Uvod u vikend
Kad je ova stranica bila još u povojima radio sam kalendar za ovu godinu, i tako monotono ispisujem imena utrka i datume kad će se održati. To je bilo još tamo u veljači ove godine, prije početka sezone. I baš se sjećam da sam tad zapisao ovaj datum VN Singapura i mislim se - tko zna što će se sve izdogađati dok nam dođe ova utrka i posljednji dio sezone. Tako malo po malo - evo nas. Nekako nakon VN Italije uvijek imamo osjećaj da ulazimo u finiš sezone iako realno još ima šest utrka nakon ovog vikenda.
Singapur je utrka koju ili volite ili mrzite, nešto slično kao Monako. Jedna strana publike će reći da Formuli 1 nije mjesto na uličnim stazama koje ne nude puno mogućnosti za pretjecanje, ali s druge strane - ne može se zanemariti atmosfera i glamur koje sa sobom nose. Kako Monako, tako i Singapur. Utrkivanje kao takvo nije uvijek bilo vrhunsko ovdje, a bez obzira navijate li za Lewisa Hamiltona ili ne - mislim da se svi nadamo da nećemo gledati njegovo nabijanje najbržih vremena iz kruga u krug, već da se netko uspjeti približiti i da imamo kakvu takvu utrku na vrhu poretka.
Rosbergov rezultat u Italiji je više-manje odlučio tko nam je novi svjetski prvak, unatoč oprezu jer se uvijek može dogoditi nešto nenadano, ali mislim da za ovu godinu imamo riješeno to pitanje. Što nam onda ostaje? Nada da će se Rosberg trgnuti i makar za čast pružiti nekoliko dobrih partija do kraja.
Ferrari nekako uvijek optimističnije ulazi u vikend ako su na vidiku topije temperature, a to bi ih trebalo dočekati i u Singapuru. Ako se otvori mogućnost - znamo da će je Vettel iskoristiti, a na ovoj stazi je uvijek bio vrlo dobar. Još od 2008. bez obzira bio u Toro Rossu ili u Red Bullu - Vettel nikad nije završio niže od petog mjesta. Ne treba izuzeti niti Red Bull koji već neko vrijeme čeka ovaj vikend jer im prošle dvije utrke nikako nisu igrale na jaču stranu bolida. Sada će do punog izražaja moći doći njihova navodna aerodinamička superiornost pa su tako i Ricciardo i Kvyat kandidati za pobjedničko postolje.
Ako je Red Bull jedva čekao Singapur, onda što reći za McLaren Hondu? Oni su u Belgiji i Italiji izgledali sablazno loše pa ovog vikenda imaju imperativ pristojnog rezultata.
Ne znam za vas, ali ja sam optimističan uoči ovog vikenda da bi zapravo mogli imati dobru utrku.
Promjena staze
Ove godine se malo promijenio dio staze, radi se o zavojima 11 i 12 da bi se otvorio zavoj 13 za eventualna pretjecanja:
[ link do slike ]
Informacije o stazi i utrci
Prva utrka: 2008.
Broj krugova: 61
Dužina staze: 5.065 km
Dužina utrke: 308.828 km
Rekord kruga: 1:48.574 - Sebastian Vettel (2013., Red Bull) *
* rekord kruga odvožen je na staroj konfiguraciji staze.
Flashback
2008. godina - prva noćna utrka u Formuli 1 i najsramotniji događaj u povijesti ovog sporta, vjerujem da ne treba dalje objašnjavati
[ link do slike ]
2009. godina - pobjeđuje Lewis Hamilton, a na postolju su još i Timo Glock i Fernando Alonso. Alonso tada posvećuje svoje pobjedničko postolje Flaviu Briatoreu.
U ovom trenutku te godine u igri za naslov već je jasno da je Jenson Button svjetski prvak, iako su teoretski još u igri Barrichello i Vettel.
[ link do slike ]
2010. godina - Fernando Alonso odnosi uvjerljivu pobjedu nakon što je bio najbrži i na kvalifikacijama. Stanje u prvenstvu je tada vrlo neizvjesno i nakon Singapura vodeća petorka stoji ovako:
Kod: Označi sve
1. Mark Webber 202
2. Fernando Alonso 191
3. Lewis Hamilton 182
4. Sebastian Vettel 181
5. Jenson Button 177
2011. - nakon nesretne i nespretne 2010. ove godine Vettel dominira i iz Singapura odlazi sa 124 boda prednosti pred Buttonom.

2012. - Utrka koju ćemo pamtiti po dvije stvari - odustajanje Lewisa Hamiltona iz vodstva i bliski susret Schumachera i Vergnea na kočenju. Utrka je prekinuta 2 kruga prije kraja jer je prijeđen limit od 2 sata utrkivanja. Pobjedu je naslijedio Vettel.
[ link do slike ]
2013. - Jedna od najboljih Vettelovih predstava, njegov treći Grand chelem u karijeri. Osvojio je pole position, vodio svaki krug, zabilježio najbrži krug i pobijedio s prenosti većom od 32 sekunde.
[ link do slike ]
2014. godina:
Pole position krug Lewisa Hamiltona:
https://www.youtube.com/watch?v=5emilZhzI70
Službeni race edit:
https://www.youtube.com/watch?v=9mgvl4zNQaQ
Prošli pobjednici
Popis pobjednika u Singapuru:
2014. - Lewis Hamilton (Mercedes)
2013. - Sebastian Vettel (Red Bull)
2012. - Sebastian Vettel (Red Bull)
2011. - Sebastian Vettel (Red Bull)