puno više zraka. Također će se turbo kompresija teže postizat ako sam dobro razumio. Zbog toga bi se turbina trebala vrtiti na maksimalnim dopuštenim obrtajima (125000 o/min), što opet znači veće temperature i manja pouzdanost. vjerujem da su svi timovi u nepoznatom području kad budu počeli prvi testovi. Moglo bi biti dosta odustajanja i kvarova dok ne otkriju balans između pouzdanosti i performansi.

Gidra, thx na stručnom uvidu i iskustvima! :thumbs:

mzf1
F1puls vozački prvak
F1puls vozački prvak
Ja na prvu mislim da bi se ova staza mogla dopasti Ferrariju, nešto slično kao i Malezija, zbog najbolje izvedenog sustava hlađenja pa će s najmanje kompromisa na otvorima moći ohladiti sustav, a imaju i najmlađi motor tako da bi po pouzdanosti tribali biti u nekoj prednosti pred Mercedesom. Isto tako zanima me kolika će biti maksimalna brzina na pravcima zbog manjeg otpora zraka i dosta dugačke startne ravnine.

@MSC da se radi o atmosfercima mislim da bi onda radili na drugačijoj smjesi ali pošto su turbaci mislim da je smjesa ista samo trubina vrti brže da nadomjesti nedostatak zraka, a u tom slučaju potrošnja je jednaka eventualno manja zbog manjeg otpora zraka, ili u slučaju da zbog opasnosti od rizika vrtnja na 125 000 o/min s manje zraka u komoru dolazi manje goriva, da smjesa ostane optimalna, i tad je potrošnja još manja. Volija bi da me neko upućeniji ispravi ako griješim pošto je moje znanje o motorima laičko.

dkw
Baniran
Baniran
Turbo motori mnogo vise podnose vecu nadmorsku visinu od obicnih ,tako da njima nadmorska visina ne predstavlja problem

hattrick
Formula 1
Formula 1
Kontakt:
[ link do slike ]

Presica vozača četvrtkom u 18h:

Kod: Označi sve

Fernando Alonso     (McLaren)
Lewis Hamilton     (Mercedes)
Pastor Maldonado      (Lotus)
Sergio Perez    (Force India)
Carlos Sainz     (Toro Rosso)
Will Stevans          (Manor)
_____

Presica šefova petkom u 23h:

Kod: Označi sve

Yasuhisa Arai         (Honda)
Maurizio Arrivabene (Ferrari)
Robert Fernley  (Force India)
Claire williams    (Williams)
Toto Wolff         (Mercedes)
STREAM

Luka
Karting
Karting
Navija za: Nico Rosberg
Jedva čekam vikend! Staza mi djeluje vrhunski, nekako po mom ukusu. Madam se dobroj utrci sa velikim brojem posjetitelja, a i nadam se da će nam vrijeme, vozači i momčadi pružiti vrhunsku "debitantsku" utrku u Meksiku. Ovaj video sa dečkima iz Ferrarija mi je genijalan. Očekujem puno kvalitetnog materijala ;)
"No matter how good a driver you are, you have to have the right car and the right team behind you in order to succeed."

Luka
Karting
Karting
Navija za: Nico Rosberg
PS, nije mi jasno tko pravi te rasporede za presice? Hamilton ponovno? Kao da već nije i neće imati dovoljno medijske pažnje..
"No matter how good a driver you are, you have to have the right car and the right team behind you in order to succeed."
Odgovori
👀 Registriraj se Prijavi se ⚡